Όλες οι δράσεις στην Θεσσαλία

"Εργαλεία, Συν-σχεδιασμός και Δημιουργία δράσεων για το Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ «MAZI»

"Εργαλεία, Συν-σχεδιασμός και Δημιουργία δράσεων για το Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ «MAZI»

Τρίκαλα 3/3/2024, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Σόνια Ντόβα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 3/3/2024 10:00 πμ - 2:00 μμ Export event


ΤΡΙΚΑΛΑ,   3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 10:00-14:00

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

«κι αν ήσουν εσύ;» -  "Εργαλεία, Συν-σχεδιασμός και Δημιουργία δράσεων για το Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ «MAZI»

Χώρος: : Διοικητήριο- Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη (Βενιζέλου & Καρδίτσης 1

Εμψύχωση: Σόνια Ντόβα

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Κεντρικής Ελλάδας και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.)  στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;» - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, διοργανώνει επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο/εργαστήριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν το πρόγραμμα ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Το σεμινάριο εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο «κι αν ήσουν εσύ;  - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων»  που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί  σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης έως και 190 ωρών. 
Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό πρόγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και  πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). 

Το σεμινάριο εντάσσεται στην Ενότητα Β του επιμορφωτικού κύκλου  του προγράμματος "κι αν ήσουν σύ;"
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)

Σύντομη περιγραφή:  Στο εργαστήρι οι συμμετέχ*ουσε/ςοντες θα δουλέψουν με αρχές του εκπαιδευτικού δράματος, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, και της συμμετοχικής χορογραφίας, θα δοθούν εργαλεία από το θέατρο εικόνων», και ειδικότερα οι «δυναμικές εικόνες» σε συνδυασμό με βασικές τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, για τη διερεύνηση απόψεων, έκφραση ιδεών και συναισθημάτων αλλά και ως διαδικασίας που οδηγεί σε παραστασιακό γεγονός. Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιηθεί το σώμα μας και οι ιστορίες μας, λογοτεχνικά κείμενα και ντοκουμέντα, θα δοθούν εργαλεία συλλογικής δραματουργίας με την οποία το παραστασιακό προϊόν θα είναι συλλογικό και αυτοσχεδιαστικό, θα δομήσουμε από κοινού τη μεθοδολογία που θα υλοποιηθεί με την εκάστοτε μαθητική ομάδα δράσης για το παραστασιακό δρώμενο που θα συμμετέχει στο Πανελλήνιο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ «MAZI» του Γραφείου Κεντρικής Ελλάδας στα Τρίκαλα.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό και συμμετοχικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων, και άλλες δραστηριότητες με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο και έδαφος. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είναι απαραίτητο:

  • να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο (και στο έδαφος)
  • να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στο σύνολό του
  • να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Υλικό θα δοθεί στο τέλος του σεμιναρίου

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Κεντρικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Συνεργασία: Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη
Συντονισμός: Σόνια Ντόβα, Τοπική Συντονίστρια προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»,
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / 2106541600/ 6975121171

Βιογραφικ'ο σημείωμα

Η Σόνια Ντόβα είναι επαγγελματίας στον κλάδο του χορού η οποία διαμένει στην Ελλάδα και εργάζεται στην Ευρώπη,τα τελευταία 15 χρόνια. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της με άριστα, στον τομέα του Χορού και της Συμμετοχής (Εθνική Σχολή Παραστατικών Τεχνών της Δανίας στην Κοπεγχάγη, DK), και κατέχει επίσης το κρατικό δίπλωμα κλασικού και σύγχρονου χορού από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού (GR). Η δουλειά της σκιαγραφείται από τη συνύφανση της τέχνης, της κίνησης και της παιδαγωγικής. Η πρακτική της επικεντρώνεται στη συνεχή έρευνα της αντιληπτικής εμπλοκής και του αισθητηριακού κόσμο. Επιμελείται διάφορα καλλιτεχνικάεκπαιδευτικά προγράμματα με κεντρικό άξονα το ευαίσθητο σώμα (προγράμματα ERASMUS+). Είναι υπεύθυνη εκπαιδευτικών εργαστηρίων στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;»,του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με στόχο την καλλιέργεια ενσυναίσθησης σχετικά με το προσφυγικό φαινόμενο. Συνεργάστηκε με το Κέντρο Έρευνας Χορού Duncan (Αθήνα) στο πρόγραμμα “Moving Ground” και “Τhe Living Project”, ερευνητικών συλλογικών έργων με προσανατολισμό την συνύπαρξη τέχνης και καθημερινής ζωής. Είναι συνεργάτιδα στο ερευνητικό πρόγραμμα χορού «NOMADIC ACADEMY», με επικεφαλής την Anna Konjetzky (Μόναχο), σχεδιάζοντας πρακτικές χορού που εστιάζουν στην ΄πολιτική’ του σώματος μέσα από το πρίσμα της φεμινιστικής προοπτικής. Web link: soniantova

Θεσσαλία - Ημερολόγιο δράσεων

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
345678
"κι αν ήσουν εσύ; - πες το  δυναμικά με εικόνες!"

"κι αν ήσουν εσύ; - πες το δυναμικά με εικόνες!"

Βόλος,8-9 /2/2025, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Μάρθα Κατσαρίδου, Κώστας Μάγος
9
"κι αν ήσουν εσύ; - πες το  δυναμικά με εικόνες!"

"κι αν ήσουν εσύ; - πες το δυναμικά με εικόνες!"

Βόλος,8-9 /2/2025, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Μάρθα Κατσαρίδου, Κώστας Μάγος

Αναζήτηση