Ημ/νίες Εκδήλωσης: 8/12/2001 3:30 μμ - 6:00 μμ Export event
Η χρήση του δράματος στη διδασκαλία της λογοτεχνίας: ένα ενδεικτικό παράδειγμα
Άβρα Αυδή, φιλόλογος, δασκάλα Δράματος Μελίνα Χατζηγεωργίου, εκπαιδευτικός, δασκάλα Δράματος 2.5 ώρες, Σάββατο, Ελληνικά
Στο εργαστήριο προτείνεται η χρήση του Δράματος για τη βιωματική προσέγγιση του μαθήματος της λογοτεχνίας. Το παράδειγμα στο οποίο θα εστιαστούμε είναι το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη "Πάνω σ' έναν ξένο στίχο" (Κ.Ν.Λ. Α' Λυκείου σελ. 214). Με το εργαστήριο αποβλέπουμε σε ένα συνδυασμό θεωρίας και πράξης. Συγκεκριμένα επιδιώκουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την αξιοποίηση του Δράματος στη διδακτική της λογοτεχνίας, ένα διάλογο που θα βασιστεί όμως στα βιώματα των εκπαιδευτικών από τη συμμετοχή τους στη δραματική διαδικασία. Παράλληλα, εξάλλου, σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε, μέσα από τις κατάλληλες δραματικές δραστηριότητες, διάφορες τεχνικές του Δράματος. Επιπλέον θα δείξουμε σε βίντεο ένα παράδειγμα από τη δραματοποίηση του ίδιου ποιήματος, η οποία προέκυψε από σχετική δουλειά με μαθητές της Α' Λυκείου και παρουσιάστηκε σε κοινό. Με αφόρμηση τη δουλειά αυτή θα συζητηθεί η μετάβαση από το Δράμα στο θέατρο και η αξιοποίηση του διδακτικού υλικού, π.χ. ενός ποιήματος, σε μια σχολική παράσταση. Η Άβρα Αυδή είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Από το 1982 που διορίστηκε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ασχολήθηκε με τη σχολική διδασκαλία (συμμετοχή στη συγγραφή των εγχειριδίων Έκθεση Έκφραση για το Λύκειο και στη σύνταξη του Προγράμματος Σπουδών για τη γλωσσική διδασκαλία) και με το Εκπαιδευτικό Δράμα/Θέατρο (σχολικές θεατρικές ομάδες και έρευνα στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής). Δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ και στο 1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης σε επιμορφωτικά προγράμματα σχετικά με τη γλωσσική διδασκαλία και τη θεατρική παιδεία. Εργασίες της με ανάλογα θέματα έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά για εκπαιδευτικούς. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος. Η Μελίνα Χατζηγεωργίου είναι δασκάλα με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα σεμινάρια σχετικά με το θέατρο, το Δράμα, το συμμετοχικό θέατρο, το κουκλοθέατρο. Από το 1993 έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός Δράματος σε θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, σε δημόσια και σε ιδιωτικά σχολεία και στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Ασχολήθηκε επίσης με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο τομέα του Εκπαιδευτικού Δράματος. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος.
Στο εργαστήριο προτείνεται η χρήση του Δράματος για τη βιωματική προσέγγιση του μαθήματος της λογοτεχνίας. Το παράδειγμα στο οποίο θα εστιαστούμε είναι το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη "Πάνω σ' έναν ξένο στίχο" (Κ.Ν.Λ. Α' Λυκείου σελ. 214). Με το εργαστήριο αποβλέπουμε σε ένα συνδυασμό θεωρίας και πράξης. Συγκεκριμένα επιδιώκουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την αξιοποίηση του Δράματος στη διδακτική της λογοτεχνίας, ένα διάλογο που θα βασιστεί όμως στα βιώματα των εκπαιδευτικών από τη συμμετοχή τους στη δραματική διαδικασία. Παράλληλα, εξάλλου, σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε, μέσα από τις κατάλληλες δραματικές δραστηριότητες, διάφορες τεχνικές του Δράματος. Επιπλέον θα δείξουμε σε βίντεο ένα παράδειγμα από τη δραματοποίηση του ίδιου ποιήματος, η οποία προέκυψε από σχετική δουλειά με μαθητές της Α' Λυκείου και παρουσιάστηκε σε κοινό. Με αφόρμηση τη δουλειά αυτή θα συζητηθεί η μετάβαση από το Δράμα στο θέατρο και η αξιοποίηση του διδακτικού υλικού, π.χ. ενός ποιήματος, σε μια σχολική παράσταση.
Η Άβρα Αυδή είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Από το 1982 που διορίστηκε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ασχολήθηκε με τη σχολική διδασκαλία (συμμετοχή στη συγγραφή των εγχειριδίων Έκθεση Έκφραση για το Λύκειο και στη σύνταξη του Προγράμματος Σπουδών για τη γλωσσική διδασκαλία) και με το Εκπαιδευτικό Δράμα/Θέατρο (σχολικές θεατρικές ομάδες και έρευνα στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής). Δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ και στο 1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης σε επιμορφωτικά προγράμματα σχετικά με τη γλωσσική διδασκαλία και τη θεατρική παιδεία. Εργασίες της με ανάλογα θέματα έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά για εκπαιδευτικούς. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος.
Η Μελίνα Χατζηγεωργίου είναι δασκάλα με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα σεμινάρια σχετικά με το θέατρο, το Δράμα, το συμμετοχικό θέατρο, το κουκλοθέατρο. Από το 1993 έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός Δράματος σε θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, σε δημόσια και σε ιδιωτικά σχολεία και στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Ασχολήθηκε επίσης με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο τομέα του Εκπαιδευτικού Δράματος. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος.
Number of views (1459)/Σχόλια (0)
Theatre Makes Politics (TMP)
«Τεχνικές αφήγησης μέσω της φωτογραφίας - Οπτικοακουστική παιδεία για όλους» - Τεχνικές βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων
Πατάμε γερά! – εισαγωγή στα δικαιώματα. Η στάση μας απέναντι στον ρατσισμό
Ναύπλιο 2-3 Νοεμβρίου 2024, Δράσεις για εφήβους/εφηβες
Ιωάννινα 2/11/2024, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Γιώργος Μπεκιάρης,
Ιωάννινα, 2/11/2024, βιωματικό παιχνίδι προσομοίωσης
Θεσσαλονίκη, 3/11/2024, διαδραστικό παιχνίδι προσομοίωσης
«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»
Διαδικτυακά, 7/11/2024 , Σεμινάριo για εκπαιδευτικούς, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Διαδικτυακά, 7/11/2024 (Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς, Θράκη), Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση
Πάτρα 9/11/2024, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Γιούλη Δούβου, Γιώργος Μπεκιάρης
Τρίπολη, 9/11/2024, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Γλυκερία Αράπη
Θεσσαλονίκη 9/11/2024, Πάμε Θέατρο
Πάτρα, 9&10/11/2024 θεατρική παράσταση
Καλαμάτα, 10/11/2024, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Γλυκερία Αράπη
«Μαθήματα Εφηβείας»
«Ειδήσεις... αλλιώς» - Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων
"Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες» -Συζητώντας για το φαινόμενο του αναγκαστικού εκτοπισμού και τους πρόσφυγες στη σχολική τάξη"
«Ειρήνη - Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα»
D.I.S.C. - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Πάτρα 21/11/2024, Σεμινάριο για φοιτητές/φοιτήτριες, Γιώργος Μπεκιάρης (α' μέρος)
Διαδικτυακά, 21/11/2024, Διάλεξη-συζήτηση Κώστας Μάγος
«Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!»
«Tα χέρια έχουν φωνή»
Αμφιλοχία, 24/11/2024, Σεμιναριο για εκπαιδευτικούς, Γιώργος Μπεκιάρης
«Με λογισμό και μ’ όνειρο» - Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2024
«Πες το δυναμικά με εικόνες»
Κέρκυρα, 30/11/-1/12/2024, Δι-Ημερίδα, συζητήσεις, εργαστήρια
Λάρισα 30/11/2024, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Ζώνιου, Νίκος Γκόβας
Θεσσαλονίκη 30/11/2024 σεμινάριο για εκπαιδευτικούς
Κέρκυρα, 30/11/2024, διαδραστικό παιχνίδι προσομοίωσης
Αθήνα 1/12/2024, Ημερίδα
Κέρκυρα, 1/12/2024,Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Κρίθαρη,
Αθήνα, 5/12/2024, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Στέλιος Βγαγκές, Χριστίνα Στουραΐτη
Διαδικτυακά, 5/12/2024, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Ιωάννης Πούλιος
ΘΗΒΑ 7/12/2024, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Ζώνιου, Νίκος Γκόβας
Ζάκυνθος 7/12/2024, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Γιώργος Μπεκιάρης,