Οικολογική συνείδηση και θέατρο του καταπιεσμένου
Βιωματικό Θεατρικό εργαστήρι
5 και 6 Νοεμβρίου 2021
Χώρος: Δημοτικό Σχολείο Μαντουκίου Κέρκυρας, Ξενοφώντος Στρατηγού 58
Διάρκεια: 12 ώρες
Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου: 16.30 – 20.30 μ.μ.
Σάββατο, 6 Νοεμβρίου: 10.00 π.μ. – 14.00 μ.μ. και 16.30 – 20.30 μ.μ.
Κόστος: Δωρεάν (περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων/-ουσών)
Εμψυχωτές: Χριστίνα Ζώνιου ,Νίκος Γκόβας
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας οργανώνει βιωματικό θεατρικό εργαστήρι νέων ομάδων και εμψυχωτριών/-ών πάνω στον σχεδιασμό και την υλοποίηση θεατροπαιδαγωγικών παραστάσεων βασισμένων στις τεχνικές Θεάτρου του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) και ειδικότερα στο Θέατρο Φόρουμ (ΘΦ).
Στο εργαστήρι αυτό μέσα από θεατρικές δραστηριότητες θα επινοηθούν θεατρικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση- παρέμβαση στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας (σχολική και ευρύτερη κοινότητα) και όχι μόνο - πάνω σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της αλληλεξάρτησης τους με την προστασία της υγείας.
Ένα εργαστήρι κοινωνικού θεάτρου/θεάτρου του καταπιεσμένου για την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και την επεξεργασία δημιουργικών δράσεων, αντιδράσεων, προτάσεων και λύσεων με απώτερο στόχο την αποδόμηση της κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω στη φύση και την εξεύρεση βιώσιμων τρόπων κοινωνικής οργάνωσης σε αρμονία με το περιβάλλον.
Σε ποιους απευθύνεται:
- Το εργαστήρι απευθύνεται πρωτίστως σε ομάδες αλλά και σε μεμονωμένα άτομα με καθόλου ή μικρή εμπειρία στο ΘΦ, που θέλουν να εκπαιδευτούν με στόχο τη δημιουργία θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων-συμμετοχικών παραστάσεων για την επεξεργασία κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα ή την τοπική κοινωνία.
- Κριτήρια επιλογής αποτελούν η δέσμευση συμμετοχής σε όλα τα μέρη του εργαστηρίου καθώς και η προσφορά μικρού αριθμού παραστάσεων μετά το τέλος του σεμιναρίου.
- Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Οι θέσεις στο εργαστήρι είναι περιορισμένες.
- Υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής (στο τέλος της ενημέρωσης)
Προετοιμασία Ομάδας για παράσταση θεάτρου Φόρουμ
- Δραματουργία βασισμένη στο βιβλίο του Α. Τσέχωφ «Ο Βυσσινόκηπος»
(Οι συμμετέχουσες/-οντες πρέπει να το έχουν ήδη διαβάσει).
- Tο εργαστήρι είναι βιωματικό και οι συμμετέχουσες/-οντες παρακαλούνται να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια που να διευκολύνουν τις κινήσεις.
Προσοχή: Όλες οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν σε ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον, με τη τήρηση του υγειονομικού Covid-free πρωτοκόλλου λειτουργίας που ισχύει τη συγκεκριμένη περίοδο για τη διοργάνωση σεμιναρίων προς αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας.
Οι συμμετέχουσες/-οντες θα πρέπει:
1) αν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (μέχρι και 6 μήνες από τη διάγνωση) να το έχουν μαζί τους και να προσκομίσουν self test 24 ωρών
2) αν δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (μέχρι και 6 μήνες από τη διάγνωση) να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το αρνητικό αποτέλεσμα rapid test το οποίο θα έχουν κάνει μέχρι και 48 ώρες πριν την εκδήλωση.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
Δηλώσεις συμμετοχής: Μέχρι την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν την ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ εδώ.
Βιογραφικά
Η Χριστίνα Ζώνιου διδάσκει Υποκριτική και Κοινωνικό Θέατρο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ως μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από το 2005. Το ακ. έτος 2018/2019 δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια της Πίζας και της Ρώμης. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Σπουδών του Λυκείου Επιδαύρου, διεθνούς θερινού σχολείου αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον περιλαμβάνει τις σύγχρονες προσεγγίσεις στη σκηνοθεσία, υποκριτική και δραματουργία, την εκπαίδευση ηθοποιών, τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση, το εφαρμοσμένο/κοινωνικό θέατρο και το Θέατρο του Καταπιεσμένου.
Η Χριστίνα Ζώνιου έχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές θεάτρου, με εξειδίκευση στη σύγχρονη θεατρική πρακτική (σκηνοθεσία, υποκριτική, δραματουργία και θεατροπαιδαγωγική), στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997), στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (1998) και τη σχολή υποκριτικής Laboratie Nove στη Φλωρεντία (2002) ενώ έχει παρακολουθήσει και πολυάριθμα διεθνή σεμινάρια κατάρτισης. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2016) για την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής επάρκειας μέσω του Θεάτρου του Καταπιεσμένου.
Ο Νίκος Γκόβας σπούδασε μαθηματικά, θέατρο και παιδαγωγικά στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Αυστραλία. Ως Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής (1998-2014) αναπτύσσει τοπικά πολιτιστικά δίκτυα με έμφαση το θέατρο, τα οπτικοακουστικά (φωτογραφία-κινηματογράφος), τη λογοτεχνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά. Ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού «Εκπαίδευση & Θέατρο», μέλος της Διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Research in Drama Education (RiDE) (2011-2017) και ιδρυτής και πρόεδρος (1998-2008) της επιστημονικής ένωσης «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση». Έχει γράψει, συγγράψει ή επιμεληθεί πολλά βιβλία και άρθρα για το θέατρο και την εκπαίδευση. Εκπαιδευτής ενηλίκων με μεγάλη εμπειρία στην εμψύχωση ομάδων. Είναι συντονιστής του Προγράμματος "Κι αν ήσουν εσύ;" του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Οργάνωση: Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Κέρκυρας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας ΔΗ.ΜΟ.Π. «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ».
Πληροφορίες: / 6937087685 /zagoura@theatroedu.gr /www.TheatroEdu.gr