Διεθνής Συνδιάσκεψη 2004

«δημιουργικότητα και μεταμορφώσεις»

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με την οργανωτική και επιστημονική στήριξη
πολλών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (φορείς του δημοσίου, Πανεπιστήμια, Επιστημονικές Ενώσεις,
Καλλιτεχνικοί φορείς, Επαγγελματικές Ενώσεις, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.α)


 

Βιογραφικά συντελεστών

Σύντομα Βιογραφικά
Εισηγητών-Εμψυχωτών και Επιστημονικής Επιτροπής Συνδιάσκεψης 2004

(κατά αλφαβητική σειρά)


Ο Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη. Φιλμογραφία: 1982 ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-22' (1ο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Δράμας 1994), 1987 ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ-75' (Ειδική μνεία της ΠΕΚΚ στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1986. Συμμετοχή στην εβδομάδα κριτικής στο Φεστιβάλ Καννών 1987. 1ο Βραβείο ευρωπαϊκής επιτροπής ταινιών νεότητας του Φεστιβάλ Βερολίνου. Χρυσός Ελέφαντας καλύτερης ταινίας, Φεστιβάλ Νέου Δελχί Αργυρός Ελέφαντας σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Νέου Δελχί), 1990 ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ-90' (βραβεία ενδυματολογίας και ήχου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1990, Κρατικά βραβεία μουσικής, μακιγιάζ και ήχου και διάκριση ποιότητας ταινίας 1991), 1999 Η ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΩΝ-180' (ΓΔ κρατικό βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, Κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας , Βραβείο ΠΕΚΚ, Βραβείο FIPRESCI, Τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου και συμμετοχή σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ), 2003 ΠΡΟΒΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΚΥΜΙΑ με τον Θανάση Βέγγο (σε προετοιμασία παραγωγής). Θέατρο: 1992, "Μορφές από το έργο του Βιζυηνού" με την Άννα Κοκκίνου, 1995, "Τρία ελληνικά παραμύθια" με την Αγνή Στρουμπούλη, 2001, "Λίγα απ' όλα" (Καραγκιόζης) με την Άννα Κοκκίνου, 2003, "Άσμα Ασμάτων" με την θεατρική ομάδα "ΘΕΑΤΡΟ 2003"

 

Η Άννα Αλιφραγκή έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συμβουλευτική Ψυχολογία στο London School of Counselling & Psychotherapy, Αφήγηση του Παραμυθιού με το Στέλιο Πελασγό και έχει πάρει μαθήματα ζωγραφικής στη Σχολή ABC, με καθηγήτρια την κα Μαρίνα Λαμπράκη. Ασχολείται με την παροχή ατομικής συμβουλευτικής υποστήριξης, με το συντονισμό υποστηρικτικών ομάδων γονέων καθώς και με εργαστήρια παιδιών και ενηλίκων που έχουν ως βάση το λαϊκό παραμύθι, το μύθο και την έντεχνη λογοτεχνία. Διατηρεί το χώρο δημιουργικής έκφρασης και ψυχικής ανάπτυξης ΣΥΝΘΕΣΗ.

 

Η Marigold Ashwell είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Hands On, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην επαγγελματική εξέλιξη των δασκάλων και στις τέχνες. Είναι ειδική στο χώρο του δράματος και έχει δουλέψει πολλά χρόνια ως εκπαιδευτικός, Σύμβουλος και εκπαιδεύτρια. Τελευταία ασχολείται με σχολεία, θεατρικές εταιρείες και οργανισμούς τεχνών. Δουλεύει με το Arts Council της Αγγλίας στο πρόγραμμα "Artsmark" και την Qualifications Curriculum Authority και σαν σύμβουλος για το Drama στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Η Marigold διδάσκει στο PGGE Secondary Drama και στο BA/ED του πανεπιστήμιο του Reading. Επίσης είναι συν-συγγραφέας του Progression in Secondary Drama, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Ηeinemann το 2000.

 

Η Άβρα Αυδή είναι φιλόλογος ( δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στο αρχαίο θέατρο) και εκπαιδευτικός του Δράματος. Από το 1982 που διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το ενδιαφέρον της στράφηκε κυρίως στους εξής τομείς: α) στη γλωσσική διδασκαλία (συμμετοχή στη συγγραφή των σχολικών εγχειριδίων "Έκφραση-Έκθεση για το λύκειο", στην αναθεώρηση των ίδιων βιβλίων και στη σύνταξη Προγράμματος Σπουδών για τη γλωσσική διδασκαλία) , β) στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα (υπεύθυνη για τη συμμετοχή του 2ου Λυκείου Καλαμαριάς στα προγράμματα "Εκπαίδευση χωρίς σύνορα" (1990-2003) και Κομένιους (1996-2002) , γ) στο Εκπαιδευτικό Δράμα/θέατρο με το οποίο ασχολείται πρακτικά και θεωρητικά (στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής) εφαρμόζοντας τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισε από σχετικές σπουδές (φοίτηση στη Δραματική Σχολή της Ρ.Πατεράκη, παρακολούθηση τριετούς προγράμματος Θεατρικής Παιδείας της Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και θερινά τμήματα για το Εκπαιδευτικό Δράμα στο U.C.E. (Αγγλία), συμμετοχή σε σχετικά σεμινάρια και συνέδρια. Δίδαξε "Γλωσσικές ασκήσεις" στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Α.Π.Θ. , καθώς επίσης και στο 1ο Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης σε επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με τη γλωσσική διδασκαλία και τη θεατρική παιδεία. Από το ακαδημαϊκό έτος 2001-02 κ.ε. διδάσκει τα μαθήματα "Δραματοποίηση" και το "Θέατρο στο σχολείο" στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Πρόσφατα ανέλαβε τη θέση Υπεύθυνου για τα Πολιτιστικά Θέματα και τους Καλλιτεχνικούς Αγώνες στη Δ/νση Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Φιλόλογος", "Λόγος και Πράξη", "Επίλογος", και σε πρακτικά συνεδρίων.

 

Ο Anders Backstrom γεννήθηκε το 1954 στη Στοκχόλμη. Είναι σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, δάσκαλος θεάτρου και μέλος της Σουηδικής Ένωσης Θεάτρου, του συλλόγου "Καλλιτέχνες και Media" και της Σουηδικής Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων. Έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο του Lund με σπουδές στο Θέατρο, τον Κινηματογράφο και τη Λογοτεχνία. Ακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για το Θέατρο στο παν/μιο της Στοκχόλμης. Εργάστηκε ως δάσκαλος υποκριτικής στην Εθνική Ακαδημία Μιμικής και Υποκριτικής στη Στοκχόλμη (1988-1990 και 1991), ως δάσκαλος θεάτρου στα πλαίσια διαφόρων προγραμμάτων για την Τέχνη στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου δίδαξε Ιστορία Θεάτρου, Θεωρία του Θεάτρου και Σκηνοθεσία θεάτρου (από το 1996) και ήταν επικεφαλής του προγράμματος στο Teater/Scenkonst, στο Södertälje (2002-2003).Το πρώτο του θεατρικό έργο ανέβηκε το 1998. Αργότερα, ακολούθησαν παραστάσεις κι άλλων έργων στη σκηνή αλλά και στο ραδιόφωνο. Πρόσφατα, παρουσίασε στη Στοκχόλμη το έργο του για παιδιά Morfar och jag και το Cabaret Moment. Σκηνοθέτησε πρώτη φορά το 1979 στο Malmö City Theatre. Ακολούθησαν κι άλλες παραγωγές σε όλη τη Σουηδία από το Malmö στο νότο ως το Folkteatern in Gävleborg το βορρά. Πρόσφατα, συνεργάστηκε με μία ομάδα στη Στοκχόλμη, στο Theatre Labyrint. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής εργάστηκε στο Folkteatern in Gävleborg (1990-1991). Ως δραματουργός στα Länsteatern in Blekinge (1983-85), Folkteatern in Gävleborg (1991-93), Teater Sláva (1999-00). Ήταν υπεύθυνος ενός πολιτιστικού προγράμματος στο σουηδικό ραδιόφωνο. Το 1999 έγραψε μαζί με τον Erik Norlin το βιβλίο The Book about Sláva. Έχει, επίσης, δημοσιεύσει άρθρα, μεταφράσεις κ.α. Τον τελευταίο καιρό ασχολείται με τη συγγραφή ενός βιβλίου για το Teater/Scenkonst

 

Ο Αντώνης Βάος γεννήθηκε στη Μήλο. Σπούδασε Καλές Τέχνες στη Ρώμη και είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών όπου διδάσκει το αντικείμενο Διδακτική των Εικαστικών Τεχνών. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό του έργο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Ο Στέλιος Βγαγκές είναι δάσκαλος και εμψυχωτής Θεατρικού παιχνιδιού. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, κάτοχος μετεκπαιδευτικού τίτλου του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, και απόφοιτος του 3ετούς Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού του "ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ". Έχει παρακολουθήσει προγράμματα εργαστηρίων Ρυθμικής και Κινητικής Αγωγής, Μουσικοκινητικής Αγωγής και Δραματοσοφίας. Υπηρετεί στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας και εφαρμόζει το Θεατρικό Παιχνίδι στη καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία εντάσσοντάς το στο Αναλυτικό Πρόγραμμα. Ως εμψυχωτής Θεατρικού Παιχνιδιού λειτουργεί εργαστήρια με ομάδες παιδιών και ενηλίκων. Είναι επιμορφωτής σε σεμινάρια και ημερίδες που οργανώνουν Δημοτικοί και Πολιτιστικοί φορείς, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, Σχολικοί Σύμβουλοι, Π.Ε.Κ του Υπουργείου Παιδείας. Ως μόνιμος συνεργάτης του Λάκη Κουρετζή συμμετέχει τόσο στην επιμόρφωση δασκάλων , όσο και στο σχεδιασμό προγραμμάτων και δράσεων στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ". Διδάσκει στο 3ετές Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού του "ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ" με αντικείμενο το "Θεατρικό Παιχνίδι στην Εκπαιδευτική Διαδικασία".

 

Η Lilo Baur είναι ηθοποιός γεννημένη στην Ελβετία με Βρετανική υπηκοότητα και διεθνή καριέρα. Έχει δουλέψει με σκηνοθέτες όπως οι Peter Brook, Simon McBurney, Annabel Arden, Katy Mitchell, Richard Olivier, Peter Yates κ.α. Έχει παίξει στο Εθνικό Θέατρο Λονδίνου, στο Shakespeare’s Globe Theatre, στο Theatre Grottesco της Νέας Υόρκης, στο Φεστιβάλ Αβινιόν στη Γαλλία, στη Βαρκελώνη κ.α. Έχει εμφανιστεί σε πολλά φιλμ και στην τηλεόραση BBC και έχει σκηνοθετήσει, χορογραφήσει ή διδάξει στη Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα (Μικρή Πόρτα). Για την ερμηνεία της στη παράσταση "Three lives of Lucie Cabrol" με την ομάδα Theatre Complicite κατέκτησε τα βραβεία Dora Canadian Award for Best Actress και Manchester Evening News for Best Actress Award. Έχει πάρει μέρος στις περισσότερες παραγωγές της Theatre Complicite και διδάσκει στα σεμινάρια "σωματικού και επινοητικού θεάτρου" (physical and devised theatre) που οργανώνει σε πολλά μέρη του κόσμου.

 

Ο Κώστας Βώρος γεννήθηκε στην Αθηνά το 1966. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικο Τμημα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Απέκτησε Master (M.Ed) στο αντικείμενο ‘Εκπαίδευση και Μέσα Επικοινωνίας’ από το University of Manchester. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Α/θμια Εκπαίδευση και ήταν αποσπασμένος για 4 χρόνια στη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠΕΠΘ. Αυτό το διάστημα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Institute of Education-University of London, με θέμα ‘Οπτικοακουστική Αγωγή στο Δημοτικό Σχολείο’.

 

Ο Dr. David Carey είναι καθηγητής μουσικής, ψυχολόγος και συντονιστής του Προγράμματος Ανάπτυξης στο Froebel College of Education, στο Δουβλίνο στην Ιρλανδία. Είναι προϊστάμενος του τμήματος έρευνας του κολεγίου και παράλληλα βοηθά την έρευνα συναδέλφου του σε πρόγραμμα για τη δημιουργική-πρωτοποριακή τέχνη. Ο Dr. Carey διδάσκει θέματα ειδικής εκπαίδευσης και την επίδραση των προγραμμάτων δημιουργικότητας σε παιδιά ομάδων υψηλού κινδύνου. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην νευροβιολογική ανάπτυξη και στην επίδραση του άγχους, των τραυμάτων, του χάους, της κακοποίησης και της εγκατάλειψης στην νευροψυχολογική λειτουργία των παιδιών. Ο Dr Carey είναι μέλος της επιτροπής εκδόσεων του ειδικού εκπαιδευτικού εγχειριδίου RΕACH και είναι ο εκδότης του περιοδικού Froebel Journal of Early Childhood Education του οποίου το πρώτο τεύχος θα κυκλοφορήσει το 2004.

 

Η Andrea Copeliovitch είναι ηθοποιός, ερευνήτρια και δασκάλα υποκριτικής και σωματικής έκφρασης. Κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Θεατρική πρακτική ασχολείται με την έρευνα της υποκριτικής από το 1991 και το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στις προ- εκφραστικές διαδικασίες. Το θέμα της διατριβής της ήταν: ‘Χτίζοντας το Χαρακτήρα μέσω της Τελετουργίας: Μια Πρόταση Μαθητείας Για Ηθοποιούς’. Βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης της διδακτορικής της διατριβής, και δουλεύει το θέμα ‘Ο Ηθοποιός Πολεμιστής μπροστά στην Άβυσσο’ , μια έρευνα για την κατανόηση του ουσιαστικού στην Τέχνη, που εξετάζει τον ηθοποιό, τη δράση του και τη γλώσσα που προκύπτει απ’ αυτή τη δράση. Τη διατριβή της εκπονεί από το 2000 στο Τμήμα Επιστημών της Λογοτεχνίας του Federal University του Ρίο Ντε Τζανέιρο, υπό την επίβλεψη των καθηγητών Manuel Antônio de Castro και Professor Jean-Marie Pradier του University of Paris 8, Maison des Sciences de l’Homme, όπου και δούλεψε μέρος του θέματος ‘Ο Ηθοποιός Πολεμιστής μπροστά στην Άβυσσο’. Έχει διδάξει σε εργαστήρια και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια στη Βραζιλία και σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως Irvine (Η.Π.Α.), Exeter (Ηνωμένο Βασίλειο), Αθήνα (Ελλάδα), Παρίσι (Γαλλία), κ.ά.

 

Η Marta Cotrim είναι καλλιτέχνης παραστατικών τεχνών. Έχει ζήσει σε έξι διαφορετικές χώρες, στη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ινδονησία, την Αγγλία, όπου μελέτησε διαφορετικές θεατρικές τεχνικές. Τώρα είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα. Σπούδασε κλασικό και στο σωματικό θέατρο στη Γαλλία, Χορογραφία στο Άμστερνταμ, Topeng στο Μπαλί, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανθρωπολογία του Χορού στην Αγγλία. Στο Λονδίνο είχε την ευκαιρία να δουλέψει με την Monika Pagneux, συνεργάτιδα του Peter Brook’s και μέντορα της ομάδας Theate de Complicite, με την οποία στη συνέχεια έκανε πολλά εργαστήρια. Πρόσφατα παρακολούθησε σεμινάριο της Ariane Mnouchkine και συμμετείχε σε εργαστήριο του Tapa Sudana για την μάσκα, το τελετουργικό και τις πολεμικές τέχνες. Εργάζεται ως σκηνοθέτης θεάτρου και χορογράφος, καθώς επίσης και ως χορεύτρια και ηθοποιός στο σύγχρονο θέατρο και στο θέατρο του δρόμου. Διδάσκει Capoeira, Topeng και Σωματικό Θέατρο σε αντίστοιχα επίπεδα ,σε μαθητές Λυκείων, φοιτητές, ηθοποιούς, χορευτές και δασκάλους θεάτρου.

 

Ο Γιώργος Γαβαλάς είναι σκηνογράφος με μεγάλη εμπειρία σε παραστάσεις θεάτρου, μουσικών συναυλιών κ.ά.

 

Η Κάτια Γέρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο και είχε την πρώτη της επαφή με το Θέατρο στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών στην παράσταση του Μπ. Μπρεχτ "ο κύκλος με τη κιμωλία" (Βραβείο ερμηνείας ερασιτεχνικού θεάτρου Ιθάκης). Σπούδασε στη δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (1976-1979) και έκτοτε εργάζεται στο θέατρο αυτό έχοντας πάρει μέρος σε περισσότερες από 40 παραστάσεις αρχαίου δράματος , κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Έχει επίσης πάρει μέρος σε ταινίες και σε εικαστικά δρώμενα. Διδάσκει στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

 

Ο Εδουάρδος Γεωργίου είναι απόφοιτος της αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος πάνω στη σκηνογραφία από το πανεπιστήμιο του Clairemont Ferrant στη Γαλλία. Ζει και σκηνογραφεί στην Ελλάδα. Είναι ο σκηνογράφος των Παντούμ.

 

Ο Γιάννης Γιαπλές είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις των ομάδων: Transition, Οκτάνα, Sine qua non, Χορικά της κα Ζουζούς Νικολούδη, Ομάδα Εδάφους κ.α.. Διδάσκει χορό από το 1990, είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής συντονισμού και υπεύθυνος του "Eργαστήρι Χορού και Kίνησης" του προγράμματος ‘ΜΕΛΙΝΑ Εκπαίδευση και Πολιτισμός’.

 

Ο Νίκος Γκόβας σπούδασε μαθηματικά, θέατρο και παιδαγωγικά στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Αυστραλία και έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης και εμψυχωτής νεανικών θεατρικών εργαστηρίων με Δημοτικά Θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, Πανεπιστήμια και ανεξάρτητες ομάδες. Το 1994 ιδρύει στο Λονδίνο με άλλους καλλιτέχνες το Theatre Lab Company (Hellenic Foundation Award 1997) και σκηνοθετεί τις παραστάσεις του μέχρι το 1998 (European Festival of Theatre in Camden London, Διεθνές Φεστιβάλ "Θεατρική Άνοιξη" στη Θεσσαλονίκη, κά). Είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1982, συντονιστής πολιτιστικών προγραμμάτων στη Ανατ. Αττική από το 1998 και έχει συνεργαστεί σε επιμορφωτικά και πιλοτικά προγράμματα για το θέατρο στην εκπαίδευση με ΠΕΚ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Central School of Speech and Drama (UK), το King Alfred’s College (UK), το πρόγραμμα Μελίνα, Δημοτικά Θέατρα, επαγγελματικές Ενώσεις κ.ά.. Είναι γράψει και επιμεληθεί βιβλία και άρθρα για το θέατρο και την εκπαίδευση, είναι εισηγητής και συντονιστής του προγράμματος "εκπαίδευση & θέατρο" και πρόεδρος στην επιστημονική ένωση "Δίκτυο Εκπαιδευτικών Για Το Θέατρο στην Εκπαίδευση" και έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο "Grozdanin Kikot" (2002) για την συμβολή του στην ανάπτυξη του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση. To 2003 εξέδωσε το "Για ένα νεανικό δημιουργικό θέατρο: ασκήσεις, παιχνίδια, τεχνικές" εκδ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

H Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου είναι σολίστ κλασσικής κιθάρας, συνθέτης και παιδαγωγός της μουσικής. Σπούδασε μουσική και αρχιτεκτονική στην Αθήνα και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της μουσικές σπουδές στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου με υποτροφία του Κολλεγίου. Ως σολίστ κιθάρας έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ελληνικές και ξένες ορχήστρες ή σύνολα μουσικής δωματίου καθώς και σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ερμηνείας και σύνθεσης (Αθήνα, Μπιλμπάο, Ρώμη, Μπολόνια, Τροία κλπ), αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Σαν συνθέτης έχει εργασθεί στον χώρο της λεγόμενης "λόγιας" μουσικής και του θεάτρου και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε μουσικά και θεατρικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία και Ισπανία. Πραγματοποιεί σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια σχετικά με την έννοια της μουσικής εμπειρίας στο θέατρο και την εκπαίδευση, εστιάζοντας την έρευνά της σε "ερμητικά" γνωστικά πεδία, όπως η αρχαία μετρική, η μουσικότητα του ελληνικού λόγου και η ουσία της μουσικής ερμηνείας, τομείς πάνω στους οποίους έχει εξάλλου δημοσιεύσει σχετικά άρθρα. Είναι μέλος του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της καλλιτεχνικής Εταιρείας "Μυθολογία".

 

Η Φίλια Δενδρινού σπούδασε Θέατρο και Παιδαγωγικά στην Ελλάδα και στη Γαλλία (Σχολή Νηπιαγωγών Εκάλης - τμήμα Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών – Σορβόνη Paris IV – Ecole d’ art Dramatique charonne). Ως ηθοποιός έχει εργαστεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση στην Ελλάδα και στην Γαλλία. Με την ομάδα τού Ντάριο Φο (1985) συμμετείχε στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ τής Βενετίας και τού Τσιβιντάλε με διαλογικά αποσπάσματα από την Commedia dell’arte. Έχει ασχοληθεί με την παντομίμα, την κλοουνερί και την τέχνη των Μπουφόνων του Μεσαίωνα και τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται συστηματικά με την τέχνη της αφήγησης (storytelling). Εξειδικεύτηκε στην οργάνωση και εμψύχωση προγραμμάτων Θεατρικής Παιδείας στην εκπαιδευτική διαδικασία (Education- Animation- Communication), αντικείμενο για το οποίο εργάστηκε στο Δήμο Παρισίων από το 1985 ως το 1987. Από το 1996 έχει αναλάβει την εκπόνηση και εμψύχωση προγραμμάτων Θεατρικής Αγωγής στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία. και είναι υπεύθυνη τού Πιλοτικού Προγράμματος τής Φ.Ε. "Εισαγωγή τής Θεατρικής Αγωγής στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση" για το οποίο συνεργάζονται το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πρόγραμμα Μελίνα. Έχει διδάξει υποκριτική και κινησιολογία σε δραματικές σχολές σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και έχει λάβει μέρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την προώθηση τού θεάτρου. Στο ενεργητικό της έχει πολλά εργαστήρια και συμμετοχές σε συνέδρια ενώ έχει δημοσιεύσει: α) με νότες και με γράμματα εκδ. Αίολος ποιητική συλλογή για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, β) Η εμπειρία τής γνώσης μέσα από τη θέαση του σωματικού σχήματος εκδ. Σμυρνιωτάκη, γ) Οι κώδικες τής έντεχνης αφήγησης περιοδ. Διαδρομές.

 

Ο Γιώργος Ζαφειρίου φοίτησε στη Σχολή Φωτογραφίας FOCUS (1988-1991) με δασκάλους τους Τάκη Ζερδεβά, Πλάτωνα Ριβέλη, Δημοσθένη Αγραφιώτη, Νίκο Μάρκου, Massimi Pizzocaro, Κώστα Κουτάγιαρ. Το 1991 παρακολούθησε μαθήματα ασπρόμαυρης επεξεργασίας υψηλής ποιότητας εικόνας με τον John Pack. Το 1991 συμμετέχει σε ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο "Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών", το 1991 & 1996 παρουσιάζει δουλειά του στη Χαλκίδα, ενώ από το 1994 επιμελείται φωτισμούς σε θεατρικές παραστάσεις του Θεάτρου Χαλκίδας. Διδάσκει στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας και στο Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ.

 

Ο Θοδωρής Ζιούτος γεννήθηκε στο Βόλο το 1977. Έχει σπουδάσει μουσική (μουσική τεχνολογία, φούγκα, ακορντεόν) και πληροφορική. Έχει συνθέσει μουσική για 20 θεατρικές παραστάσεις, ενώ σαν αυτοσχεδιαστής (ακορντεόν, live electronics) έχει συμμετάσχει στα σχήματα fits no more, archery target, madder – συμμετείχε πρόσφατα στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικής Μουσικής 2:13, έχει συμπράξει μεταξύ άλλων με τους Κωστή Δρυγιανάκη, Αντώνη Λιβιεράτο, Jerome Noetinger, Νίκο Βελιώτη, Martin Kuchen, David Grubbs, Αλέκο Χρηστίδη, Βασίλη Παπαβασιλείου, κ.α. Είναι μέλος του Συλλόγου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής. Από το 1996 διδάσκει μουσική τεχνολογία. Έχει εργαστεί ως ηχολήπτης και διευθυντής παραγωγής. Πρόσφατες δουλειές: "Εξωγήινα Πουλιά" βασισμένα στους Αριστοφανικούς Όρνιθες με την ομάδα ΔΡΥΣ σε σκηνοθεσία της Άννας Λάζου (Ιούνιος 03 – παραστάσεις στην Ελλάδα και Τυνησία), "Τι χρώμα να βάψουμε την αυλή?" της Μαρίας Καρβουνίδου, με την ομάδα Μηδέν Αρνητικό, στο Θέατρο Βαφείο (Νοέμβριος 03 – Ιανουάριος 04), "Τάμπα – Τάμπα" και "Ένα μεγάλο Νοσταλγικό Τραγούδι" με την Γεωργία Μαυραγάνη στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 03). Έχει κάνει σύνθεση ήχου (sound design) στην παράσταση "Ενός πουλιού μόνο η φωνή" του Γιάννη Παπαδόπουλου, σκηνοθεσία Μελίνας Μάσχα από την ομάδα Θεατρομηχανή (Μάιος 03, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου)

 

Η Shu-hwa Jung εργάζεται επαγγελματικά για το θέατρο εδώ και είκοσι χρόνια στην Ταϊβάν. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο και στο Κολλέγιο "theatre administration", και "stage management", σύγχρονο θέατρο και εισαγωγή στο θέατρο. Από το 1999 ασχολείται με το Θέατρο στην Εκπαίδευση λόγω της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, στα πλαίσια της οποίας η κυβέρνηση εισήγαγε τη διδασκαλία των παραστατικών τεχνών στο αναλυτικό πρόγραμμα στην Ταϊβάν. Ασχολείται με την επιμόρφωση εν ενεργεία εκπαιδευτικών και τους διδάσκει πώς να συνδυάσουν το θέατρο με άλλα διδακτικά αντικείμενα. Γι’ αυτό και δραστηριοποιεί την ομάδα Theatre in Education (Το Θέατρο στην Εκπαίδευση) έξω από το σχολείο και συνεργάζεται με άλλους εκπαιδευτικούς με σκοπό τη μαθητοκεντρική προσέγγιση της γνώσης.

 

Η Tζωρτζίνα Κακουδάκη είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας, απόφοιτος του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος του ίδιου τμήματος. Έχει παρακολουθήσει το τριετές εργαστήριο υποκριτικής του Θεάτρου Στοά και πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων. Ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων. Έχει συμμετάσχει σε καλλιτεχνικές και κριτικές επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας. Διδάσκει Θεατρική Αγωγή στην Α΄ βάθμια και Β΄ βάθμια Εκπαίδευση από το 1993. Έχει αναλάβει την έρευνα και την επιμέλεια σε λευκώματα και θεατρικά προγράμματα. Κείμενά της έχουν εκδοθεί σε θεατρικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και θεατρικές εκδόσεις. Από το 1997 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο ως Υπεύθυνη του Θεατρικού Αρχείου και της Βιβλιοθήκης. Τη περίοδο 2003-04 διδάσκει το μάθημα "Διδακτική του Θεάτρου" στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας.

 

H Γεωργία Kακούρου-Xρόνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ιδίου Πανεπιστημίου και κάτοχος Masters του τμήματος Museum Studies του Πανεπιστημίου του Leicester. Έργα της: Nίκος Kαζαντζάκης-Nικηφόρος Bρεττάκος, δύο δημιουργοί συνομιλούν μέσα από το έργο τους και Tο αινιγματικό χαμόγελο της Eλένης― πρόλογοι και φιλολογική επιμέλεια βιβλίων. Άρθρα της, περισσότερα από εκατό, σε θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας και μουσειολογίας, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Eργάζεται ως επιμελήτρια της Eθνικής Πινακοθήκης στο παράρτημα της Σπάρτης.

 

Ο Κωστής Καπελώνης είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης του Θεάτρου Τέχνης

 

Η Μάρθα Κατσαρίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. (1996-2000), με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές της στο Goldsmiths’ College, University of London ( MA in Theatre Education, 2001-2). Στο Λονδίνο εργάστηκε στα Εκπαιδευτικά προγράμματα του National Theatre of London, οργανώνοντας και διδάσκοντας θεατρικά εργαστήρια για παιδιά. Παρακολούθησε σεμινάρια για την παιδαγωγική του θεάτρου με τον Augusto Boal και τον Adrian Jackson. Στην Ελλάδα έκανε σπουδές θεατρικού παιχνιδιού με τον Λάκη Κουρετζή (Θέατρο της Ημέρας, 2000-1) και υποκριτικής στο Εργαστήρι της "Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης" (Θέατρο Αμαλία, Θεσσαλονίκη 1997-2000). Συνεργάστηκε με τις θεατρικές ομάδες "Αιθερόπλοο", "Παιδεία" και το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Νεάπολης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Α.Π.Θ. Η διατριβή της έχει ως θέμα τη "διδασκαλία της λογοτεχνίας μέσω της μεθόδου της δραματοποίησης". Εργάζεται ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο της Κέρκυρας. Είναι μέλος του Δικτύου Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση από πέρσι.

 

H Αθηνά Κεφαλά σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή του Λεωνίδα Τριβιζά και στη διάρκεια των σπουδών της έπαιξε στις παραστάσεις του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatoire National Supérieur d’ Art Dramatique de Paris και στο Τμήμα Θεατρολογίας της Σορβόννης. Ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στην Commedia dell’ Arte με τον Mario Gonzalez. Από το 1983 έχει εργασθεί ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο, σε πολλά Δημοτικά θέατρα, στην τηλεόραση, σε κινηματογραφικές ταινίες και σε θεατρικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Μετέφρασε για το ραδιόφωνο έργα του Β. Ουγκώ, Αλφρέ Ντε Μυσέ και Μισέλ Βιναβέρ. Διδάσκει Commedia dell’ Arte στη δραματική σχολή ΒΕΑΚΗ, σε άλλες δραματικές σχολές και σε σεμινάρια που η ίδια οργανώνει. Το 1996 δημιούργησε την ομάδα "Ανήσυχοι Θεατρίνοι" με την οποία σκηνοθέτησε έργα Commedia για κλειστά θέατρα και για το δρόμο. Συμμετείχε σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Η Άλκηστις Κοντογιάννη είναι από το 2000 Επίκουρος Καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής (Φ.Π.Ψ), της Ανωτέρας Σχολής Νηπιαγωγών, του St. Nicholas College (Montessori), της Μετεκπαίδευσης (ΜΔΔΕ Ειδική Αγωγή), του Universita di Firenze και της Σχολής Δημοσιογραφίας (Ομηρος). Η διατριβή της με θέμα τη Δραματική τέχνη στην Εκπαίδευση και την κοινωνικότητα μαθητών με νοητική καθυστέρηση έγινε στο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Μουσειοπαιδαγωγικής, ενώ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Νηπιαγωγών και Θεατρικών Σπουδών. Έχει γράψει βιβλία (39) για παιδιά και για εκπαιδευτικούς. Συμμετέχει σε ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού (European network of Affective Education, Dynamic Pedagogy) και έχει διδάξει σε άλλες χώρες (Αγγλία, Ιταλία, Ιαπωνία).

 

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος είναι σκηνοθέτης. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Μονάχου, με υποτροφία του Ε.Κ.Κ. , όπου συμμετείχε σε σειρά σεμιναρίων με ειδίκευση στην "αφήγηση μέσω των εικόνων" [visual story-telling]. Από το 2002 είναι επιμορφωτής του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ" ενώ συνεργάζεται παράλληλα με τον Μένη Θεοδωρίδη, υπεύθυνο του τομέα οπτικοακουστικών, στον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος. Από το 2003 είναι συνεργάτης του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας για την διερεύνηση συναφών θεμάτων πολιτισμού και εκπαίδευσης. Έχει σκηνοθετήσει μια μικρού μήκους ταινία ["Τα ματογυάλια",1997] και βρίσκεται σε στάδιο προ-παραγωγής της ταινίας "Ο φωτογράφος των Τρικάλων" (σενάριο-σκηνοθεσία), με χρηματοδότηση του Ε.Κ.Κ.

 

Ο Γιάννης Κουρκουμέλης γεννήθηκε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε παραστάσεις αρχαίου δράματος που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Μ. Κουγιουμτζή, Ρ. Πατεράκη (θέατρο), Θ. Τερζόπουλο, Γ. Εμιρζά (ραδιόφωνο), Β. Γεωργιάδη, Ε. Ανδρέου (τηλεόραση). Ως βοηθός σκηνοθέτη έχει συνεργαστεί με τους Β. Παπαβασιλείου, Μ. Κουγιουμτζή. Έχει σκηνοθετήσει τη Ρούλα Πατεράκη στην παράσταση "Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες" και τις παραστάσεις "Κονσέρβα πορτοκάλι" σε κείμενα δικά του, "Η Ιστορία του στρατιώτη" του Ι. Στραβίσκι, "H Κυρία με τη Στρυχνίνη" του Γ. Χρήστου, "Breakfast in America" σε κείμενα από τον εγχώριο και διεθνή τύπο. Έχει γράψει το θεατρικό έργο "Ταξίδι στην Ιταλία".

 

Ο Αντώνης Κουτρουμπής γεννήθηκε στο Μελιγαλά Μεσσηνίας. Είναι απόφοιτος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Παρακολούθησε εντατικά σεμινάρια μιμικής με τους Ι. Mialhe, Luc de Smet, J. Nadj, C. Turba, μαθήματα σύγχρονου χορού με τους Τ. Παπανικολάου, Π. Σταματοπούλου, με την ομάδα SINE QUA NON, φωνητικής με την Μίρκα Γεμεντζάκη, θεάτρου με τον A. Boal καθώς και τεχνικής Butoh με τους K. Ikeda, M. Iwana. Διδάσκει μιμική στο θεατρικό εργαστήρι ΠΛΕΥΣΙΣ και έχει σκηνοθετήσει τις παραγωγές του ομώνυμου θιάσου. Έχει συνεργαστεί και χορέψει με τις ομάδες ΜΙΜ’ΦΑ –για την μιμική, Κινητήρας, Ομάδα Εδάφους και με τον Γιάννη Κακλέα. Συνεργάστηκε επί μία δεκαετία με την ομάδα τέχνης Πάροδος οργανώνοντας δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους.

 

Ο Παναγιώτης Κυρίτσης είναι δάσκαλος και εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης και απόφοιτος του 3ετούς Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού του "ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ". Υπηρετεί στο 2ο Δημ. Πειραματικό Ολοήμερο Σχολείο στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Ως εμψυχωτής συνεχίζει την προσπάθεια εμβάθυνσης και διεύρυνσης στο Θεατρικό Παιχνίδι, παρακολουθώντας ήδη τον 2ο από τους 3 κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών με το Λάκη Κουρετζή στο "Θέατρο της Ημέρας". Συμμετείχε σε κλιμάκια καλλιτεχνών του Προγράμματος "Μελίνα Εκπαίδευση και Πολιτισμός" με δράσεις Θεατρικού Παιχνιδιού σε σχολεία σ’ όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και σε διάφορες φάσεις της επιμόρφωσης των δασκάλων και νηπιαγωγών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό. Έλαβε μέρος, ως εμψυχωτής, σε επιμορφωτικές ημερίδες Σχολικών Συμβούλων που απευθύνονταν σε δασκάλους και νηπιαγωγούς με θέμα "Το Θεατρικό Παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία". Σήμερα εφαρμόζει το Θεατρικό Παιχνίδι στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία και στα νέα γνωστικά αντικείμενα του ολοήμερου σχολείου (Μυθολογία, Τοπική Ιστορία, κ.α.) όπου υπηρετεί. Λειτουργεί ομάδες παιδιών και ενηλίκων σε εργαστήρια Θεατρικού παιχνιδιού.

 

H Άννα Λάζου σπούδασε Φιλοσοφία και θέατρο στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Από το 1991 είναι βασική σκηνοθέτιδα της Θεατρικής Πρωτοβουλίας Νέων ΔΡΥΣ – του Πανεπιστημίου Αθηνών με την οποία έχει συμμετάσχει σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ και Συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Αφρική, Καναδάς).Έχει επί σειρά ετών διευθύνει την ομάδα μελέτης του αρχαίου Ελληνικού Χορού του Θεάτρου Δώρα Στράτου . Από το 1994 είναι ιδρυτικό και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού Πανεπιστημιακού Θεάτρου. Ασχολείται καλλιτεχνικά με τη δημιουργία θεατρικών συνθέσεων, στις οποίες ο θεατρικός αυτοσχεδιασμός και η σωματική κίνηση συνδέονται με φιλοσοφικές ιδέες, προς την κατεύθυνση ενός νέου θεάτρου που ενώνει σύγχρονες με παραδοσιακές κουλτούρες και θεατρικές προσεγγίσεις: Wittgenstein-Βιτκενστάιν (1992), Ανδρέας Κάλβος(1992), Έρως-Αντιγόνη(1993), Αντιγόνη-Δρυός Τόποι(1995-1996), Έρως Πυγμάχος(1997), Ιππόλυτος Α-Ιππόλυτος Β(1998-1999), Στο μυστικό σπήλαιο της τραγωδίας (2000-2001), Βάκχες (2001) και Αγαύης Όνειρο (2002), "Στα Ίχνη του Διονύσου" (2002), "Εξωγήινα Πουλιά" (2003), "Νέκυια- Αρχέγονο Παιχνίδι Μεταμόρφωσης" (2004). Ως θεατρική εκπαιδεύτρια έχει συνεργασθεί με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Νέοι Ευρώπη Θέατρο, 1997 – 1999, με τη σκηνοθεσία τριών θεατρικών έργων (Σοφοκλή Αντιγόνη, Το καινούργιο σπίτι του Γκολντόνι και Βραδινή Γιορτή του Ολλανδικού Werktheater). Έχει συντονίσει  σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία του Αρχαίου δράματος, και εργαστήρια με θέμα το διονυσιακό στοιχείο στο σύγχρονο θέατρο. Έχει συνεργασθεί με την εκπαιδευτική τηλεόραση.

 

Η Ελένη Λαμπρονίκου σπούδασε παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στα πλαίσια του προγράμματος LINGUA παρακολούθησε σεμινάρια συγκριτικής λογοτεχνίας και θεάτρου στο πανεπιστήμιο ULB των Βρυξελλών (1992). Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι στο πανεπιστήμιο Paris 3 (Sorbonne Nouvelle) στο τμήμα θεατρικών σπουδών με εξειδίκευση στο θέατρο και εκπαίδευση, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (D.E.A). Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια σε επίπεδο Maitrise στο πανεπιστήμιο Paris 8 (Saint Denis) στο τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών. Πήρε μέρος σε πολλά βιωματικά εργαστήρια, φεστιβάλ θεάτρου, συνέδρια, ημερίδες κ.τ.λ. στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Έχει κάνει ανακοινώσεις σε συνέδρια, ημερίδες και περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια έχει δουλέψει ως παιδαγωγός θεάτρου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση όπου έχει σκηνοθετήσει και παραστάσεις. Συνεργάστηκε ως εμψυχώτρια με το Διεθνές εικαστικό κέντρο Λάρισας σε προγράμματα μουσειακής αγωγής και θεάτρου για εκπαιδευτικούς και παιδιά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ θέατρο και λογοτεχνία. Συμμετέχει ως εμψυχώτρια θεατρικής παιδείας σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς και μαθητές. Το 2000 συμμετείχε στην έρευνα CLEAR SOCRATES για το CD-ROM δημιουργική μάθηση. Από το 2003 εργάζεται στη πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση ως νηπιαγωγός και παράλληλα ασχολείται με τη σκηνοθεσία.

 

Η Χριστίνα Λαναρά είναι καθηγήτρια γαλλικών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 1984 διδάσκει στην ιδιωτική και αργότερα στην δημόσια εκπαίδευση γαλλικά και θεατρολογία. Παρακολούθησε σεμινάρια για το θέατρο και την ιστορία της τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει από το 1998 στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Θέατρο» της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διεθνούς Συνδιάσκεψης της Αθήνας και γραμματέας του Πανελληνίου Δικτύου Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Από το 2003 ασχολείται με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Μουσείο» στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.

 

Ο Αντώνης Λενακάκης είναι αναπληρωτής δάσκαλος στο 1ο Ειδικό Σχολείο Ρεθύμνου και Διδάσκων τη θεατροπαιδαγωγική στο Διδασκαλείο της Σχολής των Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Diplom Pädagoge του Πανεπιστημίου ΄Εσσεν Γερμανίας, Theaterpädagoge της Σχολής Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Βερολίνου και Dr. phil. του ίδιου Πανεπιστημίου. ΄Εχει διδάξει Διδακτική της Θεατροπαιδαγωγικής στο ομώνυμο Τμήμα της Σχολής Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Βερολίνου, έχει λάβει μέρος σε πλήθος Θεατρικών Εργαστηρίων (βασιζόμενα κυρίως στις μεθόδους Stanislawski και Lee Strasberg) και έχει εμψυχώσει ο ίδιος τέτοια εργαστήρια με εκπαιδευτικούς και πολυπολιτισμικές ομάδες μαθητών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνει τις θεατροπαιδαγωγικές πρακτικές στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας και στην Ειδική Αγωγή. Τον Μάρτιο του 2004 εκδίδεται από τον Schibri-Verlag (Βερολίνο) το έργο του "Paedagogus ludens. Erweiterte Handlungskompetenz von Lehrer(inne)n durch Spiel- und Theaterpädagogik".

 

Η Μυρσίνη Λενούδια (Σακελλαρίδη) σπούδασε παιδαγωγικά (Ανωτέρα Σχολή Νηπ/γών Θεσ/νίκης, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπ/γών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, Μετεκπαίδευση Μ.Δ.Δ.Ε.).Φοίτησε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Θεάτρου Sayed Darwish στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου(1984-1986) και ήταν μέλος και εμψυχώτρια της Ομάδας Τέχνης "Πάροδος" (Θέατρο "Μοντέρνοι Καιροί",1986-1992).Είναι υπεύθυνη του Εργαστηρίου Θεατρικής Αγωγής μέσω Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και εφήβους του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ροδίων(από το 1995)του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής Δήμου Καμείρου/Ρόδου και των τμημάτων Δημιουργικής Γραφής του Παιδαγωγικού Εργαστηρίου Τέχνης, για παιδιά και εφήβους. Από το Σεπτέμβριο του 2003 έχει αναλάβει το πρόγραμμα της θεατρικής αγωγής στα εκπαιδευτήρια ‘’Ρόδιων Παιδία’’(Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).Είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια και συνέδρια.

 

Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε σαν ηθοποιός με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη (1981-83). Σπούδασε σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας (1984-1990). Βραβεύτηκε με το βραβείο Κριτικών Μόσχας για τη διπλωματική του παράσταση Οι Ρόζενγκραντς και Γκίλντενστερν πέθαναν στο Θέατρο Μαγιακόφσκι, το 1990. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Πεθαίνω σα Χώρα του Δ. Δημητριάδη, Μικρές Τραγωδίες του Πούσκιν, Καζανόβα της Μ. Τσβετάγιεβα (συμμετοχή στο παγκόσμιο φεστιβάλ Πόντιουμ της Μόσχας, Απρίλιος 1997), Ελεωνόρα Ντούζε-Τελευταία νύχτα του Τ. Δε Τσιάρα με την Ασπασία Παπαθανασίου, Το νησί των σκλάβων του Μαριβώ, Το Κτήνος στο φεγγάρι του Ρ. Καλινόσκι, Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ, Πριν την αποχώρηση του Τόμας Μπέρνχαρντ, Φρεναπάτη του Τόνι Κούσνερ (Βραβείο Νέου Δημιουργού από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου), Οι ρομαντικοί του Εντμόντ Ροστάν, Η νοσταλγός του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Μια πιθανή συνάντηση του Πάουλ Μπαρτς, Οικόπεδα με θέα του Ντ. Μάμετ, Αγάπης Αγώνας Άγονος του Ο. Σαίξπηρ, Αυτό που δεν τελειώνειּ ελληνική ποίηση του 20ου αιώνα, Μήδεια του Ευριπίδη. Για τις σκηνοθετικές του δουλειές τιμήθηκε με το Βραβείο Φώτος Πολίτης (2001-2003). Δίδαξε το μάθημα της σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (1997-1999). Διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία στο τμήμα μετεκπαίδευσης ηθοποιών του Harvard University (American Repertory Theatre). Από το 2001 είναι υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

 

Η Καλλιόπη Λιοσάτου είναι τελειόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (2004) και απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (1997) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά το έτος 2000-2001, στα πλαίσια του Προγράμματος ΄Ερασμους, συμμετείχε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεάτρου, Κινημ/φου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεάτρου στην Εκπαίδευση της Σχολής Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Εκπόνησε μεταπτυχιακή εργασία για το μάθημα του δράματος στη Β΄ βάθμια εκπαίδευση στην Ολλανδία και συμμετείχε σε θεατρικο-εκπαιδευτικά προγράμματα στο Βέλγιο, την Τσεχία, κ.α. Στα πλαίσια της διπλωματικής της εργασίας, διερεύνησε τη δράση του επαγγελματικού θεάτρου για μαθητές Δημοτικού στην Ολλανδία συγκριτικά προς τη δράση του ελληνικού Προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ. Επίσης, έχει ολοκληρώσει τον Α΄ Κύκλο Μετεκπαίδευσης για τη Θεατρική Τέχνη στην Εκπαίδευση στο Εργαστήριο Σπουδών ‘ΑΝΙΜΑ’ και συμμετάσχει σε συνέδρια για το θέατρο, σε ακαδημίες θεάτρου, κ.α. ΄Εχει εργαστεί ως φιλόλογος και το 2002-2003 ως συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Arts and Media Management in a European Context" της Σχολής Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης.

 

Η Maria Virgílio Cambraia Lopes γεννήθηκε στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Σπούδασε Ρωμαϊκή Φιλολογία, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο γνωστικό αντικείμενο "Το θέατρο στην εκπαίδευση" και απόκτησε τον τίτλο ΜΑ (μάστερ) στο αντικείμενο "Θεατρικές Σπουδές". Διδάσκει Δράμα και Πορτογαλική δραματική λογοτεχνία στο "Πανεπιστήμιο" ενώ παράλληλα εργάζεται στην "Συνεχή εκπαίδευση των δασκάλων". Δημοσίευσε το "Texto e Criação Teatral na Escola" το 1999 και άρθρα που αφορούν το θέατρο και την εκπαίδευση. Έχει αναλάβει την επίβλεψη προγραμμάτων έρευνας για το θέατρο στην εκπαίδευση και κατευθύνει τη διδασκαλία του δράματος σε σχολεία από το 1983.

 

H Σοφία Μάντη-Kesselring είναι απόφοιτος τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού Δ. Γρηγοριάδου –αναγνωρισμένης από το κράτος. Διπλωματούχος χορεύτρια και Pre-registered teacher της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου R.A.D. καθώς και της σχολής Vaganova της Μόσχας. Έχει διδάξει κλασικό και μοντέρνο χορό, ρυθμική αγωγή σε παιδιά, κινησιολογία σε ηθοποιούς και floor barre και γυμναστική για ενήλικες στις σχολές Seresta dance Studio καθώς και Μαργώς Περδίκη – Αρχοντάκη, στο Ιδιωτικό σχολείο Λάμπρου και σε διάφορα στούντιο. Ελεύθερη κίνηση στην Θεατρική Πρωτοβουλία Νέων ΔΡΥΣ καθώς και κινησιολογία και μπαλέτο στη Ζάκυνθο. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στην Ηλέκτρα του Νίκου Κούνδουρου (στο Ηρώδειο 1996) καθώς και στην παραγωγή της λυρικής σκηνής Le Corsaire (Αύγουστος 1999). Στις ομάδες χορού Σύγχρονη Χορευτική Έκφραση Seresta Dance Company, Υάδες και Flux. Έχει συνεργασθεί με χορογράφους και χορευτές από το εξωτερικό Shanti Ruschpaul, Chinco Rafique, David Hinchcliff. Από το 1999 συνεργάζεται με την Άννα Λάζου στη χορογραφία και διδασκαλία κίνησης για τα έργα Ιππόλυτος, Άμλετ, Στο Μυστικό Σπήλαιο της Τραγωδίας, Βάκχες, Αγαύης Όνειρο, Στα Ίχνη του Διονύσου(συνσκηνοθεσία), Εξωγήινα Πουλιά, που παρουσιάστηκαν στο διεθνές Φεστιβάλ Κολωνίας της Γερμανίας, στο Παλιό Πανεπιστήμιο, και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού θεάτρου Μοναστίρ και Ολυμπίας.

 

Η Κωνσταντίνα Μάρα είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε σχολεία καθώς και στο πρόγραμμα " Εκπαίδευση μουσουλμανοπαίδων" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ακορντεόν θεωρίας και αρμονίας της μουσικής καθώς επίσης και μαθήματα μιμικής με την Μ. Κανταροπούλου στο εργαστήρι "Πλεύσις". Συμμετείχε σε μαθήματα υποκριτικής, φωνητικής και κίνησης στη Δραματική σχολή του Γ. Κιμουλη. Μαθήτευσε στο εργαστήρι κουκλοθέατρου του θιάσου "Χαρχουτ" του Χρήστου Αυτσίδη καθώς και στο θίασο "Αγιουσάγια" του Στάθη Μαρκόπουλου. Εργάζεται ως κουκλοπαίχτρια τόσο με τη συμμετοχή της στους θιάσους "Χαρχουτ" και "Καροτσα" όσο και με τις ατομικές της παραστάσεις "Νικήτα τρέχα" και "μασσαλάμ" σε όλη την Ελλάδα υπό την αιγίδα δήμων και άλλων φορέων. Επίσης έχει συμμετάσχει σε παραγωγές στην ΕΤ1 καθώς και στο σχεδιασμό και διεκπεραίωση εργαστηρίων κούκλας για παιδία. Συνεργάζεται με το " θέατρο της κούκλας". Είναι ενεργό μέλος της UNIMA (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ) από το 1995.

 

Ο Στάθης Μαρκόπουλος μαθήτευσε στον ισπανικό θίασο κούκλας Marionetas del Matadero και στην Ακαδημία Κουκλοθεάτρου της Πράγας. Από το 1992 περιοδεύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό παίζοντας κουκλοθέατρο στο δρόμο, σε θέατρα, εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Έχει συνεργαστεί με πολλά θεατρικά σχήματα και έχει οργανώσει εργαστήρια κουκλοθεάτρου για ενήλικες και παιδιά. Από το 1996 είναι γραμματέας (και από το 2001 πρόεδρος) του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας (UNIMA).

 

Ο Marcos Martinez είναι Καθηγητής Θεάτρου στο Τμήμα Οπτικών και Παραστατικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο San Marcos State University της Καλιφόρνια, Η.Π.Α. Είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός και το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει άρθρα, θεατρικά έργα και μονολόγους. Είναι Κορυφαίος Δάσκαλος της Μεθόδου εκπαίδευσης Ηθοποιών Σουζούκι (μέθοδος σωματικού θεάτρου), την οποία σπούδασε κοντά στον Tadashi Suzuki στην Toga Mura της Ιαπωνίας. Σκηνοθετικές του δουλειές σε συνδυασμό με διδασκαλία της Μεθόδου Σουζούκι έχουν παρουσιαστεί: στο Κέντρο Πολιτισμού της Γουαδελούπης, Τάος, Νέο Μεξικό, στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, στα Νησιά Φερώ της Δανίας, στη Γκάνα, στο Ισραήλ, στη Βοσνία –Ερζεγοβίνη. Ως ηθοποιός έχει πάρει μεταξύ άλλων μέρος στο κινηματογραφικό έργο Bandido με τον Luis Valdez και έχει περιοδεύσει την παράσταση Holy Dirt στις Η.Π.Α., στην Ολλανδία και τη Δανία. Ιδρυτικό μέλος και πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής της La Compania de Teatro Alburquerque (1988-1991). O Marcos Martinez είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού και της Επαγγελματικής Σχολής Υποκριτικής Julliard.

 

Ο Alex Mavrocordatos είναι Λέκτορας στη Σχολή Κοινότητας και Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου King Alfred, στο Winchester. Ειδικεύεται στο Θέατρο στην Κοινότητα και ασχολείται με το θέατρο σε επίσημους και ανεπίσημους εκπαιδευτικούς χώρους. Ερευνά τη χρήση του θεάτρου για την υποστήριξη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων στην έκφραση και διατύπωση των προβλημάτων τους. Έχει δουλέψει με παιδιά του δρόμου, εκπαιδευτικούς, λειτουργούς ανάπτυξης, αγρότες καθώς επίσης και με ηθοποιούς. Παράλληλα με τη δουλειά του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Το Θέατρο για την Ανάπτυξη (Theatre for Development), εργάζεται σε διεθνές επίπεδο είτε ως εκπαιδευτής είτε ως σύμβουλος. Έχει μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα στην Αφρική, στην Ασία, στον Ειρηνικό και στη Μ. Βρετανία.

 

Η Ελένη Μέλλου, νηπιαγωγός, μετεκπαιδευμένη στο Μ.Δ.Δ.Ε., με υποτροφία του ΙΚΥ, το 1993 απέκτησε διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Bristol της Αγγλίας. Μελέτησε τη σχέση ανάμεσα στο θεατρικό παιχνίδι και στη δημιουργικότητα στα νήπια. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής, στο Welsh College of Music and Drama στο Cardiff και σεναριογράφησης για τηλεόραση, θέατρο και ράδιο, στο Thames Valley University of London. Το 1996 αποσπάσθηκε στα ελληνικά νηπιαγωγεία του Λονδίνου και από το 1998 έως το 2002 στο San Francisco, όπου εργάστηκε στο πρόγραμμα ’Παιδεία Ομογενών’ και παρουσίασε εισηγήσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σαν δεύτερη/ξένη γλώσσα. Σχεδίασε πρόγραμμα σπουδών προσχολικής αγωγής για τα Ελληνικά Νηπιαγωγεία της Αμερικής. Δίδαξε Ελληνικά στο Pleasant Hill Adult Education Center. Έχει δημοσιεύσει 15 εργασίες στα εκπαιδευτικά περιοδικά: Early Child Development and Care, The Journal of Creative Behavior και Σύγχρονη Εκπαίδευση. Είναι μέλος των επιστημονικών συλλόγων, British Psychological Association, Creative Foundation Association και Θέατρο στην Εκπαίδευση.

 

Η Έλενα Μίντση είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Σύγχρονη Ιστορία στο Α.Π.Θ. και πτυχιούχος του ΜΑ:στη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση στο U.C.E. (MA: DRAMA IN EDUCATION)  Έχει δουλέψει 7 χρόνια στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης σα Φιλόλογος έχοντας εξειδικευτεί στην εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα σεμινάρια σχετικά με το θέατρο, την παντομίμα, το Δράμα, την Comedia Dell' arte. Από το 1993 που διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ασχολήθηκε με σχολικές θεατρικές ομάδες, σχολικές παραστάσεις, ένταξη του εκπαιδευτικού δράματος στην καθημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα (διδασκαλία Ιστορίας, Αρχαίων Ελληνικών, Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας χρησιμοποιώντας το Εκπαιδευτικό δράμα σαν εργαλείο Μάθησης). Ασχολήθηκε επίσης με την επιμόρφωση ενηλίκων στη θεατρική παιδεία μέσα από σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε με ομάδες ενηλίκων και μαθητών με στόχο την εμψύχωση των ομάδων στις διάφορες φάσεις εξέλιξης εξωσχολικών προγραμμάτων. Ήταν εισηγήτρια και διοργανώτρια σεμιναρίων καθηγητών Μέσης εκπαίδευσης που διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας καθώς και από το Τσέχικο Υπουργείο Πολιτισμού (IPOS- ARTAMA). Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος.

 

O Κώστας Μόσχος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής, βιολοντσέλου και ηλεκτρονικής μουσικής. Το 1980 πηγαίνει στο Παρίσι όπου σπουδάζει διεύθυνση ορχήστρας και αρχιτεκτονική. Συνεχίζει τις σπουδές του στη Γερμανία, Σύνθεση και Μουσική Τεχνολογία στη Ανώτατη Μουσική Σχολή της Κολωνίας, Δ. Ορχήστρας και Μουσική Φαινομενολογία (S. Celibidache) στο Παν/μιο του Mainz και Μουσικολογία με δευτερεύουσες σπουδές Βυζαντινολογία και Φωνολογία στο Παν/μιο της Κολωνίας. Παρακολούθησε σεμιναρια με τους P. Boulez, I. Ξενάκη, S. Reich, K.-H. Stockhausen και J. Cage. Δίδαξε μουσική με υπολογιστές στη Α.Μ.Σ. της Κολονίας και του Essen, τη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας, ενώ πραγματοποίησε σεμιναριακούς κύκλους και παρουσιάσεις στη Θερινή Ακαδημία του Darmstadt, την Αρχιτεκτονική ΕΜΠ, την Α.Σ.Κ.Τ. και το Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ και το Παν/μιου του Αιγαίου. Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής (ΙΕΜΑ). Μέλος της ομάδας σχεδιασμού του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Παν/μίου, μέλος της ομάδας σχεδιασμού του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων του ΥΠΠΟ, μέλος της Κ.Ε. και υπεύθυνος μουσικής στο Πρόγραμμα Μελίνα "Εκπαίδευση και Πολιτισμός" (ΥΠΠΟ-ΥΠΕΠΘ-ΓΓΕΕ) και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μουσικού Δικτύου της Επικράτειας Πολιτισμού του ΥΠΠΟ. Έχει γράψει 45 έργα για διάφορους τύπους συνόλων, Θέατρο, Παιδικό Θέατρο, Χορό, Κινηματογράφο, performances και εγκαταστάσεις (installations), που έχουν εκτελεστεί και διακριθεί σε πολλές διοργανώσεις στην Ευρώπη και Αμερική. Έχει μεταφράσει σημαντικά έργα όπως "ο Άτλας της Μουσικής" ενώ συγγράφει εκπαιδευτικά εγχειρίδια μουσικής για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

 

Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις- σκηνοθέτης και θεατρολόγος- γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και έλαβε μάστερ και διδακτορικό δίπλωμα με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (IV). Έχει σκηνοθετήσει 35 περίπου έργα κλασικών και νεότερων συγγραφέων (Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Κορνάρου, Μ.Α Φόσκολου, Μολιέρου, Καλντερόν, Σαίξπηρ, Μπέκετ, Καμύ, Αντάμωφ) στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε , στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης και στο Θέατρο των Vivi που έχει ιδρύσει ο ίδιος στην Κρήτη. Έχει δημιουργήσει όπερα και κουκλόπερα για παιδικό και νεανικό κοινό. Επίσης, έχει δώσει παραστάσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις και έχει αντιστοίχως διδάξει σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Έχει εκδώσει 5 μονογραφίες (Η θεωρία του δράματος στη σχολική πράξη:το Θεατρικό Παιχνίδι- η Δραματοποίηση, Η θεατρική σύνταξη:αρχές οικονομίας της δράσης στην Τραγωδία, Η ορθοφωνία στο θέατρο και την εκπαίδευση) και 30 περίπου επιστημονικές μελέτες γύρω από το θέατρο. Είναι Αν. Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών στη σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Π.Τ.Δ.Ε).

 

O Γιώργος Π. Μπινιάρης γεννήθηκε στην Αρχαία Κόρινθο. Θέατρο σπούδασε στη δραματική σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου Λ. Τριβιζά και στη θεατρική σχολή Ε. Χατζίκου. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο, το χοροθέατρο Ροές και το θέατρο Σφενδόνη, ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τα Δημοτικά Θέατρα Λουτρακίου, Καστοριάς και Ναυπλίου και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Χίο. Ως εμψυχωτής και δάσκαλος θεάτρου με καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως η δραματική σχολή Μορφές στο Θέατρο Εμπρός, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και διδάσκει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής κι ερευνητικής ομάδας "Μυθολογία" για το θέατρο, τον μύθο και τον ποιητικό λόγο.

 

Ο Σπύρος Μπουντούρης είναι Εκπαιδευτικός, δάσκαλος θεάτρου και ηθοποιός. Σπούδασε Φυσική Αγωγή, Θέατρο, Μουσική και Κίνηση. Επίσης είναι ορειβάτης και οδηγός βουνού. Δημιούργησε πρωτοποριακά έναν πυρήνα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την τέχνη του Θεάτρου στην Εκπαίδευση, μέσα από την λειτουργία ενός Θεατρικού Εργαστηρίου που λειτουργεί σε ετήσια βάσει εδώ και 3 ½ χρόνια στην Καρδίτσα. Στο εργαστήρι 100 εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία μέσα από βιωματικές διαδικασίες να γνωρίσουν τις τεχνικές του Θεάτρου, με τη συνεργασία ατόμων της τέχνης και να τις χρησιμοποιήσουν με επιτυχία στην Εκπαιδευτική Πράξη. Συνεργάζεται με το Περιβαλλοντικό Κέντρο Μουζακίου όπου διδάσκει στους Εκπαιδευτικούς να προσεγγίζουν το περιβάλλον και να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών μέσω του Θεάτρου. Είχε την γενική επιμέλεια του CD "Λογοτεχνία της φύσης", στο οποίο μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Εκπ/κών με τη δική του διδασκαλία και δραματουργική καθοδήγηση απήγγειλαν επιλεγμένα λογοτεχνικά αποσπάσματα. Διεξήγαγε βιωματικό εργαστήριο δραματικής έκφρασης για τις φοιτήτριες του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ήταν εισηγητής στο επιμορφωτικό σεμινάριο της Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Καρδίτσας με θέμα: "Εκπαιδευτικός σε ρόλο". Είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Ερασιτεχνικού Φεστιβάλ Θεάτρου Καρδίτσας. Επί ένα χρόνο δίδαξε Θέατρο και οργάνωσε τις παραστάσεις του Δήμου Καρπενησίου. Αρθρογραφεί στον τύπο καλύπτοντας τα άρθρα του με δικό του φωτογραφικό υλικό.

 

H Ελένη Μωραΐτη σπούδασε ζωγραφική, θεωρητικές σπουδές, σκηνογραφία, κεραμική, τυπογραφία και τέχνη του βιβλίου και χαρακτική στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Το 1998, αρχίζει την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: "Η Εικονογράφηση του Σχολικού Βιβλίου. Αισθητικές, Παιδαγωγικές και Ψυχολογικές Προϋποθέσεις και Προοπτικές". Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί "Νέες Μορφές" στην Αθήνα Έχει πάρει μέρος σε ελληνικές και ξένες ομαδικές εκθέσεις. Μεταξύ άλλων στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Β' Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, στην "Kunst Europa, 1991" στο Βερολίνο, στην έκθεση του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου για το αρχαίο Δράμα στους Δελφούς, στην έκθεση "Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες" της συλλογής Φρισύρα, στην "Arte Fiera, 94" στην Μπολόνια, στο Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στη Λάρισα, στη μόνιμη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη, στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος. Από το 1977 δίδαξε σε διάφορους τομείς και βαθμίδες της Δημόσιας και Ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς και στα επιμορφωτικά σεμινάρια των δασκάλων του "Προγράμματος Μελίνα". Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του "Μελίνα" στο Anderson Center for the Arts του Πανεπιστημίου του Binghampton της Αμερικής παρουσίασε το θέμα "αρχαίες Ελληνικές μάσκες" σε πέντε διαφορετικά αμερικανικά σχολεία της περιοχής. Από το 1978 έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία συμπεριλαμβανομένων τριών σχολικών βιβλίων του Δημοτικού Σχολείου. Από το 1993 εργάζεται στο "Πρόγραμμα Μελίνα". Έχει κάνει την εισήγηση της εικαστικής άσκησης "Λαβύρινθος" (1996) (δημοσιευμένο). Συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα για τη διδακτική της τέχνης ενηλίκων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Συμμετέχει στην συγγραφική ομάδα του βιβλίου της Α' Λυκείου με θέμα "Εικαστικά". Έχει πάρει μέρος σε αρκετά συνέδρια σχετικά με την τέχνη στην εκπαίδευση.

 

Ο Jonothan Neelands είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Drama and Theatre Education στο Institute of Education, University of Warwick, όπου διδάσκει στα τμήματα PGCE English and Drama και MA in Drama and Theatre Education, και έχει εργαστεί επίσης ως Σύμβουλος Δράματος. Είναι έμπειρος εκπαιδευτής με διεθνή φήμη στην προσφορά υψηλής ποιότητας επαγγελματικής εκπαίδευσης. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές τα οποία έχουν επηρεάσει την εξέλιξη του Δράματος τα τελευταία χρόνια. Μερικά από αυτά είναι: Structuring Drama Work, Beginning Drama 11-14 και Drama and Theatre Studies at A/S and A level.

 

Η Φυλλιώ Νικολούδη είναι νηπιαγωγός. Έχει παρακολουθήσει το θεατρικό εργαστήρι του Λ. Κουρετζή , ήταν μέλος θεατρικής ομάδας και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού επί σειρά ετών. Έχει παρακολουθήσει το θερινό τμήμα για το εκπαιδευτικό δράμα στην Αγγλία ( U.C.E),και έχει συμμετάσχει σε αρκετά σεμινάρια. Ασχολείται με την εφαρμογή της δραματικής τέχνης στα πλαίσια της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης (διδακτορική διατριβή). Έχει συνεργαστεί με το ΥΠΕΠΘ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα "Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων".Έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Έχει διδάξει στο Τ.Ε.Α.Π.Η (στα πλαίσια της απόσπασής της εκεί), το μάθημα "Θεατρικό παιχνίδι και Διαπολιτισμική εκπαίδευση Ι &ΙΙ". Έχει κάνει, σε συνεργασία με συμβούλους της Προσχολικής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εισηγήσεις και εργαστήρια στους εκπαιδευτικούς της περιφέρειάς τους, με θέματα α) την εφαρμογή της δραματικής τέχνης στη σχολική πράξη β) Διαπολιτισμική εκπαίδευση και γ) Ανάπτυξη σχεδίων εργασίας. Έχει διδάξει σε ΠΕΚ και σε ΚΚΕΚ. Έχει πάρει μέρος ως επιμορφώτρια σε ημερίδες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης. Μέλος της συντακτικής ομάδας του εκπαιδευτικού περιοδικού "Σύγχρονο Νηπιαγωγείο". Συγγραφέας του βιβλίου: "Το χαρούμενο Λιβάδι",και μέλος συγγραφικής ομάδας βιβλίων για τη Διαθεματικότητα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άρθρα της και εργασίες σχετικές με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και με τη Δραματική Τέχνη έχουν δημοσιευτεί στα εκπαιδευτικά περιοδικά "Ανοιχτό Σχολείο", "Γέφυρες" και "Σύγχρονο Νηπιαγωγείο".

 

Η Christiane Page είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Artois, Γαλλία, μέλος του Κέντρου Έρευνας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, υπεύθυνη παιδαγωγός για το πτυχίο Θεατρικών Τεχνών. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι Το Θέατρο ως Διδακτικό Εργαλείο (για παιδιά, νέους και ενήλικες) και το Θέατρο και η Παιδαγωγική. Έχει οργανώσει τα εξής Συνέδρια : ‘Θέατρο και Εκπαίδευση’ (2001), ‘Η διδασκαλία του Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο’ (2002), ‘ Θέατρο για τους Νέους: Θέατρο, Κείμενο, Παράσταση’ (2003), ‘Θεατρικά Σχήματα’, συνδιοργανώτρια σε εθνικού επιπέδου δίκτυο συναντήσεων με αυτό το θέμα (2004 –2006). Από το 1990 εργάζεται ως λέκτορας μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 3 ( Institut d'études théâtrales). Είναι μέλος του Εκδοτικού Συμβουλίου Πανεπιστημιακού Τύπου της Valenciennes, της Διεθνούς Ένωσης Πανεπιστημιακού Θεάτρου, συνδιοργανώτρια της Συνδιάσκεψης για την συλλογική Δημιουργία με θέμα ‘ Οι ζωές και οι Θάνατοι της Συλλογικής Δημιουργίας’ στην Κολωνία το 2004. Δημοσιεύσεις: Jeu dramatique dans la formation des futurs enseignants, Connexions , No. 75, A.R.I.P, Paris, érès, 2001, Eduquer par le jeu dramatique, Paris, ESF, 2001, Enseigner le théâtre à l'université, comment, pourquoi?¹ IUTA, Olympia, 2003 (forthcoming).

 

Ο Νίκος Παΐζης είναι μαθηματικός, συνεργάτης του Εργαστηρίου Σχεσιοδυναμικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και καθηγητής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από το 1993 έως το 1994 διετέλεσε ειδικός συνεργάτης στο Γραφείο του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από το 1994 ο Νίκος Παΐζης είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Συντονισμού του Προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός" του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην πειραματική εφαρμογή του Προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ - Εκπαίδευση και Πολιτισμός" συμμετείχαν ενενήντα δύο (92) Δημοτικά Σχολεία από την Ελλάδα και δυο (2) από την Κύπρο (1995-2001), ενώ από το Σεπτέμβριο του 2001 το Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ γενικεύεται στο Νομό Χανίων.

 

Ο David Pammenter είναι Λέκτορας και Διευθυντής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο King Alfred, στη Σχολή Κοινότητας και Παραστατικών Τεχνών. Είναι επίσης επισκέπτης λέκτορας, σκηνοθέτης, σύμβουλος και εξεταστής σε μια σειρά Πανεπιστημίων, Εταιρειών και οργανισμών στη Μ. Βρετανία και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Belgrade για το Θέατρο στην Εκπαίδευση του Coventry (Belgrade TIE Team Coventry), της πρώτης ομάδας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Theatre-in-Education), η οποία αποτέλεσε πρότυπο για την πρακτική του Θεάτρου στην Εκπαίδευση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του Δράματος στην Εκπαίδευση (DIE, Drama in Education). Έχει μεγάλη εμπειρία δουλειάς στην Αφρική και στην Ασία και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο του Θεάτρου για την Ανάπτυξη (TfD - Theatre for Development.)

 

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, 1985). Από το 1992 εργάζεται ως φιλόλογος στο 1ο Λύκειο Μοσχάτου. Παρακολούθησε τριετή κύκλο θεατρικών σπουδών (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μοσχάτου). Άλλα σεμινάρια : Σύγχρονο Θέατρο-Θεωρητική ( 1999, Πανελλήνιοι μαθητικοί αγώνες ), Προώθηση θεατρικής αγωγής στην εκπ/ση ( 1997, Εθνικό θέατρο ), Παιδαγωγική θεάτρου (1997, Ι.Δ.ΕΚ.Ε ) κά. Σκηνοθέτησε τη θεατρική ομάδα του 1ου Λυκείου Μοσχάτου: Πανουργίες του Μπερτόδουλου του Γ. Σκούρτη 1995, Αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου 1996, Υπηρέτης δυο αφεντάδων του Γκολντόνι 1998, Παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας του Γ. Θεοτοκά (Α΄ Βραβείο στους Περιφερειακούς Αγώνες Σχολικού θεάτρου, 1999), Παρουσίασις του έρωτος της Μ. Παναγιωτοπούλου (Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ Περιφ. αγώνες σχολικού θεάτρου 2000 ), Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη 2001, Αγάπη από σιμιγδάλι λαικό παραμύθι 2002, Ειρήνη του Αριστοφάνη 2003. Σκηνοθέτησε επίσης την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ΑρΠιΛεΜα : Όνειρο θερινής νυκτός του Σαίξπηρ 2000, Καβγάδες στην Κιότζια του Γκολντόνι 2001, Αγάλματα, δρώμενο δρόμου 2001, Έρωτα, που το νου και την καρδιά μου παίρνεις της Μαρίας Παναγιωτοπούλου, αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα του θεάτρου 2002. Από το 2002 είναι υπεύθυνη της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Μοσχάτου: Νεράιδα του Ζαν Ζιρωντού 2003, Ένα ψέμα που λέει πάντα την αλήθεια της Μαρίας Παναγιωτοπούλου, αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα του θεάτρου 2003.

 

H Αιμιλία Παπαδάκου γεννήθηκε στη Σπάρτη και είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων και της Δραματικής Σχολής "ΑΡΧΗ" Ν. Καρρά. Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις υπό τη σκηνοθεσία των Μ. Βιρβιδάκη, Ν. Κορνήλιου, Θ. Εσπίριτου, Λ. Φιλλίποβα, Θ. Δερμάτη κ.ά. Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε δύο ταινίες του Ν. Κορνήλιου. Έχει επιμεληθεί θεατρικές παραστάσεις των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων και έχει δραματοποιήσει κείμενα στο πλαίσιο της "Ολυμπιακής Εκεχειρίας". Διδάσκει στον Όμιλο Θεατρικής Αγωγής των Αρσακείων Δημοτικών Ψυχικού.

 

Η Αποστολία Παπαδαμάκη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Aποφοίτησε από τα ΤΕΦΑΑ Θεσ/νίκης και την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Συνέχισε τις σπουδές της στην Νέα Υόρκη με υποτροφίες του:Ιδρύματος Ωνάση, Ιδρύματος Γουλανδρή και Merce Cunningham .(1993-95). Από το 1992-2002 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού sinequanon καθώς και καλλιτεχνική διευθύντρια από το 1996 έως το 2002. .Στο διάστημα αυτό χορογράφησε 7 έργα ( Transmutations, Jarden,Buster Keaton, Έρως και Ψυχή κα) τα οποία παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα , Γαλλία, Γερμανία Αγγλία, Ιταλία, Φινλανδία, Κύπρο, Δανία . Με στόχο την πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, διοργάνωσε δυο ευρωπαϊκά προγράμματα το Travelogue (1997) και το ΤαχυΔρόμιο (1999). Καλεσμένη του Βέλγου Σκηνοθέτη- visual artist, Jan Fabre, συμμετείχε ως performer στο έργο "I am Blood", Festival d’ Avignon 2001 . Το καλοκαίρι του 2002 σκηνοθέτησε την Λυρική τραγωδία του Γιώργου Κουρουπου ‘Ιοκάστη’. Είναι μέλος της ΙΕΤΜ (Ιnformal Εuropean Τheater Μeeting). Τον Σεπτέμβρη του 2002 αποχώρησε από τη sinequanon και  ίδρυσε το χοροθέατρο quasistellar με στόχο την έρευνα ,και τον πειραματισμό πάνω στις νέες τεχνικές χορού και πως αυτές συνδέονται με τη μουσική ,τα εικαστικά, τα νέα μέσα, τη θεατρική πράξη , τη διαδραση με το κοινό. Έχει χορογραφήσει για το θέατρο και την οπερα για τους: Εθνικό Θέατρο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αμφιθέατρο Σ. Ευαγγελατου, Εθνική Λυρική Σκηνή, ΚΘΒΕ , Σταμάτη Φασουλή, Brooklyn Academy of Music ,Opera of Ankara, Tanec Praha , Zodiak center for new dance –Helsinki, Lyon Opera Amphitheater, Centre Culturel Aragon-Paris.

 

Ο Σίμος Παπαδόπουλος έχει κάνει σπουδές στις επιστήμες της αγωγής και το θέατρο στην εκπαίδευση. Είναι εμψχωτής θεάτρου, εκπαιδευτικός-ερευνητής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και υποψ. διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

 

Η Ευαγγελία Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Ελασσόνα της Λάρισας και μεγάλωσε στο Μόναχο της Γερμανίας. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στη Σχολή Νηπιαγωγών της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως δασκάλα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και διορίστηκε το 1986 στην περιφέρεια του Πειραιά. Από το 1991-96 υπηρέτησε σε ελληνικό σχολείο του Dortmund της Γερμανίας και από το 1997 ζει στη Μυτιλήνη. Το 1988-89 παρακολούθησε τα μαθήματα της Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου. Εργάστηκε στις κατασκηνώσεις της Εμπορικής Τράπεζας υπό τη διεύθυνση του κ. Λ. Κουρετζή. Το 1997-98 παρακολούθησε τα μαθήματα της Ποιοτικής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών του τμήματος Α/θμιας Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων για το θεατρικό παιχνίδι καθώς και σεμινάρια για το μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα Orff στο Hamelburg, ορθοφωνίας και θεάτρου στο Dortmund της Γερμανίας, Αισθητικής Αγωγής και Κουκλοθέατρου. Στη Μυτηλήνη υπηρέτησε σε σχολείο του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ παρακολουθώντας αντίστοιχα σεμινάρια. Συμμετείχε ως επιμορφώτρια στα ΠΕΚ Μυτιλήνης για δυο έτη με αντικείμενο "Θεατρική Αγωγή: Θεατρική παράσταση και θεατρικό παιχνίδι στο Δημοτικό Σχολείο" Στα σχολεία που υπηρέτησε οργάνωσε ομάδες Θεατρικού Παιχνιδιού με παιδιά και έχει ανεβάσει πλήθος θεατρικών έργων.

 

Η Μαρία Ζαννέτου-Παπακώστα είναι κάτοχος πτυχίου από την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και Postgraduate Diploma, MA και διδακτορικού διπλώματος στο Δράμα στην Εκπαίδευση (Drama in Education) από το University of Central England (UCE) στη Μεγάλη Βρετανία. Μέσα από τη διδακτορική της διατριβή έχει συστηματοποιήσει ολόκληρη τη δουλειά της πρωτοπόρου του δράματος στην Εκπαίδευση, Dorothy Heathcote. Από την έρευνα της αυτή έχει προκύψει ένα δομημένο σύστημα διδασκαλίας / μάθησης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό που θα ήθελε να το θέσει σε εφαρμογή στην εκπαιδευτική πράξη. Είναι βοηθός διευθύντρια σε δημοτικό σχολείο της Κύπρου καθώς επίσης και καθηγήτρια στο Summer School του UCE (PGCert/PGDip/MA in Drama in Education). Ασχολείται με τη διδασκαλία Εκπαιδευτικού Δράματος και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών της Κύπρου στη χρήση του Δράματος στην Εκπαίδευση μέσα από την οργάνωση πολλών εργαστηρίων και διαλέξεων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

 

Η Αικατερίνη Παπλωματά αποφοίτησε το 2000 από το Θεατρικό Τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ειδικεύτηκε στον τομέα της σκηνογραφίας. Είναι κάτοχος Diploma in Drama του Πανεπιστημίου του Κent της Αγγλίας. Tο 2002 τελείωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου του Exeter της Μ. Βρετανίας, όπου απέκτησε με διάκριση το ΜΕd με τίτλο "Θέατρο και Δημιουργικές Τέχνες στην Εκπαίδευση". Επίσης, έχει παρακολουθήσει τον δεύτερο χρόνο του τριετούς εργαστηρίου θεατρικού παιχνιδιού του Λάκη Κουρετζή καθώς και σεμινάρια διδασκαλίας Σαίξπηρ, κατασκευής μάσκας και Forum Theatre στο Πανεπιστήμιο του Exeter. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο, ανέλαβε το θεατρικό εργαστήριο του Θεατρικού Τμήματος για παιδιά ηλικίας τεσσάρων ως έξι χρόνων. Εδώ και ένα χρόνο εκπονεί στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Exeter MPhil με θέμα "δραματικό παιχνίδι και μάθηση στην προσχολική ηλικία" και διεξάγει την ερευνά της σε νηπιαγωγείο του Exeter.

 

Ο Mg A. Γιάννης Πουταχίδης είναι θεατροπαιδαγωγός με Master of Arts στο Drama/Theatre in Education και υποψήφιος διδάκτωρ του Janacek Academy of Music and Performing Arts. Είναι εξωτερικός συνεργάτης, λέκτορας, του JANACEK Academy of Performing Arts του Brno, Τσεχία. Διδάσκει Δράμα στα Ολοήμερα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στα δημόσια Ι.Ε.Κ., σε πολιτιστικούς συλλόγους, οργανώνει και διδάσκει, σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με εφαρμογή του θεάτρου στην εκπαίδευση. Είναι αντιπρόεδρος του Θεατρικού Εικαστικού Καλλιτεχνικού Κέντρου και ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος.

 

Η Mg A. Κατερίνα Πουταχίδου είναι θεατροπαιδαγωγός με Master of Arts στο Drama/Theatre in Education του Janacek Academy of Music and Performing Arts. Διδάσκει Δράμα σε νηπιαγωγεία της Θεσσαλονίκης, σε πολιτιστικούς συλλόγους και διδάσκει σε σεμινάρια με εφαρμογή του θεάτρου στην εκπαίδευση. Οργανώνει εκδηλώσεις για παιδιά και νέους. Είναι βασικό στέλεχος του Θεατρικού Εικαστικού Καλλιτεχνικού Κέντρου.

 

Η Κορίνα Πρεβεδουράκη είναι ζωγράφος. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες, στη Σχολή Γραφικών Τεχνών "Βακαλό", Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών "BRERA", Μιλάνο. Έχει πάρει μέρος σε αρκετές Ομαδικές εκθέσεις και έχει παρουσιάσει δυο Ατομικές.. Παράλληλα από το 1992 ως το ’98 διηύθυνε Ιδιωτικό Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Δημιουργίας για εφήβους. Από το 1986 διδάσκει ως Εκπαιδευτικός Τέχνης στην Ιδιωτική και αργότερα στη Δημόσια εκπαίδευση. Από το 2000 ειδικεύεται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν στη σχέση "Εκπαίδευση - Μουσείο", στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής. Είναι μέλος της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

 

Η Στέλλα Ρέτσιου γεννήθηκε στο Βόλο όπου ολοκλήρωσε την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα παρακολουθούσε σε Ωδείο του Βόλου μαθήματα βιολιού και θεωρητικών της μουσικής. Το 1983 εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Παράλληλα συνέχιζε τις μουσικές σπουδές και παρακολουθούσε μαθήματα κλασικού και μοντέρνου χορού στη Σχολή της Ραλλού Μάνου. Το 1987 μετά το πέρας των Πανεπιστημιακών σπουδών έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό από το Ι.Κ.Υ. Το 1990 έλαβε δίπλωμα Μasters από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης με ειδίκευση στην εκπαίδευση. Ύστερα από τις μεταπτυχιακές της σπουδές επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε μουσικές σπουδές παίρνοντας το πτυχίο του Ειδικού Αρμονίας. Το 1995 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο διάστημα αυτό έως σήμερα συμμετείχε ως εισηγήτρια σε συνέδρια και παρουσίασε συγγραφικό έργο σε βιβλία και περιοδικά. Από τη φετινή χρονιά εργάζεται ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων στη Γ' Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας.

 

H Helena Maria da Silva Santana είναι επίκουρος καθηγήτρια, στο τμήμα "Τέχνη και Επικοινωνία" στο Πανεπιστήμιο του Aveiro της Πορτογαλίας. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη "Μουσικολογία του 20ου αιώνα" στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Παρίσι ΙV) με τίτλο "L’Orchestration chez Iannis Xenakis: l’espace et le rythme functions du timbre". Δημοσίευσε τη διατριβή της στη Γαλλία και άρθρα που αφορούν τη μουσική του Ιάννη Ξενάκη και τη σύγχρονη μουσική στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Βραζιλία και στην Πορτογαλία. Είναι επίσης μουσικοσυνθέτρια και έχει λάβει μέρος σε αρκετά φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής στην Πορτογαλία. Δύο βιβλία της για την σύγχρονη μουσική στην Πορτογαλία είναι υπό δημοσίευση.

 

H Maria do Rosário da Silva Santana είναι Συντονίστρια – καθηγήτρια στην Escola Superior de Educação do Instituto Politécnico da Guarda. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη ‘Μουσική και Μουσικολογία του 20ου αιώνα’ στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Παρίσι IV) με τίτλο "Elliott Carter: le rapport avec la musique européenne dans les domains du rythme et du temps". Δημοσίευσε τη διδακτορική της διατριβή στη Γαλλία καθώς και άρθρα για τη σύγχρονη μουσική, τη μουσική, την τέχνη και την εκπαίδευση στην Γαλλία, στην Ισπανία, στη Βραζιλία και στην Πορτογαλλία. `Ελαβε μέρος ως μουσικοσυνθέτρια σε αρκετά φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής στην Πορτογαλλία. Το βιβλίο της, που αναφέρεται στη σχέση σύγχρονης μουσικής και εκπαίδευσης, πρόκειται να δημοσιευτεί στην Πορτογαλλία.

 

Ο Τάκης Σαρρής είναι κουκλοπαίκτης - ηθοποιός. Μαζί με την Μίνα Σαρρή δημιούργησαν και διευθύνουν το ''ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ'' . Στην 26χρονη πορεία του το ''ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ'' και ο Τάκης Σαρρής έχουν δουλέψει σε πολλά επίπεδα κουκλοθεατρικής δράσης (παραστάσεις, σεμινάρια, εκθέσεις, υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ). Αυτό που χαρακτηρίζει την δουλειά του είναι ο πειραματισμός και η ανανέωση της κουκλοθεατρικής του έκφρασης.

 

Η Περσεφόνη Σέξτου είναι παιδαγωγός-θεατρολόγος, πτυχιούχος από το Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με Μάστερ Θεατρικών Τεχνών Πανεπιστημίου Λάνκαστερ και με Διδακτορικές σπουδές στο Θέατρο στην Εκπαίδευση(Theatre-in-Education), Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διδάσκει τη δραματική τέχνη στο σχολείο από το 1995 σε Παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Αγγλικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πρόγραμμα Rafael της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ΕΠΕΑΕΚ του Υπουργείου Παιδείας. Το Ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Θεατρική τέχνη στην εκπαίδευση ως μέσο κοινωνικής μάθησης και ευαισθητοποίησης των νέων. Σημαντικοί δάσκαλοι της στο θέατρο ήταν οι Baz Kershaw, Margaret Eddershaw, Keith Sturgess, Brian Roberts, Pip Simons, Augusto Boal και άλλοι. Είναι συγγραφέας του βιβλίου ‘Δραματοποίηση’ (εκδ΄. Καστανιώτη, 1998, 2003), συμμετέχει στα βιβλία ‘Θέατρο για Παιδιά 2’ (εκδ. Ελληνικού Κέντρου για παιδιά και Νέους, 2002) και ‘Θέατρο Σκιών και εκπαίδευση’ (εκδ. Καστανιώτη, 2003). Έχει συμμετοχές σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα της στα περιοδικά (Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, Σύγχρονη Εκπ/ση, Διαδρομές, Research in Drama Education, Journal of Education for Teaching, New Theatre Quarterly). Είναι επίσης μητέρα δύο υπέροχων παιδιών της Ελένης και του Νεκτάριου.

 

Η Dr Shifra Schonmann είναι senior lecturer στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Haifa και διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συντονίζει το πρόγραμμα θεατρικής επιμόρφωσης για καθηγητές. Η έρευνά της εστιάζεται κυρίως σε θέματα αισθητικής, θεάτρου στην εκπαίδευση, αναλυτικού προγράμματος και επιμόρφωσης καθηγητών. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα γι’ αυτά τα θέματα όπως και το βιβλίο με τίτλο "Το Θέατρο της τάξης" (στα εβραϊκά). Έχει, επίσης, συγγράψει με τον Μ. Ben Peretz το βιβλίο "Πίσω από κλειστές πόρτες" το οποίο έχει εκδοθεί από τον οίκο SUNY Press. Πρόσφατα ξεκίνησε μια εκτενή έρευνα για το παιδικό θέατρο ενώ παράλληλα είναι ακαδημαϊκή σύμβουλος στην επιτροπή του Εθνικού Θεάτρου για τους Νέους και τα Παιδιά στο Ισραήλ.

 

Η Maha Shihadeh από το 2001 εργάζεται ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του θεάτρου "Ashtar Θεατρικές παραγωγές και Εκπαίδευση" στη Παλαιστίνη. Από το 1998 ως το 2001 υπήρξε διευθύντρια στο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο Al-Mustaqbal στη Ραμάλα της Παλαιστίνης. Πριν πάρει αυτή τη θέση δίδασκε Αγγλικά. Πήρε το πτυχίο της στην Εκπαίδευση (TEFL) από το Πανεπιστήμιο Birzeit. Το 1993 παρακολούθησε εντατική σειρά μαθημάτων για τις Νέες Επικοινωνιακές Μεθόδους στο Πανεπιστήμιο του Leeds στη Μ. Βρετανία. Το 2000 παρακολούθησε εντατικά σεμινάρια Integrated Learning στο Κέντρο Έρευνας της Πρώτης Σχολικής Ηλικίας. Το 2001 παρακολούθησε εντατικό σεμινάριο Project Management της Παλαιστινιακής Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Διεθνών Σχέσεων (Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs (PASSIA). Το 2003 πήρε το πτυχίο της στην Σύγχρονη Διοίκηση/Διαχείριση από το Πανεπιστήμιο του Cambridge της Μ. Βρετανίας ( Σπουδές Εξ αποστάσεως )

 

Ο John Somers είναι Senior lecturer στο Drama Department του Πανεπιστήμιο Exeter. Έχει ειδικευτεί στο Δράμα και στη Θεατροπαιδαγωγική (Theatre-in-Education) και πρόσφατα ολοκλήρωσε Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για τη "βία", την "αγωγή υγείας", το "ρατσισμό" και την "αυτογνωσία". Η ερευνητική του εργασία τον φέρνει να συνεργάζεται και να διδάσκει σε ανώτατα ιδρύματα πολλών χωρών όπως η Αγγλία, η Βραζιλία, η Πολωνία, η Ταϊβάν κ.α. Διευθύνει το MA in Applied Drama, τη Διεθνή Συνδιάσκεψη στο Exeter (κάθε 2 χρόνια) και εκδίδει το επιστημονικό ερευνητικό περιοδικό Research in Drama Education

 

Η Ελένη Σπαθάρη-Μπεγλίτη είναι Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων και Προϊσταμένη Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής. Είναι πτυχιούχος της Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Εθνολογία. Διεξήγαγε τριετή μεταδιδακτορική έρευνα στην Κοινωνική, Οικονομική και Τοπική Ιστορία με υποτροφία στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας δύο επιστημονικών βιβλίων, ενός εκπαιδευτικού κι ενός πανεπιστημιακού συγγράμματος. Έχει πλήθος δημοσιεύσεως σε επιστημονικά και εκπαιδευτικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή Συνέδρια. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για τη μελέτη της "Ιστορική και κοινωνική Λαογραφία Ανατολικής Θράκης".

 

H Πέγκυ Στεφανίδου γεννήθηκε στην Aθήνα. Eίναι νηπιαγωγός, έχει σπουδάσει παιδοψυχολογία και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Δραματική Tέχνη στην Eκπαίδευση (MA Drama in Education, U.C.E). Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει ποικίλλα σεμινάρια εκπαιδευτικού δράματος και θεάτρου, σκηνοθεσίας, κίνησης, κουκλοθέατρου, αισθητικής και καλλιτεχνικής αγωγής στην Eλλάδα και την M.Bρετανία. Aπό το 2001 είναι υπεύθυνη επιμορφωτικών σεμιναρίων Δραματικής Tέχνης στην Eκπαίδευση και Θεατρικών Eργαστηρίων για παιδιά του Mουσείου Eλληνικής Παιδικής Tέχνης. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το Eκπαιδευτικό Δράμα και το θέατρο στην εκπαίδευση. Aπό το Σεπτέμβρη του 2003 συνεργάζεται με την "Mικρή Πόρτα" της Ξένιας Kαλογεροπούλου. Συνεργάζεται ως εκπαιδευτικός του Δράματος και του Θεάτρου με Δημόσια και Iδιωτικά Σχολεία της Aθήνας (π.χ 9ο Δημοτικό Σχολείο Aλίμου, Λεόντειος Σχολή). Eίναι αντιπρόεδρος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Eκπαιδευτικού Δράματος.

 

Ο Δημήτρης Σωτηρίου γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε στην Nομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 1993 αποφοίτησε από την Kρατική Σχολή Oρχηστικής Tέχνης και συνέχισε τις σπουδές του χορού στη Nέα Yόρκη. Aπό το 1992 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τους: Zουζού Nικολούδη (Xορικά), Δημήτρη Παπαιωάννου (Oμάδα Eδάφους), Xοροθέατρο Oκτάνα, Σωτήρη Xατζάκη (Θέατρο Πολιτεία), Eθνικό Θέατρο Σόφιας, Mουσικό Σύνολο Mάνος Xατζιδάκις, Mουσικό Σύνολο Σκαλκώτας. Eίναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού sinequanon, με την οποία έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Eλλάδα και στο εξωτερικό: Φεστιβάλ Aθηνών, Mήνας Xορού Aθήνα, Διεθνές φεστιβάλ Kαλαμάτας, φεστιβάλ Bόλου, Xανίων, Eρμούπολης, φεστιβάλ Κοπενγχάγης( Dansescen), Φεστιβάλ Λονδίνου (Mosaics), Γαλλία (Διεθνής πλατφόρμα Bagnole), φεστιβάλ χορού Φλωρεντίας, συμμετοχή στις λαϊκές εκδηλώσεις στο Πράσινο Aκρωτήρι, Mπιεννάλε Nέων Kαλλιτεχνών Pώμης. H sinequanon έχει διοργανώσει τα φεστιβάλ χορού και μουσικής "TRAVELOGUE 1998" (σε συνεργασία με την Eλληνοαμερικάνικη Ένωση) και "ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ 1999" (Θέατρο Σφενδόνη).

 

Ο Τάκης Τζαμαργιάς σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου, στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελείωσε το μεταπτυχιακό του Παιδ. Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα "Διδακτική Γλώσσας – Λογοτεχνίας – το Θέατρο στην Εκπαίδευση" και είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα. Ως ηθοποιός έχει πάρει μέρος σε πολλές παραστάσεις ενώ πάνω από 15 χρόνια είναι καλλιτεχνικός υπεύθυνος, διδάσκει και σκηνοθετεί στο Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου. Έχει διδάξει στα ΠΕΚ και σε σεμινάρια εκπαιδευτικών θεατρικό παιχνίδι, μορφές θεατρικής εμψύχωσης, αυτοσχεδιασμό, βιωματική προσέγγιση λογοτεχνικών κειμένων κ.α. Έχει δημοσιεύσει "η δραματοποίηση ως μορφή και είδος θεάματος και θεάτρου στην εκπαίδευση" και "στοιχεία θεατρολογίας Α΄ Λυκείου" (συλλογική έκδοση). Παράλληλα με τις σκηνοθεσίες στα διάφορα θέατρα (Εθνικό κα), διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ο Fabio Roberto Tolledi είναι απόφοιτος Σύγχρονης Λογοτεχνίας του Παν/μίου του Lecce. Έχει εκδόσει πολλά βιβλία και άρθρα σε λογοτεχνικά, πολιτικά και κοινωνιολογικά περιοδικά της Ιταλίας και της Ευρώπης. Είναι επίσης συνεργάτης της καθημερινής εφημερίδας Lecce Serra και Corriere della SERA-Corriere de Mezzgiorno. Από το 1992 είναι Καλλιτεχνικός Δ/ντής του ΑSTRAGALI TEATRO, όπου έχει οργανώσει δρώμενα, φεστιβάλ και έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις. Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σημαντικούς θεατρανθρώπους του σύγχρονου θεάτρου έρευνας (Grotowski, P.Book, J.Slowiak κ.α) ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη. Σε συνεργασία με αρκετά Π/νμια της Ιταλίας έχει κάνει πολλές διαλέξεις και σεμινάρια πάνω στην κοινωνιολογία, τον πολιτισμό, τις τέχνες, τη λογοτεχνία και την κονωνιολογία των θρησκειών.

 

Η Ελένη Τσεφαλά γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου και ολοκλήρωσε την βασική και μέση εκπαίδευση. Είναι καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Institute of Education με θέμα ‘Συγκριτική Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα’ (2000). Έχει μετεκπαιδευτεί στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στον τομέα ‘Drama and Education’ μέσω προγράμματος Lingua (υποτροφία του ΙΚΥ), 1994. Έχει αποδόσει στην ελληνική γλώσσα την ποιητική συλλογή ‘Ήχοι’ του Βασίλι Καντίνσκι, εκδ. Ευμουσία. Έχει παρακολουθήσει σεμιναριακούς κύκλους υποκριτικής στο Central School of Speech and Drama (2000). Είναι τελειόφοιτος στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου (2001). Διδάσκει αγγλική ορολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Βόλο.

 

H Ιφιγένεια  Τσίχλα τελείωσε τη σχολή νοσηλευτικής στο Τ.Ε.Ι Λαμίας το 1988. Εργάζεται ως νοσηλεύτρια από το1990. Το 1997 δημιούργησε το εργαστήριο " Η Χαλιμά", από τότε ασχολείται με την κατασκευή και εμψύχωση κούκλας. Έχει κάνει δυο ατομικές εκθέσεις μαριονέτας στη Δράμα και στην Καλαμάτα και συμμετείχε σε ομαδική έκθεση του περιοδικού "Βαβέλ" και " Manifactura". Συμμετείχε ως κουκλοπαίχτρια τόσο στις κατασκευές όσο και στην εμψύχωση για την παράσταση του θιάσου "Παράγκα" με το έργο "Αιλουω , το στολίδι της θάλασσας".

 

Η Άννα Τσίχλη σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: "Το Πείραμα", Άδειος Χώρος, Πειραματική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, 2003, "Μια Σειρά από Διαφωνίες", Τεχνοχώρος, 2002, "Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική", Θεατροδρόμιο Κοζάνης, 2002. Συνεργάστηκε με το περιοδικό Αθηνόραμα για τη σκηνοθεσία των Θεατρικών Βραβείων και των Χρυσών Σκούφων (1999-2000). Ως βοηθός σκηνοθέτη συνεργάστηκε με τους Marc von Henning, Γιάννη Χουβαρδά, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη. ¨Έχει δώσει σεμινάρια στο Θέατρο των Αλλαγών, στη ΔΙΑΒΑΣΗ, Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα Εξαρτημένων Ατόμων, στο Χοροθέατρο Ροές, στο The Central School of Speech and Drama και σε πολλά σχολεία. Συμμετείχε στο πιλοτικό πρόγραμμα "Θεατρολόγοι στα Σχολεία" και διδάσκει σε Ολοήμερα Δημοτικά. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σπούδασε παραστατικές τέχνες στο The Cental School of Speech and Drama και θεατρολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

 

Ο Κώστας Φιλίππογλου ξεκίνησε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα και συνέχισε την εκπαίδευσή του με ηθοποιούς δασκάλους από την ομάδα του Πήτερ Μπρούκ, της Αριάν Μνουσκίν και την Theatre de Complicite. Από το 1985 εργάζεται στην Ελλάδα ως ηθοποιός έχοντας συμμετάσχει σε αρκετές παραγωγές. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι μέλος της Theatre de Complicite και παίρνει μέρος στις παραστάσεις που δίνει η ομάδα στην Αγγλία, την Ευρώπη και τις Η Π Α. Από το 1997 εργάζεται και ως δάσκαλος θεάτρου. Με αυτήν την ιδιότητα στην Ελλάδα έχει διδάξει στο θεατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, στην δραματική σχολή "Αρχή" της Ν. Καρά, στα σεμινάρια του υπουργείου παιδείας για το θέατρο στα σχολεία, καθώς και σε οργανωμένα εργαστήρια με συμμετέχοντες ηθοποιούς ή σπουδαστές. Στο εξωτερικό έχει διδάξει θέατρο στο Λονδίνο, σε σχολεία, σε δραματικές σχολές και στα εργαστήρια που διοργανώνει η Complicite. Στο Ισραήλ, δίδαξε στο σχολείο τεχνών. ΜΑΤΑΝ και στην Νέα Υόρκη στο Lee Strasberg Institute, στο Actor’s Studio, στο Actor’s Center και στο ανοιχτό εργαστήρι που διοργάνωσε η Complicite την άνοιξη του 2001.

 

H Μαρία Φραγκή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας (Γαλλικό Τμήμα). Θεατρικές σπουδές έκανε στις σχολές Πέλου Κατσέλη και ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ. Στο θέατρο παίζει ως ηθοποιός από το 1983. Από το 1987 κάνει μεταπτυχιακές σπουδές ελληνικής και γαλλικής φιλολογίας και θεατρολογίας στο Παρίσι. Το 1996 ονομάζεται Διδάκτωρ  Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Σπουδών με ειδίκευση στις ΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ-ΘΕΑΤΡΟ, του Πανεπιστημίου PARIS X-NANTERRE. Διδάσκει  Θέατρο (θεωρία και πρακτική) από το 1993. Εχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Πάτρας και Αθηνών και έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις

 

H Μελίνα Χατζηγεωργίου είναι δασκάλα (Πτυχίο Πρωτοσχολικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, New York University) με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (M.A. Drama in Education), University of Central England, και στις Διεθνείς Σχέσεις, Boston University. Έχει συμμετάσχει σε ετήσια σεμινάρια κουκλοθέατρου, παντομίμας, κίνησης και μουσικοκινητικής, και σε ποικίλα άλλα, σχετικά με το θέατρο, το Δράμα, και το συμμετοχικό θέατρο (Theatre in Education). Από το 1993 έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός Δράματος σε θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, όπου και συνεχίζει να εργάζεται. Παράλληλα ασχολήθηκε με την επιμόρφωση νηπιαγωγών (στο πλαίσιο προγράμματος του Ε.Π.ΕΑ.Ε.Κ), δασκάλων και καθηγητών, στον τομέα του Εκπαιδευτικού Δράματος. Από το ακαδημαϊκό έτος 2001-02 κ.ε. διδάσκει τα μαθήματα "Δραματοποίηση" και το "Θέατρο στο σχολείο" στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος και υπήρξε μέλος του Δ.Σ. (1999-2001).