Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο - "Το νερό πηγή ζωής και καλλιτεχνικής δημιουργίας"

Καβάλα, 16-17/3/2007, Το πρόγραμμα του Σεμιναρίου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 16/3/2007 4:00 μμ - 17/3/2007 4:00 μμ Export event


Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση,

το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων Σερρών

και οι  Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Καβάλας

διοργανώνουν Διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο

 

με θέμα

"Το νερό πηγή ζωής και καλλιτεχνικής δημιουργίας"

Καβάλα, 16-17 Μαρτίου 2007

5ο Γυμνάσιο Καβάλας

 

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Προτεραιότητα θα δοθεί σε εκπαιδευτικούς με εμπειρία στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Ελεύθερη είσοδος

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή16 Μαρτίου 2007

16.00-16.15

Προσέλευση – εγγραφές

16.15-17.00

Παρουσίαση του ΚΠΕ και των προγραμμάτων του

 

Κωστούλα Τάτση, βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων.

 

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο "Ήχος και Φύση"

 

Στράτος Κεχαγιόγλου, φυσικός, Αν. Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Ποροΐων

 

Παρουσίαση Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

 

Ντίνα Τσολάκη, εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ

17.00-18.45

Εργαστήρια

Α' Ομάδα

"Βρέχει∙ στη στέγη

μουλιάζει η μπαλίτσα

του πιτσιρίκου"  Χαϊκού

 

 Γιάννα Μαμακούκα, θεατρολόγος (για εκπ/κούς Α' θμιας Εκπ/σης)

 Β' Ομάδα

"Δραματοποίηση του μύθου"

 

 Γιώργος Μπινιάρης, σκηνοθέτης, ηθοποιός ια εκπ/κούς Β' θμιας Εκπ/σης)

18.45-19.00

Διάλειμμα

19.00-21.00

Συνέχεια εργαστηρίων

 

Σάββατο17 Μαρτίου 2007

09.00-11.00

Εργαστήρια Συνέχεια

Α' Ομάδα

"Βρέχει∙ στη στέγη

μουλιάζει η μπαλίτσα

του πιτσιρίκου"  Χαϊκού

 

Γιάννα Μαμακούκα, θεατρολόγος

Β 'Ομάδα

"Δραματοποίηση του μύθου"

 

Γιώργος Μπινιάρης, σκηνοθέτης, ηθοποιός

11.00-11.30

Διάλειμμα

11.30-13.30

Συνέχεια εργαστηρίων

13.30-14.00

Συζήτηση – ερωτήσεις

14.00-16.00

Γεύμα


 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

"Βρέχει∙ στη στέγη μουλιάζει η μπαλίτσα του πιτσιρίκου" - Γιαπωνέζικο χαϊκού

Γιάννα Μαμακούκα, θεατρολόγος

Μια περιήγηση στις εικόνες και εμπειρίες που έχουμε από τις διαφορετικές μορφές του νερού…Μύθοι, παραμύθια, ποιήματα και άρθρα θα αποτελέσουν μια πρώτη ύλη εξερεύνησης του νερού και της σχέσης του με τον άνθρωπο και τη γη μας. Σωματική έκφραση με μουσική ή με δική μας παραγωγή ήχων, για να ζήσουμε την περιπέτεια του δέντρου, του ψαριού στο βυθό, του σύννεφου στον ουρανό. «Ραδιοφωνικές» ιστορίες, για να δημιουργήσουμε με τις φωνές μας και απλά μουσικά όργανα πρωτότυπα σενάρια που αφηγούνται την ιστορία της σταγόνας, της δροσοσταλίδας, του σύννεφου, του σταλακτίτη… Δραματοποιήσεις από απλές εικόνες της φύσης όπως αυτές των γιαπωνέζικων χαϊκού (θέατρο της εικόνας) ως τις παραλλαγές του Μικρού Πρίγκιπα, που ζητάει να μάθει διάφορα πράγματα για τη γη από έναν ψαρά, ένα δύτη, έναν Εσκιμώο (αυτοσχεδιασμός με διάλογο). Εμψύχωση αντικείμενων: φιγούρες ζωγράφων, υφάσματα, χάντρες, κορδέλες, για να παίξουμε τα υπόγεια ύδατα, τα κύματα, την παλίρροια, το ανθρώπινο σώμα.

"Δραματοποίηση του μύθου"

Γιώργος Μπινιάρης, σκηνοθέτης, ηθοποιός

Με αφετηρία ένα παραμύθι και τη σύγχρονη ποίηση, στο εργαστήριο αυτό θα διερευνήσουμε τους θεατρικούς δρόμους με τους οποίους τα στοιχεία του μύθου και του ποιητικού λόγου δημιουργούν θεατρική κίνηση και θεατρική δράση. Η δραματοποίηση ποιημάτων με θέμα τη θάλασσα και του παραμυθιού της Μάρως Λοϊζου «Το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα» μας δίνει τη δυνατότητα να συνδέσουμε το θέατρο με το περιβάλλον. Η μέθοδος αυτή αξιοποιεί τις δυνατότητες όλων μας, κυρίως αυτές που βασίζονται στην αναπνοή και τη φωνή, και περνά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Το εργαστήριο έχει βιωματικό χαρακτήρα, γι’ αυτό, παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και σε όποιον ενδιαφέρεται για το θέατρο στην εκπαίδευση.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ

Η Γιάννα Μαμακούκα είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές  θεατρικές σπουδές (Licence, Maîtrise, D.E.A.) στο Παρίσι (Université Paris III). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια σωματικής έκφρασης, κλόουν, κουκλοθέατρου, μιμικής, σκηνοθεσίας, μουσικού θεάτρου, φωνητικής, μοντέρνου χορού, παντομίμας και δημιουργίας μάσκας στη Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία και Ελλάδα. Έχει εργασθεί ως βοηθός σκηνοθέτη στη Γαλλία και την Ελλάδα, ως σκηνοθέτις (“Il faut de l’ombre à la lumière”, Théâtre National de la Colline, Παρίσι, με τις αφηγήτριες παραμυθιών Α. Στρουμπούλη και Σ. Βούλγαρη στην Αθήνα), ως ηθοποιός («Απογραφή», στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, «Η πόλη των παρεκκλίσεων», Μασσαλία, «Εμείς θα κάνουμε τον γύρο του κόσμου», Μασσαλία), ως  κουκλοπαίκτρια («Ο Αρλεκίνος και η Σκιά του», και «Αποκάλυψη» στο Διεθνές Φεστιβάλ Ύδρας, «Δον Κιχώτης», Αθήνα, «Μικρές ερωτικές ιστορίες με τα δάχτυλα», Αθήνα). Έχει διευθύνει πολλά θεατρικά εργαστήρια για παιδιά  και ενηλίκους στη Γαλλία (Παρίσι και Μασσαλία) και στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) κι έχει διδάξει θεατρικά μαθήματα στη Γαλλία (Maison du Geste et de l’Image- Παρίσι, Lycée Colbert, Collège Anatole France και Lycée Pierre Puget, Μασσαλία) και την Ελλάδα (Σχολή Μωραΐτη στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Δημιούργησε πρόσφατα ένα θέαμα για παιδιά με τίτλο «Εμείς θα κάνουμε το γύρο του κόσμου», βασισμένο στη μιμική, το κουκλοθέατρο, το χορό κλπ, όπου παίζει όλους τους ρόλους η ίδια. Το έργο παρουσιάστηκε στη Γαλλία (Μασσαλία) και παίζεται τώρα σε σχολεία και θέατρα στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες και Αθήνα).

Ο Γιώργος Π. Μπινιάρης γεννήθηκε στην Αρχαία Κόρινθο. Θέατρο σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και στην "Κινηματογραφική Σχολή Ε. Χατζίκου". Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το "Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο" του Λεωνίδα Τριβιζά, το "Χοροθέατρο Ροές" της Σοφίας Σπυράτου, το "Θέατρο Σφενδόνη" της Άννας Κοκκίνου, και το "Απλό Θέατρο" του Αντώνη Αντύπα. Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τα Δημοτικά Θέατρα Λουτρακίου, Καστοριάς και Ναυπλίου και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Χίο. Ως εμψυχωτής και δάσκαλος θεάτρου συνεργάστηκε με καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, όπως η Δραματική Σχολή "Μορφές" στο Θέατρο "Εμπρός", το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και διδάσκει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής και ερευνητικής ομάδας "Μυθολογία" για το θέατρο, το μύθο και τον ποιητικό λόγο. Σκηνοθετεί, διδάσκει και είναι υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Χίο.

 

Print

Number of views (1159)/Σχόλια (0)