2018 Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Πήλιο

17η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ "ΠΗΛΙΟ 2018"
26 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2018,
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΗΛΙΟ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμπληρωματικά Εργαστήρια "Πήλιο 2018"

Τα παρακάτω σύντομης διάρκειας εργαστήρια πραγματοποιούνται τα απογεύματα και είναι αυτοτελή.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γινουν κατα την άφιξη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 7/12/2019 12:00 μμ - 2:00 μμ Export event
Θέατρο στη φυλακή

Θέατρο στη φυλακή

Αθήνα, 7/12/2019, Ομάδα εργασίας, Στάθης Γράψας, Φάνης Κατέχος

Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 2019

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2019:
Διαμορφώνοντας κοινότητες μάθησης και
δημοκρατίας μέσα από την θεατρική εμπειρία»

ΑΘΗΝΑ, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

ΗΜΕΡΙΔΑ
Ομιλίες – Παρουσιάσεις - Ομάδες εργασίας - Παράσταση θεάτρου φόρουμ

Τοποθεσία: 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας
(Τ. Φιλήμονος 36-38 & Τσόχα, μετρό «Αμπελόκηποι»)

Ώρες: 9:30 – 17:30

Είσοδος Ελεύθερη

Ομάδες εργασίας (11.45π.μ - 1.45μ.μ):

Στις ομάδες εργασίας επιδιώκουμε τον ουσιαστικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων και «καλών πρακτικών». Οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες θα συνεισφέρουν με ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις, σχετικά με ερωτήματα-ζητήματα που προέκυψαν από τις εισηγήσεις που προηγήθηκαν. Τα αποτελέσματα του διαλόγου της κάθε ομάδας θα παρουσιαστούν αμέσως μετά στην ολομέλεια.   

Θέατρο στη φυλακή - Στάθης Γράψας, Φάνης Κατέχος

  • Γιατί κάποιος επιλέγει να κάνει θέατρο στη φυλακή; Ποιός είναι ο στόχος; 
  • Το Θέατρο στη φυλακή είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία; Μια διαδικασία που στοχεύει στην αλλαγή στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών; Τι ρόλο παίζει η αισθητική στην όλη διαδικασία; 
  • Πώς προσεγγίζουμε την ομάδα; Ποιες είναι οι δυσκολίες και οι βασικές διαφορές από    άλλες ομάδες; Ποια εργαλεία επιλέγουμε; 
  • Ποιος ο ρόλος του εμψυχωτή; Ποια είναι τα όρια που θέτει στον εαυτό του και στην ομάδα;

 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Αθήνας
Οργανωτική επιτροπή: Νάντια Κατή, Μαρία Παυλίδη, Μαρία Μπαρέλου, Δέσποινα Μητσιάλη, Νικολέττα Δημοπούλου, Χαρά Τσουκαλά, Ηρώ Ποταμούση.


Ο Στάθης Γράψας σπούδασε θέατρο στην Αθήνα και τη Μελβούρνη. Στο Βασιλικό Θέατρο του Λονδίνου παρακολούθησε το εργαστήριο “Transmission” για την εκπαίδευση ηθοποιών σε φυλακές, ιδρύματα, μουσεία, και νοσοκομεία. Την πρακτική του εργαστηρίου την έκανε στο μεταπολεμικό Βελιγράδι σε ιδρύματα για ορφανά και άστεγα παιδιά. Στο Ρόττερνταμ ολοκλήρωσε και εργαστήρι εκπαιδευτών για το εφαρμοσμένο θέατρο. Eίναι εμψυχωτής και σκηνοθέτης σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Στις φυλακές Αυλώνα ξεκίνησε ένα εθελοντικό εργαστήρι προσωπικής ανάπτυξης με  βάση το θέατρο το 2010 όπου και συνεχίζει σήμερα. Από το 2017, καθοδηγεί ομάδες στις φυλακές της Θήβας, Κορίνθου και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε διεθνή συνέδρια για το θέατρο στις φυλακές στο Βερολίνο και στο Ρόττερνταμ. Επίσης είναι υπεύθυνος του θεατρικού εργαστηρίου στην Επάνοδο. Στην Αυστραλία έχει δουλέψει με Έλληνες μετανάστες της πρόσφατης κρίσης και συνεργάστηκε με ηθοποιούς με νοητική στέρηση σε ένα διετές εθελοντικό εργαστήρι.

Ο Φάνης Κατέχος αποφοίτησε τη Δραματική Σχολή του δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης», ενώ συνέχισε την εκπαίδευσή του δίπλα στους Gilles Forman (Center for Acting, London), Raul Laiza/ Mario Barzaghi/ Matej Matejka (Grotowski Institute, Wroclaw), Else Marie Lawkvik/ Tage Larsen (Odin Theater, Denmark) και Kitt Johnson (X- act, Denmark). Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων συμπεριλαμβανομένων του Territory Festival (Russia), INI Summer Intesive Program (Japan) και workshops από masters των Astragali Teatro. Ως εκπαιδευτής θεάτρου συνεργάζεται με την Nazim Hitmek Akademi Korosu (Κωνσταντινούπολη), το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Alicante (Ισπανία), τον Mostar Organisation (Βοσνία), τον Asociacion Juvenil Inter- A.J. Inter (Ισπανία) και τη Δραματική Σχολή του δήμου Αγίας Βαρβάρας “Ιάκωβος Καμπανέλλης”, ενώ πραγματοποιεί κύκλους σεμιναρίων στο Τεχνοχώρο Φάμπρικα. Ως ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων, με τελευταία την performance “7 Θανάσιμα Αμαρτήματα” της Fabrica Athens Theater Group. Στη Τέχνη του Circo εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Bubble Performing με τη δημιουργία της παράστασης “Mr and Mrs Bubble”. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Πολυδραστικής Ομάδας Τέχνης “Fabrica Athens Theater Group” και του “Τεχνοχώρος Φάμπρικα”, εμπνευστής και διοργανωτής του “Handmade and Recycled Theater Festival”.

 

Print