5η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2006

Σπέτσες 20-25 Αυγούστου 2006
για νέους ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, θεατρολόγους
«Τεχνικές αφήγησης και Θεατρική δημιουργία»


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Marcello Magni, Uta Plate, Michael Stasik, Τάκης Τζαμαργιάς, Ζωή Χατζηαντωνίου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη

5η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σπέτσες 2006
Σπέτσες 20-25 Αυγούστου 2006
για νέους ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, θεατρολόγους
«Τεχνικές αφήγησης και Θεατρική δημιουργία»

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Προσέλευση: Κυριακή 20/8/2006, ώρες 12.00-16.00. Αναχώρηση: Παρασκευή 25/8/2006, μετά τις 11.00 (5 διανυκτερεύσεις)

Χώρος: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών

Στις Σπέτσες, στην ομορφιά και τη γαλήνη του τοπίου, κάτω από τα δένδρα της αυλής της Αναργυρείου Σχολής, δίπλα στη θάλασσα, οργανώθηκε η 5η Θεατρική Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο «Τεχνικές αφήγησης και θεατρική δημιουργία: από τις προσωπικές ιστορίες στον κλόουν και την κοινωνική συνείδηση». Με την εμψύχωση εμπείρων δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι και φοιτητές ερεύνησαν τρόπους προσέγγισης κειμένων και μύθων και διερεύνησαν τρόπους «πρωτότυπης δημιουργίας» (devised theatre). Το πρόγραμμα περιελάμβανε 3 βιωματικά εργαστήρια, επιλεγμένες εισηγήσεις και προβολές ταινιών, ενώ υπήρχε η δυνατότητα για άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και βέβαια διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα έγιναν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων και ακολούθησε το σύνηθες αποχαιρετιστήριο γλέντι.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Marcello Magni, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος Theatre Complicite, Ιταλία/Μεγ. Βρετανία
Uta Plate, σκηνοθέτις, ηθοποιός, παιδαγωγός θεάτρου, Schaubühne Teatre, Berlin Γερμανία
Michael Stasik δραματουργός, Γερμανία/Πολωνία
Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, διδάσκων Πανεπιστημίου Αθηνών
Ζωή Χατζηαντωνίου, θεατρολόγος χορεύτρια
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Πατρών

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 2006
Προβολή ταινιών-συζήτηση: συντόνισε η Τζωρτζίνα Κακουδάκη. 
 «Από την αίσθηση στην εστίαση:η συμβολή του κινηματογράφου στη δραματουργία, την υποκριτική και τη σκηνογραφία του 20αι»

ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
07.00-08.00 Πρωινή άσκηση/yoga/μπάνιο (προαιρετικό αλλά συνιστώμενο!)
08.00-09.00 Πρωινό (στην τραπεζαρία της Σχολής)
09.00-12.00 Εργαστήρια
12.00-13.00 Μπάνιο
13.00-14.00 Μεσημεριανό Φαγητό (στην τραπεζαρία της Σχολής)
14.00-17.00 Ξεκούραση, ελεύθερος χρόνος
17.00-17.30 Απογευματινός καφές
17.30-20.30 Εργαστήρια
20.30- … Ελεύθερος χρόνος
Το πρωινό της Τετάρτης 23/8 ήταν ελεύθερο για βόλτα στο νησί

Οι προβολές των ταινιών προγραμματίστηκαν για την Τρίτη 22 & Τετάρτη 23/8/2006 στην αυλή της Σχολής.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, στρωματάκι για ασκήσεις στο έδαφος, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Νίκος Γκόβας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Uta Plate, Τάκης Τζαμαργιάς, Marcello Magni

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ Ντίνα Τσολάκη, Παυλίνα Γραικού, Νίκος Γκόβας (Συντονιστής), Πασχαλιά Μιχαλοπούλου
Επιμέλεια έκδοσης: Μαίρη Καλδή


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1Το Κωμικό, το Παιχνίδι και το Σώμα: Ανακαλύψτε το δικό σας Κλόουν” Marcelo Magni ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος Theatre Complicite

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 “GUMMO GAMMA GIMMI” «μόνο ο γρηγορότερος θα επιβιώσει» Uta Plate σκηνοθέτις, ηθοποιός, υπεύθυνη εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων Schaubühne am Lehniner Platz, Βερολίνο, Γερμανία  & Michael Stasik δραματουργός, Πολωνία/ Γερμανία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 «από το παραμύθι στο επικό θέατρο. Οι αφηγηματικές τεχνικές» Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθέτης, Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ζωή Χατζηαντωνίου θεατρολόγος, χορεύτρια 

 


ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών, 1χιλ από το Λιμάνι. Λεωφορείο αναχωρεί μπροστά από Ξενοδοχείο Ποσειδώνιο συνήθως μόλις φτάνει το πλοίο. Τηλ Σχολής Αθήνα: 2103613751, Σπέτσες: 2298072206 / 2298073306.

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Α Επιλογή: στην Αναργύρειο Σχολή (συνιστάται) η οποία περιλαμβάνει:
α) Διαμονή 5 νύχτες σε δίκλινους ή μονόκλινους κοιτώνες (ανακαινισμένοι παλιοί μαθητικοί κοιτώνες, σεντόνια, μαξιλάρια παρέχονται) με κοινόχρηστα μπάνια-τουαλέτες,
β) Πρωινό και
γ) Μεσημεριανό φαγητό στο εστιατόριο της Σχολής. Δεν περιλαμβάνεται μεσημεριανό φαγητό κατά τις ημέρες άφιξης και αναχώρησης.
δ) Tο δείπνο το τελευταίο βράδυ.
Β Επιλογή: σε Πανσιόν ή Δωμάτια στις Σπέτσες
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους για κρατήσεις, τιμές κ.λ.π.  

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (παρακαλούμε να επιβεβαιώνετε τα παρακάτω στοιχεία)
Λιμεναρχείο Πειραιά : 2104226001/ 2104593123
Δελφίνια ή Καταμαράν: (περίπου 2 ώρες, κόστος περίπου 50ευρώ με επιστροφή).
Κυριακή: Πειραιάς-Σπέτσες στις 08.30, 10.00, 12.00, 14.10, 17.00
Παρασκευή: Σπέτσες-Πειραιάς στις 06.00, 11.00, 13.50, 14.15, 17.00, 18.30, 19.20
Οι κρατήσεις πρέπει να γίνουν έγκαιρα! Και να επιβεβαιωθούν τα δρομολόγια. a) 0030 210-4199200, 2104199000, b) 0030 210-4101480, ++2104132105, c) 00302104121830, 00302298073141, d) www.hellenicseaways.gr, Πλοίο: (περίπου 4 ώρες), Saronikos Ferries 2104171190- 2104147800
 


Δείτε εδώ την παλιά σελίδα της κατασκήνωσης


 


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 22/5/2019 9:00 πμ - 12:00 μμ Export event
Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Αγία Παρασκευή Λέσβου, 22/5/2019, Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Αγία Παρασκευή Λέσβου, 22 Μαΐου 2019

Μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ - «κι αν ήσουν εσύ;»

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 από τις 9:00πμ-12:00μ

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του ΠΙΟΠ στην Αγ.Παρασκευή Λέσβου

Αγ. Παρασκευή Λέσβου, Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, 9:00-12:00

8 σχολεία, 110 μαθητές και μαθήτριες και 21 εκπαιδευτικοί σε μία κοινή δράση
Τόπος: Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του ΠΙΟΠ, Αγ. Παρασκευή Λέσβου

Είσοδος: ελεύθερη

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, με τη στήριξη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, διοργάνωσαν μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ, την Τετάρτη 22 Μαΐου από 9:00-12:00 π.μ. στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του ΠΙΟΠ.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για πέμπτη χρονιά φέτος το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

110 μαθητές και μαθήτριες από επτά Δημοτικά σχολεία και ένα Νηπιαγωγείο της Λέσβου προσπάθησαν να διερευνήσουν τα όρια της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης. Με αφετηρία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γιατί οι νυχτερίδες κρέμονται ανάποδα;», τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μέσα από βιωματικές δράσεις στον κοινό κύκλο αναρωτήθηκαν και διαπραγματεύτηκαν πως η διαφορετικότητα και η ποικιλία γίνονται οχήματα συνεργασίας και συνύπαρξης.

Η όλη δράση είχε στηθεί σαν ένα μεγάλο βιωματικό εργαστήριο από όλους για όλους που μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις τα παιδιά θα γνωρίζονταν μεταξύ τους και θα συνδημιουργούσαν ένα κοινό τραγούδι. Ξεκινήσαμε με ομαδικές ασκήσεις γνωριμίας όλοι μαζί στο μεγάλο αύλειο χώρο του μουσείου μπροστά από το θέατρο. Η γνωριμία έγινε πρώτα παρουσιάζοντας την ομάδα κάθε σχολείου και μετά σε τυχαία ζευγάρια σε όλο το χώρο.
Κατόπιν χωριστήκαμε σε 5 ομάδες των 20-25 παιδιών που είχαν προαποφασιστεί στις οργανωτικές συναντήσεις που είχαν προηγηθεί του φεστιβάλ φέρνοντας στην ίδια ομάδα τάξεις διαφορετικών σχολείων που για πρώτη φορά γνωρίζονταν και συνεργάζονταν.

Οι ομάδες αυτές εμψυχώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς τους και με διάφορες τεχνικές και ασκήσεις εκπαιδευτικού δράματος και θεατρικού παιχνιδιού δημιούργησαν από ένα τετράστιχο με νοήματα και ιδέες από τις θεματικές του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» πάνω στο σκοπό του τραγουδιού «Στείλε μήνυμα…».

Κυρίως χρησιμοποιήθηκαν παγωμένες εικόνες που κατέληξαν σε λέξεις που έγιναν φράσεις και μετά στίχοι με τη χρήση του ρυθμού από τους εμψυχωτές. Η κάθε ομάδα κατέγραψε τους στίχους της και έκανε την πρόβα με τη χρήση κρουστών.

Όλοι μαζί πάλι στον κύκλο πρώτα καταθέσαμε τους στίχους μας και μετά σε μια δυναμική ομαδική έκφραση τραγουδήσαμε το κοινό τραγούδι που μόλις είχαμε δημιουργήσει. Αυτή η στιγμή ήταν πραγματικά συγκινητική γιατί δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τελικά είχαμε πετύχει κάτι που στην αρχή έμοιαζε άπιαστο. Βοήθησαν πολύ οι μουσικοί μας, η Μαρίζα Βαμβουκλή και ο Βαγγέλης Λυριτζής που ενίσχυσαν τα παιδιά στο τραγούδι τους και έντυσαν μουσικά τη δράση. Πολύτιμη ήταν η συνεισφορά τόσο σε οργανωτικό όσο και σε εμψυχωτικό επίπεδο της περιφερειακής συντονίστριας του προγράμματος και θεατροπαιδαγωγού του Δικτύου Νικολέττας Δημοπούλου και της γενικής διαχειρίστριας του προγράμματος Γιάννας Παπαδοπούλου που μας χαροποίησαν ιδιαίτερα με την παρουσία τους. Επίσης εκτός από τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα βοήθησαν και οι φίλοι εκπαιδευτικοί Χρήστος Χατζηλίας και Μαντώ Βελλέ και η φίλη Βασιλική Φακή.

Το κοινό μας τραγούδι λοιπόν λέει:
«Άβολα νοιώθω με πόνο, θυμό / παίζω με φίλους για να ξεχαστώ
Δεν θέλω ειρωνείες, μονάχα χαρά / να έχω κοντά μου παιδιά αληθινά
Στείλε μήνυμα…
Θέλω να βγω απ’το πάρτι γιατί / νοιώθω μονάχος, δεν βλέπω ψυχή
Θα΄θελα να΄μασταν όλοι μαζί / τέλεια να ζούσαμε την κάθε στιγμή
Στείλε μήνυμα…
Φοβάμαι την αδικία, θυμώνω πολύ / ψέματα λες, δεν σε θέλω, δεν με θες
Άκου τους άλλους αλήθεια σου λεν / φίλοι για πάντα, ποτέ τσακωμοί
Στείλε μήνυμα…
Είμαστε φίλοι μες στο σχολειό / παίζουμε μπάλα με κέφι τρελό
Πάντα χορεύουμε με τα παιδιά / νοιώθουμε αγάπη, φιλία, χαρά
Στείλε μήνυμα…
Ελάτε όλα του κόσμου παιδιά / να γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά
Αγάπη, φιλία, χαρά, συντροφιά / να γίνουμε όλοι παρέα παιδιά!
Στείλε μήνυμα… »

Το τραγούδι το πήραν μαζί τους οι μαθητές και ως ενθύμιο. Δείτε εδώ!

Σχόλια - εντυπώσεις

Αυτό που όλοι νοιώσαμε ήταν ότι η ομάδα των εκπαιδευτικών είχε γίνει μια πολύ ζεστή ομάδα ήδη πριν την ημέρα του φεστιβάλ μέσα από τις οργανωτικές συναντήσεις που προηγήθηκαν αλλά και με τις εμψυχώσεις που έκανε η Νικολέττα Δημοπούλου στα σχολεία του προγράμματος στις αρχές του Απρίλη. Είχαν καθοριστεί οι ρόλοι, είχαν οργανωθεί οι λεπτομέρειες της δράσης και η φιλοξενία από το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, το προσωπικό του και την υπεύθυνη κ. Μαντώ Παπαδοπούλου, ήταν πολύ ζεστή και γενναιόδωρη.

Επίσης μέχρι την υλοποίηση του Φεστιβάλ η αρχική ομάδα του προγράμματος είχε εμπλουτιστεί με νέα μέλη, εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετείχαν, και έτσι ζήσαμε την πρόκληση μια επιτυχημένης συνεργασίας. Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη της ομάδας μας λειτούργησαν σαν εμψυχωτές στη δράση του φεστιβάλ, είτε της ομάδας τους είτε και του συνόλου των παιδιών μέσα από ασκήσεις που είχε προαποφασίσει η ομάδα στις οργανωτικές συναντήσεις. Γενικά έμοιαζε σαν να είναι η εορταστική στιγμή μιας διαδικασίας που κράτησε όλο το χειμώνα και που αξιοποίησε της ικανότητες και τα ταλέντα των μελών της (που ομολογουμένως αποδείχτηκαν πλούσια!).

Διάχυτη ήταν η χαρά και η ευχάριστη έκπληξη των παιδιών όταν στον μεγάλο κύκλο τραγούδησαν αλλά και άκουσαν όλους τους άλλους να τραγουδούν το κοινό τραγούδι.
Επίσης ήταν πολύ ικανοποιημένοι για τις καινούργιες γνωριμίες που έκαναν. 

 

Πριν από την υλοποίησή της η δράση αυτή ανακοινώθηκε και δημοσιεύτηκε με δελτίο τύπου και αφίσα στον τοπικό τύπο.
Κατά την διάρκεια της δράσης μας βοήθησαν κάνοντας δημοσιογραφική κάλυψη ο Θοδωρής Αλεξέλλης και η Ελίνα Καραγιώργη, μέλη του τοπικού γραφείου της Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που συνεργάζεται στο πρόγραμμα. Επίσης ετοιμάζουμε ένα έντυπο ενθύμιο όπου θα αναγράφονται οι στίχοι του τραγουδιού και όλα τα συμμετέχοντα σχολεία και που θα μοιραστεί σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

 

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν το Νηπιαγωγείο Παναγιούδας και ομάδες παιδιών από τα Δημοτικά Σχολεία Βρίσας, Παλαιόκηπου, Πηγής, Κεραμίου, Κεραμειών, Μόριας και από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Αναστασία Τσάτσου, Μερόπη Σερεσλή, Στέλλα Σκαρακάκη, Ευαγγελία Τσολάκη, Μαρίζα Βαμβουκλή, Βαγγέλης Λυριτζής, Μαρία Νάκκα, Μαρίνα Γιαβάση, Σωτήρης Ανυφαντής, Χριστόδουλος Χατζηιωάννου, Τζένη Μηνά, Θάνος Μπατσίλας, Έφη Μουζάκη, Μαριάνθη Μακρή, Παρασκευή Σωτηρέλλη, Γιώργος Κωφόπουλος, Δήμητρα Γκέκα, Λεσβία Ανδριώτου.

Συντονισμός: Διονύσης Παύλου

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Με την υποστήριξη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας του ΠΙΟΠ

Πληρ.: 210-6541600 / www.Theatroedu.gr

Τοπικός Συντονιστής Λέσβου: Διονύσης Παύλου 6976 124710

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σχετικά έγγραφα

Print