Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2019


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.


Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΕΔΩ

Μαθητές και μαθήτριες - μικροί "άγγελοι" ελπιδοφόρων μηνυμάτων, "ηθοποιοί" και θεατές - τίμησαν την παγκόσμια ημέρα του Θεάτρου στην Εκπαίδευση με την "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του ΣΟΦΟΚΛΗ, ​στο ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ



 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2019 - Αθήνα

Θέατρο στην τυπική εκπαίδευση

Θέατρο στην τυπική εκπαίδευση

Αθήνα, 7/12/2019, Ομάδα εργασίας, Νάντια Τσενέ

Event date: 12/7/2019 12:00 PM - 2:00 PM Export event


Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 2019

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2019:
Διαμορφώνοντας κοινότητες μάθησης και
δημοκρατίας μέσα από την θεατρική εμπειρία»

ΑΘΗΝΑ, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

ΗΜΕΡΙΔΑ
Ομιλίες – Παρουσιάσεις - Ομάδες εργασίας - Παράσταση θεάτρου φόρουμ

Τοποθεσία: 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας
(Τ. Φιλήμονος 36-38 & Τσόχα, μετρό «Αμπελόκηποι»)

Ώρες: 9:30 – 17:30

Είσοδος Ελεύθερη

Ομάδες εργασίας (11.45π.μ - 1.45μ.μ):

Στις ομάδες εργασίας επιδιώκουμε τον ουσιαστικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων και «καλών πρακτικών». Οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες θα συνεισφέρουν με ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις, σχετικά με ερωτήματα-ζητήματα που προέκυψαν από τις εισηγήσεις που προηγήθηκαν. Τα αποτελέσματα του διαλόγου της κάθε ομάδας θα παρουσιαστούν αμέσως μετά στην ολομέλεια.   

Θέατρο στην τυπική εκπαίδευση - Νάντια Τσενέ. 

  • Τι εννοούμε, όταν μιλάμε σήμερα για δημοκρατία στο σχολείο; 
  • Με ποιες μορφές εισάγεται η δημοκρατία στην τυπική εκπαίδευση -ως περιεχόμενο και ως διαδικασία-; 
  • Πώς συμβάλλει το θέατρο στην ενίσχυση και την προώθηση του σχολικού δημοκρατικού κλίματος και με ποιες μορφές μπορεί να λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση;

 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Αθήνας
Οργανωτική επιτροπή: Νάντια Κατή, Μαρία Παυλίδη, Μαρία Μπαρέλου, Δέσποινα Μητσιάλη, Νικολέττα Δημοπούλου, Χαρά Τσουκαλά, Ηρώ Ποταμούση.


Η Νάντια Τσενέ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο τμήμα Κλασικής φιλολογίας. Απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΑ) στη Θεωρία και Πράξη της Διδασκαλίας και της Αξιολόγησης (Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Φ.Π.Ψ.) και στη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (University of Central England). Από το 1990 υπηρετεί ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από το 2007 είναι διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα.  Έχει επίσης εργαστεί ως θεατροπαιδαγωγός σε συλλόγους και ειδικά σχολεία και ως επιμορφώτρια για εκπαιδευτικούς (αξιοποίηση δραματικών τεχνικών στη διδασκαλία/ βιωματική διδασκαλία/ διαφοροποιημένη παιδαγωγική/ εκπαίδευση προσφύγων). Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Εκπαίδευση και Θέατρο», που εκδίδεται από  το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του σχολικού βιβλίου «Ευριπίδη, Ελένη», που διδάσκεται στην Γ΄ Γυμνασίου. Έχει συνεργαστεί με το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων» σε επιμορφωτικές δράσεις ως επιμορφώτρια, καθώς και στην υλοποίηση δράσεων του προγράμματος στο σχολείο που διευθύνει. Έχει συνεργαστεί με το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» ως επόπτρια της πιλοτικής εφαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού για την Ιστορία σε σχολεία της Θράκης. Είναι μέλος της επιμορφωτικής ομάδας του προγράμματος για την εκπαίδευση προσφύγων Teach4Integration, που υλοποίησε το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τη Unicef και δίδαξε ως επιμορφώτρια στη θεματική: Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική – Εμπειρίες από το πεδίο. Ως διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα, οργανώνει και συντονίζει καινοτόμες δράσεις, μεταξύ των οποίων ευρωπαικά προγράμματα Erasmus KA1 και ΚΑ2, καθώς και προαιρετικά πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα.