6η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2007

Σπέτσες, 25-31 Αυγούστου 2008
 «Αρχαίοι μύθοι & σύγχρονη πραγματικότητα» 


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Γιώργος Μπινιάρης, Μαργαρίτα Μάντακα, Τζωρτζίνα ΚακουδάκηΔημήτρης Σακατζής, Τζένη ΚαραβίτηMartin ScharnhorstΤάκης Τζαμαργιάς 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

6η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σπέτσες 2007
& «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2007»
 Σπέτσες 25-31 Αυγούστου 2007

«Αρχαίοι μύθοι & σύγχρονη πραγματικότητα» 

 


 Στις Σπέτσες, στην ομορφιά και τη γαλήνη του τοπίου, κάτω από τα δένδρα της αυλής της Αναργυρείου Σχολής, δίπλα στη θάλασσα, οργανώνουμε την 6η Θεατρική Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο  «Αρχαίοι μύθοι & σύγχρονη πραγματικότητα». Με την εμψύχωση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, φοιτητές και νέοι θα ερευνήσουν μύθους από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και την επικαιρότητά τους. Η Κατασκήνωση περιλαμβάνει 4 βιωματικά εργαστήρια, εκ των οποίων το ένα με τίτλο «Νεανικές Θεατρικές Φωνές» είναι ειδικά σχεδιασμένο για νέους 16-20 χρόνων. Επίσης, περιλαμβάνει προβολές ταινιών, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και βέβαια διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει το σύνηθες αποχαιρετιστήριο γλέντι.

 

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ Γιώργος Μπινιάρης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Μαργαρίτα Μάντακα, κινησιολόγος, χορογράφος, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός, ειδικός επιστημονικός συνεργάτης  Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Σακατζής, ηθοποιός, σκηνοθέτης, Τζένη Καραβίτη, εκπαιδευτικός, Martin Scharnhorst, σκηνοθέτης θεάτρου, Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αθηνών


ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
«Ταινίες κάτω από τα δέντρα»
Δευτέρα και Τρίτη: προβολή ταινιών με συντονίστρια την Τζωρτζίνα Κακουδάκη.
«ΦΑΙΔΡΑ & ΜΗΔΕΙΑ- Από το μύθο στο θρύλο: Η εξέλιξη  του κοινόχρηστου μύθου στο θέατρο και τον κινηματογράφο»

"Μαθήματα yoga" από την Ιωάννα Τότσιου, φιλόλογο, μέλος του Γραφείου Β. Ελλάδας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.



ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, στρωματάκι για ασκήσεις στο έδαφος, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής, lotion για τα κουνούπια και … κέφι!


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Νίκος Γκόβας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Γιώργος Μπινιάρης, Μαργαρίτα Μάντακα, Τζένη Καραβίτη, Δημήτρης Σακατζής, Martin Scharnhorst, Τάκης Τζαμαργιάς

ΚΟΣΤΟΣ 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ Διονυσία Ασπρογέρακα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Ειρήνη Σταμούλη, Κατερίνα Αλεξιάδη
Επιμέλεια έκδοσης: Μαίρη Καλδή
Σχεδιασμός αφίσας: Μαίρη Καλδή. Φωτογραφία αφίσας: Μιχάλης Παπανούσης



ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 «Τρωάδες-ο ξεριζωμός» Γιώργος Μπινιάρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, Μαργαρίτα Μάντακα, κινησιολόγος, χορογράφος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 «Σίσυφος, σύγχρονες παραλλαγές» Martin Scharnhorst, σκηνοθέτης θεάτρου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 για νέους και νέες 16-20 χρόνων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές: αρχαίοι μύθοι και σύγχρονη πραγματικότητα» Δημήτρης Σακατζής, ηθοποιός, σκηνοθέτης Τζένη Καραβίτη εκπαιδευτικός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 «Δος μοι τούτον τον ξένον» Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αθηνών


Δείτε εδώ την παλιά σελίδα της κατασκήνωσης


 


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 12/11/2022 10:00 πμ - 13/11/2022 1:30 μμ Export event
«κι αν ήσουν εσύ; - τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης  για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»

«κι αν ήσουν εσύ; - τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»

Ζάκυνθος, 12-13/11/2022, Σεμινάριο 12 ωρών για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, Γιώργος Μπεκιάρης & Γιούλη Δούβου

«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»

Σεμινάριο 12 ωρών για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές νεανικών ομάδων

Ζάκυνθος, Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

 

.

 

 

Ώρες: Σάββατο: 10:00 - 18:30  (διάλλειμα 14:15 έως 15:00) και Κυριακή: 9:30-13:30 

Τόπος: 6ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου
Αναπαύσεως 26, Ζάκυνθος

Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών και εμψυχωτών νεανικών ομάδων.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), σε συνεργασία με τα Τμήματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;» - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, διοργανώνουν 12ωρο επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν το πρόγραμμα ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα με τίτλο: «κι αν ήσουν εσύ; - τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων».

 

Εμψύχωση: Γιώργος Μπεκιάρης & Γιούλη Δούβου, θεατροπαιδαγωγοί  

Το σεμινάριο/εργαστήριο είναι μέρος του ευρύτερου επιμορφωτικού κύκλου με τίτλο ΄κι αν ήσουν εσύ;  - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων’  που υπό προϋποθέσεις οδηγεί  σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης.  Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr

 

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα. Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλουν έως τις 8 Νοεμβρίου 2022 τη φόρμα ΑΙΤΗΣΗΣ:

και θα ειδοποιηθούν το αργότερο μέχρι 10/11/2022 για τη συμμετοχή τους στο προσωπικό τους email.

 

Σύντομη περιγραφή σεμιναρίου: Το σεμινάριο καλύπτει τρεις θεματικές του επιμορφωτικού κύκλου του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (βλ, όλες τις θεματικές εδώ). Συγκεκριμένα:

α) Στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις του προγράμματος (κωδ. Α1α)

  • Ποια είναι τα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα σήμερα γύρω από το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

 

  • Η θεματική και οι στόχοι του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (οι εκτοπισμένοι άνθρωποι, η ξενοφοβία, ο πολιτισμός, η ταυτότητα, η ετερότητα και η διαχείρισή της, η παιδαγωγική προσέγγιση που προτείνεται με βάση τις αρχές της κριτικής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης κ.ά.).
  • Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα (όροι και δυνατότητες συμμετοχής στην επιμόρφωση, αξιοποίηση στη σχολική τάξη, συμμετοχή σε Ημέρα Δράσης/Μαθητικά Φεστιβάλ).

β) Βιωματικό εργαστήριο: «πες το δυναμικά με εικόνες!» (κωδ. Β15) 

Θα αξιοποιηθεί το «θέατρο εικόνων», και ειδικότερα οι «δυναμικές εικόνες» σε συνδυασμό με βασικές τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, για τη διερεύνηση απόψεων, έκφραση ιδεών και συναισθημάτων αλλά και ως διαδικασίας που οδηγεί σε παραστασιακό γεγονός. Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιηθεί το σώμα μας και οι ιστορίες μας, λογοτεχνικά κείμενα και ντοκουμέντα. Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα γνωρίσουν ένα δημιουργικό τρόπο  για να δουλεύουν θεατρικά με νέους και να προσεγγίσουν διερευνητικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητήματα προσφύγων. 

γ) Σχεδιασμός προγραμμάτων στο σχολείο (κωδ. 3α). 

Oι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα κληθούν να συζητήσουν και σχεδιάσουν δραστηριότητες κατάλληλες στο πλαίσιο της εργασίας τους.  

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων καθώς και σε εμψυχωτές ομάδων νέων με μικρή ή καθόλου εμπειρία σε θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές.

 

Προσοχή: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:

  • να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο
  • να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

 

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). Θα δοθούν στους συμμετέχοντες υλικά του προγράμματος μετά το τέλος του σεμιναρίου.

 

Βιογραφικά σημειώματα εμψυχωτών

 

Ο Γιώργος Μπεκιάρης είναι δάσκαλος και θεατρολόγος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Εκπαιδευτικού Δράματος. Ασχολείται με το Θέατρο στην Εκπαίδευση ως πράξη τέχνης και ως πράξη διδασκαλίας αξιοποιώντας θεατρικές τεχνικές, θεατρικό παιχνίδι και βιωματικούς τρόπους μάθησης. Εμψυχώνει ομάδες θεατρικού παιχνιδιού μαθητών δημοτικού και εφήβων. Είναι μέλος της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας ΠΑιΘέΑ, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποίησε τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος και του Θεάτρου Φόρουμ για τη δημιουργία του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «349’ ακόμα…» σε σχέση με το σχολικό εκφοβισμό για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αξιοποίηση του θεάτρου σκιών στην εκπαίδευση και με τις εναλλακτικές χρήσεις της σκιάς στο θέατρο. Στο πλαίσιο αυτό, σκηνοθέτησε τη θεατρική παράσταση της ομάδας «Το γαϊτανάκι των σκιών και των χρωμάτων..». Ως εμπειρογνώμονας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το Νέο Σχολείο στο πεδίο του Πολιτισμού έχει πάρει μέρος στη συγγραφή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα Θεατρικό Παιχνίδι & Δραματοποίηση κειμένων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετέχει από το 2015 ως επιμορφωτής στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.


 

Η Γιούλη Δούβου γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Θεατρολόγος του Πανεπιστημίου Πατρών με παιδαγωγική κατάρτιση. Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σχολής Καλών Τεχνών, τμήματος Θεατρικών Σπουδών με τίτλο ¨Η δραματική τέχνη και οι παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση¨  (MA in Drama  and Performing Arts in Education and Lifelong Learning). Υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου για Παιδιά και Εφήβους  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας από το 2011. Εμψυχώτρια θεάτρου στη Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Μετα-δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση  εδώ και 17 χρόνια. Έχει εμψυχώσει θεατρικά εργαστήρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών εκπροσωπώντας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α.   Έχει εμψυχώσει Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ασυνόδευτους εφήβους πρόσφυγες, ψυχικά ασθενείς, κρατούμενους, Ρομά) και έχει δημιουργήσει πολλά θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας, εμψύχωσης ομάδων, διδακτικής θεάτρου, δραματουργίας, δραματοθεραπείας και master- classes. Έχει σκηνοθετήσει, έχει αναλάβει τη δραματουργία και έχει συνεργαστεί σε πολλές θεατρικές παραστάσεις.

  

 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Συνεργασία: Τμημάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, 6ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου

Γραμματεία/Πληρ.: info@theatroedu.gr / 2106541600


 

Print