5η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2006

Σπέτσες 20-25 Αυγούστου 2006
για νέους ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, θεατρολόγους
«Τεχνικές αφήγησης και Θεατρική δημιουργία»


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Marcello Magni, Uta Plate, Michael Stasik, Τάκης Τζαμαργιάς, Ζωή Χατζηαντωνίου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη

5η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σπέτσες 2006
Σπέτσες 20-25 Αυγούστου 2006
για νέους ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, θεατρολόγους
«Τεχνικές αφήγησης και Θεατρική δημιουργία»

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Προσέλευση: Κυριακή 20/8/2006, ώρες 12.00-16.00. Αναχώρηση: Παρασκευή 25/8/2006, μετά τις 11.00 (5 διανυκτερεύσεις)

Χώρος: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών

Στις Σπέτσες, στην ομορφιά και τη γαλήνη του τοπίου, κάτω από τα δένδρα της αυλής της Αναργυρείου Σχολής, δίπλα στη θάλασσα, οργανώθηκε η 5η Θεατρική Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο «Τεχνικές αφήγησης και θεατρική δημιουργία: από τις προσωπικές ιστορίες στον κλόουν και την κοινωνική συνείδηση». Με την εμψύχωση εμπείρων δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι και φοιτητές ερεύνησαν τρόπους προσέγγισης κειμένων και μύθων και διερεύνησαν τρόπους «πρωτότυπης δημιουργίας» (devised theatre). Το πρόγραμμα περιελάμβανε 3 βιωματικά εργαστήρια, επιλεγμένες εισηγήσεις και προβολές ταινιών, ενώ υπήρχε η δυνατότητα για άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και βέβαια διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα έγιναν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων και ακολούθησε το σύνηθες αποχαιρετιστήριο γλέντι.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Marcello Magni, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος Theatre Complicite, Ιταλία/Μεγ. Βρετανία
Uta Plate, σκηνοθέτις, ηθοποιός, παιδαγωγός θεάτρου, Schaubühne Teatre, Berlin Γερμανία
Michael Stasik δραματουργός, Γερμανία/Πολωνία
Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, διδάσκων Πανεπιστημίου Αθηνών
Ζωή Χατζηαντωνίου, θεατρολόγος χορεύτρια
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Πατρών

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 2006
Προβολή ταινιών-συζήτηση: συντόνισε η Τζωρτζίνα Κακουδάκη. 
 «Από την αίσθηση στην εστίαση:η συμβολή του κινηματογράφου στη δραματουργία, την υποκριτική και τη σκηνογραφία του 20αι»

ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
07.00-08.00 Πρωινή άσκηση/yoga/μπάνιο (προαιρετικό αλλά συνιστώμενο!)
08.00-09.00 Πρωινό (στην τραπεζαρία της Σχολής)
09.00-12.00 Εργαστήρια
12.00-13.00 Μπάνιο
13.00-14.00 Μεσημεριανό Φαγητό (στην τραπεζαρία της Σχολής)
14.00-17.00 Ξεκούραση, ελεύθερος χρόνος
17.00-17.30 Απογευματινός καφές
17.30-20.30 Εργαστήρια
20.30- … Ελεύθερος χρόνος
Το πρωινό της Τετάρτης 23/8 ήταν ελεύθερο για βόλτα στο νησί

Οι προβολές των ταινιών προγραμματίστηκαν για την Τρίτη 22 & Τετάρτη 23/8/2006 στην αυλή της Σχολής.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, στρωματάκι για ασκήσεις στο έδαφος, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Νίκος Γκόβας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Uta Plate, Τάκης Τζαμαργιάς, Marcello Magni

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ Ντίνα Τσολάκη, Παυλίνα Γραικού, Νίκος Γκόβας (Συντονιστής), Πασχαλιά Μιχαλοπούλου
Επιμέλεια έκδοσης: Μαίρη Καλδή


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1Το Κωμικό, το Παιχνίδι και το Σώμα: Ανακαλύψτε το δικό σας Κλόουν” Marcelo Magni ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος Theatre Complicite

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 “GUMMO GAMMA GIMMI” «μόνο ο γρηγορότερος θα επιβιώσει» Uta Plate σκηνοθέτις, ηθοποιός, υπεύθυνη εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων Schaubühne am Lehniner Platz, Βερολίνο, Γερμανία  & Michael Stasik δραματουργός, Πολωνία/ Γερμανία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 «από το παραμύθι στο επικό θέατρο. Οι αφηγηματικές τεχνικές» Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθέτης, Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ζωή Χατζηαντωνίου θεατρολόγος, χορεύτρια 

 


ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών, 1χιλ από το Λιμάνι. Λεωφορείο αναχωρεί μπροστά από Ξενοδοχείο Ποσειδώνιο συνήθως μόλις φτάνει το πλοίο. Τηλ Σχολής Αθήνα: 2103613751, Σπέτσες: 2298072206 / 2298073306.

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Α Επιλογή: στην Αναργύρειο Σχολή (συνιστάται) η οποία περιλαμβάνει:
α) Διαμονή 5 νύχτες σε δίκλινους ή μονόκλινους κοιτώνες (ανακαινισμένοι παλιοί μαθητικοί κοιτώνες, σεντόνια, μαξιλάρια παρέχονται) με κοινόχρηστα μπάνια-τουαλέτες,
β) Πρωινό και
γ) Μεσημεριανό φαγητό στο εστιατόριο της Σχολής. Δεν περιλαμβάνεται μεσημεριανό φαγητό κατά τις ημέρες άφιξης και αναχώρησης.
δ) Tο δείπνο το τελευταίο βράδυ.
Β Επιλογή: σε Πανσιόν ή Δωμάτια στις Σπέτσες
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους για κρατήσεις, τιμές κ.λ.π.  

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (παρακαλούμε να επιβεβαιώνετε τα παρακάτω στοιχεία)
Λιμεναρχείο Πειραιά : 2104226001/ 2104593123
Δελφίνια ή Καταμαράν: (περίπου 2 ώρες, κόστος περίπου 50ευρώ με επιστροφή).
Κυριακή: Πειραιάς-Σπέτσες στις 08.30, 10.00, 12.00, 14.10, 17.00
Παρασκευή: Σπέτσες-Πειραιάς στις 06.00, 11.00, 13.50, 14.15, 17.00, 18.30, 19.20
Οι κρατήσεις πρέπει να γίνουν έγκαιρα! Και να επιβεβαιωθούν τα δρομολόγια. a) 0030 210-4199200, 2104199000, b) 0030 210-4101480, ++2104132105, c) 00302104121830, 00302298073141, d) www.hellenicseaways.gr, Πλοίο: (περίπου 4 ώρες), Saronikos Ferries 2104171190- 2104147800
 


Δείτε εδώ την παλιά σελίδα της κατασκήνωσης


 


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 19/10/2021 5:00 μμ - 8:00 μμ Export event
«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

Διαδικτυακά, 19/10/2021 17:00-20:00, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ3), Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου

Εργαστήριο/Διάλεξη Α4: «Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»

Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ3)

Διαδικτυακά, 19/10/2021

Ώρες: 17:00-20:00

Τρόπος παρουσίασης: Διαδικτυακά
Διάρκεια: 3 ώρες
Απευθύνεται
: σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων

Σχεδιασμός - Εμψύχωση: Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου

Σύντομη περιγραφή
Το σεμινάριο προσεγγίζει το Εκπαιδευτικό Δράμα (Drama in Education) ως εργαλείο βιωματικής μάθησης, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή. Περιλαμβάνει δύο μέρη: α) Εισήγηση—Συζήτηση: «Εκπαιδευτικό Δράμα: Βασικές αρχές και σχεδιασμός» και β) Εργαστήριο: «Ένα απειλητικό γράμμα», ενδεικτικό παράδειγμα εφαρμογής. Στο πρώτο,  θεωρητικό, μέρος παρουσιάζεται το παιδαγωγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η μέθοδος του Εκπαιδευτικού Δράματος καθώς και τα βασικά στοιχεία για τον σχεδιασμό ενός μαθήματος. Στο δεύτερο μέρος, δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν βιωματικά τη μέθοδο συμμετέχοντας στο δράμα  «Ένα απειλητικό γράμμα» με θέμα την ενδοσχολική βία εναντίον του «ξένου». 
Βασικός σκοπός του σεμιναρίου είναι να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος (Ε.Δ.), προκειμένου να εμπλουτίσουν τα παιδαγωγικά εργαλεία τους  και να αξιοποιήσουν τις δημιουργικές ικανότητες τους ως διδάσκοντες  είτε τα γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητάς τους είτε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, τον ρατσισμό, τη στάση απέναντι στον «ξένο». Συγκεκριμένοι στόχοι: α) Να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τις θεωρίες μάθησης στις οποίες στηρίζεται το Ε.Δ. , να καταδείξει τα κλειδιά της μεθόδου και τον τρόπο σχεδιασμού ενός μαθήματος  (οργάνωση, δομή, επεισόδια, θεατρικές τεχνικές, εσωτερική συνοχή). β) Να τους δώσει την ευκαιρία να βιώσουν το θέμα της ενδοσχολικής βίας εναντίον του «ξένου»  και να αναστοχαστούν πάνω στη μέθοδο, συμμετέχοντας σε ένα δράμα.  γ) Να τους προσφέρει ερεθίσματα για προβληματισμό, ιδέες και εργαλεία, για να προχωρήσουν και να σχεδιάσουν το δικό τους μάθημα, ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας τους. 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

Άβρα Αυδή
Φιλόλογος και θεατροπαιδαγωγός. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια και ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών (1982-2011). Παράλληλα, δίδαξε, επί 15 έτη (2001-2016), στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Το Θέατρο στο σχολείο». Ασχολήθηκε συστηματικά με το Εκπαιδευτικό Δράμα και με το σχολικό θέατρο, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισε από μεταπτυχιακές σπουδές και σχετική έρευνα. Δίδαξε σε επιμορφωτικά σεμινάρια και δημοσίευσε ποικίλα άρθρα σχετικά με τη θεατρική παιδεία. Συνέγραψε με τη Μελίνα Χατζηγεωργίου το βιβλίο «Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής» (Μεταίχμιο 2007) και το βιβλίο «Όταν ο δάσκαλος μπαίνει σε ρόλο. 50 προτάσεις για θεατρικά εργαστήρια με Δάσκαλο σε Ρόλο»  (Μεταίχμιο 2018). Στον τομέα της γλωσσικής διδασκαλίας έχει επίσης διδακτικό, επιμορφωτικό και συγγραφικό έργο. Συμμετείχε, ανάμεσα σε άλλα, στη συγγραφή των παρακάτω ομαδικών έργων: Εγχειρίδια «Έκφραση-Έκθεση» για το λύκειο (1985-89),  Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα (1998), ψηφιακό έργο ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ (2017).

Μελίνα Χατζηγεωργίου
Η Μελίνα Χατζηγεωργίου είναι δασκάλα και θεατροπαιδαγωγός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εκπαιδευτικό Δράμα (Μ.Α. Drama in Education). Δίδαξε επί 15 έτη στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Το Θέατρο στο σχολείο».  Έχει εργαστεί ως δασκάλα Δράματος σε σχολεία, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Δίδαξε σε επιμορφωτικά σεμινάρια για το Εκπαιδευτικό Δράμα που οργανώθηκαν από πανεπιστήμια και ποικίλους φορείς όπως το Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, τη Future Library, κ.ά. Επιπλέον, σχεδίασε και συντόνισε θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα σε μουσεία και άλλους φορείς.  Συνέγραψε με την Άβρα Αυδή το βιβλίο «Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής» (Μεταίχμιο 2007) και το βιβλίο «Όταν ο δάσκαλος μπαίνει σε ρόλο. 50 προτάσεις για θεατρικά εργαστήρια με Δάσκαλο σε Ρόλο» (Μεταίχμιο 2018). 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Γραμματεία/Πληρ.: humanrights@theatroedu.gr / 2106541600


 

Print