Αποτελέσματα αναζήτησης

Διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της φροντίδας

Διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της φροντίδας

Αθήνα, 4-6 Απριλίου 2025, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς & γονείς. πρόγραμμα DISC

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 4/4/2025 5:00 μμ - 6/4/2025 4:00 μμ Export event

Διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της φροντίδας
δωρεάν βιωματικό θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο

Πειραιάς,  1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά
Παρασκευή 4 Απριλίου, 17:00-21:00 │Σάββατο 5 Απριλίου, 10:00-18:00 │ Κυριακή 6 Απριλίου, 10:00-16:00

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (www.theatroedu.gr) και το Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ (https://diotima.org.gr) προσκαλούν γονείς, εκπαιδευτικούς κοινωνικούς/ κοινωνικές λειτουργούς και εκπαιδευτές/ εκπαιδεύτριες ενηλίκων σε ένα βιωματικό θεατροπαιδαγωγικό σεμινάριο γύρω από το θέμα της έμφυλης διάστασης της φροντίδας.

Εμψύχωση: 
Χαρά Τσουκαλά,  εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νάντια Κατή, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άννα Βουγιούκα, Κοινωνική Επιστήμονας- Εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου, Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ 
Κατερίνα Σεργίδου, Εκπαιδεύτρια- Ερευνήτρια Φύλου και Φεμινισμού, Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ

Το εργαστήριο, διάρκειας 18 ωρών, αποτελεί μέρος του έργου DISC (Drama-based Interventions challenging gender Stereotypes and encouraging Care sharing - Θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις για τα έμφυλα στερεότυπα και το ισότιμο μοίρασμα της φροντίδας), που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Κέντρο Διοτίμα στο πλαίσιο του Προγράμματος CERV-2024-GE, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Σκοπός του έργου είναι η αμφισβήτηση των έμφυλων στερεοτύπων και η ευαισθητοποίηση για την έμφυλη ανισότητα στη φροντίδα μέσω της αξιοποίησης θεατροπαιδαγωγικών παρεμβάσεων.

Το εργαστήριο έχει βιωματικό χαρακτήρα και απαρτίζεται από ασκήσεις/ δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, οι οποίες περιλαμβάνουν σωματική επαφή και κίνηση στον χώρο και στο έδαφος.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:
●Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις.
●Φέρτε μαζί σας κέφι και διάθεση για πειραματισμούς!
Σας περιμένουμε να μοιραστούμε ιδέες, να δημιουργήσουμε και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους προσέγγισης της φροντίδας και της ισότητας!

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με κράτηση θέσης στη φόρμα εδώ.
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ 
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr  | 210 6541600


Η Χαρά Τσουκαλά είναι οικονομολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην οικονομική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Κεντ( Αγγλία) και τίτλου σπουδών στα Παιδαγωγικά από ΠΑΤΕΣ/ ΣΕΛΕΤΕ. Μέχρι το 2014 υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε Δημόσια Γενικά Λύκεια. Έχει παρακολουθήσει μέσω του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, δεκάδες θεατρικά εργαστήρια από έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, ηθοποιούς και θεατροπαιδαγωγούς. Υπήρξε εμψυχώτρια της θεατρικής ομάδας του Γενικού Λυκείου Βουλιαγμένης (1997- 2014). Συμμετείχε με το Γ.Λ. Βουλιαγμένης στη δράση «Μονόλογοι από τη Γάζα» (2010). Επίσης ήταν συντονίστρια της Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο»-θεατρικό εργαστήριο με ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες (2016), και επιμελήθηκε την ομώνυμη έκδοση στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Συμμετείχε ως εμψυχώτρια στο πρόγραμμα του ΠΔΘΕ «Ρόλοι στη ζωή- Ρόλοι στο θέατρο»/ Εργαστήριο Θεάτρου στο ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού (2017). Το 2019 και το 2020, εμψύχωσε εργαστήριο ενδυνάμωσης γυναικών  στο Επίκεντρο/ Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα. Συμμετείχε μαζί με άλλες γυναίκες του ΠΔΘΕ στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των προγραμμάτων «Χωρίς Πατρόν» (2021-2022) και «DISC - Drama-based Interventions challenging gender Stereotypes and encouraging Care sharing» (2024-2026), τα οποία στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής αλλά και της ευρύτερης κοινότητας πάνω ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων και ανισοτήτων. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του ΠΔΘΕ (2017- 2020).

Η Νάντια Κατή είναι εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Δραματική Τέχνη και τις Παρασταστικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη διά βίου μάθηση. Εργάζεται ως φιλόλογος στην τυπική εκπαίδευση και ως θεατροπαιδαγωγός και επιμορφώτρια προγραμμάτων που απευθύνονται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς όπως το Learn Inn του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Σχεδία-Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης, την Action Aid Hellas, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ), το κέντρο Διοτίμα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Έχει λάβει εξειδικευμένες επιμορφώσεις σχετικά με την εκπαίδευση και ενδυνάμωση ομάδων, τη βιωματική μάθηση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, την ειδική αγωγή και τις χειραφετικές και ανθρωποκεντρικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Αυτήν την περίοδο συμμετέχει στην ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος D.I.S.C. (ΠΔΘΕ-ΔΙΟΤΙΜΑ) που περιλαμβάνει θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις για τη διερεύνηση των έμφυλων ανισοτήτων στον τομέα της φροντίδας. 

Η Άννα Βουγιούκα είναι κοινωνική επιστήμονας-ερευνήτρια, με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και στην Κοινωνική Ανθρωπολογία. Είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου με μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων για την ισότητα των φύλων, καθώς και στην εκπόνηση ερευνητικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων για έμφυλα ζητήματα (π.χ. διαδικτυακή/τεχνολογικά υποβοηθούμενη έμφυλη βία, πολιτική συμμετοχή και εκπροσώπηση γυναικών σε θεσμούς και όργανα λήψης αποφάσεων, διαθεματική φεμινιστική συνηγορία, κ.λπ.). Είναι μέλος του Μητρώου Διδασκόντων/-ουσών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), όπου συμμετέχει από το 2010 ως Διδάσκουσα αλλά και ως μέλος σε ομάδες σύνταξης και αξιολόγησης φακέλων σχεδιασμού επιμορφωτικών προγραμμάτων, δημιουργίας επιμορφωτικού υλικού. Επίσης είναι εγκεκριμένη εξωτερική επιμορφώτρια του Μητρώου Επιμορφωτών/ τριών του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (από το 2020) και του Παντείου Πανεπιστημίου Αιγαίου (από το 2023). Εργάζεται στο Κέντρο Διοτίμα ως υπεύθυνη για θέματα συνηγορίας του φορέα συμμετέχοντας ενεργά σε διαδικασίες διαβουλεύσεων και ακροάσεις φορέων σε συνεργασία με τα μέλη της νομικής ομάδας του φορέα και παράλληλα είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων υποστήριξης επιζωσών έμφυλης βίας, ενώ έχει συντονίσει μεγάλο αριθμό συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ως project manager) που έχει υλοποιήσει το Κέντρο Διοτίμα. Ως ερευνήτρια ή/και συντονίστρια έχει συμμετάσχει σε πλήθος ποιοτικών και δευτερογενών ερευνών, μελετών και προγραμμάτων για θέματα φύλου, έμφυλης βίας, μετανάστευσης, υποστήριξης προσφυγισσών που είναι επιζώσες έμφυλης βίας, συμφιλίωσης εργασιακής και προσωπικής ζωής, καθώς και σε προγράμματα συνηγορίας για την υπεράσπιση των έμφυλων δικαιωμάτων, ενώ έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, μελέτες και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους για τις έμφυλες ανισότητες. 

Η Κατερίνα Σεργίδου είναι ερευνήτρια-εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Διοτίμα και ενδυναμώνει ομάδες ενηλίκων και εφήβων για ζητήματα σχετικά με το φύλο, την σεξουαλικότητα, την έμφυλη βία και τη φεμινιστική θεωρία. Επίσης έχει διδάξει Προφορική και Κοινωνική Ιστορία  Φύλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι υποψήφια διδακτόρισσα Σπουδών Φύλου και Φεμινισμού (υπότροφος ΙΚΥ) με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία (ΕΚΠΑ), την Επικοινωνία & τον Πολιτισμό (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και την κοινωνική ανθρωπολογία (Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων). Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο AFIT (Research Group of Feminist Anthropology) του Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων, ως  αξιολογήτρια πλάνων ισότητας φύλου στο Centre for Social Innovation στη Βιέννη, ως εμψυχώτρια ομάδων φεμινιστικής γραφής στο Faro Creative Learning και ως εισηγήτρια στο summer school του Etnofest-Athens Ethnographic Film Festival. Είναι επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας Ezdonk-Oraindik και έχει διεξάγει έρευνα στην Ελλάδα και στο Ισπανικό Κράτος για τις έμφυλες συγκρούσεις σε πολιτισμικές επιτελέσεις και τελετουργίες καθώς και για τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινωνικά κινήματα. Η  δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και σε άλλες δημόσιες εκδηλώσεις. Η ερευνητική-επαγγελματική της εμπειρία επικεντρώνεται στη δημιουργία γυναικείων και λοατκι+ κοινοτήτων ενδυνάμωσης και αλληλεγγύης, την φεμινιστική παιδαγωγική ενηλίκων, τις φεμινιστικές μεθοδολογίες στην κοινωνική έρευνα, τις καλλιτεχνικές-φεμινιστικές μορφές κοινωνικού ακτιβισμού και τις καρναβαλικές τελετουργίες. Επίσης είναι μέλος της φεμινιστικής καλλιτεχνικής ομάδας Διασπορές. 

Κατηγορία Δράσης
  • Προγράμματα
Προγράμματα
  • DISC
Έτος
  • 2025 β' τρίμηνο
Πόλεις
  • Αθήνα
Εμψυχωτές
  • Τσουκαλά Χαρά
  • Κατή Νάντια
Συνεργαζόμενοι
  • Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα»
Print

Number of views (26)/Σχόλια (0)

Αρχείο

«Απρίλιος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
31
Εργαστήριο για μαθητές - Τεχνικές «κι αν ήσουν εσύ;»

Εργαστήριο για μαθητές - Τεχνικές «κι αν ήσουν εσύ;»

Λάρισα 31/3/2025, Εργαστήριο για μαθητές/μαθήτριες, 10ο Γυμνάσιο Λάρισας
1
2
3
4
5
Διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της φροντίδας

Διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της φροντίδας

Αθήνα, 4-6 Απριλίου 2025, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς & γονείς. πρόγραμμα DISC
6
7
8
"Γιατί οι νυχτερίδες κρέμονται ανάποδα;"

"Γιατί οι νυχτερίδες κρέμονται ανάποδα;"

Λάρισα, 8/04/2025, Εργαστήριο για μαθητές, Νηπιαγωγείο- "Αρχοντία Καθάριου"
9
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Διαδικτυακά 9/4/2025, Παιδαγωγική-Οργανωτική συνάντηση προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (Αττική Βοιωτία, Εύβοια)
10
111213
14151617181920
21222324252627
282930123
Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2025 - Μεσσηνία

Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2025 - Μεσσηνία

Καλαμάτα 3/5/2025 Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2025 σχολείων Μεσσηνίας
4
5
Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2025 - Αρκαδία

Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2025 - Αρκαδία

Τρίπολη 5/5/2025 Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2025 σχολείων Αρκαδίας
67
Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρες Δράσης 2025 - Σάμος

Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρες Δράσης 2025 - Σάμος

Σάμος 7-8-9/5/2025 Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρες Δράσης 2025 σχολείων Σάμου
8
9
Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρες Δράσης 2025 - Σάμος

Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρες Δράσης 2025 - Σάμος

Σάμος 7-8-9/5/2025 Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρες Δράσης 2025 σχολείων Σάμου
1011

Κατηγορίες

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά