3η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2004

"δρόμοι του κωμικού
Αριστοφανική κωμωδία & Commedia dell' arte"
Σπέτσες 20-27 Αυγούστου 2004


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ: 
Γιάννης Κακλέας, Γιώργος Μπινιάρης,  Mario Gallo,  Νίκος Γκόβας,  Σμαρώ Γρηγοριάδου,  Μαργαρίτα Μάντακα,  Κώστας Φιλίππογλου, Τηλέμαχος Μουδατσάκις 

3η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση Σπέτσες 2004
"δρόμοι του κωμικού : Αριστοφανική κωμωδία & Commedia dell' arte"
Σπέτσες 20-27 Αυγούστου 2004

Στις Σπέτσες, στην ομορφιά και τη γαλήνη του τοπίου, κάτω από τα δέντρα της αυλής της Αναργυρείου Σχολής, δίπλα στη θάλασσα, οργανώνουμε την 3η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση 2004. Με την εμψύχωση έμπειρων δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι και φοιτητές θα ερευνήσουν τρόπους προσέγγισης της Αριστοφανικής κωμωδίας και της Commedia dell' arte, μέσα από 4 διαφορετικά βιωματικά εργαστήρια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 ώρες δουλειάς ημερησίως σε ομάδες, επιλεγμένες εισηγήσεις, ενώ υπάρχει και δυνατότητα για Τai-Chi ή Yoga και χρόνος για μπάνιο, ξεκούραση και διασκέδαση. Την τελευταία ημέρα θα γίνουν παρουσιάσεις και θα ακολουθήσει το σύνηθες αποχαιρετιστήριο γλέντι.

Πρόγραμμα:
Προσέλευση: Παρασκευή 20/8/2004 12.00- 16.00
Αναχώρηση: Παρασκευή 27/8/2004 μετά τις 11.00

Τόπος:
Αναργύρειος Σχολή Σπετσών (2298072206 / 2298073306), 1χμ από το Λιμάνι. Υπάρχει και λεωφορείο

Τι να φέρουμε:
άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στο ύπαιθρο, καπέλο, στρωματάκι για ασκήσεις εδάφους, πετσέτες, μουσικά όργανα και …..κέφι.

Εμψυχωτές-εισηγητές: Γιάννης Κακλέας, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτα Γιώργος Μπινιάρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης ΔΗΠΕΘΕ Βορ Αιγαίο Mario Gallo, Teatro Ricerche Itali Νίκος Γκόβας, εκπαιδευτικός θεάτρου Σμαρώ Γρηγοριάδου, μουσικός Μαργαρίτα Μάντακα, χορογράφος Κώστας Φιλίππογλου, ηθοποιός Τηλέμαχος Μουδατσάκις θεατρολόγος, σκηνοθέτης Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Οργανωτική Επιτροπή: Παναγιώτα Γιαννούλη, Πολυξένη Καραβίτη, Νατάσα Μερκούρη, Ντίνα Αηδονά, Γιάννης Σιδέρης
Σε συνεργασία με: ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Συντονιστής: Νίκος Γκόβας
Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Γκόβας

Εργαστήριο 1, με τους Γιάννη Κακλέα, Κώστα Φιλίππογλου, "Βάτραχοι: Η αναζήτηση του χαμένου ποιητικού λόγου"

Εργαστήριο 2 με τους Γιώργο Μπινιάρη, Νίκο Γκόβα, Σμαρώ Γρηγοριάδου, "Χορικά από τους Όρνιθες"

Εργαστήριο 3 με τον Mario Gallo, "Η Commedia dell' arte: παράδοση και καινοτομία" (με μετάφραση από τα Ιταλικά και Αγγλικά στα Ελληνικά)

Εργαστήριο 4 με τη Μαργαρίτα Μάντακα, "Παιχνίδια Κίνησης στο Θέατρο Ζωής: με αφορμή τους Όρνιθες του Αριστοφάνη"

 

Εισήγηση-Παρουσίαση:
Τηλέμαχος Μουδατσάκις "Ο Αριστοφάνης και η πρόκληση της σκηνής- νέα ερμηνευτικά στερεότυπα"
Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις - σκηνοθέτης και θεατρολόγος- γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και έλαβε μάστερ και διδακτορικό δίπλωμα με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (IV). Έχει σκηνοθετήσει 35 περίπου έργα κλασικών και νεότερων συγγραφέων (Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Κορνάρου, Μ.Α Φόσκολου, Μολιέρου, Καλντερόν, Σαίξπηρ, Μπέκετ, Καμύ, Αντάμωφ) στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε , στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης και στο Θέατρο των Vivi που έχει ιδρύσει ο ίδιος στην Κρήτη. Έχει δημιουργήσει όπερα και κουκλόπερα για παιδικό και νεανικό κοινό. Επίσης, έχει δώσει παραστάσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις και έχει αντιστοίχως διδάξει σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Έχει εκδώσει 5 μονογραφίες (Η θεωρία του δράματος στη σχολική πράξη:το Θεατρικό Παιχνίδι- η Δραματοποίηση, Η θεατρική σύνταξη:αρχές οικονομίας της δράσης στην Τραγωδία, Η ορθοφωνία στο θέατρο και την εκπαίδευση) και 30 περίπου επιστημονικές μελέτες γύρω από το θέατρο. Είναι Αν. Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών στη σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Π.Τ.Δ.Ε).


"Δρόμοι του Κωμικού- υλικό σεμιναρίου"

Πρακτικά από την 3η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση, Σπέτσες 2004

ISBN 960-87317-7-1
Επιμέλεια Νίκος Γκόβας
Συγκέντρωση υλικού-καταγραφή:
Μαίρη Καλδή, Ειρήνη Σταμούλη, Αναστασία Κουμίδου, Ειρήνη Μιχαηλίδου, Νατάσα Μερκούρη


Δείτε εδώ την παλιά σελίδα της κατασκήνωσης

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 12/11/2026 7:00 μμ - 9:00 μμ Export event
Πώς γράφει μια γυναίκα στην Παλαιστίνη;

Πώς γράφει μια γυναίκα στην Παλαιστίνη;

Θεσσαλονίκη 12/11/2026 εκδήλωση με τη ποιήτρια Ντόχα Καχλούτ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πώς γράφει μια γυναίκα στην Παλαιστίνη;

καλεσμένη η Ντόχα Καχλούτ

Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2026, στις 19:00,
στον χώρο της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης ( Δημοσθένους 4, 2ος όροφος)

Είσοδος ελεύθερη

 


Tην Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2026, στις 19:00, στον χώρο της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης ( Δημοσθένους 4, 2ος όροφος),  το Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών  Η Φωνή της σε συνεργασία με την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τις Εκδόσεις Μασάρ, διοργανώνει μια ξεχωριστή εκδήλωση -συζήτηση με προσκεκλημένη την Ντόχα Καχλούτ (Doha Kahlout), Παλαιστίνια ποιήτρια και καθηγήτρια Αραβικής Γλώσσας από τη Λωρίδα της Γάζας,  το έργο της οποίας έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον.

 


Η Ντόχα Καχλούτ θα μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις σκέψεις της για την πορεία της γυναικείας λογοτεχνικής δημιουργίας στην Παλαιστίνη. Μέσα από τη συζήτηση θα γνωρίσουμε τις γυναίκες που με την ποίηση, την πεζογραφία και την αρθρογραφία τους καταγράφουν την ιστορία και τη συλλογική μνήμη του τόπου τους, εκφράζουν την προσωπική και συλλογική τους ταυτότητα και αφηγούνται τις εμπειρίες, τις αγωνίες, τις απώλειες, τις διεκδικήσεις και τις ελπίδες τους. Θα αναζητήσουμε τις επιρροές που δέχτηκαν οι νεότερες δημιουργοί από προγενέστερες λογοτέχνιδες και θα διερευνήσουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε η γυναικεία λογοτεχνική έκφραση στην Παλαιστίνη.
Πώς γράφει μια γυναίκα στην Παλαιστίνη; Πώς διασώζει τη φωνή της, την ιστορία και τη μνήμη της μέσα από τη λογοτεχνία;

Σας προσκαλούμε σε μια συνάντηση γνωριμίας, γνώσης και διαλόγου με τις γυναικείες λογοτεχνικές φωνές της Παλαιστίνης, στον χώρο της ΕΛΘ.
 

Η Ντόχα Καχλούτ  γεννήθηκε το 1996 στη Γάζα της Παλαιστίνης και σπούδασε Αραβική Γλώσσα και Μέσα Επικοινωνίας (Media Studies) στα Πανεπιστήμια Al-Azhar και Al-Aqsa. Η  πρώτη της ποιητική  συλλογή Ashbah (Ομοιότητες) εκδόθηκε το 2018. Ποιήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί  σε έγκριτα διεθνή έντυπα, όπως το The New York Review of Books και το The Yale Review, σε συλλογικές εκδόσεις και διεθνή πολιτιστικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων το Gaza: The land of the Poem και το πρόγραμμα Coranaphone του Ιδρύματος Abdul Mohsen Al Quattan.  Το 2024 ίδρυσε την πρωτοβουλία Witness and Memory για την εκπαίδευση νεαρών κοριτσιών στη δημιουργική γραφή σε συνθήκες εκτοπισμού, και την ίδια χρονιά επιλέχθηκε ως φιλοξενούμενη καλλιτέχνις στο  Reid Hall  στο Παρίσι. Το 2026 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μασάρ η δίγλωσση (ελληνικά-αραβικά) ανθολογία ποιημάτων και πεζών της Αντίο, Πόλεμε, σε μετάφραση Παρασκευής Ζέρβα και επιμέλεια Ευτυχίας Κατελανάκη και Ρόνι Μπου Σάμπα.

 

Print