Σκοποί


Image

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

"δεν ξέρουμε αν όλοι οι μαθητές μπορούν να γίνουν καλλιτέχνες
ξέρουμε όμως ότι όλοι μπορούν να είναι δημιουργικοί.
Αυτή η δημιουργικότητα είναι κάτι σαν τη δύναμη της αγάπης 
που προσπαθεί να βγει προς τα έξω
Δεν διδάσκεται
Αλλά εμείς μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε κάτι τέτοιο να συμβεί"

Το "Πανελλήνιο ΔΙΚΤΥΟ για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ" είναι επιστημονική ένωση για την προώθηση της έρευνας και της πράξης του θεάτρου, του εκπαιδευτικού δράματος, του θεατρικού παιχνιδιού και των άλλων παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση (τυπική και μη τυπική).


Ίδρυση-Νομική μορφή: Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση ξεκίνησε άτυπα το 1998 από μια ομάδα εκπαιδευτικών που αναζητούσαν τη θέση του θεάτρου στην εκπαίδευση. Το Σεπτέμβριο 2001 συγκροτήθηκε ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για να μετατραπεί τον Ιούνιο 2006 στη σημερινή νομική μορφή: «μη κερδοσκοπικό σωματείο» . Είναι μια ανεξάρτητη επιστημονική ένωση με μέλη εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων.

Σκοπός: α) να συμβάλλει ώστε να αποκτήσουν οι παραστατικές τέχνες (θέατρο, εκπαιδευτικό δράμα, θεατρικό παιχνίδι, κ.ά.) κεντρική θέση στην τυπική αλλά και στην μη τυπική εκπαίδευση, β) να συνεισφέρει στην αναζήτηση προσεγγίσεων και τεχνικών για το θέατρο ως μορφή τέχνης, ως εργαλείο μάθησης και ως εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού. γ) να αναδείξει το «θέατρο στην εκπαίδευση» ως διακριτό επιστημονικό πεδίο.

Δράσεις: Η ένωση έχει επιμορφωτικές, επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες: 
Α) Οργανώνει Προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (σεμινάρια, ημερίδες, εργαστήρια κ.ά) και Προγράμματα εφαρμογής (Projects) όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν: α) Να γνωρίσουν πλευρές της τέχνης του θεάτρου (πχ υποκριτική, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, χορογραφία, δραματουργική επεξεργασία, κ.ά.) β) Να εξερευνήσουν τις δυνατότητες που έχει η θεατρική τέχνη, το Εκπαιδευτικό Δράμα και το Θεατρικό Παιγνίδι τόσο για τη διδασκαλία μαθημάτων του Αναλυτικού Προγράμματος όσο και ως εργαλείο αντιμετώπισης κοινωνικών ζητημάτων, γ) Να ανταλλάξουν εμπειρίες, να έρθουν σε επαφή με την επιστημονική έρευνα και πράξη όπως αναπτύσσονται διεθνώς σε θέματα εκπαίδευσης Θεάτρου και Δράματος. 
Β) Εκδίδει εκπαιδευτικό υλικό και βιβλία τα οποία διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας 
Γ) Εκδίδει το ετήσιο επιστημονικό Περιοδικό «Εκπαίδευση & Θέατρο» με διεθνή επιστημονική-κριτική επιτροπή 
Δ) Συγκεντρώνει και προβάλλει δωρεάν μέσα από την ιστοσελίδα εργασίες, καλές πρακτικές και άλλο χρήσιμο υλικό των μελών και φίλων. Στηρίζει οικονομικά και επιστημονικά καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες των μελών του. 
Ε) Οργανώνει κάθε 2-3 χρόνια τη «Διεθνή Συνδιάσκεψη της Αθήνας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» καθώς και την ετήσια «Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση» και εκδίδει τα αντίστοιχα Πρακτικά 
ΣΤ) Συντονίζει για την Ελλάδα τις δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στις 27 Νοεμβρίου. 
Ζ) Εκδίδει μηνιαίο ηλεκτρονικό «Ενημερωτικό Δελτίο»

Μέλη: Η ένωση προέκυψε από ανάγκη των ίδιων των εκπαιδευτικών και δεν έχει συντεχνιακό χαρακτήρα. Είναι εθελοντική πρωτοβουλία η οποία αναπτύχθηκε, απέκτησε Γραφεία/Παραρτήματα και συνεργάτες σε όλες τις περιοχές της χώρας και συνδέθηκε με εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναπτύσσοντας πλούσια δράση. Έχει περί τα 500-900 εγγεγραμμένα ανά έτος μέλη εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων.

Είναι το τακτικό μέλος της χώρας στον IDEA-International Drama/Theatre & Education Association (Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση) και ιδρυτικό μέλος του δικτύου IDEA Europe.

Ωφελούμενοι από τις διάφορες δράσεις είναι κυρίως εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που παρακολουθούν τις επιμορφώσεις και τα διάφορα projects, αλλά και εμψυχωτές ομάδων νέων και στελέχη ΜΚΟ που συμμετέχουν στις δράσεις για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων.


ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
• Πρακτικά Θεατρικά Εργαστήρια-Σεμινάρια σε διάφορες πόλεις 
• Η Διεθνής Συνδιασκέψη της Αθήνας 
• Η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση 
• Η Φθινοπωρινή Σύνοδος «Μπροστά στις νέες προκλήσεις» & η "Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση"

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 
• Βιβλία για το θέατρο στην εκπαίδευση 
• Μηνιαίο ηλεκτρονικό «Ενημερωτικό Δελτίο» 
• Εκπαιδευτικό Υλικό που διατίθεται δωρεάν (ασκήσεις, δραστηριότητες, συνοπτική περιγραφή θεατρικών έργων, άρθρα, δανειστική βιβλιοθήκη κ.ά.).

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «εκπαίδευση & θέατρο» με σημαντική αρθρογραφία επιστημόνων και καλλιτεχνών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Γραμματεία Τηλ/Φαξ: 2106541600 email: info@theatroedu.gr website: www.TheatroEdu.gr

επικοινωνία
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΔΡΑ
: Ευμολπιδών 41, Θέατρο 104, Γκάζι, 11854, Αθήνα 
Ώρες λειτουργίας: Δε-Τρ-Τε-Πα 9πμ-5μμ. Πέμπτη 9πμ-8μμ
Μετρό
: σταθμός "Κεραμεικός"
Λεωφορεία: 026, 027, 813, 856, 865, Α16, Στάση "Σίδερα" (επί Ιεράς Οδού)

Χάρτης...εδώ!: 

Επικοινωνία: 2106541600 / info@theatroedu.gr

 

Βίντεο για τα 10 χρόνια του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση