Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα


 

2017-2018

Από το Μάιο του 2017 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με την ActionAid Hellas στην Αθήνα. Πρόκειται για ​ το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, ​έναν πολυχώρο δράσης και αλλαγής που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ενήλικες και καινοτόμα προγράμματα σε παιδιά και εφήβους, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που η πολυετής οικονομική κρίση έχει επιφέρει στη ζωή τους. 
Βρίσκεται στον Κολωνό, στην οδό Πέτρας 93, και στη δημιουργία του συνεργάστηκαν ​πολλοί και διαφορετικοί φορείς.

Το ​ Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση παρέχει στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 5​ προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες γυναίκες που καλύπτουν όλο το χρόνο:


Πρόγραμμα Δ: «Ας μιλήσουμε για εμάς» για ενήλικες - γυναίκες 

Αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα: 25 γυναίκες

Διάρκεια Εργαστηρίου: 2 ώρες/ 1 φορά την εβδομάδα για 5 μήνες

Το εργαστήρι επαναλαμβάνεται με διαφορετική θεματική & ύλη 2 φορές το χρόνο

Στόχος: ενδυνάμωση, διερεύνηση της σύνθετης κοινωνικής ταυτότητας, τόνωση αυτοπεποίθησης, χώρος για έκφραση συναισθημάτων, προβληματισμών, ιδεών, καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης και δημιουργικότητας μέσα από βιωματικές θεατρικές ασκήσεις και την μέθοδο του ψυχοδράματος.

Λίγα λόγια για τον τρόπο: Στο εργαστήρι αυτό οι γυναίκες εξοικειώνονται με τεχνικές επικοινωνίας (λεκτικής και μη λεκτικής), διαπραγμάτευσης και συνεργασίας μέσα από βιωματικές θεατρικές ασκήσεις.


 

Εμψύχωση: Βέρα Λάρδη

Στη σύγχρονη εποχή η γυναίκα καλείται να παίξει πολλούς ρόλους και να ανταπεξέλθει σε πολλές υποχρεώσεις συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο χρόνος που διαθέτει για δική της φροντίδα συχνά είναι πολύ περιορισμένος και δεν θεωρείται προτεραιότητα.

Η ομάδα ενδυνάμωσης γυναικών δημιουργήθηκε με στόχο προσφέρει έναν ασφαλή χώρο υποστήριξης όπου οι γυναίκες ξεδιπλώνοντας τη δημιουργικότητά τους μπορούν να είναι ο εαυτός τους να δεχθούν στήριξη και φροντίδα αλλά και να μοιραστούν τις προσωπικές της τους επιτυχίες. Αξιοποιώντας το ψυχόδραμα οι γυναίκες εξερευνούν σχέσεις και συναισθήματα που τις δυσκολεύουν και αναγνωρίζουν μοτίβα συμπεριφορών που τις εμποδίζουν να προχωρήσουν. Καλλιεργούν δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η ενεργητική ακρόαση, η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και η σωματική έκφραση. Εξοικειώνονται με την προσωπική έκθεση και τον δημόσιο λόγο. Κυρίως όμως μαθαίνουν να αγαπούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Όπως οι ίδιες είπαν:

Σε αυτή την ομάδα μιλάμε για όσα μας έχουν καθηλώσει. Παίρνουμε δύναμη.

Ανακάλυψα τους ρόλους που παίρνω. Μου αρέσει που εκφράζω το συναίσθημά μου. 

Δυναμώνω βάζοντας μικρούς στόχους.

Σε όποια φάση και να βρίσκεται κανείς βοηθιέται μέσα από τη διαδικασία να πάρει απαντήσεις. Φεύγεις ανακουφισμένη. Είναι με πολλή αγάπη, εμπιστοσύνη. Χωρίς πίεση.  

Θέλω να δυναμώσω γιατί το έχω αποφασίσει. Κι όμως δεν είμαι μόνη μου. Πήρα πολλά βάρη στην ζωή και στη ομάδα τα μοιράζομαι.

Μπαίνοντας στην ομάδα γέμισα τη βαλίτσα μου χορό, διασκέδαση, γνώση, φιλία, αγάπη, αλληλεγγύη, σοφία.

Δεν ήξερα τι θα βρω; Βρήκα χαρά, τον εαυτό μου, τη δύναμή μου, αδυναμίες που θα ήθελα να μικρύνουν στο χρόνο.

Νιώθω κατά κάποιον τρόπο ηθοποιός. Ελπίζω χαριτωμένη στους ρόλου που παίζω.

Νιώθω σημαντική και μοναδική στην ομάδα. Ακούω με σεβασμό ότι έχουν να πουν. Έκλαψα, γέλασα και πέρασα καλά, αναθεώρησα και πιστεύω σε κάτι καλύτερο για όλους μας. “Σας αγαπώ και ευχαριστώ!”

Τις Παρασκευές δεν υπάρχει μοναξιά. Υπάρχει δέσιμο, φιλία, αγάπη , συμμετοχή.



12

 

Συντονίστρια των προγραμμάτων στο "Επίκεντρο" του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση​: Γιώλικα Πουλοπούλου 

​Εργαστήρια παιδιών-εφήβων: 
​Νικολέττα Δημοπούλου, Ιωάννα Κυρίτση, Μαριλία Μερσινιάδη, Δέσποινα Μιτσιάλη

Εργαστήριο γυναικών:
Βέρα Λάρδη

Δείτε περισσότερα εδώ: http://epikentro.actionaid.gr & https://www.youtube.com/watch?v=HOmB4Y6Wge4