Αποτελέσματα αναζήτησης

Το θέατρο της εμψύχωσης: διαδραστική αφήγηση και εφαρμογές στη σχολική τάξη

Το θέατρο της εμψύχωσης: διαδραστική αφήγηση και εφαρμογές στη σχολική τάξη

Σπέτσες, 25-31/7/2010, Εργαστήριο, Στάθης Μαρκόπουλος

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 25/7/2010 12:00 μμ - 31/7/2010 11:00 πμ Export event


 


Σπέτσες, 25-31 Ιουλίου 2010 
9η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2010
«Θεατρικές διαδρομές»


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5: «Το θέατρο της εμψύχωσης: διαδραστική αφήγηση και εφαρμογές στη σχολική τάξη»
Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίχτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοπαιχτών-UNIMA Hellas

Το εργαστήριο θα εστιάσει στην οικειοποίηση των αφηγηματικών εργαλείων του κουκλοθεάτρου και των δυνατοτήτων χρήσης τους στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Ευρύτερος στόχος του είναι α) η συνολική θεώρηση της διαδικασίας παραγωγής μιας παράστασης με κούκλες: επιλογές, σχεδιασμός, δραματουργία, κατασκευές, εμψύχωση β) η μετατροπή του εκπαιδευτικού στόχου σε θεατρικό στόχο και το χτίσιμο του μαγικού σύμπαντος που θα τον υλοποιήσει. Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν είναι: η πρακτική και θεωρητική προσέγγιση του φαινομένου "κούκλα". Η εξερεύνηση πολλαπλών επιλογών (διαφορετικές τεχνικές και υλικά, τρόποι παρουσίασης, δυναμική των σχέσεων, σκηνογραφία και σκηνοθεσία, ποιητική συμπύκνωση, ρυθμός) η πρακτική εφαρμογή, ατομική ή σε μικρές ομάδες. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μικρών παραστάσεων με συγκεκριμένο στόχο. Η δομή του εργαστηρίου περιλαμβάνει :·πρακτικά πειράματα και εισαγωγή στις έννοιες της εμψύχωσης και της υλοποίησης, ·σύντομη ιστορική αναδρομή-συζήτηση για την λειτουργία της κούκλας  ·παραδειγματικές κατασκευές, υλικά και εργαλεία (τεχνικές γαντόκουκλας, μαρότας, μαριονέτας, σκιάς, επιτραπέζιας κούκλας, θέατρο του αντικειμένου/ υλικά: χαρτί, χαρτοπολτός, ξύλο, σφουγγάρι, αντικείμενα, φυσικά υλικά, ύφασμα κ.α.) ·επιλογή θεματολογίας, εκπαιδευτικού στόχου, τεχνικής, αισθητικής κλπ ·προετοιμασία, επεξεργασία, δοκιμές και χτίσιμο της παράστασης, παρακολούθηση και συζήτηση της πορείας των υπόλοιπων παραγωγών. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την τελική παρουσίαση των μικρών παραστάσεων στο κοινό της κατασκήνωσης την τελευταία νύχτα. Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθεί οπτικό υλικό (βίντεο -παρουσίαση και συζήτηση), θα δοθεί έντυπο υλικό υποστήριξης (σημειώσεις - κείμενα - σχέδια) και θα υπάρχουν "έτοιμες" κούκλες προς εξερεύνηση.

Ο Στάθης Μαρκόπουλος φοίτησε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας και μαθήτευσε στον ισπανικό θίασο κούκλας Marionetas del Matadero και στην Ακαδημία Κουκλοθεάτρου της Πράγας. Από το 1992 ασκεί επαγγελματικά την τέχνη της θεατρικής κούκλας στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε παραγωγές του «Κουκλοθέατρου Αγιούσαγια!» (6 έργα για τον δρόμο και το θέατρο), του οποίου είναι ιδρυτής, καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους (22 παραγωγές). Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο, σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Στο εργαστήριο του κουκλοθέατρου Αγιούσαγια, οργανώνει ετήσιο κύκλο εκπαίδευσης πάνω στη θεατρική μαριονέτα, από τον οποίο έχουν περάσει αρκετοί από τους νέους επαγγελματίες του χώρου. Από το 1994 διευθύνει το περιοδικό ΝΗΜΑ. Έχει μεταφράσει και εκδώσει κείμενα γνωστών κουκλοπαικτών στα ελληνικά. Από το 2001 είναι πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας (UNIMA).

Print

Number of views (33)/Σχόλια (0)

Αρχείο

«Οκτώβριος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
30
12
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Τρίκαλα, 2/10/2019, Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση
3456
Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Κέρκυρα, 6/10/2019, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς (Σ2), Μαρία Διβανέ, Φωτεινή Δημουλή
789
10
11
12
13
14
15
Εργαστήριο για μαθητές - Περάσματα

Εργαστήριο για μαθητές - Περάσματα

Λάρισα, 15/10/2019, Εργαστήριο για μαθητές, 7ο ΓΕΛ Λάρισας
161718
19
20
Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Θεσσαλονίκη 18-20/10/2019, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ20), Τζένη Καραβίτη, Ιωάννα Μήτσικα, Χριστίνα Κρίθαρη, Αντονέλλα Χήρα
21222324252627
28293031123
45678910

Κατηγορίες

Αναζήτηση