Αποτελέσματα αναζήτησης

Η χρήση του δράματος στη διδασκαλία της λογοτεχνίας: ένα ενδεικτικό παράδειγμα

Η χρήση του δράματος στη διδασκαλία της λογοτεχνίας: ένα ενδεικτικό παράδειγμα

Αθήνα, 8/12/2001, Εργαστήριο Συνδιάσκεψης 2001, Αβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου

Event date: 12/8/2001 3:30 PM - 6:00 PM Export event

2η Διεθνής Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

7-8-9 Δεκεμβρίου 2001, Αθήνα

 

Η χρήση του δράματος στη διδασκαλία της λογοτεχνίας: ένα ενδεικτικό παράδειγμα

Άβρα Αυδή, φιλόλογος, δασκάλα Δράματος
Μελίνα Χατζηγεωργίου, εκπαιδευτικός, δασκάλα Δράματος
2.5 ώρες, Σάββατο, Ελληνικά

Στο εργαστήριο προτείνεται η χρήση του Δράματος για τη βιωματική προσέγγιση του μαθήματος της λογοτεχνίας. Το παράδειγμα στο οποίο θα εστιαστούμε είναι το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη "Πάνω σ' έναν ξένο στίχο" (Κ.Ν.Λ. Α' Λυκείου σελ. 214). Με το εργαστήριο αποβλέπουμε σε ένα συνδυασμό θεωρίας και πράξης. Συγκεκριμένα επιδιώκουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την αξιοποίηση του Δράματος στη διδακτική της λογοτεχνίας, ένα διάλογο που θα βασιστεί όμως στα βιώματα των εκπαιδευτικών από τη συμμετοχή τους στη δραματική διαδικασία. Παράλληλα, εξάλλου, σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε, μέσα από τις κατάλληλες δραματικές δραστηριότητες, διάφορες τεχνικές του Δράματος. Επιπλέον θα δείξουμε σε βίντεο ένα παράδειγμα από τη δραματοποίηση του ίδιου ποιήματος, η οποία προέκυψε από σχετική δουλειά με μαθητές της Α' Λυκείου και παρουσιάστηκε σε κοινό. Με αφόρμηση τη δουλειά αυτή θα συζητηθεί η μετάβαση από το Δράμα στο θέατρο και η αξιοποίηση του διδακτικού υλικού, π.χ. ενός ποιήματος, σε μια σχολική παράσταση.

Η Άβρα Αυδή είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Από το 1982 που διορίστηκε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ασχολήθηκε με τη σχολική διδασκαλία (συμμετοχή στη συγγραφή των εγχειριδίων Έκθεση – Έκφραση για το Λύκειο και στη σύνταξη του Προγράμματος Σπουδών για τη γλωσσική διδασκαλία) και με το Εκπαιδευτικό Δράμα/Θέατρο (σχολικές θεατρικές ομάδες και έρευνα στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής). Δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ και στο 1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης σε επιμορφωτικά προγράμματα σχετικά με τη γλωσσική διδασκαλία και τη θεατρική παιδεία. Εργασίες της με ανάλογα θέματα έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά για εκπαιδευτικούς. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος.

Η Μελίνα Χατζηγεωργίου είναι δασκάλα με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα σεμινάρια σχετικά με το θέατρο, το Δράμα, το συμμετοχικό θέατρο, το κουκλοθέατρο. Από το 1993 έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός Δράματος σε θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, σε δημόσια και σε ιδιωτικά σχολεία και στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Ασχολήθηκε επίσης με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο τομέα του Εκπαιδευτικού Δράματος. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος.


 

Action Category
  • Seminars - Workshops
Year
  • 2001
Cities
  • Athens
Facilitators
  • Avdi Avra
  • Chatzigeorgiou Melina
Print

Number of views (1660)/Comments (0)

Αρχείο

«March 2025»
MonTueWedThuFriSatSun
2425
Παιδαγωγική - Οργανωτική συνάντηση

Παιδαγωγική - Οργανωτική συνάντηση

Διαδικτυακά 25/2/2025, πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονιστική Ομάδα και Σύμβουλοι. Συντονίζει Νίκος Γκόβας
26272812
34
Παιδαγωγική - Οργανωτική συνάντηση

Παιδαγωγική - Οργανωτική συνάντηση

Διαδικτυακά 4/3/2025, πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονιστική Ομάδα και Σύμβουλοι. Συντονίζει Νίκος Γκόβας
567
«Ηχορροές»

«Ηχορροές»

Αθήνα, 7/3/2025 εργαστήριο. Φοίβος-Άγγελος Κόλλιας, Χριστίνα Στουραίτη
89
1011
Παιδαγωγική - Οργανωτική συνάντηση

Παιδαγωγική - Οργανωτική συνάντηση

Διαδικτυακά 11/3/2025, πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονιστική Ομάδα και Σύμβουλοι. Συντονίζει Νίκος Γκόβας
12131415
16
«Exploring Contemporary Physical Theatre»

«Exploring Contemporary Physical Theatre»

Herakleion Crete 15-16/3/2025 workshop. Sanja Krsmanović Tasić
1718
Παιδαγωγική - Οργανωτική συνάντηση

Παιδαγωγική - Οργανωτική συνάντηση

Διαδικτυακά 18/3/2025, πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονιστική Ομάδα και Σύμβουλοι. Συντονίζει Νίκος Γκόβας
19
20
21
22
23
24252627
«Process drama for learning with pleasure, together»

«Process drama for learning with pleasure, together»

Nafplion Greece, 27-28/3/2025. workshop. John O'Toole
28
«Process drama for learning with pleasure, together»

«Process drama for learning with pleasure, together»

Nafplion Greece, 27-28/3/2025. workshop. John O'Toole
29
30
31123456

Κατηγορίες

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά