Αποτελέσματα αναζήτησης

Το Παραμύθι: ανάγνωση, αφήγηση, δραματοποίηση

Το Παραμύθι: ανάγνωση, αφήγηση, δραματοποίηση

Αθήνα, 18/3/2006, Εργαστήριο, Ιωάννα Μαμακούκα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/3/2006 3:00 μμ - 5:30 μμ Export event

5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

Ιωάννα Μαμακούκα , εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, DEA Θεατρικών Σπουδών

«Το Παραμύθι: ανάγνωση, αφήγηση, δραματοποίηση

 

 

Εργαστήριο 2,5 ωρών - Γλώσσα: Ελληνικά

 

Σ’ αυτό το εργαστήριο θα προσεγγίσουμε το παραμύθι σαν «ζωντανό» υλικό, χρησιμοποιώντας τη φωνή μας, τις φωνές μας και τον χώρο. Έτσι, αποσπάσματα του παραμυθιού θα χρησιμοποιηθούν σαν «παρτιτούρες». Θα ανακαλύψουμε την ουσία του παραμυθιού μέσα από προτάσεις-ασκήσεις: α) ομαδική ανάγνωση αποσπασμάτων (σαν Χορός) β) διασταυρούμενους διάλογους, αφηγήσεις και ερμηνείες ρόλων, έτσι ώστε να δοθεί μια πλήρης εικόνα των χαρακτηριστικών του παραμυθιού, γ) ομαδική διήγηση του παραμυθιού με τα στοιχεία που θυμάται το κάθε παιδί, τις παραλλαγές που προτείνει ο κάθε αυτοσχέδιος παραμυθάς, κλπ. δ) μια νέα προσέγγιση δημιουργικής αφήγησης με την παραγωγή ήχων, την εμψύχωση αντικειμένων κλπ. Τέλος, θα προχωρήσουμε στην ομαδική δραματοποίηση μέσω μικτών τεχνικών θεάτρου, όπως η σωματική έκφραση, η εμψύχωση αντικειμένων, η μιμική κλπ.

 

Η Ιωάννα Μαμακούκα είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές  θεατρικές σπουδές (Licence, Maîtrise, D.E.A.) στο Παρίσι (Université Paris III). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια σωματικής έκφρασης, κλόουν, κουκλοθέατρου, μιμικής, σκηνοθεσίας, μουσικού θεάτρου, φωνητικής, μοντέρνου χορού, παντομίμας και δημιουργίας μάσκας στη Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία και Ελλάδα. Έχει εργασθεί ως βοηθός σκηνοθέτη στη Γαλλία και την Ελλάδα, ως σκηνοθέτις (“Il faut de l’ombre à la lumière”, Théâtre National de la Colline, Παρίσι, με τις αφηγήτριες παραμυθιών Α. Στρουμπούλη και Σ. Βούλγαρη στην Αθήνα), ως ηθοποιός («Απογραφή», στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, «Η πόλη των παρεκκλίσεων», Μασσαλία, «Εμείς θα κάνουμε τον γύρο του κόσμου», Μασσαλία), ως  κουκλοπαίκτρια («Ο Αρλεκίνος και η Σκιά του», και «Αποκάλυψη» στο Διεθνές Φεστιβάλ Ύδρας, «Δον Κιχώτης», Αθήνα, «Μικρές ερωτικές ιστορίες με τα δάχτυλα», Αθήνα). Έχει διευθύνει πολλά θεατρικά εργαστήρια για παιδιά  και ενηλίκους στη Γαλλία (Παρίσι και Μασσαλία) και στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) κι έχει διδάξει θεατρικά μαθήματα στη Γαλλία (Maison du Geste et de l’Image- Παρίσι, Lycée Colbert, CollègeAnatole France και  Lycée Pierre Puget, Μασσαλία) και την Ελλάδα (Σχολή Μωραΐτη στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Δημιούργησε πρόσφατα ένα θέαμα για παιδιά με τίτλο «Εμείς θα κάνουμε το γύρο του κόσμου», βασισμένο στη μιμική, το κουκλοθέατρο, το χορό κλπ, όπου παίζει όλους τους ρόλους η ίδια. Το έργο παρουσιάστηκε στη Γαλλία (Μασσαλία) και παίζεται τώρα σε σχολεία και θέατρα στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες και Αθήνα).

Κατηγορία Δράσης
  • Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Εργαστήρια
Πόλεις
  • Αθήνα
Έτος
  • 2006
Εμψυχωτές
  • Μαμακούκα Ιωάννα
Print

Number of views (160)/Σχόλια (0)

Theme picker

Αρχείο

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Κατηγορίες

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά