7η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2008

Σπέτσες, 23-29 Αυγούστου 2008
 "Διερευνώντας ρόλους & σκηνές απ' τη ζωή και το θέατρο"


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Dorothy Heathcote, Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Ζαννέτου-Παπακώστα, Koldo Vío, Μαρία Λεωνίδα, Νίκος Θεοδοσίου
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

7η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2008

Σπέτσες, 23-29 Αυγούστου 2008
 "Διερευνώντας ρόλους & σκηνές απ' τη ζωή και το θέατρο"
για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές και νέους

 

Στις 23-29 Αυγούστου 2008 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει στις Σπέτσες για έβδομη συνεχή χρονιά Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο «Διερευνώντας ρόλους και σκηνές απ' τη ζωή και το θέατρο». Στο χώρο της Αναργυρείου Σχολής, δίπλα στη θάλασσα, με την εμψύχωση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, θεατρολόγοι, ηθοποιοί και φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις πολλαπλές λειτουργίες του θεάτρου ως εργαστηρίου καλλιτεχνικής δημιουργίας και μάθησης. Η Κατασκήνωση περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και -φυσικά- διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γλέντι. 

EΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:  Dorothy Heathcote, εκπαιδευτικός δράματος,  Δημήτρης Καταλειφός, ηθοποιός, σκηνοθέτης, Μαρία Ζαννέτου-Παπακώστα, εκπαιδευτικός δράματος, Koldo Vío, ηθοποιός, κλόουν, παιδαγωγός,  Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης κινηματογράφου,  Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης κινηματογράφου
Οργανωτική Επιτροπή: Διονυσία Ασπρογέρακα, Ελένη Μάρρα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Ηρώ Ποταμούση
Επιμέλεια έκδοσης: Μαίρη Καλδή

ΩΡΑΡΙΟ:
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-12.00 Εργαστήρια
12.00-13.30 Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, ξεκούραση κ.α.
13.30-14.30 Γεύμα
14.30-17.00 Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, ξεκούραση κ.α.
17.00-17.30 Απογευματινός καφές
17.30-20.30 Εργαστήρια
20.30- ... άλλες δραστηριότητες

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Στο πλαίσιο της κατασκήνωσης θα γίνουν επίσης προβολές μαθητικών ταινιών απο ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ, στο "Σίνε Αστέρια" στην ..αυλή της Σχολής!  Ακολουθεί συζήτηση με θέμα "Εκπαίδευση & Οπτικοακουστική αγωγή"

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια μπορούν να φέρουν και να εκθέσουν έντυπο, φωτογραφικό ή άλλο υλικό από δραστηριότητές τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη γραμματεία. Ταινίες σε dvd που εχουν φτιαχτεί από συμμετεχοντες με ή χωρίς τη συνεργασία μαθητών είναι επίσης ευπρόσδεκτες. Όσοι επίσης ασχολούνται με τη μουσική, μπορούν να φέρουν κάποιο μουσικό όργανο για τυχόν μουσικές βραδιές στον αίθριο χώρο.

TOΠΟΣ: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι ΔΙΑΜΟΝΗ: 6 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενο) ή σε ξενοδοχεία/ δωμάτια εκτός Σχολής.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Dorothy Heathcote, Τζένη Καραβίτη, Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Παπακώστα, Koldo Vio

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: “Η σχολική τάξη ως εργαστήριο: αξιοποιώντας συστήματα θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση”, HEATHCOTE Dorothy, εκπαιδευτικός δράματος, συνεργάτης: Μαρία Ζαννέτου Παπακώστα, εκπαιδευτικός δράματος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: "Οκτώ βήματα για τη συνειδητοποίηση" ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ Δημήτρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: "Η τέχνη του κλόουν για όλους»", VIO Koldo ηθοποιός, κλόουν, παιδαγωγός.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: «Πες το με μια κάμερα: Εργαστήρι Οπτικοακουστικών» Μαρία Λεωνίδα & Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης κινηματογράφου.
 



ΚΟΣΤΟΣ-ΑΙΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κόστος σεμιναρίου μόνο (διαμονή εκτός Σχολής): 80Ευρώ
Κόστος Σεμιναρίου & διαμονή-ημιδιατροφή στη Σχολή: 260Ευρώ

Η «Διαμονή-ημιδιατροφή» στη Σχολή περιλαμβάνει: 
α) Διαμονή 4 νύχτες σε δίκλινους ή μονόκλινους κοιτώνες (ανακαινισμένοι παλιοί μαθητικοί κοιτώνες, σεντόνια, μαξιλάρια παρέχονται) με κοινόχρηστα μπάνια-τουαλέτες
β) Πρωινό και μεσημεριανό φαγητό στο εστιατόριο της Σχολής, το δείπνο το τελευταίο βράδυ και ο απο-γευματινός καφές. 
Δεν περιλαμβάνεται μεσημεριανό φαγητό κατά τις ημέρες άφιξης και αναχώρησης. Στο κόστος εγγραφής δεν περιλαμβάνονται έξοδα μετακινήσεων. 
Οι θέσεις είναι περιορισμένες, αναμένεται να κλείσουν πολύ γρήγορα και θα τηρηθεί σειρά προ-τεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης των χρημάτων. Θέση δεσμεύεται με την καταβο-λή τουλάχιστον του 50% του συνολικού κόστους στο λογ. ALPHA BANK 202-00-2002-000277 και αποστολή της σχετικής ΑΙΤΗΣΗΣ στο Φαξ 2106564109. Το υπόλοιπο 50% πρέπει να κατατεθεί μέ-χρι 1 Ιουλίου. 
Χρήματα δεν επιστρέφονται παρά μόνο στην περίπτωση ματαίωσης του Σεμιναρίου.
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
ΠΛΗΡ. 2106564109, 2106541600, info@theatroedu.gr και www.TheatroEdu.gr
 


 


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 19/5/2019 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event
Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Μεγαλόπολη, 19/5/2019, μαθητικό φεστιβάλ " κι αν ήσουν εσύ;"

Μεγαλόπολη, 19 Μαΐου 2019

Μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ - «κι αν ήσουν εσύ;»

Μεγαλόπολη, 19 Μαΐου 2019


Μεγαλόπολη, 19 Μαΐου 8:30μμ

Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης

Μαθητές και μαθήτριες από το Γυμνάσιο Μεγαλόπολης και η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης
παρουσιάζουν μία θεατρική σύνθεση για το «μαζί της ζωής»...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετείχαν 25 μαθητές/τριες και 1 εκπαιδευτικός από 1 σχολείο και η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης

Παρακολούθησαν επιπλέον 40 μαθητές/τριες και 150 γονείς και εκπαιδευτικοί

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργάνωσε μαθητικό φεστιβάλ-ημέρα δράσης, την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, ώρα 8:30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού τους, , αξιοποίησαν τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και βιωματικές δραστηριότητες δημιουργώντας θεατρικά δρώμενα βασισμένα σε κείμενα με θέμα τη διαφορετικότητα, τις πολιτισμικές διαφορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή.

Συναντήθηκαν δημιουργικά επί σκηνής, σε μία κοινή θεατρική σύνθεση και μίλησαν με έναν δικό τους, διαφορετικό τρόπο, για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου, ώστε να μοιραστούν με το κοινό το μήνυμα - αν όχι αίτημα και συνάμα βεβαιότητα - πως «μόνο μαζί μπορούμε».

Μετά το φεστιβάλ της Τρίπολης, το γυμνάσιο Μεγαλόπολης θέλησε να δείξει τη δουλειά τους και στο κοινό του τόπου τους. Η δράση αυτή συμπεριέλαβε και απόσπασμα από τη θεατρική παράσταση του Δον Κιχώτη της θεατρικής ομάδας της Μεγαλόπολης. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της, ανέλαβαν μαθητές του γυμνασίου Μεγαλόπολης οι οποίοι καλωσόρισαν το κοινό, έδωσαν το λόγο στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό, κ. Μάγκλαρη, στην διευθύντρια του σχολείου και στην κ. Καζακώνη και έκαναν την σύνδεση του δικού τους θεατρικού και της θεατρικής ομάδας της Μεγαλόπολης. Η παράσταση διαφοροποιήθηκε από αυτή του Φεστιβάλ της Τρίπολης σε δύο σημεία. Την παράσταση αυτή τη φορά, «έντυσε» τραγουδώντας ζωντανά τα τραγούδια «Στο πα και
στο ξαναλέω» και «Τζιβαέρι μου» μια μαθήτρια της τρίτης γυμνασίου του σχολείου που δεν ήταν από την αρχή στην ομάδα και οι μαθητές έδειξαν στο τέλος ένα επιπλέον βίντεο με φωτογραφίες από τις συναντήσεις τους για την προετοιμασία της παράστασης, και ανέβηκαν όλοι στη σκηνή τραγουδώντας δυνατά και με παλμό το τραγούδι «Δεν μεγαλώνω». Στη συνέχεια η θεατρική ομάδα της Μεγαλόπολης έδωσε το μήνυμα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τον κωμικοτραγικό χαρακτήρα του έργου του Δον Κιχώτη: «…έχεις δίκιο Σάντσο, και χαίρομαι που έμαθες να σκέφτεσαι σύμφωνα με τους νόμους της παγκόσμιας ιπποσύνης…. γιατί εμείς πάμε πάντα μπροστά, προς έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό, εκεί που δε υπάρχουν πια πόλεμοι, πείνα, βία και εξαθλίωση, σε έναν κόσμο ανθρωπιάς, συμπόνοιας, ισότητας,  αλληλοϋποστήριξης και αγάπης» Αναγνωρίσαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα λοιπόν και κάπως αλλιώς… σαν τους νόμους της παγκόσμιας ιπποσύνης!

Το μίνι θεατρικό αυτό Φεστιβάλ ήταν ταυτόχρονα και μεγάλο. Οι μαθητές στο χώρο τους, αυτή τη φορά, ήταν εξοικειωμένοι έδωσαν όλη τους την ενέργεια, το πάθος και το συναίσθημά τους και πράγματι καθήλωσαν το κοινό, εντυπωσίασαν τη θεατρική ομάδα Μεγαλόπολης και πέρασαν το μήνυμα του «κι αν ήσουν εσύ;»: θα με πάρεις στη δουλειά σου; με θέλεις για φίλο σου; με θες στην παρέα σου; μ αφήνεις να σηκώσω τη σημαία σου; Θα τα καταφέρω! Οι μαθητές αρχικά χάρηκαν και διασκέδασαν με τη βιωματική διαδικασία, ήρθαν πιο κοντά στον εαυτό τους και την ομάδα, αγκάλιασαν το έργο τους, έδωσαν ιδέες, πήραν πρωτοβουλίες, ένιωσαν αυτοπεποίθηση και τη χαρά της δημιουργίας και μπήκαν στη θέση του πρόσφυγα, απέκτησαν ενσυναίσθηση και γι αυτό μπόρεσαν να το μεταδώσουν.
Για την εκπαιδευτικό ήταν μια ευκαιρία να έρθει κοντά με τα παιδιά, να κάνει κάτι δημιουργικό, να ξεφύγει από τη μονότονη μετωπική διδασκαλία και να δώσει σε μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες τη δυνατότητα να εμπλακούν με το σώμα τους και το συναίσθημά τους και όχι με τις γνώσεις και να πάρουν αποδοχή.

Σχόλια - Εντυπώσεις

Ο «Δον Κιχώτης» ανέβηκε στη σκηνή να ευχαριστήσει τους μαθητές και χαρακτηριστικά είπε:
«"μας έβαλαν τα γυαλιά" με το πάθος , το συναίσθημα αλλά και την ωριμότητά τους.»

Οι μαθητές στο τέλος της παράστασης φώναξαν σχεδόν:
«Κι εμείς θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία μας!!»
και της πρόσφεραν μια πανέμορφη ανθοθέσμη για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.

Η καθηγήτρια συγκινήθηκε και όλο έλεγε πόσο καλά και γλυκά παιδιά είναι και μετά πήγαν όλοι μαζί..… στο πανηγύρι!

Ο κόσμος συγκινήθηκε και έδωσε πολλά συγχαρητήρια, ο τύπος έγραψε την άλλη μέρα πως το γυμνάσιο Μεγαλόπολης «άγγιξε το κοινό.»

 

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Συμμετέχουν: Γυμνάσιο Μεγαλόπολης, Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης
Η εκπαιδευτικός: Μάγκλαρη Μαρία

Συντονισμός: Καζακώνη Πηνελόπη
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Με τη στήριξη του Δήμου Μεγαλόπολης

Πληρ.: 210-6541600 / www.Theatroedu.gr


 

Σχετικά έγγραφα

Print