Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Δωδεκανήσου 2007

Θέατρο στην Εκπαίδευση: Γνωρίζοντας τον εαυτό μας και τους άλλους

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
σε συνεργασία με τη ΚΕ.Σ.Υ.Υ-Ν.Ε.Λ.Ε. Δωδεκανήσου
και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής Δωδεκανήσου


 

Βιογραφικά σημειώματα Εισηγητών-Εμψυχωτών


Η Αντιγόνη Αμανίτου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Παρίσι (DPLG) της École Nationale des Beaux Arts, Πειραματική Ψυχολογία (MAITRISE) Σορβόννη  Paris V. Απόφοιτος της θεατρικής σχολής Βεάκη. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 15 ταινίες μεταξύ των οποίων στο «1922» (Βραβείο Γυναικείου Ρόλου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και «Μπορντέλο» του Νίκου Κούνδουρου, «Βαποράκια» του Παύλου Τάσιου, «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Π. Βούλγαρη, L’ Enfant Fusille του Jean Marie Drot, Equinox του Νίκου Κορνήλιου, κ.α. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό παραστάσεων σε κρατικές σκηνές και στο ελεύθερο θέατρο συνεργαζόμενη με τους Γιάννη Χουβαρδά, Ανδρέα Βουτσινά, Μιχάλη Κακογιάννη, Γιάννη Τσαρούχη, Κώστα Μπάκα, Γιώργο Οικονόμου κ.α. Έχει συνεργαστεί σε καλλιτεχνικά δρώμενα με τους εικαστικούς καλλιτέχνες Takis, Minas, Τσαρούχης, Παπαδημητρίου, Χαραλαμπίδης. Στην τηλεόραση έχει εργαστεί και ως ηθοποιός και ως παραγωγός. Έχει παίξει σε σειρές και τηλεταινίες ελληνικές και διεθνείς. Έχει κάνει παραγωγή, επιμέλεια και παρουσίαση στις σειρές ντοκυμαντέρ «Αγαπητέ συνάδελφε», «Οδοντόβουρτσα», «Τρέχα γύρευε», «Iferno». Ραδιοφωνική παραγωγός στους σταθμούς Κανάλι 15, Seven X, Εν Λευκώ. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά άπταιστα.


Ο Δημήτρης Βασιλείου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει λάβει υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χαρακτικής και σκηνογραφίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής ενώ έχει κάνει και δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα. Έχει διδάξει σε προγράμματα της Ν.Ε.Λ.Ε και των Κ.Ε.Ε. και έχει οργανώσει εργαστήρια εικαστικών για παιδιά και ενήλικες. Από το 1995 είναι μόνιμα διορισμένος στην Β/θμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου και έχει επιμεληθεί σκηνογραφικά θεατρικές παραστάσεις στα πλαίσια προγραμμάτων Πολιτιστικών, Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και μέλος και ειδικός σύμβουλος του συλλόγου Εικαστικών Δωδεκανήσου.


H Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου είναι σολίστ κλασσικής κιθάρας, συνθέτης και παιδαγωγός της μουσικής. Σπούδασε μουσική και αρχιτεκτονική στην Αθήνα και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της μουσικές σπουδές στο Βασιλικό Κολλέγιο του  Λονδίνου με υποτροφία του Κολλεγίου. Ως σολίστ κιθάρας έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ελληνικές και ξένες ορχήστρες ή σύνολα μουσικής δωματίου καθώς και σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ερμηνείας και σύνθεσης (Αθήνα, Μπιλμπάο, Ρώμη, Μπολόνια, Τροία, Βοστώνη), αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Ως συνθέτης έχει εργασθεί στο χώρο της λεγόμενης «λόγιας» μουσικής και του θεάτρου και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε μουσικά και θεατρικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, Αγγλία, Δανία, Τουρκία, Ισπανία, Αμερική. Πραγματοποιεί σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια σχετικά με την έννοια της μουσικής εμπειρίας στο θέατρο και την εκπαίδευση, εστιάζοντας την έρευνά της σε «ερμητικά» γνωστικά πεδία, όπως η αρχαία μετρική, η μουσικότητα του ελληνικού λόγου και η ουσία της μουσικής ερμηνείας, τομείς με αφορμή τους οποίους έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα (εκδόσεις Μεταίχμιο) και έχει εισηγηθεί σε παγκόσμιες συνδιασκέψεις και μουσικά-εκπαιδευτικά-θεατρικά συνέδρια. Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής εταιρείας ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και διδάσκει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα.


Η Μαρία Καμπουροπούλου είναι Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης με Γνωστικό αντικείμενο «Καλλιτεχνική εκπαίδευση και δημιουργική σκέψη στο δημοτικό σχολείο». Είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών (Τμήμα Διακοσμητικής Ζωγραφικής) από την Accademia di Belle Arti, Lecce (Corso di Decorazione Pittorica) της πόλης Λέτσε Ιταλίας με ισοτιμία (ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) του πτυχίου με το αντίστοιχο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπονήσει διδακτορικό στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Φιλοσοφίας -Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας, με θέμα διατριβής «Καλλιτεχνική εκπαίδευση και Δημιουργική σκέψη στο δημοτικό σχολείο». Το διδακτικό της έργο περιλαμβάνει: καλλιτεχνική εκπαίδευση και δημιουργίες εικαστικών μορφών: θεωρία και πράξη, διαθεματική προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς με άξονα την τέχνη. Ευαισθητοποίηση σε θέματα διατήρησης, ανάδειξης και ανάπλασης πολιτιστικών χώρων, σχεδιασμός νέων πολιτιστικών προτάσεων που συνδυάζουν τις παραδοσιακές εκφράσεις με τις νέες τεχνολογίες Έρευνα-Τέχνη και επιστήμες: σχεδιασμός, οργάνωση, εφαρμογή και αξιολόγηση διεπιστημονικών προγραμμάτων. Το καλλιτεχνικό της έργο περιλαμβάνει: εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής, κεραμικής και πολυμέσων. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά προγράμματα στον τομέα της διατήρησης και ανάπτυξης της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και στη διαθεματική προσέγγιση «τέχνη-εκπαίδευση-περιβάλλον-πολιτισμός-αειφόρος ανάπτυξη». Είναι Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής και Σύγχρονης Τέχνης του Δήμου Ρόδου.


Η Σουσάνα Καρδούλια είναι ηθοποιός-σκηνοθέτις. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «Βεάκη». Παρακολούθησε το εργαστήρι εκφραστικών τεχνών της Μαρίας Πανούτσου και σεμινάριο θεάτρου στο «Actor Center Studio» στο Σίνδεϊ της Αυστραλίας. Από το 1983 ως το 2000 συμμετείχε ως ηθοποιός σε πολλές θεατρικές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου με το Δημοτικό Θέατρο Ρόδου και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου καθώς και τον «Οργανισμό Δωδεκανησιακού Θεάτρου». Από το 1994 έως το 2007 δραστηριοποιείται στο χώρο της σκηνοθεσίας ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων παιδιών και ενηλίκων (Σύλλογος Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης και Προσχολικής Αγωγής, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αφάντου, Δημοτικά σχολεία κ.α.). Η δράση της περιλαμβάνει επίσης διδασκαλία στο θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου, σε διάφορα δημοτικά (ημερήσια και ολοήμερα) σχολεία, στον Π.Ο.Δ. Αφάντου, ΚΔΑΠ Αρχίπολης κλπ. Επιπλέον έχει συμμετοχή σε πολλές μουσικές, ποιητικές και λογοτεχνικές βραδιές. Τέλος συμμετείχε σε επιτροπές Αξιολόγησης Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου του ΥΠΕΠΘ.


Η Μαρία Κλαδάκη γεννήθηκε στη Ρόδο. Είναι εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και διδάσκουσα (Π.Δ.407/80) στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αντικείμενο διδασκαλίας την «Ιστορία του Θεάτρου». Είναι διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα διδακτορικής διατριβής τις διαφυλικές σχέσεις στη Θεατρική Αγωγή. Έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπου εκπόνησε διπλωματική εργασία με θέμα το Θεατρικό Παιχνίδι. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου και μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.


Η Σοφία Μελισσουργού είναι απόφοιτος της Αν, Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου». Μετεκπαιδεύτηκε  στην Ισπανία (διπλ. RELATORES Mercedes Y Albano Madrid, Διπλ.Επαγγελματικής Σχολής MATILDE CORAL στην Τριάνα της Σεββίλης. Μέλος της Ακαδημίας Ισπανικών Χορών του Λονδίνου SOCIEDAD DE BAILE ESPAŇOL). Είναι μέλος του συμβουλίου Χορού της UNESCO και του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει σπουδάσει κλασική κιθάρα με το Γιάννη Γιακουμάκη και από το 1982 είναι ενεργό μέλος της Πειραματικής Χορωδίας Δήμου Ρόδου του Γιώργου Σακελλαρίδη. Είναι φοιτήτρια του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθύνει και διδάσκει στη δική της σχολή χορού από το 1995. Είναι αν. μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ροδίων.


Η Ευαγγελία Μουλά είναι φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εδώ και 13 χρόνια. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό- διατμηματικό τμήμα σπουδών «Παιδικό βιβλίο και Παιδαγωγικό υλικό» και είναι διδάκτωρ Παιδικής λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει δημοσιεύσεις πάνω σε θέματα εκπαιδευτικά, φιλολογικά και κυρίως παιδικής λογοτεχνίας σε ποικίλα επιστημονικά περιοδικά.


Ο Άρης Μπινιάρης-Παντελέων γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Παρακολούθησε τριετές σεμινάριο υποκριτικής στο θεατρικό εργαστήρι «Μυθολογία». Εργάστηκε ως ηθοποιός μεταξύ άλλων στο θίασο «Παντούμ» για διάστημα τριών χρόνων για τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων και θεαμάτων δρόμου, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου για την παράσταση «Τα ρόδα της αυγής». Συνεργάστηκε ως εμψυχωτής–ηθοποιός με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στα πλαίσια σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, με κοινωνικούς φορείς (Άρσις, Κέντρο Αποτοξίνωσης Παρέμβαση, Παιδικό Χωριό SOS) στο πλαίσιο προγραμμάτων για νέους και το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης «Ευπαλίνος» στα πλαίσια εκδηλώσεων για παιδιά. Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής εταιρείας ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ.


Ο Γιώργος Π. Μπινιάρης γεννήθηκε στην Αρχαία Κόρινθο. Θέατρο σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και στην "Κινηματογραφική Σχολή Ε. Χατζίκου". Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το "Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο" του Λεωνίδα Τριβιζά, το "Χοροθέατρο Ροές" της Σοφίας Σπυράτου, το "Θέατρο Σφενδόνη" της Άννας Κοκκίνου, και το "Απλό Θέατρο" του Αντώνη Αντύπα. Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τα Δημοτικά Θέατρα Λουτρακίου, Καστοριάς και Ναυπλίου και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Χίο. Ως εμψυχωτής και δάσκαλος θεάτρου συνεργάστηκε με καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, όπως η Δραματική Σχολή "Μορφές" στο Θέατρο "Εμπρός", το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και διδάσκει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής εταιρείας ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ. Σκηνοθετεί, διδάσκει και είναι υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Χίο.


Ο Γιώργος Οικονόμου είναι σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου. Είναι κάτοχος  BA και MA από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη φιλοσοφία, τις πολιτικές επιστήμες και τα οικονομικά (PPE). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σκηνοθεσίας στο Old Vic Theatre School (Postgraduate Directors’ Course). Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διδάξει, επίσης, υποκριτική στο Βristol Old Vic και υπήρξε ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς Observer Oxford Theatre Festival.


Η Καλλιόπη Τσαρούχη είναι νηπιαγωγός, απόφοιτος ΤΕΑΠΗ – Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και εκπαιδευτικός θεάτρου, κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου ΜΑ από το Πανεπιστήμιο του Durham της Μ. Βρετανίας, με τίτλο «Διδάσκοντας και μαθαίνοντας μέσα από το δράμα». Έχει εργαστεί, ως δασκάλα θεατρικής αγωγής σε ιδιωτικά σχολεία, συλλόγους, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, το τμήμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του  WWF Ελλάς, το Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου κλπ. Έχει διδάξει σε σεμινάρια δράματος για νηπιαγωγούς και δασκάλους. Διδάσκει στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής των ΙΕΚ ΔΟΜΗ (Θεατρικό παιχνίδι και Παιχνίδι).


H Άννα Τσίχλη-Μπουασσοννά είναι σκηνοθέτις και θεατρολόγος. Κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου στις Παραστατικές Σπουδές του The Central School of Speech and Drama (Υποτροφία Στάη). Υπό εκπόνηση διδακτορική διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Υποτροφία Ηράκλειτος). Σκηνοθέτησε παραστάσεις, video art και happenings. Συμμετείχε σε φεστιβάλ και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων και δραματολόγος της ομάδας ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. Δίδαξε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του The Central School of Speech and Drama, σε δραματικές σχολές, σε κέντρα θεραπείας και απεξάρτησης, σε θεατρικά εργαστήρια και σε σχολεία στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Επτά επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων οι τέσσερις  υπό δημοσίευση. Έχει εκλεγεί σε θέση ΕΕΔΙΠ στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με γνωστικό αντικείμενο «Σκηνοθεσία και Θεατρική Πρακτική».