Γεια σου! Είναι η Μετανάστευση!
Αθήνα, 25/11/2018
Ömer Adıgüzel, καθηγητής, Faculty of Fine Arts, Ankara University, Τουρκία
İhsan Metinnam, βοηθός ερευνητή, Faculty of Education, Trakya University, Τουρκία
Εργαστήριο 2,5 ωρών
Συμμετοχή στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Αθήνα 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Γλώσσα: αγγλικά
Τα τελευταία χρόνια, η μετανάστευση έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κόσμου. Οι πόλεμοι και οι καταστροφές που αυτοί επέφεραν αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Αυτή η εγκατάλειψη των πατρίδων φέρνει νέες ιστορίες στο προσκήνιο. Αυτές οι ιστορίες συχνά περιέχουν τραγικά περιστατικά καθώς οι «πρωταγωνιστές» τους χρειάζεται να προσαρμοστούν σε έναν νέο τόπο, να βρουν δουλειά, να έρθουν αντιμέτωποι με προκαταλήψεις, την κοινωνική απομόνωση κλπ. Μετά τον πόλεμο στη Συρία, ένα από τα «καλύτερα» σημεία για κάποιον να ακούσει αυτές τις ιστορίες είναι η Τουρκία, αν και πλέον δεν πρόκειται για απλές ιστορίες αλλά για ένα κυρίαρχο κομμάτι της καθημερινότητας. Σε ένα περιβάλλον όπου ο διάλογος και η επαφή μεταξύ των μεταναστών και των αυτοχθόνων είναι ανεπαρκείς, τα προγράμματα για την ένταξη των μεταναστών δεν επαρκούν για την επίτευξη πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι απαραίτητο για τους κατοίκους της χώρας υποδοχής να γνωρίσουν τις ιστορίες των μεταναστών για να αποκτήσουν συνείδηση. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι η ανθρωπότητα μπορεί να αναπτύξει μια ευαίσθητη στάση απέναντι στο φαινόμενο της μετανάστευσης. Σε αυτό το εργαστήριο, οι ιστορίες μετανάστευσης θα εξερευνηθούν μέσα από παιχνίδια, δραματοποιήσεις και τεχνικές διαδικαστικού δράματος. Ο κύριος στόχος του εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση και η ανάπτυξη ενσυναίσθησης και ευαισθησίας απέναντι στους μετανάστες. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να πούμε ότι το δράμα θα συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή. Το εργαστήριο απευθύνεται σε λειτουργούς κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαιδευτικούς και λειτουργούς υπηρεσιών μετανάστευσης.
Ο Dr. Ömer Adıgüzel εργάζεται σε τομείς όπως το δημιουργικό δράμα, η μουσική εκπαίδευση, το θέατρο/ δράμα στα μουσεία, τα παιδικά μουσεία, η πολιτιστική παιδαγωγική, οι παραδοσιακοί χοροί κ.ά. Διεξάγει εργαστήρια σε διάφορους τομείς δημιουργικού δράματος στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Από το 2003 είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Σύγχρονου Δράματος (ÇDD). Είναι μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους (ASSITE), του Συνδέσμου Μουσείων Παιδιών και Νέων, της Ένωσης Εκπαιδευτικών Τέχνης (SEDER). Είναι εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Θεάτρου/ Δράματος (ENDERED), του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο/ Δράμα στην Εκπαίδευση (IDEA) και του Γερμανικού Συλλόγου Παιγνιδιού και Θεάτρου (BAG Spiel und Theater). Είναι διαιτητής της Τουρκικής Ομοσπονδίας Παραδοσιακού Χορού. Υπηρέτησε ως πολιτιστικός διαχειριστής και ως αναπληρωτής συντονιστής του Τμήματος Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Αγκύρας μεταξύ των ετών 2012 και 2017. Έχειβραβευτεί (TÜBA Textbooks Incentive Award και 2014 NafiAtuf Kansu Educational Encouragement Award) γιατοβιβλίοτου «Creative Drama in Education». Από το 2017, είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας.
Ο Dr. İhsan Metinnam αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Creative Drama, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας το 2011. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Τμήμα Εκπαίδευσης Καλών Τεχνών στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, το 2017. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στην προσέγγιση του Brian Way για το δημιουργικό δράμα, τη σχέση μεταξύ της θεωρίας των κοινωνικών επιστημών και το δημιουργικό δράμα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα μετασχηματιστικά, χειραφετητικά κοινωνικά πλαίσια του δημιουργικού δράματος. Από το 2013 έως το 2017, εργάστηκε στα συμβούλια του Συλλόγου Σύγχρονου Δράματος και του IDEA (Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο/ Δράμα στην Εκπαίδευση). Επιπλέον, εκπροσώπησε την Τουρκία ως εμψυχωτής εργαστηρίου στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Θεάτρου/ Δράματος (ENDERED), στην Ελβετία το 2015. Εργάζεται ως βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Trakya University της Τουρκίας.
Κατηγορία Δράσης | - Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Εργαστήρια
|
Έτος | |
Πόλεις | |
Εμψυχωτές | - Adıgüzel Ömer
- Metinnam İhsan
|