Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Δράση "Μαζί"

Δράση "Μαζί"

Ιωάννινα, 25/5/2018, Δράση "Μαζί", ΣΔΕ Ιωαννίνων

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 25/5/2018 1:00 μμ - 3:00 μμ Export event


Δράση "Μαζί"

"Χτίζουμε συνεργασίες- συνδημιουργούμε με χορό, χρώματα και πινέλα"

 

Ιωάννινα, 25/5/2018

Τόπος: Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων στο Community Center Ioannina ''Mikri Polis''

Φωτογραφικό υλικό στο: https://photos.app.goo.gl/hciJM7CrsW3ZUqXj7

Εμψυχωτές: Αγαθή Παππά (θεατρολόγος), Κονετάς Δημήτρης.

Εκπαιδευτικοί Χρύσα Μάνθου, Αμαλία Παπακώστα, Φερενίκη Φαρμάκη

Από το Κοινοτικό Κέντρο «Μικρή Πόλη» και την TerredesHommes o Ιωάννης Τραϊανός καθώς και 3 μεταφραστές.

Aπό την Ύπατη Αρμοστεία για τον ΟΗΕ η Αγγελική Κουρτέση.

Ομάδα μαθητών του Σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας Ιωαννίνων επισκέφθηκε το Community Center Ioannina “Mikri Poli” στο οποίο συναντιούνται τα απογεύματα πρόσφυγες από όλες τις δομές του Νομού. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε παιχνίδια γνωριμίας σε κύκλο, εκφράστηκαν ζωγραφίζοντας από κοινού, χόρεψαν Ηπειρώτικα παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία είχαν μεταφραστεί στις 3 γλώσσες (φαρσί, κουρδικά και αραβικά), κατέγραψαν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα τους από την κοινή αυτή δράση και τελικά συζήτησαν θέματα σχετικά με την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.

Διερευνήθηκε η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις εγγραφής προσφύγων στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και διατυπώθηκε η επιθυμία δημιουργίας μικτής θεατρικής ομάδας.

Συμμετέχοντες: 50 άτομα (20 από σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και περισσότεροι από 30 πρόσφυγες από Αφγανοί, Σύριοι, Κούρδοι και Τουρκμένοι – ενήλικοι, έφηβοι και παιδιά).


Σχόλιο ......

"Μπαίνοντας στο χώρο, ήρθαμε αντιμέτωποι με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, διαφορετικών χωρών και έφτασαν στ’ αυτιά μας, 3 τουλάχιστον διαφορετικές γλώσσες (αραβικά, κουρδικά, φαρσί). Ένα κοριτσάκι όμως ουσιαστικά έδειξε το δρόμο σε όλους μας, ανεξάρτητα γλώσσας, τρέχοντας στην αγκαλιά μιας μαθήτριας του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας.

Τα παιχνίδια γνωριμίας σε κύκλο, ακολούθησε δραστηριότητα στην οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκφραστούν ζωγραφίζοντας με χρώματα πάνω σε δύο οπτικές ουσιαστικά της ίδιας θεματικής: Οι πρόσφυγες στο θέμα «τι σκέφτεστε στη λέξη Ελλάδα, τι σημαίνει για εσάς» και οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας «όταν ακούτε τη λέξη Συρία, Αφγανιστάν, Κουρδιστάν, Τουρκενιστάν τι σάς έρχεται στο μυαλό». Αεροπλάνα, βόμβες, καπνός, δάκρυα, σύνορα, σημαίες συνυπήρξαν με λουλούδια, σπίτια, περιστέρια, ήλιο, σχολεία.

Αξίζει να αναφερθεί η ζωγραφιά ενός 11χρονου κοριτσιού, η οποία απεικόνιζε ένα μάτι, μέσα στο οποίο υπήρχε μια σκηνή βομβαρδισμού.

Βλέποντας μέσα από τα μάτια της, αισθανθήκαμε μεγάλη συγκίνηση και συμπόνια αλλά και θυμό για τη βία του πολέμου.

Ακολούθησε τραγούδι και ομαδικός, κυκλικός χορός. Οι μαθητές των ΣΔΕ επέλεξαν ένα παραδοσιακό Γιαννιώτικο τραγούδι «άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ», που χορεύετε στα τρία μεταφράστηκε και στις 3 στις γλώσσες τους. Σταδιακά, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες μπήκαν στον κύκλο και πολύ γρήγορα έμαθαν τα βήματα, ακολουθώντας την ομάδα.

Η δράση συνεχίστηκε με την καταγραφή των συναισθημάτων που ένοιωσαν όλοι σ’ αυτή τη βιωματική συνάντηση. Τα αποτυπώσαμε σε μικρά χρωματιστά χαρτάκια με μία λέξη ή με μια πρόταση και να τα κολλήσουμε σε ενιαίο χώρο στον τοίχο, ώστε να είναι ορατά από όλη την ομάδα. «Υπέροχα», «είδα παιδικά χαμόγελα και χάρηκα», «συγκίνηση», «χαρά», «πολύ ζεστά και όμορφα», «στενoχώρια που έφυγαν από τη χώρα τους», «ένοιωσα γεμάτη, χαρούμενη, φίλη με όλο τον κόσμο», «ελπίδα για το αύριο», «ειρήνη φιλιά», «ένοιωσα πολύ ωραία, αγαπώ όλους» «μεγάλη χαρά», «nothingisimpossible», «1 peoplein 2 countriesSyria&Greece», «keepcalmandlove», «hope», «φίλοι απ’ όλο τον κόσμο», «χρειαζόμαστε ειρήνη»… ήταν κάποιες από τις λέξεις- φράσεις που αναρτήθηκαν.

Ακολούθησε συζήτηση με τη βοήθεια της εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας Αγγελικής Κουρτέση, του συντονιστή του Κοινοτικού Κέντρου «Μικρή Πόλη» από την Terre des Hommes Γιάννη Τραϊανού καθώς και των 3 μεταφραστών (σε φαρσί, κουρδικά και αραβικά). Η συζήτηση με τις οικογένειες των προσφύγων ξεπέρασε τα τυπικά καθώς αναζητήθηκαν τρόποι ουσιαστικής συνύπαρξης μας. Ενδεικτικά αναφέρεται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους να:

- εγγραφούν στο σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Πέρα από το έκδηλο ενδιαφέρον κάποιων από τους παρόντες, (ειδικά μιάς Σύριας μητέρας) συζητήθηκε το ενδεχόμενο να εγγράφονται όσοι ασυνόδευτοι ανήλικοι το επιθυμούν μόλις συμπληρώνουν τα 18 έτη.

  • δημιουργήσουν μικτή θεατρική ομάδα !!! 2 εκ των προσφύγων δηλώσαν ότι ήταν ηθοποιοί στο Αφγανιστάν. Δώσαμε σχετικό νέο ραντεβού μόλις λήξει το ραμαζάνι.

Αγαθή Παππά, Χρύσα Μάνθου

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί» του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους.

Print

Number of views (362)/Σχόλια (0)

Theme picker