Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Το 1821 μέσα από τα βιβλία για παιδιά - Αναγνώσεις, παιδαγωγικές δραστηριότητες

Το 1821 μέσα από τα βιβλία για παιδιά - Αναγνώσεις, παιδαγωγικές δραστηριότητες

Διαδικτυακά, 16/2/2021 (Βόρεια), σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Μαρίζα Ντεκάστρο, Ελένη Σβορώνου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 16/2/2021 6:00 μμ - 8:00 μμ Export event


Το 1821 μέσα από τα βιβλία για παιδιά
Αναγνώσεις, παιδαγωγικές δραστηριότητες

με την Μαρίζα Ντεκάστρο και την Ελένη Σβορώνου

την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, 18.00-20.00, διαδικτυακά

Περιγραφή παρουσίασης
Με την αφορμή του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από το 1821, η ελληνική  εκδοτική δραστηριότητα παρουσίασε πολλές σχετικές εκδόσεις, και αρκετές από αυτές προορίζονται για παιδιά και νεανικό κοινό. Δύο αξιόλογες συγγραφείς, η Μαρίζα Ντεκάστρο και η Ελένη Σβορώνου, συζητούν μαζί μας για βιβλία που έγραψαν ή επιμελήθηκαν, εμπνευσμένα από ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα αυτής της ιστορικής περιόδου. 

Λίγο πριν… λίγο μετά το 1821, Ένας κόσμος σε κίνηση, Μαρίζα Ντεκάστρο (επιστημονική επιμέλεια: Μανώλης Πατηνιώτης, Αριστοτέλης Τύμπας), Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2017.

24 Εικόνες για την Επανάσταση του 1821, Μακρυγιάννης & Ζωγράφος, Ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης, Μαρίζα Ντεκάστρο, Εκδόσεις Καπόν, 2020.

Λόρδος Βύρων και Έλγιν, Ελένη Σβορώνου, Εκδόσεις Καλέντης, 2020.

Για να ζούμε ελεύθεροι (υπό έκδοση), Ελένη Σβορώνου, Εκδόσεις  Μεταίχμιο, 2021. 

21+1 Συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821, (επιμέλεια: Μαρίζα Ντεκάστρο-Ελένη Σβορώνου), Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2020.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης οι συγγραφείς θα αναπτύξουν τις θεματικές: 

-Πώς γράφεται ένα ιστορικό βιβλίο για παιδιά; Πηγές, θεματικές, χρονολόγια, επιστημονική επιμέλεια, αναγνώσεις.

-Πώς γράφεται ένα βιβλίο για μικρά παιδιά; Πρόσληψη ιστορικού χρόνου, ηλικίες, διλήμματα, απλοποιήσεις, προσβασιμότητα. 

Στο δεύτερο μέρος η θεματική θα αφορά στη Μυθοπλασία στα βιβλία, πηγές-αναφορές, αλήθεια και μυθοπλασία, ενώ στη συνέχεια θα γίνει λόγος για την Εικονογράφηση των βιβλίων: καλλιτεχνικές αποτυπώσεις, εικόνα-ντοκουμέντο. Το παράδειγμα του Ρήγα Φεραίου (διαφορετικές προσεγγίσεις στο ίδιο ιστορικό πρόσωπο).

Τέλος, θα διαβαστούν αποσπάσματα των βιβλίων και θα προταθούν ιδέες αξιοποίησης τριών βιβλίων στη σχολική τάξη:

- Λόρδος Έλγιν: debate για τα «μάρμαρα» 
- Ο κόσμος σε κίνηση: τα αναγνώσματα των παιδιών-τεχνολογία/εφευρέσεις-επαγγέλματα /δουλεία
- 21+1 για το ’21

Σε ποιους απευθύνεται: σε εκπαιδευτικούς, θεατροπαιδαγωγούς, καλλιτέχνες, εμψυχωτές.

Δηλώσεις συμμετοχής 
Προτεραιότητα έχουν τα τακτοποιημένα οικονομικά μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Πληροφορίες για το πώς μπορείτε να πληρώσετε τη συνδρομή σας για το 2021, δείτε εδώ.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη διαδικτυακή φόρμα εδώ που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου. Η σύνδεση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom και ο σύνδεσμος θα σταλεί στα προσωπικά μέιλ των ενδιαφερομένων στις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Β. Ελλάδας 
Συνεργασία: Μαρίζα Ντεκάστρο, Ελένη Σβορώνου  

Επικοινωνία: Αρετή Κονδυλίδου, aretula@gmail.com 

Βιογραφικά σημειώματα

Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σορβόννη Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους. Δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση Ιστορία και Λογοτεχνία σε μαθητές του δημοτικού. Έχει γράψει βιβλία γνώσεων για παιδιά, σε θέματα ιστορίας και τέχνης, και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενήλικους. Από το 1998 γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, ΔΙΑΒΑΖΩ, ITHAKA, BOOK PRESS, Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, της ΙΒΒΥ-Ελληνικό τμήμα και της Συντακτικής Επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ.
Βιβλία της έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων (2006, 2018, 2020), το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων της ΙΒΒΥ-Ελληνικό Τμήμα (2012, 2016) και το Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2014). Αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ 2016 για τη μετάφραση στα ελληνικά του νεανικού βιβλίου Θαύμα. Βιβλία της περιλαμβάνονται στον κατάλογο White Ravens 2017 και 2018 της Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.
Αναλυτική εργογραφία και κριτικογραφία: Μαρίζα Ντεκάστρο - εργογραφία και κριτικογραφία

Η Ελένη Σβορώνου (γεν. 1965) είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. Παράλληλα, γράφει για παιδιά και νέους. Πολλά από τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, των βραβείων κοινού Public και του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω, ενώ έργα της απέσπασαν Εύφημο Μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά καθώς και τη διεθνή διάκριση White Raven. Γράφει κριτική παιδικής λογοτεχνίας στον Αναγνώστη (κατηγορία: παιδική λογοτεχνία).
Διδάσκει δημιουργική γραφή σε σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους και εμψυχώνει παιδαγωγικά εργαστήρια για τη φύση και τον πολιτισμό. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή για ενήλικες με θέμα το παιδικό βιβλίο στον κύκλο σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Της αρέσει να μοιράζεται αναγνωστικές εμπειρίες με μικρούς και μεγάλους.   
Αναλυτική εργογραφία: Ελένη Σβορώνου - εργογραφία

 

Print

Number of views (1121)/Σχόλια (0)