4η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2005

«…από την ύλη των ονείρων…»

Σπέτσες 17-24 Αυγούστου 2005

& 1η Κατασκήνωση Νέων "ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ 2005" 
Περιφερειακό Πρόγραμμα Νέων του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Young IDEA Project – IYIP) 


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ: 
Στάθης Λιβαθινός,  Γιώργος Μπινιάρης, Αποστολία Παπαδαμάκη, Νίκος Γκόβας,  Μαργαρίτα Μάντακα, Νίκος Βασιλείου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη,

4η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2005

«…από την ύλη των ονείρων…»

Σπέτσες 17-24 Αυγούστου 2005

& 1η Κατασκήνωση Νέων "ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ 2005" 
Περιφερειακό Πρόγραμμα Νέων του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Young IDEA Project – IYIP) 

 

Προσέλευση: Τετάρτη 17/8/2005, ώρες 12.00-16.00.
Αναχώρηση: Τετάρτη 24/8/2005, μετά τις 11.00 (7 διανυκτερεύσεις)

Χώρος: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών 

Στις Σπέτσες, στην ομορφιά και τη γαλήνη του τοπίου, κάτω από τα δένδρα της αυλής της Αναργυρείου Σχολής, δίπλα στη θάλασσα, οργανώνουμε την 4η Θεατρική Κατασκήνωση-Σεμινάριο με γενικό τίτλο «…από την ύλη των ονείρων…» . Με την εμψύχωση εμπείρων δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι και φοιτητές ερεύνησαν τρόπους προσέγγισης κειμένων και μύθων από τα έργα του Σαίξπηρ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε 3 διαφορετικά βιωματικά εργαστήρια, επιλεγμένες εισηγήσεις, προβολές ταινιών, ενώ υπήρχε η δυνατότητα για Yoga, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα έγιναν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων και ακολούθήσε το σύνηθες αποχαιρετιστήριο γλέντι.

Παράλληλες δράσεις στη Κατασκήνωση 2005:

 Α) Το Περιφερειακό Πρόγραμμα Νέων του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Young IDEA Project – IYIP): Ένα από τα Εργαστήρια της Κατασκήνωσης με τίτλο Imagine-Nation και με εμψυχώτρια την Αποστολία Παπαδαμάκη ήταν σχεδιασμένο για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Νέων του IDEA (Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση). Απευθύνονταν, κατά προτεραιότητα, σε νέους 18-25 χρονών και ετοίμασε ένα δρώμενο που ίσως μπορέσει να ενταχθεί στο ευρύτερο Πρόγραμμα Νέων για το 2006 και 2007.

  Β) ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ: συντόνισε η Τζωρτζίνα Κακουδάκη.


ΟΙ ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ Στάθης Λιβαθινός, σκηνοθέτης, Εθνικό Θέατρο, Γιώργος Μπινιάρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου, Αποστολία Παπαδαμάκη, performer, χορογράφος/κινησιολόγος, Νίκος Γκόβας, εκπαιδευτικός θεάτρου, Μαργαρίτα Μάντακα, χορογράφος, Νίκος Βασιλείου, μουσικός, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, Πανεπιστήμιο Πάτρας.  

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ (Αναλυτική Περιγραφή παρακάτω)
Εργαστήριο 1: «Σαιξπηρικά μοτίβα», εμψυχωτής Στάθης Λιβαθινός,
Εργαστήριο 2: «Όνειρο Θερινής Νύχτας», εμψυχωτές Γιώργος Μπινιάρης, Μαργαρίτα Μάντακα, Νίκος Γκόβας,
Εργαστήριο 3: «Imagine-Nation», εμψυχώτρια Αποστολία Παπαδαμάκη με τη συνεργασία της Μαργαρίτας Μάντακα και του Νίκου Βασιλείου,


ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
07.00-08.00 Πρωινή άσκηση/yoga/μπάνιο (προαιρετικό αλλά συνιστώμενο!),
08.00-09.00 Πρωινό (στην τραπεζαρία της Σχολής),
09.00-12.00 Εργαστήρια,
12.00-13.00 Μπάνιο,
13.00-14.00 Μεσημεριανό Φαγητό (στην τραπεζαρία της Σχολής),
14.00-17.00 Ξεκούραση, ελεύθερος χρόνος,
17.00-17.30 Απογευματινός καφές,
17.30-20.30 Εργαστήρια,
20.30- …     Ελεύθερος χρόνος.

Διαφοροποιήσεις στο Πρόγραμμα:
Το πρωινό της Κυριακής 21/8, ελεύθερο για βόλτα στο νησί.
Οι προβολές των ταινιών: δύο βράδια στην αυλή της Σχολής και ένα μεσημέρι.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ
Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, στρωματάκι για  ασκήσεις στο έδαφος, πετσέτες, μουσικά όργανα … κέφι! 


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Γιώργος Μπινιάρης, Νίκος Γκόβας, Αποστολία Παπαδαμάκη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Στάθης Λιβαθινός 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ
Ειρήνη Σταμούλη, Μαρία Λούρου, Τζένη Καραβίτη, Ντίνα Τσολάκη, Γιώργος Ιωάννου
Επιμέλεια έκδοσης: Μαίρη Καλδή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Σε συνεργασία με ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου και τον IDEA


Δείτε εδώ την παλιά σελίδα της κατασκήνωσης


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 21/7/2009 - 27/7/2009 Export event
Δημοκρατία και Συλλογική Θεατρική Δημιουργία: Οράματα για το Μέλλον Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2009 - 3η Θεατρική Κατασκήνωση Νέων

Δημοκρατία και Συλλογική Θεατρική Δημιουργία: Οράματα για το Μέλλον Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2009 - 3η Θεατρική Κατασκήνωση Νέων

Σπέτσες, 21-27/7/2009, Brendon Burns

Σπέτσες 21-27 Ιουλίου 2009 «Δημοκρατία και συλλογική θεατρική δημιουργία: οράματα για το μέλλον» - Brendon Burns, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Citizen Arts

SpetsesNeoi2009Σπέτσες 21-27 Ιουλίου 2009

«Δημοκρατία και συλλογική θεατρική δημιουργία: οράματα για το μέλλον»

[Μέρος της 8ης Καλοκαιρινής Θεατρικής Κατασκήνωσης με θέμα "Σύγχρονη Καλλιτεχνική Δημιουργία: απεικονίσεις και συνθέσεις") Σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Κύριος στόχος της Συνάντησης είναι οι νέοι να εργαστούν με καινοτόμες μεθόδους που αξιοποιούν το θέατρο και τον κινηματογράφο διερευνώντας ζητήματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα δικαιώματά τους και την υπεράσπισή τους, αλλά και τη σύγχρονη ζωή γενικότερα, όπως τη βιώνουν οι ίδιοι τώρα και όπως την ονειρεύονται για το μέλλον. Οι νέοι θα εργάζονται 6 ώρες κάθε μέρα στο φιλόξενο χώρο της Αναργυρείου Σχολής, με στόχο να συνθέσουν ένα δρώμενο που θα εκφράζει προσωπικές "δημιουργικές φωνές". Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους θα παρουσιαστεί στην κατασκήνωση την τελευταία ημέρα της Συνάντησης. Πρόκειται για την 3η Θεατρική Συνάντηση Νέων η οποία απευθύνεται σε νέους-μέλη θεατρικών ομάδων ηλικίας 17-22 ετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

 


spetses2009_neoi1spetses2009_neoi2Πριν και μετά τη συνάντηση Η συνάντηση είναι το κύριο μέρος του ευρύτερου προγράμματος «Νεανικές Θεατρικές Φωνές». Οι νέοι που θα πάρουν μέρος και η ομάδα τους θα βρίσκονται σε επικοινωνία μεταξύ τους μέσα από ηλεκτρονικό φόρουμ πριν τη συνάντηση στις Σπέτσες, ενώ προβλέπεται και συνέχιση του προγράμματος. Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα παρουσιαστούν σε ημερίδα διάχυσης, spetses2009_neoi1και σε συνέδρια και φεστιβάλ που spetses2009_neoi2οργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε διάφορα μέρη της χώρας. Επίσης, οι νέοι που θα πάρουν μέρος θα επιστρέψουν στην ομάδα τους και θα δουλέψουν μαζί της και με τον εμψυχωτή, προκειμένου να μοιραστούν τους προβληματισμούς και την εμπειρία τους και μπορούν να συνεχίσουν την έρευνα και την επικοινωνία με την καταγραφή νέων ιδεών. 


ΕΜΨΥΧΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Brendon Burns, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Citizen Arts (Ίδρυμα για τις Τέχνες και τον Ενεργό Πολίτη) Ο Brendon Burns είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Foundation for Citizen Arts (Ίδρυμα για τις πολιτικές τέχνες). Ως έμπειρος σκηνοθέτης, εισηγητής και εμψυχωτής, ο Brendon έχει ηγηθεί πολλών συμμετοχικών και θεατρικών προγραμμάτων στην Αγγλία, την Ευρώπη και τη Δυτική Αφρική. Εκπαιδεύτηκε ως ηθοποιός στο Arts Educational School του Λονδίνου και αργότερα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην εκπαίδευση στο University of Middlesex στην Αγγλία. Προηγούμενες θέσεις του συμπεριλαμβάνουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του Solent Peoples Theatre, The Haymarket, Basingstoke (Βοηθός σκηνοθέτη), Proteus Theatre (Βοηθός σκηνοθέτη), Indefinite Article (Καλλιτεχνικός Διευθυντής) and First Draft Theatre (Καλλιτεχνικός Διευθυντής).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Οι νέοι που θα πάρουν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν συλλογικά και βιωματικά τρόπους με τους οποίους το θέατρο μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο πολιτικής έκφρασης και προσέγγισης πολιτικών ζητημάτων , με απώτερο στόχο να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη για θετικές αλλαγές στην κοινωνία. Θα χρησιμοποιήσουμε κείμενα επιστημονικής φαντασίας και θεατρικές τεχνικές όπως το επικό θέατρο, το θέατρο των καταπιεσμένων, το θέατρο σκιών και η συνδυαστική χρήση πολυμέσων, για να καταλήξουμε στη συλλογική δημιουργία ενός δρώμενου, το οποίο θα εκφράζει την απάντηση των συμμετεχόντων στις τρέχουσες απόψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την έννοια της ελευθερίας. Οι νέοι, λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του προγράμματος, θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες. Το εργαστήριο θα είναι έντονα σωματικό και βιωματικό, γι’ αυτό παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φοράνε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Στο εργαστήριο θα πάρουν μέρος 24 νέοι ή νέες, 17-22 χρονών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα πρέπει να ξέρουν αγγλικά και να συμμετέχουν σε θεατρικές ή χοροθεατρικές ομάδες, σε σχολείο ή σε άλλο φορέα (2 νέοι από κάθε ομάδα). 

ΤΟΠΟΣ: Αναργύρειος Σχολή, Σπέτσες, 1χιλ από το Λιμάνι. Λεωφορείο αναχωρεί μπροστά από Ξενοδοχείο Ποσειδώνιο συνήθως μόλις φτάνει το πλοίο. Τηλ Σχολής 2298072206 / 2298073306.
ΔΙΑΜΟΝΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Η Κατασκήνωση περιλαμβάνει 6 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της. Δωρεάν για νέους-νέους 17-22 χρόνων από την Ελλάδα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Τρίτη 21/7/2009, 12.00-16.30. Αναχώρηση: Δευτέρα 27/7/2009, μέχρι τις 11.00.
ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, στρωματάκι για ασκήσεις στο έδαφος, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι! 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Μπέττυ Γιαννούλη
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ Διονυσία Ασπρογέρακα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Ηρώ Ποταμούση, Ιωάννα Τότσιου, Ντίνα Τσολάκη

Print