Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα


 

2018-2019

Από το Μάιο του 2017 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με την ActionAid Hellas στην Αθήνα. Πρόκειται για ​ το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, ​έναν πολυχώρο δράσης και αλλαγής που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ενήλικες και καινοτόμα προγράμματα σε παιδιά και εφήβους, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που η πολυετής οικονομική κρίση έχει επιφέρει στη ζωή τους. 
Βρίσκεται στον Κολωνό, στην οδό Πέτρας 93, και στη δημιουργία του συνεργάστηκαν ​πολλοί και διαφορετικοί φορείς.


Δράση 1: «Θεατροπαιχνίδια!» για παιδιά 6-9 χρονών


Ά ΚΎΚΛΟΣ – «Παίζοντας μαζί»

Σε αυτό τον πρώτο κύκλο συναντήσεων για τη χρονιά με την ομάδα ηλικίας 6-9 δουλέψαμε παίζοντας παιχνίδια θεατρικά και άλλα, στοχεύοντας στην ελεύθερη προσωπική έκφραση, την ενεργοποίηση της φαντασίας, την οριοθέτηση του εαυτού και την ευθύνη συμμετεχόντων/ουσών προς την ομάδα μας.  Συνεργαστήκαμε και παίξαμε παιχνίδια ομαδικά που συνδυάζουν το ελεύθερο παιχνίδι, το χορό και την σωματική έκφραση. 

Β ΚΥΚΛΟΣ – «απογειώνοντας τη φαντασία!»

Σε αυτό τον κύκλο δουλέψαμε με τα παιδιά πολύ πιο κοντά στην ανεξαρτητοποίηση και την αυτοδιαχείριση της ομάδας ως σύνολο. Με θεματικές εμπνευσμένες από ιστορίες και παραμύθια, μπήκαν πολύ πιο συχνά σε ομάδες των 2, 3 ή ακόμα και 4 ατόμων (πιο σπάνια η τελευταία περίπτωση) και με αρκετή επιτυχία κατάφεραν να συνεργαστούν, να αυτορυθμιστούν και να παρουσιάσουν ένα αποτέλεσμα που βασίστηκε σε δικές τους πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Σημαντικό ρόλο έπαιζε κάθε φορά η παρατήρηση των άλλων ομάδων και ο αναστοχασμός σε σχέση πάντα με το τί λειτούργησε και τι όχι. 

Γ ΚΥΚΛΟΣ - «ταξιδεύοντας…»

Στον γ’ κύκλο των θεατροπαιχνιδιών οι συμμετέχοντες/ουσες αφοσιώθηκαν σε ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς εμπνευσμένους από ιστορίες και παραμύθια. Προσανατολίστηκαν στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, στην ομαδική δουλειά και την ενεργοποίηση της φαντασίας, απαντώντας στο ερώτημα «πως μπορώ να φτιάξω μαζί με τους άλλους μια κοινή θεατρική στιγμή;»  παίρνοντας πρωτοβουλίες και συναποφασίζοντας για την εξέλιξη της δράσης.

Εμψυχώτρια – Νικολέττα Δημοπούλου


 

 

Συντονίστρια των προγραμμάτων στο "Επίκεντρο" του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση​: Δέσποινα Μιτσιάλη 

​Εργαστήρια παιδιών-εφήβων: 
​Νικολέττα Δημοπούλου, Ιωάννα Κυρίτση, Δέσποινα Μιτσιάλη, Ηρώ Ποταμούση

Εργαστήριο γυναικών:
Ηρώ Ποταμούση

Αυτοτελή Εργαστήρια ενηλίκων:
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Έλενα Μαρσίδου, Ηρώ Ποταμούση, Νάσια Χολέβα

Δείτε περισσότερα εδώ: http://epikentro.actionaid.gr & https://www.youtube.com/watch?v=HOmB4Y6Wge4 


 

12