Αποτελέσματα αναζήτησης

Αυτός που λέει ναι και Αυτός που λέει όχι: Από το μπρεχτικό κείμενο στην πολιτική συνειδητοποίηση

Αυτός που λέει ναι και Αυτός που λέει όχι: Από το μπρεχτικό κείμενο στην πολιτική συνειδητοποίηση

Αθήνα, 18/3/2006, Εργαστήριο, Μάρω Λιάτσου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/3/2006 11:00 πμ - 1:30 μμ Export event

5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

Μάρω Λιάτσου, θεατρολόγος

«Αυτός που λέει ναι και Αυτός που λέει όχι: Από το μπρεχτικό κείμενο στην πολιτική συνειδητοποίηση»

 

 

Εργαστήριο 2,5 ωρών - Γλώσσα: Ελληνικά

 

Τα έργα του Μπρέχτ «Αυτός που λέει Ναι» και «Αυτός που λέει Όχι» είναι δύο οπερέτες γραμμένες για παιδιά και πραγματεύονται θέματα όπως η τυφλή υποταγή στην εξουσία, η δύναμη του εθιμικού δικαίου πέρα από κάθε λογική και τις περιστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές μας. Στο εργαστήριο θα ασχοληθούμε τόσο με το περιεχόμενο των παραπάνω έργων όσο και με τη μορφή που θα μπορούσαν να πάρουν σε μία παράσταση. Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιώντας τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος θα διερευνήσουμε α) πώς μπορούμε να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με ένα κείμενο του διδακτικού θεάτρου με πολιτικό περιεχόμενο, με στόχο όχι να χειραγωγήσουμε, αλλά κυρίως να προβληματίσουμε τα παιδιά πάνω στα ιδιαίτερα νοήματα των έργων β) πώς  η διαλεκτική και ο τρόπος σκέψης του Μπρέχτ μπορούν να διδαχθούν και να επηρεάσουν τα παιδιά, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι αντιλαμβάνονται το σύγχρονο κόσμο. Μπορεί, τελικά, η συνάντηση της εκπαίδευσης με τον πολιτισμό να μορφώσει ελεύθερα σκεπτόμενους και πολιτικά ενεργούς πολίτες στον 21ο αιώνα; γ) θα προσεγγίσουμε τεχνικές του μπρεχτικού θεάτρου και θα πειραματιστούμε στο πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παράσταση. Το εργαστήριο βασίζεται στο πρόγραμμα διδασκαλίας-προετοιμασίας των παραπάνω έργων για παράσταση της Εφηβικής Θεατρικής Ομάδας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Γαλατσίου. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες.

 

 

Η Μάρω Λιάτσου είναι θεατρολόγος. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση (U.C.E., Birmingham, UK). Έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια δράματος, υποκριτικής, φωνητικής, χορού, κινηματογραφικού σεναρίου, κ.α. κι έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε θεατρικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, οργανωμένα από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικού Δράματος. Από το 1997 έχει διδάξει θέατρο σε δημόσια ολοήμερα και ιδιωτικά σχολεία, δραματικές σχολές και θεατρικά εργαστήρια Δήμων. Είναι υπεύθυνη προγράμματος και διδάσκει στο Παιδικό και Εφηβικό Θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Γαλατσίου, στην Παιδική και Εφηβική Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης και στο 11ο, 12ο και 14ο Δημοτικά Σχολεία Γαλατσίου. Γράφει θεατρική κριτική και έχει διασκευάσει παραμύθια και κλασικά θεατρικά κείμενα για παιδιά. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος και μέλος του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων.

Κατηγορία Δράσης
  • Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Εργαστήρια
Πόλεις
  • Αθήνα
Έτος
  • 2006
Εμψυχωτές
  • Λιάτσου Μαρία
Print

Number of views (171)/Σχόλια (0)

Theme picker

Αρχείο

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Κατηγορίες

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά