1η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2002

"δρόμοι προς το αρχαίο δράμα"

Αναργύρειος Σχολή, Σπέτσες 27 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου 2002


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ: 

Κώστας Φιλίππογλου, Αποστολία Παπαδαμάκη, Σμαρώ Γρηγοριάδου, Γιώργος Μπινιάρης, Νίκος Γκόβας


1η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2002
"δρόμοι προς το αρχαίο δράμα"

Αναργύρειος Σχολή, Σπέτσες 27 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου 2002

6 ημέρες στις Σπέτσες με εργαστήρια, θεατρική έρευνα και διακοπές
 για εκπαιδευτικούς, για νέους ηθοποιούς, για φοιτητές θεατρικών σπουδών.

Η Αναργύρειος-Κοργιαλένειος Σχολή μας φιλοξενεί στις σκιές της αυλής της κάτω από τα δέντρα δίπλα στη θάλασσα. 
 

Μια Κατασκήνωση για το θέατρο και την εκπαίδευση; Πώς; Γιατί; Διαβάστε περισσότερα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από 27 Αυγούστου μέχρι 1 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα «εκπαίδευση & θέατρο» σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνουν Σεμινάριο-Κατασκήνωση με τίτλο «δρόμοι προς το Αρχαίο Δράμα»

Το σεμινάριο θα είναι βιωματικό. Σε ένα ευχάριστο και χαλαρό περιβάλλον θα συναντηθούν δάσκαλοι θεάτρου, νέοι καλλιτέχνες, φοιτητές και εκπαιδευτικοί για να ερευνήσουν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του αρχαίου δράματος.

Εμψυχωτές εργαστηρίων: Γιώργος Μπινιάρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης,  Κώστας Φιλίππογλου ηθοποιός (Theatre de Complicite),  Αποστολία Παπαδαμάκη χορογράφος (Sine Qua Non),  Νίκος Γκόβας εκπαιδευτικός θεάτρου,  Σμαρώ Γρηγοριάδου μουσικός.

Η διαμονή, η διατροφή και η εργασία θα γίνονται στους χώρους της Αναργυρείου-Κοργιαλενίου Σχολής ΣΠΕΤΣΩΝ (20 μέτρα από τη θάλασσα!!).

Φορείς οργάνωσης: Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από πρόγραμμα «εκπαίδευση & Θέατρο», ΔΔΕ Ανατ. Αττικής, ΔΔΕ Πειραιά, Πανελλήνιο Δίκτυο  για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Πληροφορίες για το κόστος και αιτήσεις στην ιστοσελίδα  www.sch.gr/theatro και στο τηλέφωνο010-6032474 πρωί

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Καταληκτική ημερομηνία για αιτήσεις 26 Ιουνίου 2002

 

 


ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήριο 1: 'Ρυθμός και μέτρο, λόγος και δράση', Γιώργος Μπινιάρης, Νίκος Γκόβας, Σμαρώ Γρηγοριάδου

Εργαστήριο 2: 'Η σωματικότητα του ηθοποιού', Κώστας Φιλίππογλου

Εργαστήριο 3: 'Επιλογή και σύνθεση', Αποστολία Παπαδαμάκη

Εισήγηση:  'Αρχαία μετρική: μια τέχνη αειθαλής', Σμαρώ Γρηγοριάδου
 


Για ποιους:  για εκπαιδευτικούς, για νέους ηθοποιούς, για φοιτητές θεατρικών σπουδών.
Θέμα κατασκήνωσης: το αρχαίο ∆ράμα.
Στόχος: μέσα σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον να συναντηθούν στην πράξη δάσκαλοι θεάτρου, νέοι καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί για να ερευνήσουν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του αρχαίου δράματος
∆ιάρκεια: Τρίτη 27 Αυγούστου έως και Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2002: 6 ημέρες (5 νύχτες)
Τόπος: Αναργύρειος-Κοργιαλένειος Σχολή ΣΠΕΤΣΩΝ
Αριθμός συμμετεχόντων: 70
Οργάνωση Εργαστηρίων: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε 3 ομάδες-εργαστήρια και σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου θα εργαστούν με μια από αυτές. Κάθε ομάδα θα προσεγγίσει με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο ένα θέμα από το αρχαίο δράμα. Θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της δουλειάς των άλλων ομάδων και την τελευταία ημέρα θα γίνει παρουσίαση.
Εργασία-∆ιαμονή-∆ιατροφή: Τα εργαστήρια είναι διάρκειας τουλάχιστον 40 ωρών και γίνονται κάτω από τα δέντρα στην αυλή της Σχολής και στο υπαίθριο θεατράκι από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ με ένα μεγάλο διάλειμμα το μεσημέρι για μπάνιο, φαγητό και ξεκούραση. Η διαμονή θα γίνει σε δωμάτια-κοιτώνες της  Σχολής(κοινόχρηστα λουτρά) και το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα στο εστιατόριο της Σχολής.
Η Αναργυρειος-Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών: Η Αναργύρειος-Κοργιαλένειος Σχολή (τηλ 02980-72206 / 73306) βρίσκεται 1100 περίπου μέτρα από το λιμάνι των Σπετσών (ωραία βόλτα δίπλα στη θάλασσα), καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση με αρκετά κτήρια (γραφεία, κοιτώνες μαθητών, Λύκειο, αίθουσες συνεδριάσεων, εστιατόριο), αυλή με δέντρα, γήπεδα κ.ά. και απέχει 20 μέτρα από τη θάλασσα.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ 2002
Άφιξη: Τρίτη 27/8 µέχρι 5.00µµ.
Αναχώρηση: Κυριακή 1/9 µετά τις 11.30πµ
ΗΜΕΡΑ 1: Τρίτη
12.00 - 17.00 Αφίξεις, εγγραφές
17.00 - 22.00 γνωριµία, θεατρικά παιχνίδια
και χωρισµός σε οµάδες
ΗΜΕΡΕΣ 2 - 3 - 4 -5 Τετάρτη-Πέµπτη-Παρασκευή-Σαββάτο
07.00 - 08.00 γυµναστική ή tai chi ή Yoga ... (προαιρετικό αλλά συνιστώµενο!)
08.15 - 09.00 Πρωινό
09.00 - 12.30 Εργασία σε Οµάδες
12.30 - 18.00 Φαγητό, µπάνιο, ξεκούραση
18.00 - 22.00 Εργασία σε οµάδες / Παρουσίαση των οµάδων -Πάρτι (Σάββατο)
ΗΜΕΡΑ 6 Κυριακή
07.00 - 08.00 γυµναστική, tai chi. yoga,
08.00 - 09.00 Πρωινό
09.30 - 11.30 απολογισµός, αναχώρηση


Οργάνωση: πρόγραμμα "εκπαίδευση & θέατρο", Πανελλήνιο ∆ίκτυο Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Συνεργασία: Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, ∆ευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής,  ∆ευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά, ∆ήμος Σπετσών
Σχεδιασμός Σεμιναρίου - ∆ιδασκαλία: Νίκος Γκόβας εκπαιδευτικός θεάτρου, Γιώργος Μπινιάρης σκηνοθέτης, ηθοποιός, Σμαρώ Γρηγοριάδου, μουσικός Αποστολία Παπαδαμάκη χορογράφος, Κώστας Φιλίππογλου ηθοποιός, δάσκαλος θεάτρου
Συγκέντρωση υλικού: Ελευθερία Πισάνου, Γιώργος Μπινιάρης, Νατάσα Μερκούρη, Κατερίνα Μπρεντάνου, ∆ώρα Μαυραγάνη, Λένα Αναγνωστοπούλου
Γραμματειακή υποστήριξη: Ελευθερία Πισάνου, Φλώρα Κακλαμάνη, Χριστιάνα Λαναρά
Συντονιστής: Νίκος Γκόβας


 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ...

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 28/11/2021 11:00 πμ - 1:30 μμ Export event
Θέατρο της Έρευνας: Η Ζωή των Αντικειμένων

Θέατρο της Έρευνας: Η Ζωή των Αντικειμένων

Διαδικτυακά, 28/11/2021, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Φάνης Κατέχος

2021 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2021: Πανδημία και Δημοκρατία. Γεφυρώνονται οι αποστάσεις;»

ΑΘΗΝΑ, Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
Εργαστήρια- Ομιλίες- Ανοιχτές συζητήσεις

Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν και θα γίνουν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ
Απαραίτητες δηλώσεις συμμετοχής

Διαδικτυακά, Κυριακή 28 Νοεμβρίου, Ώρες: 11.00-13.30

Εργαστήριο 1: Θέατρο της ΄Ερευνας: Η Ζωή των Αντικειμένων 
Εμψύχωση: Φάνης Κατέχος, Θεατροπαιδαγωγός, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

Σύντομη περιγραφή 
Στο συγκεκριμένο εργαστήριο οι εκπαιδευόμενοι θα ανακαλύψουν την ουσία και την απουσία των αντικειμένων. Θα ψάξουν τις πληροφορίες που μπορεί να τους δώσει ένα αντικείμενο για τον εαυτό τους αλλά και για τους γύρω τους. Επίσης θα ταξιδέψουν μέσω αυτού και θα διευρύνουν τον ορίζοντα της φαντασίας τους. Μέσω του πειραματισμού με τα αντικείμενα θα μάθουν πως να δίνουν σκηνική ζωή σε αυτά. Αυτοσχεδιάζοντας θα ανακαλύψουν καινούργιες δυνατότητες τους και τη πολυ-χρηστικότητά τους.

Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές ομάδων, ηθοποιούς
Διάρκεια: 2,5 ώρες 
Αριθμός συμμετεχόντων: 25
Δηλώσεις συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης στα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Eκπαίδευση.
Για να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής πατήστε εδώ:  


Η σύνδεση στις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας “Zoom” και ο σύνδεσμος θα σας σταλεί στο email που δηλώσατε στη φόρμα. Παρακαλούμε να ελέγχετε και τα spam. 
Παρακαλούμε να εισέλθετε 10 λεπτά πριν την έναρξη, για να υπάρχει χρόνος να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα σύνδεσης.
Σε περίπτωση καθυστερημένης εισόδου, παρακαλούμε να εισέλθετε με απενεργοποιημένο το μικρόφωνο και την κάμερα του υπολογιστή/ κινητού σας, καθώς μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια δράση ή συζήτηση.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΜΨΥΧΩΤΗ

Ο Φάνης Κατέχος αποφοίτησε τη Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Δήμου Αγ. Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης», ενώ συνέχισε την εκπαίδευσή του στο εξωτερικό (Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσσία, Πολωνία, Αγγλία, Δανία). Έχει μαθητεύσει δίπλα στους Gilles Forman (Center for Acting), Eugenio Barba / Roberta Carreri / Else Marie Lawkvik/ Tage Larsen / Donald Kitt (Odin Theater), Raul Laiza / Mario Barzaghi / Matej Matejka (Grotowski Institute) και Kitt Johnson (X- act). Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων συμπεριλαμβανομένων του «Territory Festival – School», του «International Noh Institute Summer Intensive Program» και εργαστήρια από εκπαιδευτές του «Astragali Teatro». Ως εκπαιδευτής θεάτρου συνεργάζεται με τον Στάθη Γράψα στο «Πρόγραμμα Προσωπικής Ανάπτυξης με βάση το Θέατρο» το οποίο λαμβάνει χώρα σε σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδας, την Nazim Hitmek Akademi Korosu (Κωνσταντινούπολη), το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Alicante (Ισπανία), τον οργανισμό Mostar Friedensprojekt (Γερμανία - Βοσνία), τον οργανισμό Asociacion Juvenil Inter- A.J. Inter (Ισπανία) και την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Δήμου Αγ. Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Πραγματοποιεί κύκλους σεμιναρίων και διδάσκει σε Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Προγράμματα Ανταλλαγής Νέων και Προγράμματα Erasmus+ σε Ελλάδα και εξωτερικό.Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό παραστάσεων, με τελευταίες την θεατρική παράσταση «Αγάπης Αγώνας Άγονος» ως ηθοποιός και στην performance «Ξανθή» ως σκηνοθέτης. Στη Τέχνη του Circo εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Bubble Performing με τη δημιουργία της τσιρκοθεατρικής παράστασης με σαπουνόφουσκεςς (Bubble Show) «Mr and Mrs Bubble – The Show». Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Πολυδραστικής Ομάδας Τέχνης «Fabrica Athens» και του «Τεχνοχώρος Φάμπρικα», εμπνευστής και διοργανωτής του «Handmade and Recycled Theater Festival». 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση  

Οργανωτική επιτροπή: Δήμητρα Σκέμπη, Χριστίνα Στουραΐτη, Κατερίνα Αλεξάκη,  Δήμητρα Νικολοπούλου, Αναστασία Κουλαλόγλου

Print