Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024



Τι είναι;

H δράση «Our Space» είναι πιλοτική δράση διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στις τέχνες και στις τεχνικές του βίντεο, της φωτογραφίας, του μοντάζ, της συνέντευξης, της γραφής σεναρίου και της αναπαράστασης.

Άρχισε να υλοποιείται τον Απρίλιο του 2019 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Απευθύνεται κυρίως σε εφήβους και νέους από κάθε χώρα και πολιτισμό, οι οποίοι διαμένουν στην Θεσσαλονίκη είτε με τις οικογένειές τους είτε μόνοι. Είναι μαθητές ή σπουδαστές ή νεαροί ενήλικες με τεχνολογική κατάρτιση.

Η δράση στοχεύει στην ενδυνάμωση των νέων, στην διευκόλυνση της κοινωνικής συνύπαρξης και στην ένταξη. Δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν, να μοιραστούν ιδέες, εμπειρίες, τεχνικές, να προβληματιστούν για ζητήματα που αφορούν τους ίδιους και τις κοινότητές τους, να τα διερευνήσουν συλλογικά με καλλιτεχνικούς τρόπους και μέσα και να εκφράσουν τις δικές τους προτάσεις για κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Τι κάνει; Το «Our Space» είναι ένα πιλοτική δράση διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στις τέχνες και στις τεχνικές του βίντεο, της φωτογραφίας, του μοντάζ, της συνέντευξης, της γραφής σεναρίου, που υλοποιείται σε τρία στάδια:

α) στάδιο εκπαίδευσης της ομάδας σε τεχνικές γραφής σεναρίου, σκηνοθεσίας, γυρισμάτων, μοντάζ κ.ά.
β) στάδιο παραγωγής υλικού, κατά το οποίο τα μέλη της ομάδας επιλέγουν τα θέματα και κάνουν λήψεις σε μέρη της πόλης.
γ) στάδιο μοντάζ, όπου η ομάδα επεξεργάζεται το υλικό που έχει συγκεντρώσει και αποφασίζεται η τελική μορφή του υλικού και η που παρουσίασή του.

Τελικά προϊόντα - παρουσίαση
Στο τέλος της διαδικασίας οι δημιουργίες της ομάδας ταινίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;».

Διάρκεια: πρώτη πιλοτική εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη Απρίλιος-Ιούνιος 2019

Εμψυχωτές εργαστηρίων
Gregory Naughton
Μελίνα Ταβουλάρη

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Συνεργασίες: Το πρόγραμμα υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Κέντρου Φιλοξενίας Διαβατών Βικτώρια Κοεμτζοπούλου, το 1ο ΓΕΛ Συκεών Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Συντονισμός: Τζένη Καραβίτη

Γραμματειακή υποστήριξη: Νίκη Γκόντα
Κεντρικά Γραφεία : Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 11854, Αθήνα 
Τηλ 210-6541600, humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr