11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος 2012

«Του κύκλου τα γυρίσματα»
& 5η κατασκήνωση νέων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2012»
Ζάκυνθος 22-27 Αυγούστου 2012


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Mark Storor, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος 2012
«Του κύκλου τα γυρίσματα»

& 5η κατασκήνωση νέων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2012»
Ζάκυνθος 22-27 Αυγούστου 2012

για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ.
 

Κύκλοι κλείνουν, κύκλοι ανοίγουν, δρόμο παίρνουμε, δρόμο αφήνουμε κάθε καλοκαίρι. Συναντιόμαστε, συμπορευόμαστε, μαθαίνουμε και χαιρόμαστε. Το καράβι μας φέτος τον Αύγουστο θα αράξει σε άλλο νησί. Του Ιονίου πελάγους. Η 11η Θερινή Κατασκήνωση – Σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Ζάκυνθο, στο γαλήνιο τοπίο του ελαιώνα του πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά» και του Θεάτρου Αβούρη, που βρίσκεται στο Δήμο Αρκαδίων Ζακύνθου, 2 χλμ από την τουριστική περιοχή Τσιλιβί και 6 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου (http://www.zakynthos-net.gr/skalia/). 

 Θα φιλοξενηθούμε στους πέτρινους ξενώνες και στα υπαίθρια χτιστά θέατρα που έχτισε με μεράκι ο οικοδεσπότης του χώρου, ο συνεργάτης μας παραμυθάς Δημήτρης Αβούρης. Θα περιηγηθούμε στα μονοπάτια του ελαιώνα, θα φάμε ψωμί ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο και φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά. Θα ζήσουμε μέσα στη φύση, θα πηγαίνουμε για μπάνιο, θα διασκεδάζουμε μαζί τα βράδια. Θα βρούμε τις παλιές και θα φτιάξουμε καινούργιες παρέες. Στο χώρο λοιπόν του Πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά», εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων και νέοι θα μυηθούν στο συνδυασμό της «τέχνης σε πραγματικό χρόνο» (live art) με το θέατρο και στην καλλιτεχνική δημιουργία που εμπνέεται από συγκεκριμένο χώρο και/ή δημιουργείται και παρουσιάζεται σε αυτόν (site specific work). Θα διερευνήσουν τη σχέση του θεάτρου με τη λογοτεχνία και γενικότερα θα παίξουν με τεχνικές θεατρικής αφήγησης,  θα φτιάξουν οδηγίες για να αλλάξει ο κόσμος, μέσα από το όνειρο και την ουτοπία. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει 3 βιωματικά εργαστήρια, εκ των οποίων το ένα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους 16-23 χρονών. Καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε ένα μόνο εργαστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης. Περιλαμβάνει επίσης αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές και συζητήσεις κάτω από τις ελιές του κτήματος, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση.Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ: Mark Storor, εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης θεάτρου, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, σκηνοθέτης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Τετάρτη 22/8/2011, 11.00-15.00. Αναχώρηση: Δευτέρα 27/8/2011, μετά τις 12.00 το μεσημέρι Ώρες σεμιναρίου: 35 διδακτικές ώρες

ΧΩΡΟΣ: Πολιτιστικό χωριό «Σκαλιά», Δήμος Αρκαδίων Ζακύνθου, 2 χλμ από την τουριστική περιοχή Τσιλιβί και 6 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου. ΔΙΑΜΟΝΗ 5 διανυκτερεύσεις: α) σε κοιτώνες του Πολιτιστικού χωριού (για τους νέους), β) σε ξενώνα 50 μέτρα από το χώρο «Σκαλιά», γ) σε ξενοδοχεία στη θέση Τσιλιβί. Μεσημεριανό, βραδινό, με ψωμί ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο και φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά στο χώρο του πολιτιστικού χωριού. ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι! Επίσης έντυπο, φωτογραφικό ή άλλο υλικό από καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός ή εκτός σχολείου που θα εκτεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη γραμματεία.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Μάρθα Κατσαρίδου, Σόνια Μολογούση, Δάφνη Μουστακλίδου, Δημήτρης Μαυρέας, Βάλια Γκότση, Ιωάννα Γεωργακοπούλου

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


2012 11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος


 


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 20/8/2004 9:00 πμ - 27/8/2004 12:30 μμ Export event
Η Commedia dell' arte: παράδοση και καινοτομία

Η Commedia dell' arte: παράδοση και καινοτομία

Σπέτσες, 20-27/8/2004, Εργαστήριο, Mario Gallo

3η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2004
Σπέτσες, 20-27 Αυγούστου 2004
«Δρόμοι του κωμικού: Αριστοφανική κωμωδία & Commedia dell' arte»


Εργαστήριο 3 με τον Mario Gallo, 
«Η Commedia dell' arte: παράδοση και καινοτομία» 

(με μετάφραση από τα Ιταλικά και Αγγλικά στα Ελληνικά)

Στο εργαστήριο αυτό θα κινηθούμε ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία: θα δούμε τη χρήση της μάσκας στο 16ο αι. και στη σύγχρονη εποχή. Θα χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα με την παραδοσιακή τεχνική και θα αναπτύξουμε τον ειρωνικό της χαρακτήρα μέσω των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών γεγονότων της εποχής μας. Το εργαστήριο θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με τα ακόλουθα: α) Κατασκευή μάσκας, το χρώμα της μάσκας, θεατρική προπαιδεία στην'Commedia' (σκηνική παρουσία του ηθοποιού), β) Βασικές αρχές της Commedia dell' Arte: η στάση κι ο ρυθμός του σώματος, η χρήση της μάσκας στο σκηνικό χώρο, οι διάφοροι τύποι μάσκας, το κοστούμι, ο αυτοσχεδιασμός, γ) Η αφήγηση του ηθοποιού: (η φωνή, το σώμα, το κείμενο), η χρήση της φωνής μέσα από την μάσκα, έρευνα των ορίων και των φωνητικών δυνατοτήτων, έρευνα της ιδιαιτερότητας της φωνής του χαρακτήρα, δ) Ιστορικές πηγές της Commedia dell' Arte': προέλευση, η Κωμωδία του 16ου αι., του 17ου αι., ο Ιταλός Αρλεκίνος, ο Γάλλος Αρλεκίνος, οι θίασοι, η κοινωνική και αισθητική διάσταση, οι κωμικοί, η μάσκα, το "canovaccio", ε) Σύνθεση του "canovaccio" για την παράσταση. Στο εργαστήριο αυτό θεωρία και πράξη θα συνυπάρξουν. Οι συμμετέχοντες θα χρειαστούν ένα σημειωματάριο. Θα δουλέψουμε ξυπόλητοι.

Ο Mario Gallo είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης θεάτρου και συγγραφέας. Εργάζεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών της Ιταλίας. Το 1992 ίδρυσε το 'Θέατρο Έρευνας και Πειραματισμού Γλωσσών' ( Teatro Ricerche sperimentazione dei linguaggi) και το 1993 την εταιρεία Λαϊκού Θεάτρου "Arte/ Mascaru" στη Φλωρεντία με τον G. Pedullu. Σπούδασε στη Cantiere Internazionale Arte του Montepulciano και στο Ινστιτούτο Επιστημών του Θεάματος και Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας (Instituto di Scienze dello Spettacolo e Sociologia della Comunicazione) στο Πανεπιστήμιο του Urbino. Ορόσημα για την πορεία του θεωρεί τις συναντήσεις του με τους Jan Ferslev (Odin Theatre), Sosta Palmizi, Marcel Marceau, Hal Yamanouchi, Phil Radice (Σχολή J. Lecoq, Παρίσι), Kassim Bayatly και Gianfranco Pedullu (Κέντρο Θεατρικής Εκπαίδευσης E.G.Craig, Φλωρεντία).
 

Print