Αποτελέσματα αναζήτησης

Κέρκυρα: αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν

Κέρκυρα, 7-8/12/2018, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Ιωάννα Βαλσαμίδου, Γιολάντα Μαρκοπούλου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 7/12/2018 5:00 μμ - 8/12/2018 6:00 μμ Export event

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση,  ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
___________________________________________________________

Επιμορφωτικό θεατρικό σεμινάριο 
Κέρκυρα  7 - 8  Δεκεμβρίου, 2018

 «Κέρκυρα: αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν»

Δωρεάν

To Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Κέρκυρας σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυραςοργανώνει ένα διήμερο βιωματικό  θεατρικό  σεμινάριο 13 ωρών με τίτλο: «Κέρκυρα: αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν» 

 Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μετασυνεδριακών δράσεων  της  8ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Θέατρο στην Εκπαίδευση- Αθήνα 2018 (23,24, 25 Νοεμβρίου), του εορτασμού των 20 χρόνων του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (1998-2018) καθώς και της Παγκόσμιας Ημέρας του Θεάτρου στην Εκπαίδευση (27 Νοεμβρίου).

Χώρος: Στούντιο Δημοτικoύ Θεάτρου Κέρκυρας.

Εκπαιδεύτριες
Ιωάννα Βαλσαμίδου: Περφόρμερ-δημιουργός, δραματουργός, συγγραφέας στο πεδίο του θεάτρου – ντοκιμαντέρ
Γιολάντα Μαρκοπούλου: σκηνοθέτις, παραγωγός κινηματογραφικών και θεατρικών έργων.

Το πρόγραμμα του διήμερου:
Παρασκευή 7/12/ 2018, 17.00-22.00
Σάββατο 8/12/2018, 10:00 – 18.00

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς  (προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), καλλιτέχνες, ηθοποιούς, φοιτητές ή  αποφοίτους τμημάτων Θεάτρου και Παιδαγωγικών τμημάτων, σπουδαστές και αποφοίτους του Ιονίου Πανεπιστημίου, εμψυχωτές ομάδων και επικεφαλής μονάδων που ασχολούνται με ευπαθείς ομάδες (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Παράλληλη Στήριξη και Ειδική Αγωγή).

Η ομάδα του mind the fact για πρώτη χρονιά βγαίνει από τα όρια της πρωτεύουσας και μεταβαίνει στην ελληνική επικράτεια.Με σημείο εκκίνησης την Κέρκυρα, έναν τόπο με πλούσια παράδοση και ενεργή πολιτιστική κίνηση οι καλλιτέχνες του mind the fact υλοποιούν το καινοτόμο πρόγραμμα που ενοποιεί την καλλιτεχνική δημιουργία με την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα. Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν οι κάτοικοι και οι τοπικές κοινωνίες και να δοθεί το έναυσμα για ένταξη ευάλωτων ομάδων και κοινωνική αλλαγή.

Οι εκπαιδευόμενοι θα ασκηθούν στη μεθοδολογία και την τεχνογνωσία της ομάδας, θα διερευνήσουν νέες ιδέες αλλά και τρόπους υλοποίησής τους, θα αποκτήσουν εργαλεία προσέγγισης ευαίσθητων ή ευάλωτων ομάδων και τρόπους μακροχρόνιας δέσμευσης σε καλλιτεχνική εργαστηριακή δουλειά. Απώτερος στόχος της συνάντησης είναι να δημιουργηθούν ντόπιες καλλιτεχνικές ομάδες που θα συνδεθούν σε μακροχρόνια βάση με την ομάδα του mind the fact.

Η εκπαίδευση  θα εμβαθύνει σε ουσιαστικά ερωτήματα που απασχολούν τους συντονιστές ομάδων:

- Πώς διαμορφώνεται μία καλλιτεχνική ιδέα (concept);

- Πώς προσεγγίζεται η ομάδα, πώς δεσμεύεται σε μακροχρόνιο στόχο;

- Ποια είναι τα στάδια εργασίας για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού δημιουργήματος;

- Ποια είναι τα εργαλεία δουλειάς, πώς προσεγγίζεται η προσωπική αφήγηση και μαρτυρία;

- Πώς η αφήγηση-εξομολόγηση μεταμορφώνεται σε καλλιτεχνική δημιουργία με απήχηση στο ευρύ κοινό και όχι μόνο στο στενό κύκλο των συμμετεχόντων;

- Πώς η προσωπική ιστορία γίνεται εργαλείο απεύθυνσης στη δημόσια σφαίρα και άρα φορέας κοινωνικής αλλαγής;

- Πώς σκιαγραφείται η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ καλλιτεχνικού και ανθρωπιστικού έργου;

- Πού άπτονται τα ζητήματα δεοντολογίας;

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει παρουσίαση παραδειγμάτων από τις ομάδες του mindthefact, ηχητικών και οπτικών ντοκουμέντων, ενώ εμπλέκει τους εκπαιδευόμενους σε πρακτική και βιωματική άσκηση σε ομάδες εργασίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Το σεμινάριο είναι δωρεάν. Για τη συμμετοχή στα βιωματικά εργαστήρια απαιτείται αίτηση.  Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα εργαστήρια ΜΕΧΡΙ την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018  στη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ εδώ  και θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους στο προσωπικό e-mail τους μέχρι τις  3/12/2018.

Αν οι αιτήσεις υπερβούν τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων, θα γίνει κλήρωση.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Κέρκυρας, 
ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, |
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Κέρκυρας
.

Πληροφορίες: Ευγενία Ζάγουρα 6937087685, 19.00 – 21.00 καθημερινά

 ________________________________________________________________________________________________

 

Λίγα Λόγια για την ομάδα  mind the fact

Το mind the fact ξεκίνησε τη δράση του στην Αθήνα το 2015. Αποτελεί ένα καινοτόμο μοντέλο παραγωγής καλλιτεχνικών έργων υψηλών προδιαγραφών, που εμπλέκει επαγγελματίες της τέχνης και των κοινωνικών επαγγελμάτων με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ή κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες.

Μέσα από ένα σύστημα προσεκτικά δομημένων καλλιτεχνικών εργαστηρίων που λειτουργούν σε συστηματική μακροχρόνια βάση, το mindthefact παρουσιάζει «αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν»: θέατρο, φωτογραφία, ντοκιμαντέρ, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις (installations), site specific performances.  Τον Μάιο του 2017 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο mindthefact festival,  με τη συμμετοχή εννέα καλλιτεχνικών εργαστηρίων, αλλά και εγχώριων και διεθνών φιλοξενούμενων καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα εμπλέκει ευάλωτες ή κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες: πρόσφυγες, μετανάστες, πρώην εξαρτημένους, άστεγους, εφήβους διαμένοντες σε άσυλο, εγκαταλελειμμένα παιδιά κάτω των 12 ετών, γυναίκες θύματα trafficking. Έχει υποστηριχθεί και χρηματοδοτηθεί από αναγνωρισμένους φορείς: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Δήμο Αθηναίων, Θέατρο Τέχνης, Εθνική Τράπεζα, Παιδικά Χωριά SOS, Ένωση Μαζί για το Παιδί,  Solidarity Now, ΚΕΘΕΑ, Περιοδικό Δρόμου Σχεδία, Υπηρεσία Επιμελητείας Ανηλίκων, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina κα. Το φεστιβάλ του 2017 είχε 80 πρωταγωνιστές καλλιτεχνικών ομάδων, που συνεργάστηκαν με 43 επαγγελματίες καλλιτέχνες, 21 τεχνικούς θεάτρου, 28 εθελοντές 5 συνεργάτες παραγωγής, ο αριθμός των επισκεπτών άγγιξε τα 5000 άτομα, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Γιολάντα Μαρκοπούλου

Συνεργάτες: Λευτέρης Βενιάδης, Ελένη Ευθυμίου, Μαρία Ζαβάκου, Γιάννης Ζάννος, Δημήτρης Ζάχος, Δάφνη Καλαφάτη, Μαρία Μακρυνικόλα, Λώρα Μαραγκουδάκη, Σοφία Μαυραγάνη, Πάρις Μέξης, Γιούλα Μπλέσιου, Μάγδα Πλευράκη, Ελευθερία Ρουσάκη, Pauline Huguet.

 

Ιωάννα Βαλσαμίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέατρο στην Δραματική Σχολή Αθηνών, και απέκτησε Master of Arts στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διδακτορική  διατριβή (PdD.) βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina της Γερμανίας, στο πλαίσιο της οποίας ερευνά τη βιογραφική μέθοδο στο θέατρο. Από το 2011 εργάζεται ως δημιουργός, δραματουργός και συγγραφέας στο πεδίο του θεάτρου - ντοκιμαντέρ. Συνεργάστηκε με την γερμανική κολλεκτίβα Rimini Protokoll  στη συγγραφή, δραματουργία, έρευνα, ως βοηθός σκηνοθέτη και περφόρμερ. Συνεργάστηκε επίσης με την Lola Arias, τον Πρόδρομο Τσινικόρη και τον Ανέστη Αζά. Το 2016 ίδρυσε μαζί με την Γιολάντα Μαρκοπούλου το mind the fact,  μία σύγχρονη πλατφόρμα για την τέχνη, αποτελούμενη από καλλιτεχνικά εργαστήρια με ελεύθερη πρόσβαση σε διαφορετικούς πληθυσμούς (πρόσφυγες, άστεγοι, πρώην εξαρτημένοι, έφηβοι με εμπλοκή με το νόμο, παιδιά που διαβιούν σε άσυλα κ.α.) με στόχο να αναδειχθούν «αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν». Έχει εργαστεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, έχει ιδρύσει τον Χώρο Δράσης, στα πλαίσια της συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου με το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, μέσα στον οποίον υλοποιήθηκαν θεατρικά εργαστήρια με την συμμετοχή ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων. Έχει εκπαιδευτεί στο ψυχόδραμα και τη συστημική αναπαράσταση.

 

 

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι σκηνοθέτις και παραγωγός κινηματογραφικών και θεατρικών έργων. Από το 2007 διευθύνει την ανεξάρτητη εταιρεία θεατρικών, κινηματογραφικών και multimedia παραγωγών POLYPLANITY Productions ενώ τον ίδιο χρόνο ίδρυσε τον καλλιτεχνικό χώρο ΣΥΝΕΡΓΕΙ-Ο στο Μεταξουργείο. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από είκοσι θεατρικά έργα και ταινίες μικρού μήκους. Την τρέχουσα περίοδο (2018-2019) σκηνοθετεί την παράσταση ΕROICA για το Θέατρο Τέχνης- Κάρολος Κουν. Παράλληλα, από το 2008 σκηνοθετεί και συντονίζει το θεατρικό εργαστήρι προσφύγων και μεταναστών Station Αthens. Η παράσταση Είμαστε οι Πέρσες! (2015-17) παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο International Theatre of Finland και στο φεστιβάλ mind the fact, ενώ η περιπατητική site-specific performance Ε_ΦΥΓΑ (2014, 2018) εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ελευσίνας-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, με την οποία διατηρεί σταθερή καλλιτεχνική συνεργασία. Ακόμη έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Ο Παίκτης, Εγώ (Re-load festival, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2016) και Ρουλέτενμπουργκ (2017, mind the fact festival) με την ομάδα The Gamblers, αποτελούμενη από άτομα που έπαιζαν στο παρελθόν παθολογικό τζόγο. Μαζί με την Ιωάννα Βαλσαμίδου ίδρυσαν το 2016 και διατηρούν την καλλιτεχνική επιμέλεια της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας mind the fact, που έχει σαν στόχο να παρουσιάσει «αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν». Ως παραγωγός συνεργάστηκε με  πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής κ.α. Ηταν η παραγωγός της ΙΛΙΑΔΑΣ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού η οποία περιόδευσε διεθνώς. Είναι απόφοιτη του τμήματος Film Production του Boston University College of Communication

Κατηγορία Δράσης
  • Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Εργαστήρια
Έτος
  • 2018
Πόλεις
  • Κέρκυρα
Εμψυχωτές
  • Βαλσαμίδου Ιωάννα
  • Μαρκοπούλου Γιολάντα
Συνεργαζόμενοι
  • ΔΔΕ Κερκύρας
  • ΔΠΕ Κερκύρας
  • ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
Print

Number of views (2039)/Σχόλια (0)

Αρχείο

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28
Theatre Makes Politics (TMP)

Theatre Makes Politics (TMP)

Dortmund Germany 27-28/10/2024 Partners Meeting
293031
Πατάμε γερά! – εισαγωγή στα δικαιώματα. Η στάση μας απέναντι στον ρατσισμό

Πατάμε γερά! – εισαγωγή στα δικαιώματα. Η στάση μας απέναντι στον ρατσισμό

Διαδικτυακά, 31/10/2024, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Γιώργος Μόσχος
12
3
4
«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

Διαδικτυακά, 4/11/2024 Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου
567
8
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Σάμος 8/11/2024 Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονίζει η Σοφία Μπουτμπάρα
9
10
11
«Μαθήματα Εφηβείας»

«Μαθήματα Εφηβείας»

Αθήνα 11 Νοεμβρίου 2024, σεμινάριο, Βιργινία Κεχαγιά
121314151617
1819
«Ειρήνη - Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα»

«Ειρήνη - Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα»

Διαδικτυακά, 19/11/2024 Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
20

D.I.S.C. - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 20/11/2024
21
22
«Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!»

«Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!»

Παραμυθιά Θεσπρωτίας, 22/11/2024, θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα -Παράσταση θεάτρου φόρουμ
23
«Tα χέρια έχουν φωνή»

«Tα χέρια έχουν φωνή»

Ηγουμενίτσα 23/11/2024, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Γιώργος Μπεκιάρης
24
25262728
«Πες το δυναμικά με εικόνες»

«Πες το δυναμικά με εικόνες»

Πάτρα 28/11/2024, Σεμινάριο για φοιτητές/φοιτήτριες, Γιώργος Μπεκιάρης (β' μέρος)
2930
1
2345
67
8

Κατηγορίες

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά