Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

«ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ; - το Σώμα ως αρχείο – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ»

«ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ; - το Σώμα ως αρχείο – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ»

Πάτρα 11/2/2024, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Μαργαρίτα Τρίκκα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 11/2/2024 9:30 πμ - 2:30 μμ Export event


ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:

 «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ; - το Σώμα ως αρχείο – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ»
Εμψυχώτρια: Μαργαρίτα Τρίκκα 

Πάτρα, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, ΏΡΕΣ: 09.30-14.30 (με ενδιάμεσο διάλειμμα)

ΧΩΡΟΣ: Ροές, Χορός –Δράσεις Πολιτισμού, Τριών Ναυάρχων και Ρήγα Φεραίου 178-180, Πάτρα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Πάτρας

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ: 5 ώρες. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:  Η διοργάνωση του συγκεκριμένου εργαστηρίου από το Γραφείο Πάτρας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση έρχεται σε συνέχεια των δράσεων με θεματική τη σχέση μας με τον δημόσιο χώρο, που αποτελεί και την κεντρική θεματική των φετινών δράσεων του ΠΔΘΕ. Μέσα από το συγκεκριμένο εργαστήριο επιλέγουμε να εξερευνήσουμε μέσω των τεχνών (θέατρο, χορός) ερωτήματα όπως: Πώς τοποθετείται το σώμα στον δημόσιο χώρο; Τι ανεχόμαστε και τι δεν ανεχόμαστε σε δημόσια θέα; Ποια είναι η σχέση σώματος και πολιτικής, σώματος και φύλου; Πώς απεικονίζεται και πώς συζητιέται το σώμα «των δικών μας» και «των άλλων»; Πώς μετασχηματίζεται η ατομική εμπειρία σε συλλογική καλλιτεχνική σύνθεση;

Το εργαστήριο απευθύνεται σε θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, περφόρμερ, επαγγελματίες από τον χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, φοιτητές, καλλιτέχνες κάθε πεδίου και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τα εκφραστικά τους μέσα, την καλλιτεχνική τους εμπειρία και οπτική και την παιδαγωγική τους προσέγγιση.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 

ΤΙΤΛΟΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ; - το Σώμα ως αρχείο – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΑ: Μαργαρίτα Τρίκκα, performer, χορογράφος, καθηγήτρια χορού και Ιστορίας Χορού

Παράλληλα με την ιστορία της ανθρωπότητας τρέχει και η ιστορία του ανθρώπινου σώματος. Το σώμα φορτωμένο με έρωτα, με θυσία, με καταστολή, με απελευθέρωση και με τόσες πολλές ταυτότητες και αναφορές, όσες όλοι οι Άλλοι που τις προβάλλουν-εγγράφουν- πάνω του. Ερωτήματα:

Αναγνωρίζουμε το σώμα μας ως αρχείο αυτών των εγγραφών;

Πώς κινείται ένα τέτοιο σώμα σε δημόσια θέα και πώς μέσα στη θαλπωρή της ιδιωτικότητας;

Μπορεί ένα τέτοιο σώμα να γίνει πολιτικό;

Σε αυτό το εργαστήριο θα ερευνήσουμε το σώμα ως αρχείο από αναφορές, εικόνες και πολλαπλές ταυτότητες. Θα εξερευνήσουμε αυτές τις εγγραφές στα δικά μας σώματα και θα μετασχηματίσουμε τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους σε εργαλεία αφήγησης.

Θα πειραματιστούμε με την παρουσία και την κίνηση του σώματος στον δημόσιο χώρο και τις προσδοκίες που γεννά αυτή του η κίνηση. Θα δούμε τις διαφορετικές δυναμικές που δημιουργεί η μονάδα και η ομάδα στο δημόσιο χώρο.

Τέλος, έχοντας για στήριγμά μας τον ρυθμό, θα δουλέψουμε με απλότητα για να οδηγηθούμε σε μια στιγμιαία – πρόσκαιρη, μα επίκαιρη – σύνθεση μέσα από το φίλτρο της δημόσιας θέας. Άνετα ρούχα και παπούτσια/κάλτσες είναι απαραίτητα για τη δουλειά μας.

*Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, συμμετοχικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο και στο έδαφος. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είναι απαραίτητο:

  • να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο
  • να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Πληροφορίες–αιτήσεις συμμετοχής :  Διονυσία Ασπρογέρακα, dionysiaasprogeraka@gmail.com, 6972267716, Κεντρική γραμματεία 210 6541600, info@theatroedu.gr

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 20€ για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και των Ροών, 25€ για τα μη μέλη. Για να εγγραφείτε μέλη στο ΠΔΘΕ πατήστε εδώ.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ- ΒΗΜΑΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του εργαστηρίου οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες χρειάζεται:
α) να πληρώσουν το ποσό είτε με κατάθεση στον λογαριασμό ALPHA GR73 0140 2020 2020 02002 000277, ή ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR37 0172 5180 0055 1809 1249 470 γράφοντας στην αιτιολογία κατάθεσης οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμο και τη λέξη «ΠΑΤΡΑ»,
είτε μέσω κάρτας πατώντας εδώ. Επιλέγεται «Έκτακτη ενίσχυση» και στη συνέχεια της διαδικασίας στη «Σύνταξη σημείωσης» γράψετε «Πάτρα».

β) να συμπληρώσουν ως την Πέμπτη 8/2/2024 την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης: https://forms.gle/7UhxRKA5tGd9fCRn8

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα λάβουν e-mail με επιβεβαίωση της κατάθεσης, της λήψης της αίτησης καθώς και της συμμετοχής τους στο εργαστήριο ως την Παρασκευή 9/2/2024 (Είναι χρήσιμο να ελέγξετε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Πάτρας

*Ευχαριστούμε τις Ροές –Χορός-Δράσεις Πολιτισμού για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΑΣ

Η Μαργαρίτα Τρίκκα είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού "Ραλλού Μάνου"και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Εργάζεται και δημιουργεί ως performer, χορογράφος, καθηγήτρια χορού και Ιστορίας Χορού. Ιδρύτρια και χορογράφος της Prolet OCD dance co. συμμετείχε με τα έργα της Trajectory: a Tragedy of a Victory και Delenda est σε φεστιβάλ χορού σε Ελλάδα και εξωτερικό κάνοντας πρεμιέρα στο Arc for Dance Festival. Η ομάδα επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ το 2018-19 και σε συμπαραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση δημιουργεί το a Punch of Losers για το 8ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης. Το 2020 συμμετέχει στο Residency “Femininity in Transition” στο Lo Studio (Switzerland) σε συνεργασία με το Kinitiras Residency. Το 2023-24 η ομάδα επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ για τη δημιουργία εφηβικής παράστασης. Εργάζεται στο χώρο του θεάτρου ως χορογράφος από το 2013 και έχει συνεργαστεί ως δημιουργός ή/και performer με φορείς και φεστιβάλ όπως: Εναλλακτική σκηνή ΕΛΣ, Εθνικό θέατρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση,  Μέγαρο Μουσικής, Festival Danza Urbana Bolognia, Festival Ammutinamenti Ravena, Agitart: Figueres es mou, Cádiz en Danza, La Fundicion Bilbao, Masdanza International Contemporary Dance Festival, Internationales Performance Festival Mainz, Arc for Dance, Akropoditi Dance Fest,  Athens Video Dance Project , MIR festival, Δημήτρια, Αισχύλεια κ.α. καθώς και με πολλούς/ ες αξιόλογους/ες  χορογράφους, συνθέτες και σκηνοθέτες/τριες όπως: Σπύρο Κουβαρά/Synthesis 743, Δ. Μαραμή, ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Chto Delat, Εύη Σούλη/ Stereo Nero Dance Co, Αερίτες /Π. Απέργη, Bread and Puppet Theater,  Α. Παπαδαμάκη,  Α. Λαμπίρη/ ομάδα ΜΑΝ, Α. Γύρα/ Κινητήρας, Μ. Νέστορα /Yelp!, M. Πρωτόπαππα, Συντεχνία του Γέλιου/ Β. Κουκαλάνι, Γ. Παλούμπη, Ε. Φαναριώτη, Κ. Παπακωνσταντίνου, Σ.Καραγιάννη, Μ.Κοιλάκο κ.α. Έλαβε υποψηφιότητα στην κατηγορία Χορογραφία/ Κίνηση στα βραβεία Θεάτρου της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών 2022-23. Εδώ και 17 χρόνια διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε studios, ιδρύματα και σχολές και Ιστορία Χορού στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού" Μάρω Μαρμαρινού". Συνεργάζεται ως εμψυχώτρια/ χορογράφος με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και είναι συν-συντονίστρια του εργαστηρίου κίνησης στο Κατάστημα Κράτησης γυναικών του Ελαιώνα, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Ε.Λ.Σ. Το 2023 παρακολούθησε το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Θέατρο, Εκπαίδευση και Κοινωνία» για εμψύχωση/ενδυνάμωση ομάδων από την Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.