4η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2005

«…από την ύλη των ονείρων…»

Σπέτσες 17-24 Αυγούστου 2005

& 1η Κατασκήνωση Νέων "ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ 2005" 
Περιφερειακό Πρόγραμμα Νέων του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Young IDEA Project – IYIP) 


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ: 
Στάθης Λιβαθινός,  Γιώργος Μπινιάρης, Αποστολία Παπαδαμάκη, Νίκος Γκόβας,  Μαργαρίτα Μάντακα, Νίκος Βασιλείου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη,

4η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2005

«…από την ύλη των ονείρων…»

Σπέτσες 17-24 Αυγούστου 2005

& 1η Κατασκήνωση Νέων "ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ 2005" 
Περιφερειακό Πρόγραμμα Νέων του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Young IDEA Project – IYIP) 

 

Προσέλευση: Τετάρτη 17/8/2005, ώρες 12.00-16.00.
Αναχώρηση: Τετάρτη 24/8/2005, μετά τις 11.00 (7 διανυκτερεύσεις)

Χώρος: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών 

Στις Σπέτσες, στην ομορφιά και τη γαλήνη του τοπίου, κάτω από τα δένδρα της αυλής της Αναργυρείου Σχολής, δίπλα στη θάλασσα, οργανώνουμε την 4η Θεατρική Κατασκήνωση-Σεμινάριο με γενικό τίτλο «…από την ύλη των ονείρων…» . Με την εμψύχωση εμπείρων δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι και φοιτητές ερεύνησαν τρόπους προσέγγισης κειμένων και μύθων από τα έργα του Σαίξπηρ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε 3 διαφορετικά βιωματικά εργαστήρια, επιλεγμένες εισηγήσεις, προβολές ταινιών, ενώ υπήρχε η δυνατότητα για Yoga, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα έγιναν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων και ακολούθήσε το σύνηθες αποχαιρετιστήριο γλέντι.

Παράλληλες δράσεις στη Κατασκήνωση 2005:

 Α) Το Περιφερειακό Πρόγραμμα Νέων του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Young IDEA Project – IYIP): Ένα από τα Εργαστήρια της Κατασκήνωσης με τίτλο Imagine-Nation και με εμψυχώτρια την Αποστολία Παπαδαμάκη ήταν σχεδιασμένο για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Νέων του IDEA (Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση). Απευθύνονταν, κατά προτεραιότητα, σε νέους 18-25 χρονών και ετοίμασε ένα δρώμενο που ίσως μπορέσει να ενταχθεί στο ευρύτερο Πρόγραμμα Νέων για το 2006 και 2007.

  Β) ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ: συντόνισε η Τζωρτζίνα Κακουδάκη.


ΟΙ ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ Στάθης Λιβαθινός, σκηνοθέτης, Εθνικό Θέατρο, Γιώργος Μπινιάρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου, Αποστολία Παπαδαμάκη, performer, χορογράφος/κινησιολόγος, Νίκος Γκόβας, εκπαιδευτικός θεάτρου, Μαργαρίτα Μάντακα, χορογράφος, Νίκος Βασιλείου, μουσικός, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, Πανεπιστήμιο Πάτρας.  

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ (Αναλυτική Περιγραφή παρακάτω)
Εργαστήριο 1: «Σαιξπηρικά μοτίβα», εμψυχωτής Στάθης Λιβαθινός,
Εργαστήριο 2: «Όνειρο Θερινής Νύχτας», εμψυχωτές Γιώργος Μπινιάρης, Μαργαρίτα Μάντακα, Νίκος Γκόβας,
Εργαστήριο 3: «Imagine-Nation», εμψυχώτρια Αποστολία Παπαδαμάκη με τη συνεργασία της Μαργαρίτας Μάντακα και του Νίκου Βασιλείου,


ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
07.00-08.00 Πρωινή άσκηση/yoga/μπάνιο (προαιρετικό αλλά συνιστώμενο!),
08.00-09.00 Πρωινό (στην τραπεζαρία της Σχολής),
09.00-12.00 Εργαστήρια,
12.00-13.00 Μπάνιο,
13.00-14.00 Μεσημεριανό Φαγητό (στην τραπεζαρία της Σχολής),
14.00-17.00 Ξεκούραση, ελεύθερος χρόνος,
17.00-17.30 Απογευματινός καφές,
17.30-20.30 Εργαστήρια,
20.30- …     Ελεύθερος χρόνος.

Διαφοροποιήσεις στο Πρόγραμμα:
Το πρωινό της Κυριακής 21/8, ελεύθερο για βόλτα στο νησί.
Οι προβολές των ταινιών: δύο βράδια στην αυλή της Σχολής και ένα μεσημέρι.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ
Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, στρωματάκι για  ασκήσεις στο έδαφος, πετσέτες, μουσικά όργανα … κέφι! 


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Γιώργος Μπινιάρης, Νίκος Γκόβας, Αποστολία Παπαδαμάκη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Στάθης Λιβαθινός 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ
Ειρήνη Σταμούλη, Μαρία Λούρου, Τζένη Καραβίτη, Ντίνα Τσολάκη, Γιώργος Ιωάννου
Επιμέλεια έκδοσης: Μαίρη Καλδή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Σε συνεργασία με ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου και τον IDEA


Δείτε εδώ την παλιά σελίδα της κατασκήνωσης


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 29/11/2023 8:00 μμ - 10:00 μμ Export event
Μονόλογοι από τη Γάζα - ΠΑΤΡΑ 29/11/2023

Μονόλογοι από τη Γάζα - ΠΑΤΡΑ 29/11/2023

Πάτρα 29/11/2023 ΔΗΠΕΘΕ

 

ΠΑΤΡΑ 29 Νοεμβρίου 2023, "Μονόλογοι από τη Γάζα"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

«ΑΣ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ! ΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ!»
29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
 

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 20:00, στο θέατρο Μπάρρυ

Ένα παγκόσμιο κάλεσμα καλλιτεχνικής αλληλεγγύης, γιατί οι Μονόλογοι της Γάζας θα συνεχίσουν να είναι η φωνή εκείνων που δεν εισακούγονται, έως ότου υπερισχύσει η δικαιοσύνη…

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, ανταποκρινόμενο στην έκκληση του θεάτρου ASHTAR της Παλαιστίνης, σας προσκαλεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 20:00, στο θέατρο Μπάρρυ, Σανταρόζα 7 και Καρόλου, να παρευρεθείτε σε μια βραδιά αναγνώσεων και παρουσιάσεων των Μονολόγων από τη Γάζα.

Οι Μονόλογοι από τη Γάζα γράφτηκαν από 33 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 13-17 ετών στο πλαίσιο θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος που υλοποίησε το 2010 το θέατρο ASHTAR, μετά τον πρώτο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Δεκατρία χρόνια μετά οι Μονόλογοι παραμένουν τραγικά επίκαιροι, αποτυπώνοντας μέσα από τις φωνές των 33 νέων τη φρίκη του πολέμου,  την εμπειρία της κατοχής, τους φόβους, τις σκέψεις, αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων στη Γάζα.

Το Θέατρο ASHTAR της Παλαιστίνης, με αφορμή τον φρικτό πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας, απευθύνει έκκληση προς όλους τους φίλους του και τους θεατρικούς δημιουργούς σε όλο τον κόσμο: να διαβάσουν ή να παρουσιάσουν δημόσια τους Μονολόγους από τη Γάζα στις 29 Νοεμβρίου 2023, Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό.

Μπορείτε να διαβάσετε τους Μονολόγους από τη Γάζα στα Ελληνικά  TheGazaMonoLogues2_Gr

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ The Gaza Monologues; ten years and the dream continues  (αγγλικοί υπότιτλοι, διάρκεια 20' )

 Από το Γραφείο Τύπου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας

 

 


Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με αφορμή τη συνεχιζόμενη κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ανταποκρινόμενο στην εξαιρετικά επείγουσα έκκληση του Παλαιστινιακού Θεατρικού Οργανισμού Ashtar Τheatre, στις 29 Νοεμβρίου 2023, Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό,

διοργανώνει τη δράση

«Ας σταθούμε δίπλα τους! Ας πολλαπλασιάσουμε τις φωνές των παιδιών της Γάζας!»

Η δράση περιλαμβάνει δημόσιες αναγνώσεις των «Μονολόγων από τη Γάζα» στην Αθήνα , στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

Ταυτόχρονα, κάνουμε έκκληση στα μέλη, στους συνεργάτες και στους φίλους του Δικτύου να διαβάσουν ή να παρουσιάσουν με οποιοδήποτε καλλιτεχνικό τρόπο τους «Μονολόγους από τη Γάζα» στους εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς χώρους όπου εργάζονται, σε δημόσιους χώρους, σε γειτονιές, σε πλατείες, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή όπου αλλού κρίνουν.

Το Ashtar Τheatre μας καλεί να βιντεοσκοπήσουμε τις αναγνώσεις – παρουσιάσεις και να τις αναρτήσουμε στο διαδίκτυο. Επίσης, να κάνουμε tag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους: Instagram, Facebook YouTube, LinkedIn. Επικοινωνία: info@ashtar-theatre.org

«Με επτά δισεκατομμύρια φωνές σε αυτόν τον πλανήτη, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες αλλαγής. Ο καθένας μας, με τις μοναδικές του ικανότητες, μπορεί να αλλάξει το αφήγημα και να εμπλέξει τους πολλούς, αντιτασσόμενος στους στόχους των κυρίαρχων ΜΜΕ και όσων καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα» (Ashtar Τheatre, Παλαιστίνη)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ»;

Από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, με πρωτοβουλία του Ashtar Τheatre, 33 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 13-17 ετών, επεξεργάστηκαν και κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους τους, μετά την ισραηλινή εισβολή και κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα από τον Δεκέμβριο του 2008 ως τον Ιανουάριο του 2009.

Οι «Μονόλογοι από τη Γάζα» έχουν μεταφραστεί σε 18 γλώσσες, και έχουν παρουσιαστεί σε 40 χώρες σε όλον τον κόσμο. Μεταφράστηκαν και στα ελληνικά από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και παρουσιάστηκαν σε 8 πόλεις στη χώρα μας.

Οι παιδικές και εφηβικές φωνές των «Μονολόγων από τη Γάζα» αποτελούν συγκλονιστικές μαρτυρίες που αποκαλύπτουν το αποτρόπαιο πρόσωπο της ισραηλινής κατοχής και του αποκλεισμού αλλά και το μεγαλείο της ψυχής των κατοίκων της Γάζας. Σήμερα, 13 χρόνια μετά οι «Μονόλογοι από τη Γάζα» εξακολουθούν να είναι επίκαιροι. Ας πολλαπλασιάσουμε τις φωνές των παιδιών τηςΠαλαιστίνης!

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Gazamonologues στα αγγλικά και εδώ στα ελληνικά.

 Το ΔΣ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Print