Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025


 

Our Space - Όλες οι δράσεις

"η Τριμερής"

"η Τριμερής"

Ιωάννινα, 11/11/2023, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Γλυκερία Αράπη

Event date: 11/11/2023 10:00 AM - 1:00 PM Export event


Δωρεάν βιωματικό σεμινάριο 3 ωρών για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές νεανικών ομάδων

«η Τριμερής - Ένα εργαστήρι δράσης για το Εμείς, Εσείς και οι Άλλοι/ες

ΙΩΑΝΝΙΝΑ,   11/11/2023 ΩΡΕΣ/ΤΟΠΟΣ θα ανακοινωθούν
Εμψύχωση: Γλυκερία Αράπη

Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών και εμψυχωτών/εμψυχωτριών νεανικών ομάδων.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση/Γραφείο Βορ Ελλάδας και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.)  στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;» - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, διοργανώνει  3 ωρο επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο/εργαστήριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν το πρόγραμμα ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα, με τίτλο "Η Τριμερής".

Το σεμινάριο/εργαστήριο εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο ΄κι αν ήσουν εσύ;  - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων  που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί  σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης έως και 170 ωρών.  Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό πρόγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι εγκακριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). 
Το εργαστήριο "Η Τριμερής!" συμπεριλαμβάνεται στην Ενότητα Α του επιμορφωτικού κύκλου.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι θέσεις περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα. Η ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ 

Σύντομη περιγραφή σεμιναρίου: 

 Τρεις (3) πολιτισμοί, ίσως και παραπάνω, προσπαθούν να συνεργαστούν για ένα κοινό στόχο. Πόσο «διαπολιτισμικός/ή» αισθάνεσαι; Πόση «διαφορετικότητα» μπορείς να «ανεχτείς»; Ποιες υποχωρήσεις θέλεις να κάνεις; Σε τι στοιχεία της ταυτότητάς σου επιλέγεις να επιμένεις; Γιατί; Ποιον πολιτισμό θεωρείς πιο «κοντά» σου και με ποιον πολιτισμό είσαι τελείως απέναντι; Πώς θα τα καταφέρουμε και οι τρεις (3); Και τελικά, τι θέλουμε να καταφέρουμε;

Ένα ζωντανό 3ωρο εργαστήριο διά-δρασης για να παρατηρήσουμε και να διαχειριστούμε τους αυτοματισμούς μας (ή αλλιώς, τα στερεότυπά μας) μέσα σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης του Εγώ, Εσύ και ο Άλλος/η. Το εργαστήριο απευθύνεται σε κάθε εκπαιδευτικό που θέλει να συνεχίζει να αναπτύσσει τις δεξιότητές του/της για μία ουσιαστική διαπολιτισμική συνεργασία στο σχολείο, στη δουλειά, στη γειτονιά, στο σπίτι.

Η Γλυκερία Αράπη έχει διανύσει παραπάνω από 20 χρόνια στον χώρο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων, της ανάπτυξης στρατηγικής και προγραμμάτων, της παρακολούθησης & αξιολόγησης έργου και της οργανωσιακής ανάπτυξης, σε συνεργασία με εθνικές και διεθνείς οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, πανεπιστημιακά ιδρύματα και (δια)κρατικούς φορείς.  Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (2021-2023). Από το 2008 έως το 2020 εργάστηκε για την ActionAid Ελλάς και την ActionAid International. Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη και ιδρυτικό μέλος της Ώσμωσης – Κέντρο Τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής. Απόφοιτος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Ethnic & Racial Studies από το Trinity College της Ιρλανδίας.

Προσοχή: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:

  • να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο
  • να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Συντονισμός: Δημήτρης Κονετάς
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / 2106541600