Ομιλητές - Εμψυχωτές 7ης Διεθνής Συνδιάσκεψης 2012
Αρμένης Νίκος, διευθυντής 2ου δημοτικού σχολείου Αυλώνος
Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας.
Από το 1999 δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Από το 2002 ως το 2004 εργάστηκε ως αναπληρωτής δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης (ΕΚΚΝ) Αυλώνα.
Από το 2004 ως σήμερα υπηρετεί στο ίδιο Σχολείο από τη θέση του προϊσταμένου.
Ιωάννα Ψιμούλη, Ψυχολόγoς- Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Έλαβε πτυχίο Ψυχολόγου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώ στην συνέχεια ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου του Strathclyde, όπου πήρε και την εξειδίκευση της στην Προσωποκεντρική Προσέγγιση, ως μέθοδο Ψυχοθεραπείας.
Υπήρξε εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος στη Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, Αθηνών, ενώ στην συνέχεια εργάστηκε στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής του Πειραιά, στη Μονάδα Ενηλίκων.
Έχει εργασθεί ως ψυχολόγος σε Νευροψυχιατρικές Κλινικές και έχει προσφέρει εθελοντική εργασία σε Μονάδες Απεξάρτησης Τοξικομανών του ΚΕΘΕΑ (Νόστος, ΕΞΑΝΤΑΣ), αλλά και του ΟΚΑΝΑ (Μονάδα Εφήβων ΑΤΡΑΠΟΣ), στη Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ, στο Α1 και Β1 ΚΑΠΗ του Δήμου Πειραιά (όπου συνεργάζεται από το 2011 έως και σήμερα), ως καθηγήτρια Ψυχολογίας στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ Αθηνών και στο Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, όπου εργάζεται ακόμα όργανώνοντας ομάδες ψυχοθεραπείας.
Έχει επίσης εργασθεί ως συντονίστρια ομάδων ψυχοθεραπείας στο ICPS Ελλάδος, αλλά και ως εισιγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του ίδιου Κέντρου Εκπαίδευσης Συμβούλων Ψυχικής Υγείας και Ψυχολογίας.
Δουλεύει μεμονομένα με άτομα, ζευγάρια και οικογένειες στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, υλοποιώντας ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, ομάδε θεραπείας και βιωματικά εργαστήρια. Υλοποιεί παρεμβάσεις με στόχο την αυτογνωσία, την ψυχοθεραπεία, την συμβουλευτική και υποστηρικτική σε γονείς, νέους και ενήλικες, ζευγάρια οικογένειες.
Ο Hugo Cruz έχει πτυχίο Ψυχολογίας και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών πάνω στην Σεξουαλική Θεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο και πάνω στο Κοινωνικό Θέατρο και στην Κοινωνικό-Εκπαιδευτική Παρέμβαση στο Πανεπιστήμιο Ramon Llull της Βαρκελώνης. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Ινστιτούτο της Μεθόδου Gestalt στη Βαρκελώνη και στο Κέντρο για το Θέατρο του Καταπιεσμένου στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Έχει υλοποιήσει καλλιτεχνικά και κοινωνικά προγράμματα με φυλακισμένους, ιδρυματοποιημένους νέους και ηλικιωμένους, άστεγους καθώς και με ομάδες γονέων. Έχει δραστηριοποιηθεί επίσης, στο τομέα της οικογενειακής βίας, του εκφοβισμού, του HIV αναπτύσσοντας διαπολιτισμική δουλειά με χρήση της μεθόδου του θεάτρου φόρουμ. Είναι καθηγητής στο Μεταπτυχιακό «Θέατρο: ένα Εργαλείο Παρέμβασης σε Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα εθνικά και διεθνή ιδρύματα. Είναι καθηγητής στο «Θέατρο στο πλαίσιο – (Theatre in Context)» στην Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών στο Πόρτο. Είναι σύμβουλος στο Πρόγραμμα Παιδιά και Νέοι σε Κίνδυνο του Ιδρύματος Calouste Gulbenkian. Είναι συν-ιδρυτής του PELE (www.apele.org) και συντονιστής του Θεάτρου του Καταπιεσμένου στο Πόρτο.
Navarro Antoni Amorós, Teacher at the Postgraduates studies Theater and Education (Universidad de Valencia)
Antoni Navarro Amoroso (Valencia 1960) has a degree in Hispanic Studies from the University of Valencia, diploma in audiovisual language by UNED and Masters in Teaching of Drama in the UQAM (University of Quebec at Montreal). Language arts teacher since 1984, currently working in the educational advisor of Sagunt CEFIRE (Valencia).While drama-theater specialist coordinator of Graduate Theatre in Education of the UV, has published numerous tutorials, articles on theater magazines, and manuals of literature Itineraris and Workshop skit-Ed Theatre. He has also translated several plays: TU PEUX TOUJOURS DANCER (teen drama) of L.D. Lavigne, and Les Cunyades-LES BELLES-SOEURS (landmark of Quebec literature) by Michel Tremblay. As tallerista teaches courses throughout the Spanish territory and in several European countries, on the teaching of literature, drama in young and Web 2.0 as a teaching tool.
Κακουδάκη Τζωρτζίνα θεατρολόγος, ηθοποιός
Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτης. Έχει διδάξει στο Διδακτική του Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας (2004-2007) και «Εμψύχωση κούκλας στο Νηπιαγωγείο» στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου και το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών (2007-12). Έχει διδάξει Θεατρική Αγωγή στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια Εκπαίδευση, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/ Λύκειο Γέρακα, στο ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού και σε πλήθος δημοσιών ΙΕΚ (από το 2002-2012). Διδάσκει Ιστορία/ Δραματουργία Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, στη δραματική σχολή Πράξη Επτά και τη δραματική σχολή Πρώτη Πράξη. Έχει διευθύνει βιωματικά θεατρικά εργαστήρια σε πανεπιστημιακά φεστιβάλ θέατρου σε πολλές χώρες. Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997- 2004).Συγγραφέας του Βιβλίου Θέατρο- Θεατρική Αγωγή του ΙΔΕΚΕ (2007) και Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης, εκδ. Κέδρος, 2011. Έχει παίξει στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε παραστάσεις χορού με τις ομάδες Yelp, Quasi Stellar, Αερίτες. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις για νέους Μετά τον Αφρό (Youth Festival, Θέατρο Χώρα), Tζακ Θορν Ρισπέκτ /Θάβοντας τον αδελφό σους το πεζοδρόμιο (Θέατρο Χώρα), Αριστοφάνη Όρνιθες (Θέατρο Νέου Κόσμου και σε σχολεία Β Βάθμιας Εκπαίδευσης) και βρίσκεται σε πρόβες για την παράσταση Φρανκ Βέντεκιντ X-press Spring και Shakespeare Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας. Έχει διοργανώσει πλήθος φεστιβάλ Νέων Δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα.
Lataillade Jean, σκηνοθέτης, Γαλλία
Ο Jean Lataillade, είναι συνταξιούχος καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας, πρόεδρος της Κρατικής Σκηνής της Roche sur Yon, μέλος του Δ.Σ της ANRAT (Association nationale de Recherche et d’Action théâtrale), συντονιστής του διεθνούς συλλόγου ARTDRALA. Έχει διδάξει σε πολλές χώρες ως εμψυχωτής σε βιωματικά εργαστήρια με στόχο την εκμάθηση της γαλλικής ως ξένη γλώσσα, με τη χρήση θεατρικών τεχνικών. Υπήρξε συνιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαλλόφωνου σχολικού θεάτρου για νέους καθώς και σκηνοθέτης και εμψυχωτής ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων.
Ο Michael Patterson έχει διδάξει θέατρο σε διάφορα πανεπιστήμια στην Αγγλία την Ιρλανδία και την Ουαλία. Έχοντας σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία στην Οξφόρδη, ξεκίνησε γράφοντας για το Γερμανικό Θέατρο και έχει δημοσιεύσει ή συμβάλλει σε διάφορα βιβλία που αφορούν την Ιστορία του Γερμανικού Θεάτρου, το Γερμανικό Εξπρεσιονισμό, τον Μπρεχτ και τη σύγχρονη θεατρική σκηνή, συμπεριλαμβανομένης μιας μονογραφίας για τον Peter Stein που έτυχε ευνοϊκής αποδοχής. Πιο πρόσφατα δημοσίευσε μία δουλειά πάνω στο Βρετανικό πολιτικό θέατρο και συνέταξε μόνος Το Λεξικό Έργων της Οξφόρδης. Πέρα από τη διδασκαλία και την έρευνα, ο Patterson έχει σκηνοθετήσει και παίξει σε πολλές μαθητικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων περιοδειών του Shakespeare, αρχικά σχεδιασμένων για σχολεία. Έχει επίσης πραγματοποιήσει σεμινάρια, κυρίως για δασκάλους, σε Μ.Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Τουρκία και Ινδία.
Gallagher Kathleen, Professor University of Toronto, Canada
Kathleen Gallagher is Professor and Canada Research Chair in Theatre, Youth, and Research in Urban Schools at the University of Toronto. Dr. Gallagher's award-winning books include, The Theatre of Urban: Youth and Schooling in Dangerous Times (University of Toronto Press, 2007) Drama Education in the Lives of Girls: Imagining Possibilities (University of Toronto Press, 2000). Her two edited collections are: How Theatre Educates: Convergences and Counterpoints with Artists, Scholars, and Advocates (University of Toronto, 2003) and The Methodological Dilemma: Creative, Critical and Collaborative Approaches to Qualitative Research (Routledge, 2008). Dr. Gallagher has published many articles on theatre, youth, pedagogy, methodology and gender and travels widely giving international addresses and workshops for practitioners. Her research continues to focus on questions of youth engagement and artistic practice, as well as the pedagogical and methodological possibilities of learning and researching with theatre.
Σταμούλη Ειρήνη Θεατρολόγος ( Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ν. ΧΙΟΥ )
Η Ειρήνη Σταµούλη γεννήθηκε στη Χίο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Θεατρικού Παιχνιδιού, Εκφραστικής Κίνησης - Χορού και Σκηνοθεσίας καθώς και ποικίλα σεμινάρια για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει συνεργαστεί με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (∆Η.ΠΕ.ΘΕ.) Βορείου Αιγαίου ως βοηθός σκηνοθέτη αλλά κυρίως ως επιμελήτρια θεατρικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικού υλικού συνοδευτικού των παιδικών παραστάσεων. Ως εκπαιδευτικός δίδαξε Θεατρικό Παιχνίδι στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης του Ι.Ε.Κ. Ν. Χίου και Θεατρική Αγωγή σε επιμορφωτικά προγράμματα της Ν.Ε.Λ.Ε. Χίου, του Κ.Ε.Ε. Χίου και του ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου. Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει εργασθεί ως θεατρολόγος σε ολοήμερα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χίου (Μουσικό Γυμνάσιο, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.). Είναι μέλος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Δημητριάδου Κασσιανή Μουσικοπαιδαγωγός ειδική αγωγής - Μουσικολόγος (.Ε.Ε.Ε.Κ. Ν. ΧΙΟΥ)
Η Κασσιανή Δημητριάδου γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έδωσε έμφαση στη Μουσική Παιδαγωγική και Ψυχολογία καθώς και στη Μουσική Ανθρωπολογία και Εθνολογία. Συμμετείχε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ερευνών δράσης στα πεδία της συνεκπαίδευσης ατόμων με αναπηρίες στο κανονικό εκπαιδευτικό σύστημα και της διαπολιτισμικής μουσικής αγωγής στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια μουσικοθεραπείας, χοροθεραπείας, διδακτικής μεθοδολογίας, καθώς και σε εργαστήρια σχετικά με τις εικαστικές τέχνες και το θέατρο στην ειδική αγωγή. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε Συνέδρια και Ημερίδες. Ως εκπαιδευτικός έχει διδάξει σε γυμνάσια, δημοτικά και ολοήμερα σχολεία στην Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, την Πτολεμαΐδα και τη Χίο, καθώς και σε ειδικά δημοτικά σχολεία στην Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη και στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χίου. Είναι μέλος της ΕΕΜΕ (Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση) και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Γκόβας, Νίκος, παιδαγωγός θεάτρου
Ο Νίκος Γκόβας είναι παιδαγωγός θεάτρου με μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό και υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (πανεπιστήμια, επιστημονικές ενώσεις, θέατρα, μουσικές ομάδες, κ.ά.) Έχει γράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία και άρθρα για το θέατρο στην eκπαίδευση, είναι ιδρυτής και υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «Εκπαίδευση & Θέατρο», μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Research in Drama Education (RiDE) και ιδρυτής και πρόεδρος από 1998-2008 της επιστημονικής ένωσης «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση». Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Προγραμμάτων (2005-2007) του International Drama/Theatre & Education Association (IDEA) και μέλος της πρώτης Συντονιστικής Επιτροπής του IDEA-Europe (2006-2007). Εργάζεται ως υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής αναπτύσσοντας επιμορφωτικές δράσεις και δίκτυα εκπαιδευτικών.
Κρητικού Ελένη εκπαιδευτικός
Η Ελένη Κρητικού είναι εκπαιδευτικός, καθηγήτρια Φυσικών Επιστημών στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Έχει σπουδάσει Χημεία και έχει Διδακτορικό στη Βιοχημεία. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση από το 1985. Το χρονικό διάστημα 2003-2011 ήταν Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής. Έχει υλοποιήσει πολλά προγράμματα ΠΕ στα σχολεία και έχει εμπειρία στη διεξαγωγή έρευνας στο πεδίο της Χημείας και της ΠΕ και στη διοργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων ΠΕ. Έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα Comenius και από το 2010 συμμετέχει (ως μέλος της συντονιστικής ομάδας) στο Πρόγραμμα Comenius – Regio “The Youth Videomuseums Partnership, Recording traces of our subjective culture”.
Nofri Carlo, Professor, Director of Glottodrama Project, Italy
Prof. Carlo Nofri is the chief editor of the linguistic review Culturiana (www.culturiana.it). He holds a university degree in Philosophy of language and has been teaching Language Pedagogy at The CLICI centre for foreigners of the University of Rome “Tor Vergata”. He is the author of several articles and publications on the teaching of modern languages and has focused his research in particular on the relationship between language and thought (see “Language and Mental Imagery”, 1991, Introduction by Tullio De Mauro) and on the humanistic approach to language teaching. Since 1995 he coordinates European projects in the field of language teaching & learning approved by the major Europan programmes (Lingua, Socrates, Leonardo Da Vinci) and is currently leading the project “Glottodrama” (Lifelong Learning Programme).
Vida Kazragytė, Διδάκτωρ, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Τεχνών και Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο των Επιστημών της Εκπαίδευσης, Λιθουανία
Η Vida Kazragytė αποφοίτησε από την Σχολή Θεατρικών Τεχνών του Κρατικού Ωδείου της Λιθουανίας στην Klaipėda το 1984. Για τέσσερα χρόνια εργάστηκε ως δασκάλα Λιθουανικής Γλώσσας και Δράματος. Από το 1888 εργάζεται στον τομέα της ανάπτυξης προγραμμάτων σπουδών που αφορούν τις Τέχνες και την Εκπαίδευση σε εθνικό επίπεδο. Διεξήγε έρευνα στο πεδίο της Θεατρικής Εκπαίδευσης. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής (2001) ήταν η ανάπτυξη των υποκριτικών ικανοτήτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Σήμερα εργάζεται στο πεδίο της διδακτικής του θεάτρου και εκπαιδεύει προετοιμάζοντας μελλοντικούς δασκάλους θεάτρου.
Η Katie Charlton πέρασε τις αρχές του τρέχοντος έτους (Μάρτιος-Ιούλιος 2012) αναπτύσσοντας δεσμούς με την Βολιβιανή ΜΚΟ Creative Cultural Space έτσι ώστε να βελτιώσει τα ποσοστά της τοπικής συμμετοχής στις πρακτικές του Θεάτρου και Νέων Τεχνολογιών για την Ανάπτυξη με εμψυχωτές, νέους ανθρώπους και μαθητευόμενους δασκάλους, στο πλαίσια του μεταπτυχιακού της στο Πανεπιστήμιο Winchester από το οποίο και ξεκίνησε το παραπάνω πρότζεκτ. Ως επαγγελματίας των συμμετοχικών τεχνών, η Katie έχει περάσει πάνω από πέντε χρόνια δουλεύοντας ως με ποικίλες κοινωνικές ομάδες, από τη Μ. Βρετανία, την Ολλανδία και τη Λατινική Αμερική, ώστε να δημιουργήσει ανθρωποκεντρικές πρακτικές που τοποθετούν την ανθρώπινη αλληλεγγύη και συλλογική δράση στο κέντρο της προσωπικής, κοινωνικής και πολιτικής ανάπτυξης.Charlton Katie, MA (University of Winchester UK) and Creative Cultural Space (Bolivia).
Μαρκόπουλος Στάθης, Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!
Ο Στάθης Μαρκόπουλος σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU), μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου του θιάσου Marionetas del Matadero και έχει παρακολουθήσει διάφορα εργαστήρια (Faulty Optic, Improbable Theatre, M. Khussid, M. Meschke κ.α.). Το 1992 ιδρύει το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! (www.ayusaya.com) και δουλεύει επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με δικές του παραγωγές καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο. Διδάσκει σε εργαστήρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ασχολείται με σχετικές εκδόσεις και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας.
Eijssen Linda, Freelance TfD Practitioner, Professional Costume Designer, The Netherlands
Σταματίου Εύη, ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρολόγος
Η Εύη Σταματίου εργάζεται από το 2003 στη θεατρική βιομηχανία και εκπαίδευση της Ελλάδας και της Αγγλίας. Είναι απόφοιτος δραματικής σχολής (Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη), θεατρολογίας (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Πατρών), σκηνοθεσίας (University of East London), μεταπτυχιακού κοινωνικής ψυχιατρικής-παιδοψυχιατρικής (Παν/μιο Ιωαννίνων), νοσηλευτικής (Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών) και στην παρούσα φάση φοιτεί στο μεταπτυχιακό τμήμα Διαχείριση και Στρατηγική Πολιτισμού (Birkbeck University of London). Έχει συνεργαστεί σαν ηθοποιός, σκηνοθέτης, εμψθχώτρια και εκπαιδευτικός με θεατρικές εταιρίες και οργανισμούς σε Ελλάδα, Αγγλία και Βραζιλία, με το παιδικό θέατρο και θέατρο για ΑΜσχει στο ﷽12 θα συμμετκαι τη χρ΄τρολeatre. She teaches the modules Acting, Physical Theatre, Professional Practice, Individual EΕΑ. Η δουλειά της εστιάζεται στην πρακτική έρευνα του μεταμοντέρνου θεάτρου με άξονες το σωματικό θέατρο, το επινοημένο θέατρο, το πολυεθνικό θέατρο και τη χρήση των πολυμέσων στη σκηνή. Το 2010 ίδρυσε στην Αθήνα την ομάδα Upopirates σχει στο ﷽12 θα συμμετκαι τη χρ΄τρολeatre. She teaches the modules Acting, Physical Theatre, Professional Practice, Individual E, με την οποία κέρδισε διάκριση στο Φεστιβάλ Επί Κολωνώ το 2010 για την παράσταση «Μια Σκέψη πάνω στο Σκοινοβάτη του Ζαν Ζενέ». Τον Ιούλιο του 2012 θα συμμετάσχει στο Directors’ Lab του Lincoln Centre Theatre στη Νέα Υόρκη. Προς το παρόν διδάσκει στη WAPA (Wessex Academy of Performing Arts/Weston College-Bath Spa University) σαν λέκτορας για τα τμήματα Performing Arts και Musical Theatre. Διδάσκει τα μαθήματα Acting, Physical Theatre, Professional Practice, Individual Exploration and Staging Choreography.
Πουταχίδης Γιάννης, Μ.Α. Θεατροπαιδαγωγός, Θ.Ει.Κ.Κ. ΠΟΥΠΟΥΛΟ
Ο Γιάννης Πουταχίδης είναι θεατροπαιδαγωγός με Master of Arts στο Drama/Theatre in Education. Είναι εξωτερικός συνεργάτης/λέκτορας, του Janacek Academy of Music and Performing Arts του Brno, Τσεχία. Διδάσκει Θεατρική Αγωγή - Εκπαιδευτικό Δράμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε πολιτιστικούς οργανισμούς, ενώ οργανώνει και διδάσκει σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, σχετικά με τη χρήση του θεάτρου στην εκπαίδευση. Έχει διδάξει σε σεμινάρια και συνέδρια στην Τσεχία, Σλοβακία, Μ. Βρετανία, Ελβετία, Ιταλία. Δραστηριοποιείται έντονα σε προγράμματα ανταλλαγής μεταξύ νέων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 50 θεατρικές παραστάσεις με παιδιά, νέους και ενήλικες. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος, μέλος του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και βασικό στέλεχος του Θεατρικού Εικαστικού Καλλιτεχνικού Κέντρου «ΠΟΥΠΟΥΛΟ».
Πετρίτης Σπύρος, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Σπύρος Πετρίτης από το 2005 εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε συνέδρια, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, σε πρακτικά συνεδρίων, καθώς και σε επιστημονικά και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Την περίοδο 2007-2009 συμμετείχε στην ομάδα που υλοποίησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα: “Η εκπαίδευση των ηθοποιών στην Αθήνα (1834-1941)”. Ένα από τα θέματα που τον έχουν απασχολήσει επιστημονικά είναι η ένταξη του θεάτρου στην εκπαιδευτική πράξη, ενώ έχει επίσης υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε Ι.Ε.Κ. Το 2008 δίδαξε επίσης το μάθημα “Ιστορία θεάτρου” στη Σχολή Ξεναγών Αθηνών του Ο.Τ.Ε.Κ., ενώ κατά το σχολικό έτος 2011-2012 εκπόνησε με μαθητές του στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας το πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: “200 χρόνια μετά: Παίζοντας με τα παραμύθια των αδελφών Γκριμμ”. Διετέλεσε πρόεδρος και είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ. Είναι επίσης μέλος του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και άλλων ενώσεων. Τον Νοέμβριο του 2011 δημιούργησε το ιστολόγιο www.spetrit.blogspot.com.
Παπαδόπουλος Σίμος, Λέκτορας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ο Σίμος Παπαδόπουλος είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η διδακτική αξιοποίηση της Δραματοποίησης στο μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο», είναι λέκτορας θεατρολογίας στο ΠΤΔΕ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εμψυχωτής θεάτρου. Με την ιδιότητα του μέλους ΔΕΠ διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων, με αντικείμενα: «Θεατρολογία», «Ιστορία του Θεάτρου», «Θεατρική Παιδεία», «Παιδαγωγική και Διδακτική του Θεάτρου», «Θεατρικό Παιχνίδι και Διερευνητική Δραματοποίηση», «Θέατρο για Παιδιά και Νέους», «Θεατρική Παιδεία και Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών», «Θεατρική Εμψύχωση». Η εργασία του επικεντρώνεται στη θεατρική και θεατροπαιδαγωγική έρευνα και συγγραφή, με δημοσιεύματα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, με εισηγήσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια, με τη συμμετοχή του σε ερευνητικά προγράμματα και επιτροπές. Πρόσφατες μελέτες του είναι «Με τη Γλώσσα του Θεάτρου» (Κέδρος, 2007) και «Παιδαγωγική του Θεάτρου» (2010). Οι εργασίες του εστιάζονται στην παιδαγωγική και διδακτική του θεάτρου, στην ανάλυση του δραματικού κειμένου, στο θέατρο για παιδιά και νέους, στο έργο των Μπρεχτ και Τσέχωφ κ.ά.
Μπρεντάνου Κατερίνα Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Πειραιά, Φιλόλογος, Θεατρολόγος
Η Κατερίνα Μπρεντάνου γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984) και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου (1995). Έχει τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (2000) και είναι διδάκτωρ του ίδιου τμήματος (2010). Εργάζεται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος από το 1987. Σήμερα είναι Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων του Πειραιά. Έχει διδάξει (1999-2003) στην Ανώτερη Δραματική σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου Πειραιά, έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις του Θεατρικού εργαστηρίου Κερατσινίου (1988-1995). Επίσης είναι εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών με ειδίκευση στη χρήση του θεάτρου ως μέσου διδασκαλίας. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις και εργαστήρια πάνω στο θέμα αυτό σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και Συνεχούς Επαγγελματικής Κατάρτισης) σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Φρυδά Αντιγόνη, Ηθοποιός
Η Αντιγόνη Φρυδά είναι ηθοποιός. Σπουδές: ∆ραματική Σχολή ΚΘΒΕ. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Πτυχίο Φλάουτου και Ανώτερων Θεωρητικών από το Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, το θερινό τμήμα της Σχολής Stella Adler στη Νέα Υόρκη καθώς και σεμινάρια μπούτο, χορού και υποκριτικής με τους Ν. Σακαλίδη και Σ. Κακάλα. Πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ ∆ραματικών Σχολών «Olive». Συμμετείχε στις παραστάσεις: Ελληνική Νομαρχία (σκην. Γ. Ρήγας), To Lose Lautrec (χορ.-σκην. sinequanon), Ο θρίαμβος του έρωτα (σκην. Ν. Σακαλίδης), Οι δούλες (σκην. Α. Θεοφανίδου), Πίστη, αγάπη, ελπίδα (σκην. Π. Ζηβανός), Mινέττι (σκην. Π. Ζηβανός).
Μήττα Δήμητρα , συγγραφέας, φιλόλογος στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, Θεσσαλονίκη
Η Δήμητρα Μήττα σπούδασε Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., όπου έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα σε θέματα Φιλοσοφίας της Μυθολογίας. Είναι καθηγήτρια φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με Λυκειακές Τάξεις) και εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών ενηλίκων. Έχει ασχοληθεί με την ψηφιοποίηση διδακτικών εφαρμογών σε θέματα μυθολογίας και τέχνης, καθώς και με τη διαμόρφωση υλικού για τη λογοτεχνία για διδάσκοντες την ελληνική στο εξωτερικό. Διδάσκει Ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου και Δραματολογία σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές Θεάτρου και είναι εισηγήτρια και εμψυχώτρια σε θεατρικά σεμινάρια. Δημοσιεύσεις: Ι. Επιστημονικές μελέτες: Απολογία για τον Μύθο. Μια ιστορικοκριτική προσέγγιση, 1997., Μύθοι της Αρχαίας Μακεδονίας, 2006., Μύθος και Τέχνη. Διάλογος για την απώλεια των ορίων, 2002., Όψεις του προσωπείου, 2004., Μυστήρια των Μεγάλων Θεών και των Καβείρων. Σαμοθράκη, Λήμνος, Θήβα, Θεσσαλονίκη, 2011 (σε συνεργασία με Κ. Σουέρεφ). ΙΙ. Λογοτεχνία: 1. Πεζογραφία: Γραμματοσειρές και Φωτογράμματα, 1999., Μυθιστορίες του εφήμερου, 2004., Ιοκάστη, 2006., Θυμάσαι τα όνειρά σου;, 2007., 2. Παιδικό παραμύθι: Ο χορτοφάγος λύκος, 2000., Ιστορίες του κυρ-Κούνελου, 2000., Με μάτια ζάχαρη, 2005. Ηλεκτρονικές σελίδες: 1. www.komvos.edu.gr/masks/masks, 2. www.komvos.edu.gr/mythology, 3. http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/education/workshop/dokimes/odyssea-cinema.html
Μανιτάκης Ευάγγελος, Θεατρολόγος, Ηθοποιός, Anatolia College, International Bacalaureat
Ο Βαγγέλης Μανιτάκης είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και έχει σπουδάσει θεατρολόγος (ΒΑ, ΜΑ in Theatre Studies, Lancaster University) στην Αγγλία. Δούλεψε ως παραγωγός στο χοροθέατρο του ΚΘΒΕ (Μνήμη των Κύκνων) και έχει συνεργαστεί στα θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα του ΚΘΒΕ (Σας έχουμε στη…Μπούκα) και της Πειραματικής Σκηνής της “Τέχνης” (Η Κυράνη του Δάσους). Έχει διδάξει Θεατρική Αγωγή στα Ολοήμερα Δημοτικά και διδάσκει το μάθημα του Theatre Arts στο International Bacaulaureat του Αμερικάνικου Κολλεγίου “Ανατόλια”. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί για 4 χρόνια με την “Ούγκα Κλάρα” (Το Πορτοκάλι με την Περόνη – Σκυλιά στο Πάρκο) και με την Όπερα Θεσσαλονίκης στο Παις Όπερα (Η Έξυπνη - Ποιο παπί έκανε πιπί στη μέση του Μισισιπή;.)'Έχει διδάξει το μάθημα Σκηνική Πάλη στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και στο τμήμα Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει συνεργαστεί ως σκηνοθέτης σκηνικής πάλης (Stage Fight Director) σε έργα την Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης». Επί του παρόντος διδάσκει στο Θέατρο Φλέμινγκ και στη Δραματική Σχολή Α. Βουτσινάς.
Λουτριανάκη Βάλια, φιλόλογος-εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια ρητορικής και επικοινωνίας, DEA, Υπ. Δρ Ρητορικής στην Εκπαίδευση, Επιμορφώτρια για τα νέα Π.Σ.,Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση
Η Βάλια Λουτριανάκη γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Είναι κλασική φιλόλογος, κάτοχος DEA του πανεπιστήμιου Paris IV της Σορβόννης και υποψήφια Διδάκτορας του Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας με πεδίο έρευνας τη «Ρητορική ως μέθοδο και ως αντικείμενο διδασκαλίας». Τα τελευταία 11 χρόνια εργάζεται ως φιλόλογος στο Αρσάκειο Ψυχικού και ως εκπαιδεύτρια ρητορικής και επικοινωνίας. Έχει παρουσιάσει ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια για το μάθημα της ρητορικής και είναι εμπνεύστρια, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση. Από το 2006 διοργανώνει, σε εθελοντική βάση, επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς με αντικείμενο την καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 ανήκει στην ομάδα επιμορφωτών του Π.Ι. για τα νέα προγράμματα σπουδών. Είναι μέλος της ομάδας σύνταξης λεξικών της Νέας Ελληνικής του καθ. Γ. Μπαμπινιώτη, της συγγραφικής ομάδα των νέων εγχειριδίων Αρχαίων Ελληνικών από το Πρωτότυπο για το Γυμνάσιο, καθώς και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Εκπαίδευση και Θέατρο», που εκδίδει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Καραβόλτσου Αθηνά Μαθηματικός, Θεατρολόγος, Εκπαιδευτικός Αγωγής Υγείας
Η Αθηνά Καραβόλτσου σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Αγωγής Υγείας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα ολοκλήρωσε διετή κύκλο σπουδών εμψυχωτή στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών ΑΝΙΜΑ και παρακολούθησε ετήσιους κύκλους σεμιναρίων εκπαιδευτικού δράματος (170 ώρες με τους: David Davis, Brian Woolland, κά.). Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια δραματοποίησης παραμυθιού, κινηματογράφου, υποκριτικής και σωματικής έκφρασης. Εμφανίστηκε σε παραγωγές θεατρικών παραστάσεων των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Πατρών, σε παραστάσεις παιδικού θεάτρου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και οργάνωσε παραστάσεις με παιδιά σε συνεργασία με Συλλόγους Γονέων. Διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος την περίοδο 2006-2007. Έχει συνεργαστεί με φορείς επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, ΚΕΣΥΠ Χαλκίδας, Τομέας Πρόληψης ΚΕΘΕΑ, Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Σήμερα σχεδιάζει και εμψυχώνει εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα της Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Μαραγκοπούλου Μαρία Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή θεραπεύτρια, MSc Κοινωνική Ψυχιατρική, Παιδοψυχιατρική Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων
Η Μαρία Μαραγκοπούλου είναι Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Κοινωνική Λειτουργός. M.Sc. Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική, Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων. Έχει εξειδίκευση στην Συστημική Προσέγγιση ως μεθόδου Ψυχοθεραπείας. Είναι αριστούχος κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Υπήρξε Εργαστηριακός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες, εργαστήρια, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων – σεμιναρίων και ημερίδων και έχει δημοσιεύσει άρθρα – ανακοινώσεις - εργασίες σε σχετικά περιοδικά και Επιστημονικά Συνέδρια. Είναι μέλος της ΕΛΕΣΥΘ (Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας) και του ΣΚΛΕ (Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας). Δουλεύει με μεμονωμένα άτομα – ομάδες – ζευγάρια-οικογένειες στον χώρο της ψυχικής υγείας υλοποιώντας ομάδες θεραπείας, βιωματικά εργαστήρια, ομάδες έκφρασης και δημιουργίας κ.α. Πραγματοποιεί παρεμβάσεις με στόχο την αυτογνωσία, την ψυχοθεραπεία, την συμβουλευτική και υποστηρικτική σε γονείς, εκπαιδευτικούς, νέους, οικογένειες, ζευγάρια, εργαζόμενους που επιθυμούν να κατανοήσουν και να βιώσουν μια ζωή σε αρμονία με τον εαυτό τους και τους άλλους. Από το 2010 συνεργάζεται και με το «Θέατρο Νέων» του Δ. Σεϊτάνη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια» πραγματοποιώντας σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας. Από το 2011, πραγματοποιεί και On - line συνεδρίες Συμβουλευτικής – Ψυχοθεραπείας μέσω της ιστοσελίδας τηςhttp://www.maragopoulou.gr
Καλλιαντά Θάλεια Δασκάλα, Δασκάλα Δράματος/ Θεάτρου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος Θεάτρου Νέων
Η Θάλεια Καλλιαντά είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας και μετεκπαιδευόμενη στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό ετήσιων και μικρότερων σεμιναρίων για το Εκπαιδευτικό Δράμα και το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΑ.Σ.Ε.Δ., Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση), το κουκλοθέατρο (με δασκάλα τη Σοφία Ντινιακού κ.α.), τα εικαστικά (Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης), τη δυσλεξία (με δασκάλα τη Δώρα Μαυρομάτη) και τη Συστημική προσέγγιση ως μέθοδο Ψυχοθεραπείας (Θεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Εκπαιδευτικό Δράμα (MA: Drama in Education, U.C.E.), μέλος του Π.Ε.ΣΥ.Θ. και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Από το 2001 εργάζεται ως δασκάλα στο δημόσιο και σ’ αυτό το πλαίσιο έχει διδάξει στα ΠΕΚ, έχει κάνει παρουσιάσεις σε συνέδρια με θέματα σχετικά με τη σύνδεση των τεχνών και της εκπαίδευσης κι έχει λάβει μέρος στην παρουσίαση των νέων διδακτικών πακέτων Α΄θμιας Εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς το 2007. Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ έχει λάβει μέρος στην οργάνωση παιδικών κατασκηνώσεων. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος, στα πλαίσια του οποίου συμμετείχε στη διοργάνωση ετήσιων και μικρότερων κύκλων σεμιναρίων για τη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια σχετικά με το θέατρο και την εκπαίδευση, έχει γράψει άρθρα σε εκπαιδευτικά περιοδικά και ιστοσελίδες και είναι υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού Τμήματος του Θεάτρου Νέων.
Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ (Καλλιόπη Βούλγαρη, Γιώργος Μπεκιάρης, Αμαλία Παναγιωτοπούλου, Μαρία Στειακάκη)
Η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ αποτελείται από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ασχολείται με την αξιοποίηση του θεάτρου στην εκπαίδευση. Έχει αναπτύξει μια σειρά διδακτικών πρακτικών με γνωστικό αντικείμενο βασισμένες σε θεατρικές τεχνικές, θεατρικό παιχνίδι και βιωματικούς τρόπους μάθησης. Ως μέλη της Θεατρικής Ομάδας Εκπαιδευτικών Πάτρας ρωγμή, έχουν παρουσιάσει τις δράσεις τους σε βιωματικά σεμινάρια/συνέδρια σε εκπαιδευτικούς και έχουν πάρει μέρος στην παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας... ταξιδεύει» που παρουσιάστηκε σε μαθητές των σχολείων της Πάτρας. Επιπλέον, τα μέλη της συμμετέχουν ως επιμορφωτές/συντονιστές στο δίκτυο για την υποστήριξη εκπαιδευτικών για την λειτουργία της Τέχνης στο δημοτικό σχολείο, «Art School Patras», στα πλαίσια του οποίου εμψυχώνουν και μια ομάδα εφήβων. Το τελευταίο διάστημα οι δράσεις της ομάδας επικεντρώθηκαν στη χρήση των τεχνικών εκπαιδευτικού δράματος και ιδιαίτερα σε τεχνικές του θεάτρου Φόρουμ. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Διαφυγές... από κάθε εξάρτηση» του Νίκου Γκόβα και της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας δρΑΝ σε εκπαιδευτικούς και εφήβους.
Τη Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ αποτελούν:
Η Καλλιόπη Βούλγαρη είναι δασκάλα. Ως φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών ασχολείται ερευνητικά με την εξοικείωση των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το αρχαίο θέατρο. Ο Γιώργος Μπεκιάρης είναι δάσκαλος και ασχολείται, ιδιαίτερα,με τις δυνατότητες αξιοποίησης του Θεάτρου Σκιών στην εκπαίδευση. Συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας στην σύνταξη των Προγραμμάτων Σπουδών για το Νέο Σχολείο στην Επιτροπή Πολιτισμού για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής. Σπουδάζει θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Η Αμαλία Παναγιωτοπούλου είναι δασκάλα. Έχει λάβει μέρος στο πρόγραμμα ‘Μελίνα’ στα Χανιά πάνω στην εισαγωγή των τεχνών στην εκπαίδευση. Πρόσφατα ολοκλήρωσε εκπαιδευτικό-βιωματικό σεμινάριο του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης Ανθρώπινων Σχέσεων (ΑΚΜΑ) με θέμα: ‘Ευαισθητοποίηση στο συστημικό σκέπτεσθαι’, διάρκειας δύο χρόνων. Η Μαρία Στειακάκη είναι καθηγήτρια αγγλικών, κάτοχος Μεταπτυχιακού από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο πάνω στη διδασκαλία των Αγγλικών, στα πλαίσια του οποίου ασχολήθηκε ερευνητικά με την προσωπική ανάπτυξη και αυτο-βελτίωση του δασκάλου, μέσα από μια σειρά εναλλακτικών μαθημάτων, που συμπεριλάμβαναν τραγούδια, ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα.
Καραβίτη Τζένη, φιλόλογος, παιδαγωγός θεάτρου/δράματος
Η Τζένη Καραβίτη είναι απόφοιτος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σύγχρονη Θεατρική Πρακτική στο University of Essex του Η. Βασιλείου. Υποψήφια διδάκτορας στο Royal Holloway University of London με αντικείμενο της έρευνάς της το αρχαίο ελληνικό θέατρο στην εκπαίδευση. Διδάσκει σε σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο πεδίο της θεατρικής πρακτικής. Συγγραφικό έργο: Young Theatre Voices 2007: Ancient Myths & Contemporary Life (2007), Το Πορτοκάλι με την Περόνη-Θεατρικές ασκήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες (2005) κ.ά. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του «Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» και συμμετέχει στο σχεδιασμό και στη διοργάνωση των επιμορφωτικών του προγραμμάτων. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «εκπαίδευση και θέατρο» και συνεργάτης του περιοδικού «Το παραμύθι». Από το 1989 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
Δημοπούλου Τριανταφυλλιά, ηθοποιός
Η Τριανταφυλλιά Δημοπούλου είναι απόφοιτoς της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ και του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Ως ηθοποιός έχει εργαστεί σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στο ΚΘΒΕ και σε διάφορα θεατρικά σχήματα της Θεσσαλονίκης. Για τέσσερα χρόνια σκηνοθετούσε την Θεατρική Ομάδα του Δήμου Αξιού. Από το 1998 έως το 2007 δίδαξε Θεατρική Αγωγή σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και από το 2007 έως σήμερα διδάσκει στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο 50ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης -Digital wave με την ταινία της Η Ιουλίτα ονειρεύεται (2009). Της έχουν απονεμηθεί τα ακόλουθα βραβεία: Α' Βραβείο Σεναρίου στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ για το σενάριο 21ο ζευγάρι(2009),Α' Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας στο LONDON GREEK FILM FESTIVAL για την σκηνοθεσία στο Έρωτας με ένα κλικ (2009,Α΄ Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Πειραματικής Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Νάουσας για την ταινία της Η Ιουλίτα ονειρεύεται (2010).
Γιαγκούλη Χριστίνα ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός
Η Χριστίνα Γιαγκούλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Το 2004 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στη κατεύθυνση υποκριτικής. To 2009 ολοκλήρωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου με θέμα «το Θέατρο για Παιδικό Κοινό στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο 1997-2007». Από το 2004 εργάστηκε ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη (Κ.Θ.Β.Ε., Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», θίασος Κάρμεν Ρουγγέρη κ.α.) και ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε πολιτιστικούς οργανισμούς δήμων και δημοτικά σχολεία. Τα δύο τελευταία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής σε ολοήμερα δημοτικά σχολεία με Ε.Α.Ε.Π. και ως καθηγήτρια υποκριτικής στη Σχολή Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Μάρρα Μάτα, Χορεύτρια, Χορογράφος, Δασκάλα Δημιουργικής Κίνησης και Σύγχρονου Χορού
Η Μάτα Μάρρα γεννήθηκε το 1970. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Δ. Γρηγοριάδου, όπου και αποφοίτησε. Παρακολούθησε σεμινάρια χορού και χοροθεάτρου στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία. Σπούδασε κλασσικό ινδικό χορό με την Λήδα Shantala και τον Rajib Saha. Παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων κουκλοθέατρου από το Θέατρο της Κούκλας. Χόρεψε με τις ομάδες: "Seresta", "Iώ", "Χορευτές", "Εννιάμορφο", "Χρυσέα Φόρμινξ", " Ήρως Άγγελος", Χοροθέατρο Λήδα Shantala", "Ιntra Venus", "Ανάσα", " Namaste" κ. ά. Συνεργάστηκε με τους θιάσους "Θέατρο της κούκλας" " Θέατρο κάτω από τη γέφυρα", "Θίασος 81", "Προσωπείο" κ.ά . Σαν δασκάλα δημιουργικής κίνησης και σύγχρονου χορού σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, συνεργάστηκε με νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, σχολές χορού, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείο Γουλανδρή, εργαστήρια Θεάτρου Πόρτα, Εθνικό Θέατρο κ.α.. Από το 2010 συνεργάζεται και με το Θέατρο Νέων του Δημήτρη Σεϊτάνη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια»
Βουβούση Μαρία, Νηπιαγωγός, Δασκάλα Δράματος, Θέατρο Νέων-Ακαδήμεια
Η Μαρία Βουβούση είναι νηπιαγωγός. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και μεταπτυχιακές σπουδές στο Open University της Αγγλίας (MA of Arts in Education -Leadership and Management). Είναι υποψήφια μεταπτυχιακή(ή διδακτορική) φοιτήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στις Θεατρικές Σπουδές. Έχει παρακολουθήσει ετήσια σεμινάρια για το το Δράμα στην Εκπαίδευση με καθηγητές από το University Of Central England και Trinity College of Dublin. Εφαρμόζει το Εκπαιδευτικό Δράμα σαν εναλλακτική μέθοδο διδασκαλίας στο καθημερινό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Επίσης, συνεργάζεται με το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Θεάτρου Νέων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια» οργανώνοντας θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς.
Dr Ruth Forrest, Λέκτορας, Θρησκευτική Εκπαίδευση και Ηθική,
Παιδαγωγικό Κολέγιο Froebel, Δουβλίνο, Ιρλανδία
Η Δρ.Ruth Forrest είναι λέκτορας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο του Παιδαγωγικού Τμήματος του Παιδαγωγικού Κολεγίου Froebel, στον τομέα της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Ηθικής. Παράλληλα είναι εισηγήτρια σε προαιρετικά μαθήματα Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης στο ίδιο Κολέγιο. Πρώην δασκάλα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Διευθύντρια, εστίασε την διδακτορική της διατριβή στη διάπλαση της πνευματικότητας των φοιτητών- δασκάλων.
Tríona Stokes
Παιδαγωγικό Κολέγιο Froebel, Δουβλίνο, Ιρλανδία
Η Triona Stokes είναι θεατροπαιδαγωγός στο Παιδαγωγικό Κολέγιο Froebel στο Δουβλίνο, όπου διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Εργάζεται στο Initial Teacher Education από το 2004, ως λέκτορας στον τομέα του Δράματος στην Εκπαίδευση. Δασκάλα Δημοτικής εκπαίδευσης η ίδια με σπουδές επίσης στο χορό στην Εκπαίδευση. Ο Χορός στην Εκπαίδευση και το Θέατρο και η Αναπτυξιακή Εκπαίδευση άπτονται των ερευνητικών της ενδιαφερόντων. Εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο Queen’s University στο Μπέλφαστ.
Τσεφαλά Ελένη Υποψήφια Διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η Ελένη Τσεφαλά γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου και ολοκλήρωσε τη βασική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε Αγγλική και Ελληνική Φιλολογία (BA) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και «Συγκριτική Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (M. Ed). " Το θέμα της διατριβής: "Το θέατρο ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της πολιτισμικής ετερότητας." Σπούδασε θέατρο στις κάτωθι σχολές: Central Scool of Speech and Drama του Λονδίνου και στη Δραματική Σχολή του Βόλου, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ιδρυτικό μέλος της θεατροπαιδαγωγικής ομάδας «Χώρα…Παντού»' με στόχο την οργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων κατάρτισης εκπαιδευτικών. Συμμετοχή στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Σκηνοθεσία παραστάσεων. Μετάφραση της ποίησης του «Ήχοι» Βασίλι Καντίνσκι, Εκδόσεις Ευμουσία, 1994 και θεατρικά έργα. Διασκευή για παιδιά το έργο του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη», σε έμμετρο λόγο και παρουσίασε την μουσική παράσταση με 39 μαθητές, ηλικίας 9-13, τρίτης γενιάς Ελλήνων της Αυστραλίας, στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας. Συμμετοχή σε συνέδρια με εισηγήσεις και δημοσιεύσεις άρθρων για το σύγχρονο θέατρο. Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης με τίτλο: «Το Δίγλωσσο Μεταπολεμικό Θέατρο της Διασποράς: η περίπτωση των ελλήνων θεατρικών συγγραφέων πρώτης και δεύτερης γενιάς στην Αυστραλία». Έχει ολοκληρώσει την πρώτη της συλλογή ποιημάτων "Φαιά Ουσία", η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα.
Ρήγα Βασιλική Λέκτορας του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Πατρών
Η Βασιλική Ρήγα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με Δίπλωμα Ειδικότητας στο άθλημα της Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής και Δίπλωμα Αθλητικής Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1990). Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (D.E.A., 1991) και Διδακτορικού Διπλώματος (Doctorat, 1995) Επιστημών και Θεωρίας των Μορφών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου (U.S.H.S., Γαλλία), καθώς και Πιστοποιητικού Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης στην Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (1999) από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (I.K.Y.) για τις προπτυχιακές σπουδές, και της Ακαδημίας του Στρασβούργου για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Από το 1997 έχει συνεργαστεί με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Αθήνας. Από το 1999 είναι Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών στο γνωστικό αντικείμενο "Θεατρική έκφραση, ρυθμός και κίνηση στην προσχολική αγωγή". Είναι εμπειρογνώμων/ αξιολογήτρια Εκπαιδευτών Ενηλίκων (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.), πρώην επιστημονική υπεύθυνη (2006-2009) και επιστημονικός συνεργάτης (2000-2009) της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΕΑΔΑΠ, πρώην μέλος της επταμελούς διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής “International Standards Advisory Board” της ISSA (International Step by Step Association), μέλος της ΟΜΕΡ (Organisation Mondiale pour L'Éducation Préscolaire), της Ελ.Επ.Ε.Ψ. (Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ψυχοκινητικής), του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Νικολούδη Τριανταφυλλιά, Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής, Συγγραφέας, Δασκάλα Δράματος στην Εκπαίδευση
Η Φυλλιώ Νικολούδη είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής, Συγγραφέας, Δασκάλα Δράματος στην Εκπαίδευση Έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και στο πρόγραμμα εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων. Ήταν επί χρόνια μέλος της ομάδας τέχνης «ΠΑΡΟΔΟΣ» και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Έχει παρακολουθήσει το θεατρικό εργαστήρι της ίδιας ομάδας και πήρε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις. Έχει παρακολουθήσει στο Summer School του Πανεπιστημίου του Birmingham το “Drama in Education”. Έχει διδάξει επί τέσσερα εξάμηνα στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, το μάθημα: «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ι&ΙΙ». Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια παιδαγωγικού, θεατρικού, διαπολιτισμικού περιεχομένου και ως επιμορφώτρια ενηλίκων σε ημερίδες και προγράμματα με θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, θεατρικής παιδείας και ανάπτυξης σχεδίων εργασίας. Αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά περιοδικά, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του παιδαγωγικού περιοδικού «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο» και υπεύθυνη μόνιμων στηλών του ίδιου περιοδικού . Έχει συγγράψει παιδικά και παιδαγωγικά βιβλία.
Ζυμαράκη Ελένη, Δασκάλα
Η Ελένη Ζυμαράκη είναι δασκάλα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης από το αντίστοιχο τμήμα του πανεπιστημίου του Essex/UK. Αυτή τη περίοδο παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Learning and Visitor Studies in Museums and Galleries” στο τμήμα Μουσειολογίας του πανεπιστημίου του Leicester/UK. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων/συνεδρίων/εργαστηρίων σχετικών με την Τέχνη, την Ιστορία και τη Διδακτική της. Υπήρξε επιμορφώτρια της ειδικότητας των εικαστικών στην Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών Αισθητικής Αγωγής στα Δημοτικά Σχολεία, που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2010-2011. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια, ημερίδες και εργαστήρια με αντικείμενο την Τέχνη και την Εκπαίδευση. Έχει λάβει τρεις φορές Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας (ΙΚΥ) για τη συμμετοχή της σε διεθνή σεμινάρια ενδουπηρεσιακής κατάρτισης σε Μάλτα, Σιέννα και Ρώμη. Έχει επιμεληθεί δύο εκθέσεις τέχνης και πρόσφατα ήταν υπεύθυνη για το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού και των προγραμμάτων που αναπτύχθηκαν για την 3η Μπιενάλε της Αθήνας Μονόδρομος, 23/10-11/12/2011.
Μπιρπίλη Σπυριδούλα, Θεατρολόγος, Εκπαιδευτικός Θεάτρου
H Σπυριδούλα Μπιρπίλη είναι θεατρολόγος, απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών (Φιλοσοφική Σχολή/ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο ‘’Το Δράμα και οι δημιουργικές τέχνες στην εκπαίδευση’’ (University of Exeter/ UK). Από το 2004 διδάσκει σε δημοτικά σχολεία της Αττικής θεατρική αγωγή και σε δημόσια ΙΕΚ τα μαθήματα Ιστορία Ενδυμασίας και Θεατρικό Παιχνίδι, καθώς και το μάθημα Ιστορία Θεάτρου σε Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ). Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, ημερίδων και συνδιασκέψεων με θέμα το θεατρικό παιχνίδι, το εκπαιδευτικό δράμα, τον αυτοσχεδιασμό, το παραμύθι, το κουκλοθέατρο και τη δραματοθεραπεία, με Έλληνες και ξένους εισηγητές- εμψυχωτές. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια ως εισηγήτρια και εμψυχώτρια βιωματικών εργαστηρίων (1ο Forum νέων επιστημόνων- 2008/ 2οΠανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων (Π.Ε.Ε.ΠΟ.ΘΕ) / Διεθνές Συνέδριο Τέχνες και Γλώσσα- 2011/ Β΄ Θεατρολογικό Συνέδριο- 2012). Υπήρξε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του προγράμματος ‘’Η θεατρική αγωγή ως μέσο ένταξης των αλλοδαπών μαθητών στο Ελληνικό Σχολείο’’ (Νέα Γενιά & Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων).
Μαργαρώνη Μαίρη Φιλόλογος – Κοινωνική Ανθρωπολόγος – Υποψήφια Διδάκτωρ Κοινωνικής Ιστορίας, Ερευνήτρια – Συνεργάτιδα στο Κέντρο Αντισημιτικών Ερευνών του Βερολίνου
Η Μαίρη Μαργαρώνη σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Freie Universität Βερολίνου και στο Αμβούργο Γερμανίας (1987-1991), Γερμανική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Caen στη Γαλλία (1996-2000), Ιστορία, Αρχαιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία (2000-2005) και Ειδική Αγωγή (2006-2010) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και την Κοινωνική Ανθρωπολογία (2004-2006). Το 2006 έλαβε υποτροφία από το Κέντρο Αντισημιτικών Ερευνών του Βερολίνου για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα 1879-1914. Παράλληλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάνει επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (από το ακαδημ. έτος 2010-2011 κ.εξ.), τo Θέατρο στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (από το ακαδημ. έτος 2011-2012 κ.εξ.), και την Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Πολιτισμό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (από το ακαδημ. έτος 2011-2012 κ.εξ.). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της (2 μονογραφίες, 2 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, και περισσότερες από 35 δημοσιευμένες ή υπό δημοσίευση ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Σουηδία, την Ισπανία και την Κύπρο) εστιάζονται σε ζητήματα γλώσσας, εκπαίδευσης και κοινωνικού βίου μειονοτικών ομάδων.
Μάντακα Χρύσα Λέκτορας Ενδυματολογίας ΑΠΘ, διδάκτορας Θεάτρου, σκηνογράφος-ενδυματολόγος
Η Xρύσα Μάντακα σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο ΑΠΘ και Σχεδιασμό Υποδημάτων στη σχολή ARS SUTORIA στο Μιλάνο. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ με ειδίκευση στη Σκηνογραφία-Ενδυματολογία και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στο Θέατρο από το ίδιο Τμήμα. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με το σχεδιασμό Υποδημάτων (βραβείο HELEXPO 1991), καθώς και με ειδικές σκηνογραφικές και ενδυματολογικές κατασκευές για θέατρα όπως η Εθνική Όπερα της Σόφιας, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης κα. Συνεργάστηκε ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος με το ΚΘΒΕ, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, την Όπερα Δωματίου, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Νέο Θέατρο και πολλές θεατρικές ομάδες. Δίδαξε το ειδικό μάθημα Ενδυματολογίας σε ΙΕΚ, σε Εικαστικά και Θεατρικά Εργαστήρια Σπουδών καθώς και το μάθημα Θεατρικής Αγωγής στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Από το 2002 διδάσκει Ενδυματολογία στο Τμήμα Θεάτρου και από το 2007 στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. καθώς και σε σεμινάρια που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς. Το επιστημονικό της έργο επικεντρώνεται στην έρευνα γύρω από τη σημειολογία του θεατρικού κοστουμιού, τις σχέσεις τέχνης – μόδας και λαογραφίας καθώς και το θέατρο στην εκπαίδευση.
Ιωακειμίδης Παντελής, εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ο Παντελής Ιωακειμίδης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2004 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το ίδιο Τμήμα στις Επιστήμες της Αγωγής με έμφαση στη «Θεατρική Παιδεία και Αγωγή του Λόγου». Η εργασία του βαθμολογήθηκε με ‘Άριστα’ και είχε ως θέμα το παρακάτω: «Δραματοποίηση και Θεατρικό Παιχνίδι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: στάσεις εκπαιδευτικών και πλαίσιο εφαρμογής στη σχολική τάξη». Το Φεβρουάριο του 2012 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα Διατριβής «Η Θεατρική Αγωγή στο Ολοήμερο Σχολείο: εμπειρική διερεύνηση στα δημοτικά σχολεία της Κρήτης» (Άριστα). Η επιστημονική και ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα θεάτρου στην εκπαιδευτική διαδικασία (Δραματοποίηση, Θεατρικό Παιχνίδι, Κουκλοθέατρο, Θέατρο Σκιών, Αυτοσχεδιασμοί, Παντομίμα, Σκετς, Θεατρικό Αναλόγιο, Εργαστήρι Γραφής κειμένων, Θεατρική Παράσταση, Χάπενινγκ κ.τ.λ.). Υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2003 σε σχολικές μονάδες του Νομού Ρεθύμνης. Έχει λάβει μέρος με εισήγηση σε αρκετά Συνέδρια και Ημερίδες. Ο ίδιος έχει παρακολουθήσει πολλά άλλα Επιστημονικά Συνέδρια-εντός και εκτός Πανεπιστημίου Κρήτης-και έχει συμμετάσχει στην Οργανωτική Επιτροπή αρκετών Συνεδρίων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε.
Ζαννέτου-Παπακώστα Μαρία, Πρόεδρος ΙΔΕΑ Κύπρου / Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.
Η Μαρία Ζαννέτου-Παπακώστα είναι κάτοχος πτυχίου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου και ‘Postgraduate Diploma’, MA και διδακτορικού διπλώματος στο Δράμα στην Εκπαίδευση, του ‘University of Central England’ της Μεγάλης Βρετανίας. Μέσα από τη διδακτορική της διατριβή έχει συστηματοποιήσει ολόκληρη τη δουλειά της πρωτοπόρου του δράματος στην Εκπαίδευση, ‘Dorothy Heathcote’. Από την έρευνά της αυτή έχει προκύψει ένα δομημένο σύστημα διδασκαλίας και μάθησης, η Αναδυόμενη Μάθηση μέσω του Δράματος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό που θα ήθελε να το θέσει σε εφαρμογή στην εκπαιδευτική πράξη. Είναι Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης Γενικών Μαθημάτων και Σύνδεσμος Επιθεωρήτρια για τη Θεατρική Αγωγή. Είναι Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση (ΙΔΕΑ Κύπρου). Έχει πολύχρονη πείρα στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο δράμα, μέσα από την οργάνωση πολλών σεμιναρίων, βιωματικών εργαστηρίων και διαλέξεων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και στο τμήμα προδημοτικής Εκπαίδευσης, στο Frederick Institute of Technology και στην εκπαίδευση μεταπτυχιακών φοιτητών του εξωτερικού στο ‘University of Central England’ (PGCert/PGDip/MA in Drama in Education). Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και σεμινάρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει σκηνοθετήσει πάρα πολλές σχολικές θεατρικές παραστάσεις.
Γαλάνης Βαγγέλης, δάσκαλος, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών
Ο Βαγγέλης Γαλάνης είναι δάσκαλος και εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Διδασκαλείου «Δημήτρης Γληνός». Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του (Master of Arts) στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ με τίτλο: «Ελληνικό θέατρο σκιών: μια μελέτη για την ιστορική του διαδρομή». Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και το διδακτορικό του έχει τίτλο: «Το νεοελληνικό λαϊκό θέατρο ως μέσο παιδείας του ελληνικού λαού από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως σήμερα». Είναι καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών και έχει δώσει πλήθος παραστάσεων στα σχολεία όπου εργάστηκε και στα πλαίσια άλλων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει σε εργαστήρια σχετικά με το θέατρο σκιών και τo κουκλοθέατρο. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά έντυπα στην Ελλάδα και στη Νότια Αφρική.
Βενιέρη Φωτεινή, Υποψήφια Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η Φωτεινή Βενιέρη αποφοίτησε από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2004. Το 2006 εισήχθη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Πολιτιστική Διαχείριση», του τμήματος «Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμός» του Παντείου Πανεπιστημίου με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το 2008, με υποτροφία του ΙΚΥ, του ιδρύματος Λεβέντη και του κληροδοτήματος Παπαδάκη, ξεκίνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Το θέατρο στο Μουσείο ως Μέσο Ερμηνείας» στο τμήμα «Πολιτισμικής Τεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την επίβλεψη της επ. καθ. Ν. Νικονάνου. Από το 2011 συνεχίζει τη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι μέλος του Εργαστηρίου Μουσειακής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (ΠΕ.ΣΥ.Θ.) και της International Museum Theatre Alliance (IMTAL) Ευρώπης και Αμερικής και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση .
Πίγκου-Ρεπούση Μυρτώ , Θεατροπαιδαγωγός, διδάκτωρ στο University of Warwick
Η Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του University of Warwick. Η διδακτορική διατριβή της επικεντρώνεται στο θέμα «Συλλογικό Θέατρο και Πολιτειότητα» και ερευνά τόσο τη θεωρητική σχέση μεταξύ Θεάτρου και Δημοκρατίας, όσο και το πώς το συλλογικό θέατρο μπορεί να λειτουργήσει ως μια έμπρακτη μορφή ανάπτυξης της ιδιότητας του πολίτη μέσω μιας δια-θεματικής εφαρμογής στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον πολιτικό εγγραματισμό, στο ρόλο του θεάτρου ως μορφή κοινωνικής παρέμβασης καθώς και στις δυνατότητες ένταξης του δράματος στο επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα. Είναι μέλος της Συντακτικής Ομάδας του Περιοδικού «Εκπαίδευση και Θέατρο» και εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Ι. & Μ. Θεοχαράκη όπου διοργανώνει και εμψυχώνει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, για σχολικές τάξεις καθώς και επιμορφώσεις καθηγητών και δασκάλων.
Σταθοπούλου Χαρούλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Η Χαρούλα Σταθοπούλου είναι Μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών. Το 2003 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή, με τίτλο «Σύνδεση Πολιτισμικού Πλαισίου με τη Μάθηση και τη Διδασκαλία των Μαθηματικών: Εθνογραφική Μελέτη μιας Σχολικής Τάξης Τσιγγανοπαίδων και της Κοινότητας Προέλευσης τους», στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και από το 2007 μέχρι σήμερα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, στο γνωστικό αντικείμενο «Μαθηματικά και η Διδακτική τους». Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται: Κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία των μαθηματικών, Εθνομαθηματικά, Η κουλτούρα της τάξης των μαθηματικών (κοινωνικοπολιτισμικές αλληλεπιδράσεις), Χρήση ΤΠΕ στη διδασκαλία των μαθηματικών. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Εθνομαθηματικά: διερευνώντας την πολιτισμική διάσταση των μαθηματικών και της μαθηματικής εκπαίδευσης», ενώ εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων.
Κοταρίνου Παναγιώτα, Μαθηματικός
Η Παναγιώτα Κοταρίνου είναι καθηγήτρια μαθηματικών στο καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διδακτική των Μαθηματικών και είναι υποψηφία διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα τη διδασκαλία των μαθηματικών μέσα από τη χρήση τεχνικών της ''Δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση''(Drama in Education). Έχει παρακολουθήσει επιμορφώσεις, σεμινάρια, ημερίδες σχετικές με καινοτόμες μεθόδους στη διδασκαλία (Εκπαίδευση σε Μουσεία, Οι παραστατικές τέχνες στη διδασκαλία των θετικών επιστημών) και έχει επίσης συμμετάσχει ως επιμορφώτρια σε εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας των μαθηματικών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με εισηγήσεις που αφορούν στην αξιοποίηση της Λογοτεχνίας, του Θεάτρου, της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και της Ρητορικής στη διδασκαλία των Μαθηματικών.
Τομαζινάκης Αριστόκριτος, Δάσκαλος, Εμψυχωτής Παιδαγωγικής Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού
Ο Αριστόκριτος Τομαζινάκης είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού «Λάκης Κουρετζής» του Θεάτρου της Ημέρας. Ως εκπαιδευτικός συμμετέχει από το 2004 στο πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» – Η τηλεδιάσκεψη στο σχολείο. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε αρκετά συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια σχετικά με τα ΤΠΕ στην εκπαίδευση και τη Θεατρική Αγωγή. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Παιδαγωγών – Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης» και το 2010 συμμετείχε ως εισηγητής στο Π.Ε.Κ. Κρήτης με θέμα τη Θεατρική Αγωγή. Επίσης έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων. Υπηρετεί ως διευθυντής στο Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Ναυστάθμου Κρήτης.
Δρακάκη Μαρία, Δασκάλα, Μsc Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Η Μαρία Δρακάκη είναι δασκάλα και νηπιαγωγός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του τμήματος «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και υποφήφια διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Υπηρετεί ως Δασκάλα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.Έχει διατελέσει γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Συντονισμού του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός» στο Ν. Χανίων και έχει παρακολουθήσει όλους τους κύκλους επιμόρφωσής του. Έχει συμμετάσχει στα ευρωπαϊκά προγράμματα Comenius I και Grundtving. Έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό υλικό για τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε συνδιασκέψεις και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Δραστηριοποιείται στο χώρο του Τύπου με μόνιμες στήλες στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα». Ανήκει στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΚΕΠΙΣ και είναι μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΕΕΕΕ). Είναι επίσης επιμορφώτρια στο Μείζον Πρόγραμμα Σπουδών, στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και στα Νέα Προγράμματα Σπουδών στο επιστημονικό πεδίο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Από το 1998 ασχολείται με την οργάνωση και υλοποίηση της ιδέας του Μουσείου Σχολικής Ζωής Είναι ιδρυτικό του μέλος του Μουσείου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του. Είναι επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
Φανουράκη Κλειώ, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Δρ.Θεατρολογίας-Θέατρου/Δράματος στην Εκπαίδευση, Διδάσκουσα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η Κλειώ Φανουράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Eίναι Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Δραματικής Σχολής του Γιώργου Αρμένη και του Μεταπτυχιακού Τμήματος Σύγχρονου Θεάτρου και Χορού του Πανεπιστημίου του Ηull. Έχει σπουδάσει κινηματογράφο στην Ελλάδα και στην Αγγλία και ασχολείται με την έρευνα στη θεατρική και την κινηματογραφική/ψηφιακή παιδεία. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διδακτική της αρχαίας και της νέας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας μέσω της θεατρικής αγωγής, στη διαθεματική και διαπολιτισμική εφαρμογή της τέχνης στην εκπαίδευση. Διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών το μάθημα της Διδακτικής του Θεάτρου. Ασχολείται ενεργά με τη συγγραφή και τη σκηνοθεσία για το θέατρο και τον κινηματογράφο για παιδιά και ενήλικες. Συμμετέχει στη δημιουργία και στην οργάνωση δρώμενων και φεστιβάλ με κοινωνικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Ως μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, έχει συντονίσει τις δημιουργικές δράσεις του στην Κρήτη.
Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάριος, Θεολόγος, Φιλόλογος, Λέκτορας Διδακτικής Θρησκευτικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης σπούδασε θεολογία στο Α.Π.Θ. και ελληνική φιλολογία στο Δ.Π.Θ., Έχει μεταπτυχιακό τίτλο Παιδαγωγικής και διδακτορικό στην Κοινωνιολογία της θρησκείας από το τμ. Θεολογίας του Α.Π.Θ.. Διδάσκει από το 2003 Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχει εκλεγεί Λέκτορας στη Διδακτική στο τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Διετέλεσε σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας την περίοδο 2007-2009. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κι έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τα Θεατροπαιδαγωγικά Προγράμματα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, Γ.Γ.Ν.Γ.). Έχει πάρει μέρος σε διεθνή συνέδρια κι έχει δημοσιεύσει άρθρα σε πρακτικά κι επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κυκλοφορήσει τρία βιβλία για την εκπαίδευση (Ο Θεός, ο δικός μου, ο δικός σου. Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Ετερότητα-Εκδόσεις Γρηγόρης, Εκπαιδευτικοί εν δράσει-Εκδόσεις Γρηγόρης, Τάξη και Αταξία- Εκδόσεις Ακρίτας).
Καλκάνης Χρήστος, Μουσικός, Παιδαγωγός Μουσικής
Ο Χρήστος Γεωρ. Καλκάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Μαθήτευσε και αποφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης. Συνέχισε τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Τ.Μ.Ε.Τ.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο Κλαρινέτο και αποφοίτησε με τους καθηγητές κ. Μ. Μουμουλίδη και κ. Μ. Πλουμίδη. Παράλληλα αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Κ.Ω.Θ.) με τον τίτλο του Διπλώματος στο Κλαρινέτο από την τάξη του Γ. Καζίκου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους καθηγητές: κ. Μίλτο Μουμουλίδη, κ. Antonio Salguero, κ. Zsolt Oatmari, κ. Chico Freeman. Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πειραματικού Μουσικού Λυκείου Παλλήνης, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Ορχήστρας Πνευστών και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αιγάλεω. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες πειραματικού είδους στο πλαίσιο παρουσίασης έργων σπουδαστών-φοιτητών του Κ.Ω.Θ. και του Τ.Μ.Ε.Τ.. Έχει συνεργαστεί επίσης με τον κουκλοπαίχτη Άγγελο Ρωμαντζή σε θέατρο δρόμου. Το 2011 πήρε μέρος στα Workshops στο διεθνές συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας (WFAE 2011) στην Κέρκυρα κάθως έχει επίσης συνθέσει μουσική για θέατρο. Τα δύο τελευταία χρόνια εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής Κλαρινέτου στο Μουσικό Σχολείο της Πάτρας.
Σπυροπούλου Μαρία, Θεατρολόγος, Φιλόλογος, ΜΑ Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών
Η Μαρία Ανδρ. Σπυροπούλου γεννήθηκε στη Πάτρα και σπούδασε Θέατρο, Φιλοσοφία – Παιδαγωγική και Ψυχολογία. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης είναι αριστούχος απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τ.Θ.Σ. του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπ. Διδάκτωρ του ιδίου τμήματος. Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και master class θεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού, ευρυθμίας, σωματικού θεάτρου, commedia dell’ arte, μάσκας, αρχαίας τραγωδίας, χορού, κλόουν, μουσικής στο θέατρο, θέατρο δρόμου, κινησιολογίας – performing, συναισθηματικής νοημοσύνης, σχολικής ψυχολογίας κ.α. με τους Ανδρέα Μανωλικάκη, Ηλία Πίτσικα, Svetlana Kinganskaia, Mario Gallo, Jonothan Neelands, Roberto Tolledi, Hardwick Lorna, Heyme Hansgunther, Χατζηχρήστου Χρυσή κ.α.. Συμμετέχει ως εμψυχώτρια θεάτρου σε επιμορφωτικά προγράμματα – σεμινάρια όλων των βαθμίδων. Συνεργάζεται με την Ευανθία Στιβανάκη (καθηγήτρια Τ.Θ.Σ. ΕΚΠΑ) και τον Ιωσήφ Βιβιλάκη (καθηγητής Τ.Θ.Σ. ΕΚΠΑ) για την εμψύχωση θεατρικών project για τους φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Από το 2000 ασχολείται με το Θέατρο στην Εκπαίδευση, όπου διδάσκει, διασκευάζει, γράφει, σκηνοθετεί και παίζει θέατρο με τους μαθητές της. Τα τρία τελευταία χρόνια ζει στη Πάτρα και εργάζεται ως εκπαιδευτικός θεάτρου στο Μουσικό Σχολείο Πάτρας, όπου συστήσει θεατρική ομάδα .Είναι μέλος του ΠΕΣΥΘ, του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
Τομασίδου Νάντια, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Drama and Theatre Education, University of Warwick
Η Νάντια Τομασίδου κατέχει πτυχίο Επιστημών της Αγωγής (Δημοτική Εκπαίδευση) από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το 2008 αποφοίτησε από το University of Warwick στην Αγγλία και έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο Drama and Theatre Education με άριστα. Έχει διδάξει Εκπαιδευτικό Θέατρο σε δημοτικά σχολεία και θεατρικές ομάδες παιδιών στην Κύπρο. Έχει τελέσει ως παρουσιάστρια ενός νεανικού τηλεοπτικού προγράμματος στην Κύπρο το οποίο φιλοξένησε ρεπορτάζ για το Εκπαιδευτικό Θέατρο. Στο παρόν στάδιο είναι τελειόφοιτη διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Drama and Theatre Education του University of Warwick. Τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται ως supportive tutor για τους φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος Drama and Theatre Education’, ενώ έχει τελέσει και ως επιτηρήτρια για τις διατριβές τους. Έχει παρουσιάσει την ερευνητική της εργασία στο ακόλουθα συνέδρια: ‘Theatre Applications Conference’ στο Λονδίνο, Αγγλία (Απρίλιος 2010), IDEA Conference στο Belem, Βραζιλία (Ιούλιος 2010), στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΟΕΔ στην Πάφο, Κύπρος (Απρίλιος 2011), στο IDEARI Conference στο Limerick, Ιρλανδία (Ιούλιος 2012) και στο Theatre Applications Conference στο Kent, Αγγλία (Σεπτέμβριος 2012).
Σβορώνου Ελένη, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης WWF Ελλάς
Η Ελένη Σβορώνου έχει σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και έχει ειδίκευση (M.Sc.) στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς (University of Birmingham). Έχει καλλιεργήσει δεξιότητες αφήγησης, μουσειακής εκπαίδευσης, θεατρικού παιχνιδιού και εκπαίδευσης ενηλίκων παρακολουθώντας σταθερά βιωματικά σεμινάρια. Εργάζεται εδώ και 15 χρόνια στο WWF Ελλάς, τα τελευταία οκτώ ως Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Μαζί με την παιδαγωγική ομάδα του WWF σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία περιβάλλοντος. Είναι επίσης συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Έχει γράψει πάνω από 15 βιβλία (το βιβλίο της Στον Αστερισμό των Διδύμων ήταν υποψήφιο στα Κρατικά Βραβεία, στην κατηγορία των βιβλίων για μεγάλα παιδιά), ένα από τα οποία, ο Βυθός με τα σοκολατόδεντρα, πραγματεύεται το θέμα του εργαστηρίου. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ερευνητές, της Καθημερινής και διδάσκει δημιουργική γραφή στον Πολυχώρο, στο Μεταίχμιο. Περισσότερα στο http://www.paramythistopodilato.blogspot.com και στο http://grafourgeio.blogspot.com
Σκόνδρας Ανδρέας, εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού
Ο Ανδρέας Σκόνδρας ασχολείται στο χώρο του παιδιού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Με σπουδές φιλολογικές, παιδαγωγικής θεάτρου, φωτογραφίας, προπονητικής. Με πολυετή εμπειρία στην συμμετοχή και οργάνωση σε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού, αθλητικών ομάδων, διδασκαλία ισπανικής γλώσσας. Πρόσφατα βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για το επιχειρηματικό πλάνο πάνω στην πλατφόρμα εξ αποστάσεως μάθησης Ερμής.
Σαλλιάρη Μαρία, ηθοποιός, εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού-σκηνοθέτης
Η Μαρία Σαλλιάρη σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ.Θεοδοσιάδη (1996-1999) και στο Guildford School of Acting στη Μ.Βρετανία (2000-2001). Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Pierce College ‘96). Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση από το 1998 ως σήμερα και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και χορογράφους (G.Gregory, Κ.Αρβανιτάκης, Γ.Βαλτινός, Α.Γύρα, Β.Τσελεμέγκος, Α.Αγγελόπουλος, Π.Κροντηροπούλου, Ε.Ανδρέου). Επίσης έχει ασχοληθεί με το σπηκάζ και τη μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα (Hillside Press, M&M Publications, Xpress Publications, Studio Triton). Για την εταιρεία IKK productions έχει ηχογραφήσει το audio book «Η ΦΥΓΗ» της Σώτης Τριανταφύλλου και τους «15 Μύθους από τον Αίσωπο». Το 2008 δημιούργησε την ομάδα ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ, με έντονο ενδιαφέρον στην κοινωνική και εκπαιδευτική διάσταση της τέχνης. Έγραψε και σκηνοθέτησε τις παραστάσεις «ΤΖΙΖ!Νεοπλασματικές Υστερίες» (2008) και «Γαρνιτούρες» (2009). Από τον 2008 είναι εμψυχώτρια στο θεατρικό εργαστήριο της ομάδας, όπου έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Γνωριμίες» (2011) και «Ταϊλάντερς» (2012).Από το 2007 ως σήμερα εργάζεται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος, όπου επίσης σκηνοθετεί παραστάσεις ετησίως, προπονεί μαθητές για το διαγωνισμό Forensics στα Αγγλικά (εκφραστική ανάγνωση) και συμμετέχει στην καλλιτεχνική οργάνωση εκδηλώσεων. Διδάσκει Αγγλικά και από φέτος είναι φοιτήτρια Ισπανικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει τα εξής εργαστήρια/σεμινάρια: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας: εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας - Σχολείο Κωφών & Βαρηκόων Αγ.Παρασκευής (2011), Α.Σ.Τ.Ο. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ : διήμερα εργαστήρια υποκριτικής για την κάμερα - σύλλογος Α.Σ.Τ.Ο.Επικοινωνούμε, Πάτρα (2010-11), TESOL: εισήγηση με τίτλο «Drama as a Tool for More Effective EFL Teaching» σε καθηγητές Αγγλικής γλώσσας - Big Sig Day, TESOL, Αθήνα (2009), QLS CONVENTION: εισήγηση με τίτλο «Η θεατρική προσέγγιση ως εργαλείο για αποτελεσματικότερη διδασκαλία» σε καθηγητές ξένων γλωσσών - 6ο συνέδριο Quality in Language Services, Λεπτοκαρυά Πιερίας (2008).
Πολυκάρπου Χάρις, Σύμβουλος εκπαιδευτικών στο αντικείμενο της Θεατρικής Αγωγής, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.
Η Χάρις Πολυκάρπου είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στο Δράμα και το Θέατρο από το Πανεπιστήμιο του Warwick, μεταπτυχιακού στο Δράμα στην Εκπαίδευση και τις Πολιτισμικές σπουδές από το ίδιο πανεπιστήμιο και πτυχιούχος στα Παιδαγωγικά από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Τα τελευταία 14 χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός και εκπαιδευτικός θεάτρου στα δημόσια σχολεία της Κύπρου και χρησιμοποιεί το θέατρο/δράμα τόσο ως μορφή τέχνης όσο και ως εργαλείο για μάθηση, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη. Έχει εισαγάγει το μάθημα της Θεατρικής Παιδείας και Αγωγής στο υποχρεωτικό αναλυτικό.Ήταν ένα από τα μέλη της συγγραφικής ομάδας για το Αναλυτικό Πρόγραμμα για τη Θεατρική Παιδεία και Αγωγή στο Ολοήμερο Δημοτικό σχολείοκαι για το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Θεατρικής Αγωγής που ακολούθησε. Από το 2011 εργάζεται ως Λειτουργός στο Γραφείο Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το αντικείμενο της Θεατρικής Αγωγής. Εργάστηκε ως επισκέπτρια λέκτορας στα Πανεπιστήμια Frederickκαι Κύπρου. Συμμετείχε ως εισηγήτρια σε διάφορα εκπαιδευτικά και επιστημονικά σεμινάρια και συνέδρια στην Κύπρο και το εξωτερικό, και δημοσίευσε άρθρα σε διάφορα περιοδικά. Λειτουργούσε για 6 συναπτά έτη (2005-2011) το Ελεύθερο Εργαστήρι Θεάτρου, ρόλος του οποίου ήταν η κοινωνική παρέμβαση. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΙΔΕΑ Κύπρου- Παγκύπριου Συνδέσμου για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση (2012).
Μποέμη Νάγια, Εκπαιδευτικός θεάτρου, Κοινωνική ανθρωπολόγος
Η Νάγια Μποέμη σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Ανθρωπιστικές σπουδές) και έχει μεταπτυχιακό στην Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 2001 διδάσκει Θεατρική Αγωγή σε σχολεία (Α/βάθμια και Β/βάθμια), συμμετέχοντας σε πολιτιστικά προγράμματα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το Θέατρο του Καταπιεσμένου στη Βαρκελώνη και πλήθος σεμιναρίων σχετικά με το θέατρο και την εκπαίδευση. Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και ως βοηθός σκηνοθέτη. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις και θεατρικές δράσεις με μαθητές, εκπαιδευτικούς και ομάδες πολιτών. Έχει διδάξει στο ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας στη Θεσσαλονίκη, σε θεατρικά εργαστήρια των δήμων και σε δημόσια ΙΕΚ. Είναι μέλος-εμψυχώτρια της Ακτιβιστικής Ομάδας Θεάτρου του Καταπιεσμένου της Διεθνούς Αμνηστίας και της Ώσμωσης. Συμμετέχει μέσω της Ώσμωσης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Αριάδνη - Τέχνες και διαπολιτισμική προσαρμογή" ως εκπαιδεύτρια-ερευνήτρια.
Ρομάνιταν Αλεξάντερ, Δραματοθεραπευτής – Κινησιοθεραπευτής MA Drama and Movement Therapy
Ο Αλεξάντερ Ρομάνιταν είναι Δραματοθεραπευτής και Κινησιοθεραπευτής με τίτλoυς στην Ψυχολογία (City University of New York) και MA in Drama and Movement Therapy (University of London), μέλος του Health Professions Council και του British Association of Dramatherapists. Ο Αλεξάντερ Ρομάνιταν και η Στέλλα Μεντβέντεβα συνεργάζονται, ειδικευόμενοι στην δραματοθεραπεία και κινησιοθεραπεία παιδιών και εφήβων με ή χωρίς ειδικές ανάγκες. Η εμπειρία τους περιλαμβάνει τη δουλειά με Οικογενειακά Κέντρα στο Λονδίνο και Κέντρα Μεταναστών στην Ελλάδα και στην Έρημο Σαχάρα. Τον τελευταίο χρόνο εργάζονται στην Αθήνα συνεργαζόμενοι με διάφορα κέντρα αφιερωμένα στο παιδί και την ψυχική υγεία.
Μεντβέντεβα Στέλλα, Θεατροπαιδαγωγός – Κινησιολόγος, Απόφοιτος Τμήματος Θεάτρου, ΑΠΘ MA Movement Studies
Η Στέλλα Μεντβέντεβα είναι Θεατροπαιδαγωγός, απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου, ΑΠΘ, Κινησιολόγος και Κινησιοθεραπεύτρια με τον τίτλο MA Movement Studies (University of London), μέλος του Association for Theatre Movement Educators. Ο Αλεξάντερ Ρομάνιταν και η Στέλλα Μεντβέντεβα συνεργάζονται, ειδικευόμενοι στην δραματοθεραπεία και κινησιοθεραπεία παιδιών και εφήβων με ή χωρίς ειδικές ανάγκες. Η εμπειρία τους περιλαμβάνει τη δουλειά με Οικογενειακά Κέντρα στο Λονδίνο και Κέντρα Μεταναστών στην Ελλάδα και στην Έρημο Σαχάρα. Τον τελευταίο χρόνο εργάζονται στην Αθήνα συνεργαζόμενοι με διάφορα κέντρα αφιερωμένα στο παιδί και την ψυχική υγεία.
Γράψας Στάθης, Ηθοποιός, Καθοδηγητής Θεατρικών Εργαστηρίων στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα
Ο Στάθης Γράψας έχει σπουδάσει υποκριτική στην Αυστραλία, στην Αγγλία και στην Ελλάδα, όπου πρόσφατα συμμετείχα στις παραστάσεις του ‘Μάουζερ’ και του ‘Προμηθέα Δεσμώτη’ με το Θέατρο Άττις. Ήταν μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για μερικά χρόνια, και έχει συνεργαστεί στο ελεύθερο θέατρο με διάφορους θιάσους. To 2010 είχε αναλάβει την διδασκαλία και σκηνοθεσία των μαθητών στο 66ο και 136ο δημοτικό σχολείο στο Μεταξουργείο όπου παρουσιάστηκε το κείμενο του Θανάση Αλευρά με τίτλο ‘Λαθραία ζωή’ . Στη συνέχεια, οργάνωσε και δημιούργησε την θεατρική ομάδα μέσα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων του Αυλώνα, όπου η ομάδα τώρα παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο με τίτλο ‘Αφετηρία’. Το 2008 ήταν καλεσμένος στην Καλιφόρνια, όπου σκηνοθέτησα μια δική μου διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη ‘Όρνιθες’. Το 2000 βρέθηκε στο Βελιγράδι όπου οργάνωσε και υλοποίησε θεατρικά εργαστήρια σε ιδρύματα με ορφανά και άστεγα παιδιά. Επίσης συνεργάστηκα με το BBC ως βοηθός σκηνοθέτη στο ντοκιμαντέρ με θέμα την 17Νοέμβρη. Από το 2003 συνεργάζομαι με το Hydrama – Κέντρο Θεάτρου και Τεχνών, ως σκηνοθέτης και καθοδηγητής θεατρικών εργαστηρίων.
Μακρίδης Γιώργος, κοινωνιολόγος
Ο Γιώργος Μακρίδης γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στις γειτονιές του. Πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνιολογίας και διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως ερευνητής. Διετέλεσε συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για δύο χρόνια στα τμήματα δευτεροβάθμιας και ερευνών και ως εξωτερικός συνεργάτης στο τμήμα ποιότητας της εκπαίδευσης όπου συμμετείχε σε δύο πανελλαδικές εκπαιδευτικές έρευνες. Μέλος ερευνητικών ομάδων σε αρκετές επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά ή παρουσιάσθηκαν σε επιστημονικά συνέδρια (ΠΙ, ΠΑΝΤΕΙΟ, ΕΚΚΕ, κλπ). Υπεύθυνος για τη διεξαγωγή κοινωνιολογικών ερευνών κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης είτε με δική του πρωτοβουλία είτε με τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ή στον ημερήσιο τύπο.
Αγαλιανού Ολυμπία, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγήτρια στην Επαγγελματική Εκπαίδευση στη Μουσικοκινητική αγωγή C. Orff
Η Ολυμπία Αγαλιανού είναι Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής (ΕΚΠΑ) με ειδικότητα σους Ελληνικούς Χορούς. Διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ). Απόφοιτος της Διετούς Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης στη Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff, πτυχιούχος Αρμονίας, τελειόφοιτος χοροθεραπεύτρια. Έχει κάνει ελεύθερη σπουδή χορού και θεάτρου, έχει παρακολουθήσει σεμιναριακά προγράμματα 600 ωρών στο Orff- Institute Universität Mozarteum και βρίσκεται στο 3ο έτος εκπαίδευσης στη συστημική συμβουλευτική (ΑΚΜΑ). Έχει χορογραφήσει τα έργα «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Το φιόρο του λεβάντε», «Οι περιπέτεις του Τζιτζιρή», «Πριγκίπισσα Τουραντώ», «Αφιέρωμα στο Χορό» (ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας), το μουσικό έργο “RabilaCo” (εταιρία Σπίζα), την «Ασκητική» (εταιρία Θεατρικές Μορφές του Κόσμου) το musical «Τα παραμύθια του Αλτ Υλί» (Τάσος Καρακατσάνης). Δίδαξε Μουσικοκινητική αγωγή στο Δημοτικού Ωδείου Λαμίας (1995-2002).Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά προγράμματα του ΟΕΠΕΚ, των ΠΕΚ και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και των πανεπιστημίων Dortmund και Bochum . Έχει διδάξει στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας δημιουργικό χορό και μουσικοκινητική αγωγή (2004-2007) . Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας των βιβλίων Φυσικής Αγωγής Α-Δ δημοτικού και του προγράμματος για τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία. Υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διδάσκει στον επαγγελματικό κύκλο μουσικοκινητικής αγωγής C.Orff (Σχολή Μωραΐτη).
Βγαγκές Στέλιος, δάσκαλος, εμψυχωτής Θεατρικού Παιχνιδιού
Ο Στέλιος Βγαγκές είναι δάσκαλος και εμψυχωτής Θεατρικού παιχνιδιού. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, κάτοχος μετεκπαιδευτικού τίτλου του ΜΔΔΕ, και απόφοιτος του 3ετούς Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού του «ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ». Έχει παρακολουθήσει προγράμματα εργαστηρίων Ρυθμικής και Κινητικής Αγωγής, Μουσικοκινητικής Αγωγής και Δραματοσοφίας. Υπηρετεί στο 15οΔημ.Σχ. Καλλιθέας και εφαρμόζει το Θεατρικό Παιχνίδι στη καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία εντάσσοντάς το στο Αναλυτικό Πρόγραμμα. Συμμετέχει ως επιμορφωτής σε σεμινάρια και ημερίδες που οργανώνουν Πανεπιστήμια, Σχολικοί σύμβουλοι, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, Π.Ε.Κ του Υπουργείου Παιδείας, Δημοτικοί και Πολιτιστικοί φορείς. Υπήρξε συνεργάτης στην επιμόρφωση δασκάλων καθώς και στο σχεδιασμό προγραμμάτων και δράσεων στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ» (1995 – 2003). Είναι μέλος του «Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» και συμμετέχει ως εισηγητής και εμψυχωτής σε σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια που οργανώνει ο παραπάνω φορέας. Ως μέλος της ομάδας των βασικών συνεργατών του Λάκη Κουρετζή, δίδαξε επί σειρά ετών στο 3ετές Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού του «Θεάτρου της Ημέρας» το αντικείμενο σπουδών « Το Θεατρικό Παιχνίδι στην Εκπαιδευτική Διαδικασία». Έχει συγγραφικό έργο με συμμετοχές σε εκπαιδευτικά περιοδικά και βιβλία εκπαιδευτικού υλικού. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Εργαστηρίου Πολιτιστικής Εκπαίδευσης «Σχολείο Παιχνιδιού» στο οποίο λειτουργεί ομάδες έκφρασης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και στο οποίο συνεχίζει να διδάσκει το παραπάνω αντικείμενο. Από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2010 ήταν μέλος της συντονιστικής ομάδας σχεδιασμού της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών αισθητικής αγωγής στα «800 Δημοτικά Σχολεία με ενιαίο πρόγραμμα» του Υπουργείου Παιδείας που υλοποιήθηκε από τον ΟΕΠΕΚ. Στο πρόγραμμα αυτό είχε εκτός από το σχεδιασμό και την ευθύνη του εισαγωγικού σεμιναρίου επιμορφωτών της Θεατρικής Αγωγής. Επίσης είναι Συντονιστής της Δράσης ''Θεατρικό Παιχνίδι και Γλώσσα'' στο Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ζώνιου Χριστίνα, θεατρολόγος, σκηνοθέτης, διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Η Χριστίνα Ζώνιου είναι θεατρολόγος, σκηνοθέτης, καθηγήτρια υποκριτικής και εμψυχώτρια Θεάτρου του Καταπιεσμένου. Κατέχει οργανική θέση ως μέλος του Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (γνωστικό αντικείμενο Υποκριτική). Ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ώσμωση - Κέντρο Τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MPhil in Theatre Studies) από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης καθώς και του ευρωπαϊκού μεταπτυχιακού προγράμματος της Δραματικής Σχολής Laboratorio Nove (Φλωρεντία). Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Καπελώνης Κωστής, ηθοποιός, σκηνοθέτης
Ο Κωστής Καπελώνης αποφοίτησε από το Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976 και από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Tέχνης Kαρόλου Kουν το 1981. Έκτοτε εργάζεται στο Θέατρο Tέχνης ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, σχεδιαστής φωτισμών κλπ. Το 1998 έγινε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔHΠEΘE Kρήτης και το 2000-2001 υπηρέτησε στο Kρατικό Θέατρο Bορείου Eλλάδος. Tο 2002 ίδρυσε τον θίασο “Θ όπως Θέατρο”. Έπαιξε σε 45 παραστάσεις και σκηνοθέτησε άλλες 35. Διασκεύασε για το Θέατρο αφηγηματικά ή θεατρικά κείμενα για παραστάσεις που σκηνοθέτησε (την Τρικυμία του Σαίξπηρ, Το Αμάρτημα της Μητρός μου του Βιζυηνού, Παραμύθι από Χαρτί(βραβείο δραματουργίας Κ. Κουν), Ο Λιόντας κ.λπ.). Από το 1981 διδάσκει ότι μαθαίνει σε Δραματικές Σχολές (Θεάτρο Tέχνης, ΚΘΒΕ, “IAΣMOΣ”, «δήλος»), σε σεμινάρια κ.λπ. Έχει εκδώσει βιβλία (1997-2010). Έχει εκθέσει φωτογραφίες. Στίχοι του έγιναν τραγούδια από τον Στ. Σιόλα... Κάτι στο ραδιόφωνο... Λίγα στην τηλεόραση και μια ταινία μικρού μήκους (η «Νειλώ», του Τάσου Μπουλμέτη, 1979).
Θεοδωρίδης Μένης, σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής
Ο Μένης Θεοδωρίδης είναι σκηνοθέτης που δραστηριοποιείται σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας. Εργάστηκε στην ΕΡΤ ως σκηνοθέτης (1984-2010). Στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» ήταν υπεύθυνος του εργαστηρίου οπτικοακουστικής έκφρασης και συντονιστής της ομάδας σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού. Είχε την ευθύνη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και της συγγραφής συνοδευτικών εντύπων για το «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1999- 2001) και του ECOFILMS στη Ρόδο (2005, 2006 και 2008). Το 2010 πήρε μέρος στο σχεδιασμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα Προγράμματα Σπουδών του Νέου Σχολείου, ως υπεύθυνος του πεδίου "Πολιτισμός - Αισθητική Παιδεία" και ως υπεύθυνος του Προγράμματος Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση. Συμμετέχει στην ΑΜΚΕ «Καρπός» (www.karposontheweb.org)
Αρβανιτάκης Κωνσταντίνος, σκηνοθέτης, τ. Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης είναι διπλωματούχος σολίστ του Ωδείου Αθηνών στο φλάουτο, και πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (κλασική φιλολογία), του New York University (κινηματογράφος) και του University of California (Master of Fine Arts στη σκηνοθεσία θεάτρου). Έχει πάνω από τριάντα παραγωγές στο ενεργητικό του σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής, στις οποίες συγκαταλέγονται δικές του μεταφράσεις ή διασκευές κειμένων των Σοφοκλή, Ευριπίδη, Brecht, Mishima, Beckett, Cocteau, Lorca, Genet, Pinter, Rimbaud, Müller, Poe, Yourcenar, καθώς και έργα πολλών νέων Αμερικανών συγγραφέων. Στον ελληνικό χώρο σκηνοθέτησε σε δικές του διασκευές και μεταφράσεις τα έργα: Το τέλος του οίκου των Άσερ και Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μιά ώρα για το Θέατρο του Νότου, Ιστορίες αιδοίου στο θέατρο Αυλωνίτη, Ο Καβαλάρης του χιονιού για τη Θεσσαλονίκη / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και Cabaret στο Βεάκη. Σε δικές του μεταφράσεις τα Πώς έμαθα να οδηγώ για το Απλό Θέατρο, Η κατάρα της Ίρμα Βεπ στο Ήβη, Η Ψευδαίσθηση και Αχαρνής για το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, Ένα καινούριο κόκκινο στο Πόρτα, Proof στο Μουσούρη, Το καλό της χώρας μας στον Τεχνοχώρο υπό Σκιάν, Από ‘δώ και πέρα και Ήταν όλοι τους παιδιά μου στο Κ.Θ.Β.Ε, Hysteria στο Βρετάνια, και Το ημέρωμα της Στρίγγλας στο Εθνικό Θέατρο. Στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη ανέβασε το Υπηρέτης δυό αφεντάδων, για τον Θ.Ο.Κ. πάλι τα Αμερικάνικος βούβαλος και Βαβυλωνία, στο θέατρο Αποθήκη το Σεσουάρ για δολοφόνους, στο Από Μηχανής τους Σιδεράδες, στο Κ.Θ.Β.Ε. τα Αρκαδία, Δον Κάρλος και Με τα παιδιά της πιάτσας, στο Ιλίσια το Μοιραίο προαίσθημα, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον…,στο θέατρο Ροές το Μιά τρελή μέρα, στο Θέατρο Τέχνης Τα μάτια τέσσερα, στο Κιβωτός Τα κορίτσια του ημερολογίου, στο Επί Κολωνώ το Φύλλα της και στο Εθνικό Θέατρο το Πυρκαγιές. Έχει διδάξει υποκριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει χρηματίσει πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και είναι διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.
Φραγκή Μαρία, Δρ. Θεατρικών Σπουδών, Σκηνοθέτης, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Η Μαρία Φραγκή γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986. Από το 1987 έκανε μεταπτυχιακές στο Παρίσι. Ονομάζεται Διδάκτωρ Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στις ΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ-ΘΕΑΤΡΟ, του Πανεπιστημίου PARIS X-NANTERRE (1996). Έχει σκηνοθετήσει επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους . Δίδαξε θέατρο (θεωρία και πράξη) στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών , Πατρών καθώς και σε πολλά επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών. Εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα ως συνεργάτης του Νεοελληνικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, όπου δίδαξε Νεοελληνικό θέατρο στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (Μάστερ2). Ως Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, ίδρυσε και διηύθυνε την έκδοση «Πάπυροι» τ.1-7, (2007-2010).Συμμετείχε στην επιτροπή θεάτρου του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ, στη δημιουργία του Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών για το Θέατρο (Π.Ι.,1998) και του Προγράμματος Σπουδών για το Πεδίο Πολιτισμού του Νέου Σχολείου (Π.Ι. 2010) και Εγκαρσίων Δράσεων στο Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης(Π.Ι.2011). Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Θεατρική Αγωγή Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού » ,2006 και «Η Σκηνική πράξη στο Σχολείο», 2011
Τσιάρας Αστέριος, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ο Αστέριος Τσιάρας έχει σπουδάσει Παιδαγωγικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην Ελλάδα και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: Η συμβολή του θεατρικού παιχνιδιού στην ψυχοκοινωνιολογία της σχολικής τάξης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συμμετείχε ως εισηγητής σε σεμινάρια επιμόρφωσης φοιτητών και εκπαιδευτικών, σε σχέση με το θεατρικό παιχνίδι, και βραβεύθηκε για το ερευνητικό του έργο. Ήταν σχολικός σύμβουλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εργάστηκε ως δάσκαλος ειδικότητας στη διδασκαλία της Θεατρικής Αγωγής στο Δημοτικό σχολείο. Από το ακαδημαϊκό έτος 2005-6 διδάσκει στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου και κατέχει τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Έχει σημαντικό ερευνητικό έργο στην παιδαγωγική του θεάτρου σε θέματα που αφορούν στη συμβολή του θεατρικού παιχνιδιού στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, στην ενίσχυση της παιδικής αυτοαντίληψης, στη διαχείριση των συγκρούσεων στη σχολική τάξη και στη διδασκαλία μαθημάτων του Δημοτικού σχολείου με τη χρήση δραματικών τεχνικών. Τέλος, έχει δημοσιεύσει έξι βιβλία και πολλά άρθρα σε σχέση με το θεατρικό παιχνίδι και το Εκπαιδευτικό Δράμα.
Λενακάκης Αντώνης, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ο Αντώνης Λενακάκης είναι Λέκτορας Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διπλωματούχος Παιδαγωγός (Dipl. Päd.) του Πανεπιστημίου Έσσεν Γερμανίας, θεατροπαιδαγωγός της Σχολής Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Βερολίνου και Διδάκτορας Φιλοσοφίας (Dr. phil.) της Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και, παράλληλα, Θεατροπαιδαγωγική, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Π.Τ.Δ.Ε., Διδασκαλεία Π. & Δ.Ε., Πρόγραμμα «Εξομοίωση»), στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Π.Τ.Π.Ε.), στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Π.Τ.Δ.Ε. και Διδασκαλείο Δ.Ε.), και έχει εμψυχώσει, στο πλαίσιο επιμορφωτικών σεμιναρίων, πλήθος θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων και εργαστηρίων αισθητικής διαπαιδαγώγησης με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συμμετείχε στην ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη Προγραμμάτων Σπουδών για το «Νέο Σχολείο» στο πεδίο «Πολιτισμός-Τέχνες» και στην ομάδα Εμπειρογνωμόνων Εκπαιδευτικής Πρακτικής και Εφαρμογών για την Παραγωγή Επιμορφωτικού Υλικού και την Επιμόρφωση Επιμορφωτών του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενώ μελετήματά του βρίσκονται σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Παρζακώνη Αφροδίτη, Παιδαγωγός Θεάτρου, Σκηνοθέτης, Εμψυχώτρια Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού, Πρόεδρος Σωματίου Εμψυχωτών Θ.Π «Θεώμαι κ Δρω»
Η Αφροδίτη Παρζακώνη είναι παιδαγωγός Θεάτρου, Σκηνοθέτης, Εμψυχώτρια Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού, Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Εμψυχωτών Θ.Π. «Θεώμαι και Δρώ». Σπουδές: Παιδαγωγική Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού, Νηπιαγωγική, Ειδική Παιδαγωγική. Εξειδίκευση: «Σημειολογία-Αισθητική Θεατρικής Πράξης», «Παιδευτική Θεατρική Έκφραση–Θεατρική Αγωγή», «Αίσθηση των 5 αισθήσεων». Εργασιακή Εμπειρία: Βασική Εμψυχώτρια τριετούς Εργαστήριου Παιδαγωγικής Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού «Λάκης Κουρετζής», Θέατρο Ημέρας. Βασική συνεργάτης του Λάκη Κουρετζή (εισηγητής Θεατρικού Παιχνιδιού στην Ελλάδα). Υπεύθυνη ενδυματολογικού- σκηνογραφικού σχεδιασμού «ΣημείΟψης» (θεατρικά κουστούμια-ειδικές κατασκευές). Ως Παιδαγωγός Θεάτρου–Σκηνοθέτης: Εργαστήριο Έκφρασης-Επικοινωνίας Δήμου Παπάγου–Χολαργού (2002 έως σήμερα). Θεατρικό Εργαστήρι «Άπλετοι Κήποι» Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων (2002 έως σήμερα). Σύλλογος Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Δια του Θεάτρου», Πάτρα (1999 έως σήμερα). Θεατρική ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου «ΙΛΙΣΟΣ», Ιλίσια. Θεατρική ομάδα Πανεπιστημίου Αθηνών «Φυσική Σκηνή». Συνεργασία με Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Συνεργασία με περιοδικό «Παιδί και Νέοι Γονείς», παραστάσεις ενήλικων και παιδιών στα πλαίσια Συνεδρίων-Ειδικών Εκδηλώσεων. Ως Επιμορφώτρια–εκπαιδεύτρια: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙΝΑ–Τέχνη και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση» Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (1997-2004). ΙΕΚ Πάτρας Τμήμα Προσχολικής Αγωγής–Δραστηριοτήτων και Έκφρασης. Συνεργασία με σχολικούς συμβούλους, κέντρα Περιβαλλοντικής Αγωγής, τμήματα Αγωγής Υγείας, τμήματα Πολιτιστικών θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων, UNICEF, XEN, OMEP, Πανελλήνιο Δίκτυο Θεάτρου στην Εκπαίδευση, παιδικούς σταθμούς, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, παιδικά φεστιβάλ δήμων, Παιδική Σκηνή «Θεάτρου Ημέρας».
Τσελφές Βασίλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Βασίλης Τσελφές είναι καθηγητής της Φυσικής και της Διδακτικής της στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει, μόνος και σε συνεργασία, άρθρα στην περιοχή της Φυσικής Στερεού Σώματος και στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Μερικοί τίτλοι από τις πιο πρόσφατες δουλειές του είναι: «Δοκιμή και πλάνη: το εργαστήριο στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών», Νήσος (2002), “Science Education in the Knowledge Based Society” (co-ed), Kluwer (2003), “Cultural obstacles in the science learning process: The case of the Greek elementary education” (2003), “Knowledge in the new technologies” (co-ed), Peter Lang (2005), “Crossing Cultural Borders between Science and Shadow Theatre: the Case of Light Part I & II” (2006, 2007), “Science and Theatre Education: A Cross-disciplinary Approach of Scientific Ideas Addressed to Student Teachers of Early Childhood Education (2009), “Η εικονικότητα της εκπαιδευτικής πράξης και η περίπτωση της διδασκαλίας-μάθησης των Φυσικών Επιστημών” (2010).
Παρούση Αντιγόνη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η Αντιγόνη Παρούση είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το αντικείμενό της είναι: Παιδαγωγική της Θεατρικής Έκφρασης. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή, μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία της μαριονέτας και διδακτορικό στο Θέατρο της Κούκλας στη Θεατρική Ακαδημία της Σόφιας. Από το 1976 ασχολείται με το κουκλοθέατρο· δούλεψε για δεκαπέντε χρόνια στο κουκλοθέατρο Αθηνών «Ο Μπαρμπα-Μυτούσης» και συμμετείχε με παραστάσεις σε διεθνή φεστιβάλ μαριονέτας. Οργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας στην Ύδρα και διευθύνει την ομάδα κουκλοθέατρου «Το Γκρι Κουτί». Τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο “Michael Meschke”, για τη συμβολή της στην ανάπτυξη και ανανέωση της τέχνης του κουκλοθέατρου (12/07/2006).
Oddie David σκηνοθέτης, ηθοποιός, Ειδικός Ερευνητής Πανεπιστήμιο Πλύμουθ, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο David Oddie Ειδικός Ερευνητής Πανεπιστήμιο Πλύμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δούλεψε ως ηθοποιός, και στη συνέχεια ίδρυσε το θεατρικό οργανισμό Plymouth Barbican Theatre Company και τον καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό οργανισμό Barefoot του Πλύμουθ. Το 1999 σχεδίασε το προπτυχιακό πρόγραμμα θεατρικών σπουδών για το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ St. Mark and St. John (UCP Marjon), στο οποίο και δίδαξε. Το 2004 σχεδίασε και άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα ARROW - Art: a Resource for Reconciliation Over the World (Τέχνη: μια Δύναμη Συμφιλίωσης ανά τον Κόσμο), το οποίο ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου χαρακτήρισε ως «συναρπαστικό και άκρως επίκαιρο». Με το πρόγραμμα ARROW δούλεψε μεταξύ άλλων στη Δυτική Όχθη, στο Κόσσοβο, στη Σιέρα Λεόνε και στη Νότια Αφρική. Το 2006 έλαβε το βαθμό του National Teaching Fellow της Ακαδημίας Ανώτερης Εκπαίδευσης της Βρετανίας, ενώ το 2008 του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος MBE (Member of the Order of the British Empire) για τις υπηρεσίες και το έργο του. Αντλώντας από την πολύπλευρη εμπειρία του σχεδίασε και ένα πιλοτικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το UCP Marjon με τίτλο «Δημιουργικός μετασχηματισμός των συγκρούσεων μέσα από τις τέχνες». Αυτήν την περίοδο αναπτύσσει μια νέα πρωτοβουλία, το Συνέδριο INDRA - IΝternational Development of Reconciliation through the Arts (Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη της Διεθνούς Συμφιλίωσης μέσω των Τεχνών).
Oddie David σκηνοθέτης, ηθοποιός, Ειδικός Ερευνητής Πανεπιστήμιο Πλύμουθ, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο David Oddie Ειδικός Ερευνητής Πανεπιστήμιο Πλύμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δούλεψε ως ηθοποιός, και στη συνέχεια ίδρυσε το θεατρικό οργανισμό Plymouth Barbican Theatre Company και τον καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό οργανισμό Barefoot του Πλύμουθ. Το 1999 σχεδίασε το προπτυχιακό πρόγραμμα θεατρικών σπουδών για το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ St. Mark and St. John (UCP Marjon), στο οποίο και δίδαξε. Το 2004 σχεδίασε και άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα ARROW - Art: a Resource for Reconciliation Over the World (Τέχνη: μια Δύναμη Συμφιλίωσης ανά τον Κόσμο), το οποίο ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου χαρακτήρισε ως «συναρπαστικό και άκρως επίκαιρο». Με το πρόγραμμα ARROW δούλεψε μεταξύ άλλων στη Δυτική Όχθη, στο Κόσσοβο, στη Σιέρα Λεόνε και στη Νότια Αφρική. Το 2006 έλαβε το βαθμό του National Teaching Fellow της Ακαδημίας Ανώτερης Εκπαίδευσης της Βρετανίας, ενώ το 2008 του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος MBE (Member of the Order of the British Empire) για τις υπηρεσίες και το έργο του. Αντλώντας από την πολύπλευρη εμπειρία του σχεδίασε και ένα πιλοτικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το UCP Marjon με τίτλο «Δημιουργικός μετασχηματισμός των συγκρούσεων μέσα από τις τέχνες». Αυτήν την περίοδο αναπτύσσει μια νέα πρωτοβουλία, το Συνέδριο INDRA - IΝternational Development of Reconciliation through the Arts (Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη της Διεθνούς Συμφιλίωσης μέσω των Τεχνών).
Κουρετζής Λάκης , παιδαγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας
Ο Λάκης Κουρετζής σπούδασε Ψυχολογία της Παιδαγωγικής, Αισθητική Αγωγή και έκφραση του παιδιού, Θέατρο - Παιδαγωγική θεάτρου, Ψυχοδυναμική του ηθοποιού, Σημειολογική- αισθητική ανάλυση θεατρικής πράξης (Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία). Τα θέματα αυτά συνεχίζει να ερευνά και να παρακολουθεί την εφαρμογή και την εξέλιξη τους στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Εργασιακή Εμπειρία - Διδασκαλία: Δημιουργός και εισηγητής του θεατρικού παιχνιδιού στην Ελλάδα το οποίο άρχισε να παρουσιάζει από το 1976. Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στο Μαράσλειο, Δ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής Σπουδών - βασικός εμψυχωτής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. Εργαστήρια διαρκούς εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, θεατρολόγων, ηθοποιών, κ.α. σε Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα θεάτρου του Α.Π.Θ, Σεμινάρια, διημερίδες Σχολικών συμβούλων, Εκπαιδευτικών φορέων, κ.α. Ερευνητικά εργαστήρια της Εταιρείας Σπουδών Σχολής Μωραΐτη και Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φ.Π.Ψ.), Θεατρικά εργαστήρια ηθοποιών – εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού στη Γαλλία, Θεατρικό παιχνίδι παιδιών γαλλικών σχολείων στο θέατρο AINU της Βαλανσιάν, στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών και Κύπρο. Συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μέλος σύνταξης αναλυτικών προγραμμάτων και της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος “ ΜΕΛΙΝΑ” των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού. Ως σκηνοθέτης έχει ανεβάσει περισσότερα από 80 έργα του ελληνικού και παγκόσμιου δραματολογίου, συνεργαζόμενος με διάφορους θιάσους και ομάδες ΔΗΠΕΘΕ, κ.α. Έχει τιμηθεί με το βραβείο σκηνοθεσίας ΔΗΜ.ΡΟΝΤΗΡΗ. Ιδρυτικό μέλος με την Ξένια Καλογεροπούλου, Άλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρρή, Δημ. Ποταμίτη, κ.α. του ελληνικού κέντρου της ASSITEJ. Θεατρικά κείμενα ανεβασμένα από θιάσους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Θέατρο ΣΤΟΑ, ΠΑΡΟΔΟΣ, ΘΕΑΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ, ΑΠΛΕΤΟΙ ΚΗΠΟΙ, ΔΗΠΕΘΕ, Θέατρο AINU _ PARIS και WIEN.) Το 1995 εξελέγει στην Γαλλία Πρόεδρος της Association Europeane du Theatre d’ Enfants. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρεία Καλλιτεχνικής Παιδευτικής Έκφρασης Θέατρο της Ημέρας με την Μάγκυ Μοντζολή. Βιβλία: “Με την Μαντώ στην λιακάδα” (εκδ. ΜΠΑΚΟΜΙΧΑΛΗ), “ Το μικρό μας περιβολάκι” (εκδ. ΓΝΩΣΗ), “Το θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα|” (εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ), “Θεατρικό Παιχνίδι – Παιδαγωγική Πρακτική και Θεατρολογική Προσέγγιση” (εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ), ΥΠ.Ε.Π.Ο-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο “Θεατρική Αγωγή Ι’" (βιβλίο για το δάσκαλο), (εκδ. Ο.Ε.Δ.Β ), “Στην αρχή ένα Γραμ… Μόνο” (εκδ. ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ), “Το Θεατρικό Παιχνίδι και οι Διαστάσεις του” (εκδ. ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ). Περισσότερες πληροφορίες για τον Λάκη Κουρετζή και το έργο του: THE WORLD ENCYCLOPEDIA OF CONTEMPORARY THEATER (EUROPE). Children’s Theater in Greece by Konstantza Georgakaki Project MUSE, Published by The Jones Hopkins University Press.
Nickel Hans-Wolfgang, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Βερολίνου, Γερμανία
Ο Prof. Dr. Hans-Wolfgang Nickel γεννήθηκε το 1933 στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας. Σπούδασε θεατρολογία, γερμανική φιλολογία, παιδαγωγικά, ιστορία πολιτισμού στο Σάαρμπρουκεν, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στη Βιέννη. Διδάκτορας θεατρολογίας στη Βιέννη (1960), εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Βερολίνο (1961), λέκτορας στην Παιδαγωγική Ακαδημία Βερολίνου (1964), εμπνευστής του «εκπαιδευτικού δράματος», καθηγητής Θεατροπαιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Βερολίνου (από το 1981) και ιδρυτής του Τμήματος Θεατροπαιδαγωγικής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Πρόεδρος της ένωσης εκπαιδευτικού δράματος και θεάτρου στην εκπαίδευση στο Βερολίνο (1983-1992). Πρόεδρος της γερμανικής ένωσης εκπαιδευτικού δράματος και θεάτρου στην εκπαίδευση (1987-1993). Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Βερολίνου (1985-1989). Συνεργασίες με φορείς και πανεπιστήμια σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Τουρκία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Κίνα, Η.Π.Α., Λατινική Αμερική, Μανίλα και Μπανγκόκ. Συνεργάτης της AITA/IATA. Πολλές δημοσιεύσεις για παιχνίδι, θεατρικό παιχνίδι, κούκλα, μάσκα, θεατροπαιδαγωγική. Από το 1970 γράφει συστηματικά κριτικές για το παιδικό και νεανικό θέατρο στο μηνιαίο περιοδικό Berliner Lehrerzeitung. Πρόσφατες δημοσιεύσεις: α) Hoffmann, K./Krieger, U./Nickel, H.-W. (επιμ.): Masken – eine Bestandsaufnahme mit Beiträgen aus Pädagogik, Geschichte, Religion, Theater, Therapie (Μάσκες – καταθέσεις από την Παιδαγωγική, την Ιστορία, τη Θεολογία, το Θέατρο, τη Θεραπεία). Βερολίνο: Schibri 2004. Β) Dörger, D./Nickel, H.-W.: Spiel- und Theaterpädagogik studieren (Σπουδάζοντας Θεατροπαιδαγωγική). Βερολίνο: Schibri 2005. Γ) Dörger, D./Nickel, H.-W.: Improvisationstheater. Das Publikum als Autor. Ein Überblick (Αυτοσχεδιαστικό θέατρο. Το κοινό ως συγγραφέας). Βερολίνο: Schibri 2008. Δ) Nickel, H.-W.: Regie: Thema und Konzept (Σκηνοθεσία: Ερμηνεία και Πρόθεση). Βερολίνο: Schibri 2009 (2η έκδ.).
Τζαμαργιάς Τάκης, σκηνοθέτης, Παιδαγωγικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Τάκης Τζαμαργιάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και παιδαγωγικά στο Μαράσλειο και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημ. Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος MΑ του Παν. Αθηνών στη Διδακτική Λογοτεχνίας και ειδίκευση στη Διδακτική Θεάτρου για Παιδιά, υποψήφιος διδάκτορας του και μέλος του ιδίου τμήματος, ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Διδάσκει επίσης στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής επίσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, επί εικοσαετίας δάσκαλος στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει διδάξει τεχνικές θεάτρου σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στηνΕκπαίδευση, το Εργαστήρι του τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΠΤΔΕ, το ΠΕΣΥΘ, Θεατρική Εμψύχωση στις Φυλακές Ανηλίκων Κορυδαλλού, Υποκριτική σε Δραματικές σχολές και σε εργαστήρια δήμων και κοινοτήτων ενώ επί 17 συνεχή χρόνια διευθύνει το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Κερατσινίου. Έχει ανεβάσει έργα ελληνικού κυρίως ρεπερτορίου είτε ως υπεύθυνος του Θεατρικής Σκηνής του Δήμου Κερατσινίου και της Εταιρείας Δυτικά της Πόλης, που προέκυψε από αυτήν, είτε συνεργαζόμενος με τα κρατικά Θέατρα και τους ελεύθερους θιάσους στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ανάμεσα στα έργα που ανέβασε συγκαταλέγονται: Αγγέλα (Γ. Σεβαστίκογλου), Καλλιφόρνια Ντρίμιν (Β. Κατσικονούρης) , Εις το ρεύμα της ζωής τους,(Διηγήματα του Σ. Δημητρίου), Συνεχιζόμενοι Λυγμοί (Η.Πολλάτος) 2ηΕυκαιρία (Γ.Ηλιόπουλος), Η Πάχνη (Α.Κ. Κούφαλη), Φτωχοί και Άγιοι (Α. Παπαδιαμάντης-Κύπρος-ΕΘΑΛ), Μικροαστικοί Γάμοι, Ο Καλός Άνθρωπος του Σε – Τσουάν, Αρχείο Γιόχαν Φάτσερ (.Μπρεχτ), Γελώντας άγρια (Ντουράγκ), Black Eyed (Σάμιε), Καυτός Πάγος (Λέιβερι-ΘΟΚ), καθώς και δραματουργικές συνθέσεις :Οι μπαλάντες του Μπραμς, Νυν εστί ξένος, Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι :Ιδού Εγώ κ.ά. Επίσης έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και ημερίδες σχεδόν αποκλειστικά για το θέατρο στο σχολείο και έχει γράψει άρθρα για αυτό.
Κοντογιάννη Άλκηστις, Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Η Άλκηστις Κοντογιάννη είναι Καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η διατριβή της με θέμα τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και την κοινωνικότητα μαθητών με νοητική καθυστέρηση έγινε στο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Έχει διδάξει ως Αναπληρώτρια καθηγήτρια, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει γράψει (39) βιβλία για παιδιά και για εκπαιδευτικούς. Συμμετέχει σε ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού (European network of Affective Education, Dynamic Pedagogy, Caft) και έχει διδάξει σε άλλες χώρες (Αγγλία, Ιταλία, Ιαπωνία).
Naughton Greg, Πανεπιστήμιο Winchester, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Greg Naughton εργάστηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας με την Εκπαιδευτική ομάδα του Corporate's Theatre στη Νέα Ζηλανδία, και ίδρυσε την Sun Theatre Company (θέατρο του δρόμου), αφού συνέχισε τις δραστηριότητές του ως σκηνοθέτης, επιμελητής και ηθοποιός αντικαταστάτης στη National Opera Company. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ίδρυσε και εργάστηκε σε Θέατρο για Νέους, καθώς επίσης και με τοπικές ομάδες πάνω στην αυτοεκτίμηση. Επίσης συνεργάστηκε με πολλές ανεξάρτητες κινηματογραφικές και ραδιοφωνικές εταιρείες παραγωγής ως ανεξάρτητος παραγωγός, σκηνοθέτης και μοντέρ. Το 2002, ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Winchester, μελέτησε τις εφαρμογές μέσων Δικτύωσης και Οπτικοακουστικής έκφρασης για την κοινότητα. Η παραπάνω ερευνητική εργασία οδήγησε στη δημιουργία του προπτυχιακού προγράμματος που συνέδεε την παραγωγή στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Ακολούθησε μια σειρά από έρευνες στο δημόσιο τομέα που συνδυάστηκαν με συμμετοχικά προγράμματα και προγράμματα προώθησης και έτσι τώρα προΐσταται του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Θεάτρου για την Ανάπτυξη. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζουν στο Θέατρο και στα Μέσα Επικοινωνίας ως μέσα ανάπτυξης και αναδημιουργίας της κοινότητας, και στον προσωπικό και πολιτικό αντίκτυπο που ασκούν οι δραματικές φόρμες στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τα νέα μέσα οπτικοακουστικής έκφρασης.
Burns Brendon, καθηγητής, Liverpool Institute for Performing Arts, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Brendon Burns είναι σκηνοθέτης, λέκτορας και εμψυχωτής με μεγάλη εμπειρία. Έχει εκπονήσει σημαντικά προγράμματα συμμετοχικού και εκπαιδευτικού θεάτρου/δράματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρώπη και στην Δυτική Αφρική. Σπούδασε υποκριτική στο Arts Educational School του Λονδίνου, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σ το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Middlesex. Έχει διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Solent Peoples Theatre , του Indefinite Article και του First Draft Theatre και Αναπληρωτής Διευθυντής τουThe Haymarket Basingstoke και του Proteus Theatre. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Θεάτρου στην Κοινότητα στο Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών του Λίβερπουλ, όπου και διδάσκει, καθώς και Διευθυντής του Foundation for Citizen Arts. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: η δουλειά του πολίτη-καλλιτέχνη, το Θέατρο για τη Δημοκρατία και η εκπαίδευση εμψυχωτών θεάτρου/δράματος.
Pammenter David, Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστήμιο Winchester, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο David R. Pammenter από το 1968 ασχολείται με το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το θέατρο των πολιτών, επινοώντας και δημιουργώντας ως επαγγελματίας σκηνοθέτης, επιμορφωτής και εκπαιδευτής. Προσχώρησε στη Θεατροπαιδαγωγική ομάδα του Belgrade Theatre Coventry’s το 1969, ενώ διετέλεσε διευθυντής της από το 1972 έως το 1978. Σκηνοθέτησε τον TheatreMobile, έναν ενοποιημένο τοπικό θίασο ενηλίκων με τις δικές του εργασίες πάνω στο Θέατρο στην Εκπαίδευση και τη μουσική. Αμέσως μετά έγινε Principal Lecturer και Διευθυντής Προγράμματος του Community Theatre Arts Course στο Rose Bruford College of Speech and Drama, όπου εκπαίδευε ηθοποιούς για 10 χρόνια, ενώ έγινε επίσης Διευθυντής Ανάπτυξης. Ασχολείται με τη δημιουργία, την ανάπτυξη, τη σκηνοθεσία και τη διοίκηση του θεάτρου της κοινότητας και του πολιτικού θεάτρου, θεατροπαιδαγωγικούς θιάσους και θιάσους που ασχολούνται με το θέατρο για την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των Theatre Foundry, M6, and Pit Prop. Ως Principal Lecturer στο πανεπιστήμιο του Winchester, συνέβαλε στην ανάπτυξη και την παράδοση ενός μαθήματος μεταπτυχιακού επιπέδου σχετικού με το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Θέατρο για την Ανάπτυξη, και ήταν επίσης Διευθυντής Προγράμματος για τις Σπουδές Δράματος, Θεάτρου και Τηλεόρασης. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την πολιτική της εκπαίδευσης των τεχνών και την ανάπτυξη προγραμμάτων και την εκπαίδευση / καθοδήγηση μέσω των θεατρικών τεχνών με θιάσους, πανεπιστήμια, το Βρετανικό Συμβούλιο και την εκπαίδευση και παροχή ΜΚΟ στην Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλασία. Τα κύρια ενδιαφέροντά του εστιάζουν στη δημιουργία και επινόηση θεάτρου και στην ανάπτυξη μιας πρακτικής παιδαγωγικών τεχνών του θεάτρου των πολιτών.
Prentki Tim, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Winchester, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Tim Prentki είναι Καθηγητής για το Θέατρο για την Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο του Winchester. Είναι συνεπιμελητής του περιοδικού The Applied Theatre Reader, ενώ πρόσφατα έγραψε τη μονογραφία The Fool in European Theatre. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του Research in Drama Education. Έχει γράψει άρθρα για το Θέατρο για την Ανάπτυξη σε περιοδικά στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Somers John, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Exeter, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο John Somers είναι δημιουργός θεάτρου και θεατρικός συγγραφέας και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι ομότιμος καθηγητής στο τμήμα θεάτρου/δράματος στο πανεπιστήμιο του Exeter. Συνταξιοδοτήθηκε από το πανεπιστήμιο το 2005 αλλά έκτοτε εργάζεται εντατικά σε άλλες χώρες (Φινλανδία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ελλάδα, Τσεχία και Τουρκία για το 2011-12) καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το βραβευμένο αλληλεπιδραστικό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμά του, “on the edge”, ταξίδεψε σε όλη τη χώρα για έξι μήνες και συμπεριλήφθηκε από τον οργανισμό Rethink ως μέρος της καμπάνιας του ‘ώρα για αλλαγή’ ενάντια στο στίγμα ενάντια σε άτομα με ψυχικά νοσήματα, για τη χρονιά 2009-2010. Έχει επίσης δημιουργήσει ένα νέο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα γύρω από το στρες και την αυτοκτονία στο πεδίο του κτηνιατρικού επαγγέλματος, το οποίο παίχτηκε το 2011 και το 2012.
Ο John ήταν κοσμήτορας του τμήματος Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου για τα χρόνια 1992-1995.
Έχει διατελέσει κοσμήτορας του τμήματος εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Exeter (1992-1995). Δημιουργεί εδώ και χρόνια αυθεντικά θεατρικά έργα σε κοινότητες και έχει φτιάξει και σκηνοθετήσει 10 αυθεντικά θεατρικά προγράμματα στο ανατολικό Devon ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Tale Valley Community Theatre (δες tvctheatre.org). Ίδρυσε το περιοδικό “research in drama education” (1995), τη θεατροπαιδαγωγική ομάδα Extream (2002), το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εφαρμοσμένη Δραματική Τέχνη» (MA Applied Drama, 1999) και το διεθνές συνέδριο για την έρευνα γύρω από το θέατρο/δράμα στην εκπαίδευση (1996).Η προσφορά του στο πεδίο έχει αναγνωριστεί με το ειδικό βραβείο Special Recognition Award από την American Alliance of Theatre in Higher Education (2003). Τα γραπτά του έχουν ευρέως εκδοθεί σε βιβλία και περιοδικά.
Oddie David, σκηνοθέτης, Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστήμιο Plymouth, Ηνωμένο Βασίλειο
Nicholson Helen, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο
Η Helen Nicholson είναι Καθηγήτρια Δράματος και Θεάτρου στο Royal Holloway Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ειδικεύεται στο θέατρο στην εκπαίδευση και το εφαρμοσμένο θέατρο. Συμμετέχει ως υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού Research in Drama Education. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται και τα: Applied Drama: The Gift ofTheatre, Learning to Teach Drama 11-18 (σε συνεργασία με τον Andy Kempe), Theatre & Education (Palgrave, 2009), Theatre, Education and Performance (Palgrave, 2011), Making a Performance: Devising Histories andContemporary Practices -με την Emma Govan και την Katie Normington- (Routledge, 2007). Συνεχίζει να εργάζεται σε πολλές διαφορετικές δομές στην Ιαπωνία, τη Νότιο Αφρική, το Λονδίνο και αλλού.
Hentschel Ulrike, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Βερολίνου, Γερμανία
Η Ulrike Hentschel, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες, παιδαγωγική και παιδαγωγική του θεάτρου, εργάστηκε ως δάσκαλος (1980-1987), είναι κάτοχος Phd στoν τομέα της θεατροπαιδαγωγικής (1996) και από το 2001 εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου και είναι υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος "theatrepedagogy". Από το 2009 είναι κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών, συν-εκδότης του "Zeitschrift für Theaterpädagogik" και αριθμεί πολλές δημοσιεύσεις σχετικά με αισθητική στην εκπαίδευση, το σύγχρονο θέατρο και την παιδαγωγική, το θέατρο στο σχολείο.
Baldwin Patrice, Πρόεδρος IDEA
Η Patrice Baldwin είναι Πρόεδρος του International Drama Theatre and Education Association (IDEA) και Πρόεδρος του National Drama στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση (World Alliance for Arts Education-WAAE) καθώς και διευθύντρια του Προγράμματος Drama for Learning and Creativity (D4LC). Η Patrice έχει εργαστεί ως διευθύντρια σχολείου, σύμβουλος, επιθεωρήτρια καθώς και ως σύμβουλος στα εκπαιδευτικά προγράμματα του BBC. Έχει γράψει πολλα βιβλία για το Θέατρο/Δράμα στην εκπαίδευση και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται σε θέματα θεάτρου και νευροεπιστημών.
Winston Joe, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Warwick, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Joe Winston είναι Καθηγητής στο Θέατρο στην Εκπαίδευση στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Warwick, όπου συντονίζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση. Το πρόγραμμα το παρακολουθούν πολλοί φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο. Συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα (συν-εκδότης)του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Research in Drama Education. Στις δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται τα Drama, Narrative and Moral Education (Routledge Falmer, 1998) και πιο πρόσφατα το Drama and English at the Heart of the Curriculum (David Fulton, 2004).
Neelands Jonothan, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Warwick, Ηνωμένο Βασίλειο
Nickel Wolfgang, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Βερολίνου
Prof. Dr. Hans-Wolfgang Nickel γεννήθηκε το 1933 στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας. Σπούδασε θεατρολογία, γερμανική φιλολογία, παιδαγωγικά, ιστορία πολιτισμού στο Σάαρμπρουκεν, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στη Βιέννη. Διδάκτορας θεατρολογίας στη Βιέννη (1960), εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Βερολίνο (1961), λέκτορας στην Παιδαγωγική Ακαδημία Βερολίνου (1964), εμπνευστής του «εκπαιδευτικού δράματος», καθηγητής Θεατροπαιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Βερολίνου (από το 1981) και ιδρυτής του Τμήματος Θεατροπαιδαγωγικής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Πρόεδρος της ένωσης εκπαιδευτικού δράματος και θεάτρου στην εκπαίδευση στο Βερολίνο (1983-1992). Πρόεδρος της γερμανικής ένωσης εκπαιδευτικού δράματος και θεάτρου στην εκπαίδευση (1987-1993). Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Βερολίνου (1985-1989). Συνεργασίες με φορείς και πανεπιστήμια σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Τουρκία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Κίνα, Η.Π.Α., Λατινική Αμερική, Μανίλα και Μπανγκόκ. Συνεργάτης της AITA/IATA. Πολλές δημοσιεύσεις για παιχνίδι, θεατρικό παιχνίδι, κούκλα, μάσκα, θεατροπαιδαγωγική. Από το 1970 γράφει συστηματικά κριτικές για το παιδικό και νεανικό θέατρο στο μηνιαίο περιοδικό Berliner Lehrerzeitung. Πρόσφατες δημοσιεύσεις: α) Hoffmann, K./Krieger, U./Nickel, H.-W. (επιμ.): Masken – eine Bestandsaufnahme mit Beiträgen aus Pädagogik, Geschichte, Religion, Theater, Therapie (Μάσκες – καταθέσεις από την Παιδαγωγική, την Ιστορία, τη Θεολογία, το Θέατρο, τη Θεραπεία). Βερολίνο: Schibri 2004. Β) Dörger, D./Nickel, H.-W.: Spiel- und Theaterpädagogik studieren (Σπουδάζοντας Θεατροπαιδαγωγική). Βερολίνο: Schibri 2005. Γ) Dörger, D./Nickel, H.-W.: Improvisationstheater. Das Publikum als Autor. Ein Überblick (Αυτοσχεδιαστικό θέατρο. Το κοινό ως συγγραφέας). Βερολίνο: Schibri 2008. Δ) Nickel, H.-W.: Regie: Thema und Konzept (Σκηνοθεσία: Ερμηνεία και Πρόθεση). Βερολίνο: Schibri 2009 (2η έκδ.).
Vio Koldobika σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός, Ισπανία
Μαθητής του Georges La Ferriere (Καναδάς), o Koldobika G. Vío είναι ένας από τους βασικούς εκπροσώπους αυτής της Παιδαγωγικής της Έκφρασης στην Ισπανία, όπου δίνει μαθήματα και σεμινάρια. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Universidad del País Vasco. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Κοινωνικού Θεάτρου στα Πανεπιστήμια Ramon Llull στη Βαρκελώνη και Porto στην Πορτογαλία. Έχει σκηνοθετήσει και συμμετάσχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Έχει εργαστεί σε διάφορες χώρες: Παλαιστίνη, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Βραζιλία, Νότιο-Αφρική. Δίδαξε Θέατρο Δρόμου και Κουκλοθέατρο στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου-Παντομίμας του Κιλκίς. Έχει εκδώσει τρία βιβλία σχετικά με το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου.
Κατσαρίδου Μάρθα, δασκάλα, θεατροπαιδαγωγός
Η Μάρθα Κατσαρίδου είναι δασκάλα σε σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Η διδακτορική διατριβή της (Α.Π.Θ.) εξετάζει τη μέθοδο της δραματοποίησης στη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος, σπούδασε Θέατρο στην εκπαίδευση (MA, Goldsmith’s College) και υποκριτική (Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης). Έχει σχεδιάσει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κύπρου και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο οποίο είναι αντιπρόεδρος. Έχει συνεργαστεί ως εμψυχώτρια με τα National Theatre και Tricycle Theatre (Λονδίνο), με πολιτιστικούς συλλόγους και σχολεία, και ως ηθοποιός σε παραστάσεις. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά.
Γιαννούλη Παναγιώτα (Μπέττυ), εκπαιδευτικός, κοινωνιολόγος
Η Παναγιώτα (Μπέττυ) Γιαννούλη είναι εκπαιδευτικός, κοινωνιολόγος, με σπουδές στην Εγκληματολογία και τα Οικονομικά. Έχει εργαστεί εθελοντικά στον τομέα κοινωνικής παρέμβασης σε Δήμους και από το 1998 έχει στρέψει τα ενδιαφέροντά της και την πρακτική της στην παιδαγωγική και την πολιτισμική δράση του θεάτρου στην εκπαίδευση. Η εργασία της περιλαμβάνει την έρευνα και την επιμόρφωση στην παιδαγωγική του θεάτρου, και το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αξιοποιούν το θέατρο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και διατέλεσε πρόεδρός του από το 2008-2011.