Στο πλαίσιο του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παρουσιάζεται για σχολεία το εργαστήριο-εικαστική παράσταση «Ζωντανά Εδάφη»
Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ.
Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες για τμήμα ή ομάδα μαθητών.
Σχεδιασμός- Εμψυχωτές: Αντονέλλα Χήρα-σκηνοθέτις, Σόνια Ντόβα-χορογράφος, Χριστίνα Κρίθαρη-θεατροπαιδαγωγός, Στέργιος Στάμος-εικαστικός
Χώρος: Τρίκαλα, στη Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή
Σύντομη περιγραφή/στόχος
Τα «Ζωντανά Εδάφη», είναι μια βιωματική παραστατική δράση για εφήβους της πόλης των Τρικάλων, όπου ο σύγχρονος χορός, το θέατρο, η μουσική και η ψηφιακή τεχνολογία ζωντανεύουν και αλληλεπιδρούν με τα έργα της Αναδρομικής Έκθεσης του εικαστικού Στέργιου Στάμου. Τα “Ζωντανά Εδάφη” πειραματίζονται και θέτουν τα έργα τέχνης - εγκαταστάσεις, γλυπτά, ζωγραφική- σε μια βιωματική εμπειρία, καλώντας το νεανικό κοινό να προβληματιστούν για ένα από τα φαινόμενα της σύγχρονης πραγματικότητας: του διακυβεύματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επίσκεψη στο μουσείο μετατρέπεται σε ένα χωρο-χρονικό ταξίδι στο προσφυγικό́ βίωμα, στην έλλειψη ανοχής του διαφορετικού, στον πόλεμο και την αξία της Ειρήνης.
Οι καλλιτέχνες επιδιώκουν την εξοικείωση των εφήβων με την σύγχρονη τέχνη, τον προβληματισμό πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της τέχνης και της ενεργής συμμετοχικής θέασης, ανοίγοντας έναν διάλογο μέσω της διαδραστικότητας και της βιωματικής διαδικασίας, επιτρέποντας την ανάπτυξη της προσωπικής κατανόησης. Η ευαισθητοποίηση μέσω της αισθητικής της Τέχνης εμπνέει και δυναμώνει το μήνυμα της ειρήνης, και της υπεράσπισης της ελευθερίας.
Ο πρώτος σταθμός στην περιήγηση φέρνει τους εφήβους μπροστά στο γλυπτό Μνήμη στην αυλή του νεοκλασικού κτιρίου με ακουστικό ερέθισμα έναν μονόλογο από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στη συνέχεια με οδηγό έναν θεατροπαιδαγωγό θα περιηγηθούν στα δωμάτια με ενότητες όπως πόλεμος, πέρασμα, ταξίδι, , μετανάστευση, εγκατάσταση στις πόλεις με ανάλογα ηχοτοπία, αφηγήσεις, χορογραφίες, ποίηση και video art σε μια δημιουργική αλληλεπίδραση με την ζωγραφική και τα γλυπτά. Στο τελικό στάδιο οι μαθητές υπό την καθοδήγηση του εικαστικού συμμετέχουν σε εργαστήρι δημιουργώντας με διάφορα υλικά, το δικό τους γλυπτό στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου.
Η δράση “Ζωντανά Εδάφη" πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συνεργασία: Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη και η Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Μακρή
Ταυτότητα εκδήλωσης
Παραγωγή: Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη
Εγκαταστάσεις- Γλυπτά- Πίνακες: Στέργιος Στάμος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αντονέλλα Χήρα
Χορογραφία: Σόνια Ντόβα
Performers: Χριστίνα Κρίθαρη, Σόνια Ντόβα
Σχεδιασμός θεατροπαιδαγωγικού υλικού: Χριστίνα Κρίθαρη
Αφήγηση: Βασίλης Νανάκης
Video art: Θανάσης Σούντας, Σόνια Ντόβα
Κοστούμια: Γιώργος Κάλλας
Φωτογραφία: Βαγγέλης Καραλιόλιος
Φωτογραφίες Καταλόγου: Οδυσσέας Δραγατογιάννης
Βιντεοσκόπηση: Θανάσης Σούντας
Studio ηχογράφησης: Μουσείο Τσιτσάνη
Φιλική συμμετοχή:
Βάσω Γκουγκαρά, Φωτεινή Σπανού, Αναστασία Παπαϊωάννου,
Και οι έφηβες: Μαρίλια Ζαμπούρα, Δανάη Λούδα, Κωνσταντίνα Σιάσου- Παπαμιχαήλ
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr / humanrights@theatroedu.gr