4η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2005

«…από την ύλη των ονείρων…»

Σπέτσες 17-24 Αυγούστου 2005

& 1η Κατασκήνωση Νέων "ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ 2005" 
Περιφερειακό Πρόγραμμα Νέων του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Young IDEA Project – IYIP) 


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ: 
Στάθης Λιβαθινός,  Γιώργος Μπινιάρης, Αποστολία Παπαδαμάκη, Νίκος Γκόβας,  Μαργαρίτα Μάντακα, Νίκος Βασιλείου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη,

4η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2005

«…από την ύλη των ονείρων…»

Σπέτσες 17-24 Αυγούστου 2005

& 1η Κατασκήνωση Νέων "ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ 2005" 
Περιφερειακό Πρόγραμμα Νέων του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Young IDEA Project – IYIP) 

 

Προσέλευση: Τετάρτη 17/8/2005, ώρες 12.00-16.00.
Αναχώρηση: Τετάρτη 24/8/2005, μετά τις 11.00 (7 διανυκτερεύσεις)

Χώρος: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών 

Στις Σπέτσες, στην ομορφιά και τη γαλήνη του τοπίου, κάτω από τα δένδρα της αυλής της Αναργυρείου Σχολής, δίπλα στη θάλασσα, οργανώνουμε την 4η Θεατρική Κατασκήνωση-Σεμινάριο με γενικό τίτλο «…από την ύλη των ονείρων…» . Με την εμψύχωση εμπείρων δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι και φοιτητές ερεύνησαν τρόπους προσέγγισης κειμένων και μύθων από τα έργα του Σαίξπηρ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε 3 διαφορετικά βιωματικά εργαστήρια, επιλεγμένες εισηγήσεις, προβολές ταινιών, ενώ υπήρχε η δυνατότητα για Yoga, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα έγιναν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων και ακολούθήσε το σύνηθες αποχαιρετιστήριο γλέντι.

Παράλληλες δράσεις στη Κατασκήνωση 2005:

 Α) Το Περιφερειακό Πρόγραμμα Νέων του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Young IDEA Project – IYIP): Ένα από τα Εργαστήρια της Κατασκήνωσης με τίτλο Imagine-Nation και με εμψυχώτρια την Αποστολία Παπαδαμάκη ήταν σχεδιασμένο για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Νέων του IDEA (Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση). Απευθύνονταν, κατά προτεραιότητα, σε νέους 18-25 χρονών και ετοίμασε ένα δρώμενο που ίσως μπορέσει να ενταχθεί στο ευρύτερο Πρόγραμμα Νέων για το 2006 και 2007.

  Β) ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ: συντόνισε η Τζωρτζίνα Κακουδάκη.


ΟΙ ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ Στάθης Λιβαθινός, σκηνοθέτης, Εθνικό Θέατρο, Γιώργος Μπινιάρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου, Αποστολία Παπαδαμάκη, performer, χορογράφος/κινησιολόγος, Νίκος Γκόβας, εκπαιδευτικός θεάτρου, Μαργαρίτα Μάντακα, χορογράφος, Νίκος Βασιλείου, μουσικός, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, Πανεπιστήμιο Πάτρας.  

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ (Αναλυτική Περιγραφή παρακάτω)
Εργαστήριο 1: «Σαιξπηρικά μοτίβα», εμψυχωτής Στάθης Λιβαθινός,
Εργαστήριο 2: «Όνειρο Θερινής Νύχτας», εμψυχωτές Γιώργος Μπινιάρης, Μαργαρίτα Μάντακα, Νίκος Γκόβας,
Εργαστήριο 3: «Imagine-Nation», εμψυχώτρια Αποστολία Παπαδαμάκη με τη συνεργασία της Μαργαρίτας Μάντακα και του Νίκου Βασιλείου,


ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
07.00-08.00 Πρωινή άσκηση/yoga/μπάνιο (προαιρετικό αλλά συνιστώμενο!),
08.00-09.00 Πρωινό (στην τραπεζαρία της Σχολής),
09.00-12.00 Εργαστήρια,
12.00-13.00 Μπάνιο,
13.00-14.00 Μεσημεριανό Φαγητό (στην τραπεζαρία της Σχολής),
14.00-17.00 Ξεκούραση, ελεύθερος χρόνος,
17.00-17.30 Απογευματινός καφές,
17.30-20.30 Εργαστήρια,
20.30- …     Ελεύθερος χρόνος.

Διαφοροποιήσεις στο Πρόγραμμα:
Το πρωινό της Κυριακής 21/8, ελεύθερο για βόλτα στο νησί.
Οι προβολές των ταινιών: δύο βράδια στην αυλή της Σχολής και ένα μεσημέρι.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ
Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, στρωματάκι για  ασκήσεις στο έδαφος, πετσέτες, μουσικά όργανα … κέφι! 


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Γιώργος Μπινιάρης, Νίκος Γκόβας, Αποστολία Παπαδαμάκη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Στάθης Λιβαθινός 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ
Ειρήνη Σταμούλη, Μαρία Λούρου, Τζένη Καραβίτη, Ντίνα Τσολάκη, Γιώργος Ιωάννου
Επιμέλεια έκδοσης: Μαίρη Καλδή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Σε συνεργασία με ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου και τον IDEA


Δείτε εδώ την παλιά σελίδα της κατασκήνωσης


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 5/3/2025 9:30 πμ - 11:30 μμ Export event
DISC θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για μαθητές και μαθήτριες για την έμφυλη διάσταση της φροντίδας

DISC θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για μαθητές και μαθήτριες για την έμφυλη διάσταση της φροντίδας

Λάρισα, 5/3/2025, εργαστήριο για μαθητές και μαθήτριες, 5ο Γυμνάσιο Λάρισας

DISC θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για μαθητές και μαθήτριες για την έμφυλη διάσταση της φροντίδας
δωρεάν βιωματικό θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για μαθητές και μαθήτριες,

Λάρισα, 5/3/2025, στο 5ο Γυμνάσιο Λάρισας

Εμψύχωση: Σόνια Ντόβα, Αγλαΐα Νάκα, Κατερίνα Σεργίδου (online)

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (www.theatroedu.gr) και το Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ (https://diotima.org.gr) προσκαλούν τους μαθητές και τις μαθήτριες από τις Περιφερειακές Ενότήτες Μεσσηνίας, Αχαΐας, Αττικής, Τρικάλων, Λάρισας και Θεσσαλονίκης σε ένα βιωματικό θεατροπαιδαγωγικό σεμινάριο γύρω από το θέμα της έμφυλης διάστασης της φροντίδας.

Το σεμινάριο διάρκειας 15 ωρών μέρος του έργου DISC (Drama-based Interventions challenging gender Stereotypes and encouraging Care sharing), που υλοποιείται από τη σύμπραξη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και του Κέντρου Έρευνας Γυναικείων Θεμάτων (Κέντρο Διοτίμα). Το DISC χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα Citizens, Equality, Rights & Values (CERV), και υλοποιείται σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από τις έμφυλες ανισότητες, στον τομέα της φροντίδας. Επιδιώκει να αμφισβητήσει τα έμφυλα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τις παγιωμένες νοοτροπίες, προωθώντας μια πιο ισότιμη κατανομή των ευθυνών φροντίδας. Έχει σκοπό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ενεργή αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την άνιση συμμετοχή των φύλων στη φροντίδα.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μαθήτριες και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γ’ γυμνασίου και α’, β’, γ ́ λυκείου) και θα διαρκέσουν 15 ώρες, με 6 συναντήσεις από 3 διδακτικές ώρες (2,5 ώρες). 


Το σεμινάριο έχει βιωματικό χαρακτήρα και απαρτίζεται από ασκήσεις/ δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, οι οποίες περιλαμβάνουν σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο και στο έδαφος. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν δεξιότητες αναγνώρισης των στερεοτύπων συνειδητοποιώντας πως αυτά είναι που αναπαράγουν την ανισότητα στη φροντίδα.


Περιμένουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για να μοιραστούμε ιδέες, να δημιουργήσουμε και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους προσέγγισης της φροντίδας και της ισότητας!

Παρακαλούμε να δηλωθεί το σχολείο, και ο αριθμός των μαθητών/ριών που συμμετέχουν στο  info@theatroedu.gr

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr | 210 6541600


 

 

 

 

Print