2018 Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Πήλιο

17η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ "ΠΗΛΙΟ 2018"
"Μετατοπίσεις"

26 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2018,
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΗΛΙΟ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κύρια Εργαστήρια  "Πήλιο 2018"

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα Κύρια Εργαστήρια  που γίνονται τα πρωινά , "παραλληλα" (σε ίδια χρονική ζώνη) σε διάφορους υπαίθριους χώρους
Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα δηλώνει συμμετετοχή σε ένα μονο "κύριο Εργαστήριο" το οποίο παρακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της Κατασκήνωσης.
Όσοι έχουν ήδη πληρώσει τουλάχιστον το 50% της συμμετοχής τους και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής στη Κατασκήνωση (βλ Κόστος-Εγγραφές) μπορούν να επιλέξουν Κύριο Εργαστήριο παρακάτω 
Τα Εργαστήρια έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 27/8/2023 9:30 μμ - 10:30 μμ Export event
"Roles Roll" - εικαστική performance

"Roles Roll" - εικαστική performance

Χιλιομόδι, 27/8/2023, εικαστική performance, Κατασκήνωση 2023, Γιώλικα Πουλοπούλου

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ  2023
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

εικαστική performance
27/8/2023

“Roles Roll”

σύλληψη - υλοποίηση: Γιώλικα Πουλοπούλου

υπό την αιγίδα της Α.Μ.Κ.Ε. attactus

“Είμαστε οι ρόλοι που καλούμαστε να παίξουμε καθημερινά. Οι ρόλοι μπλέκονται, ο ένας μπαίνει μέσα στον άλλον. Είναι σαφώς ευκολότερο να ζεις όταν οι ρόλοι είναι διακριτοί, οριοθετημένοι’ (Μόνο) τότε είμαστε ελεύθεροι_ες (...).”


(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 2023 ΕΔΩ)

 

Περιγραφή

Ένας άνθρωπος στέκει ακίνητος. Το κεφάλι και το σώμα του είναι τυλιγμένα με σχοινιά, διαφορετικών υφών / υλικών / ποιοτήτων. Τα σχοινιά είναι δεμένα στην κορυφή του και καταλήγουν κολλημένα περιμετρικά στο πάτωμα σε βαρίδια, δυσκολεύοντας / εμποδίζοντας την μετακίνησή του.

Κάθε σχοινί καταλήγει σε ένα βαρίδι, πάνω στο οποίο αναγράφεται μία λέξη, ένας παράγοντας που καθορίζει την ταυτότητα ενός ανθρώπου: σεξουαλικότητα, θρησκευτικές πεποιθήσεις, εξωτερική εμφάνιση, οικονομική κατάσταση, οικογένεια, περιβάλλον, κοινωνικοπολιτική τοποθέτηση, καταγωγή, επάγγελμα, τόπος διαμονής, επάγγελμα, ηλικία, φύλο...

Τα μπερδεμένα σχοινιά συμβολίζουν τους πολλαπλούς ρόλους που έχει κάθε άνθρωπος καθημερινά και τελικά μπορεί να καθορίζουν το πως αυτοπροσδιορίζεται και πως τον βλέπουν οι άλλοι.

Η ταχύτατη εναλλαγή των ρόλων, η “επιτυχία” σε κάποιους από αυτούς ή η “αποτυχία” σε άλλους, μπορεί να κάνει τον άνθρωπο δυσκίνητο, ανασφαλή, να “χάσει την μπάλα”.

Οι θεατές καλούνται να βοηθήσουν τον συν-άνθρωπο ξετυλίγοντας κάποιο από τα σχοινιά, δίνοντάς του την ελευθερία της επιλογής, της προσωπικής αναζήτησης. Η άκρη κάθε σχοινιού θα καταλήξει και πάλι κολλημένη στο πάτωμα, αυτή τη φορά τεντωμένη.

 

Ο ακίνητος άνθρωπος αποτελεί πια το κέντρο ενός κύκλου έχοντας μια απόσταση ασφαλείας και χώρο να “ανασάνει” και να αποφασίσει τι από όλα είναι.

 
 

 

 

Η διάρκεια της performance υπολογίζεται στα 50 λεπτά, ενώ οι θεατές μπορούν να παραμείνουν όση ώρα επιθυμούν. Η συμμετοχή τους είναι προαιρετική.

Ο χώρος της διεξαγωγής μπορεί να ποικίλει. Ιδανικά, χρειάζεται ένα ενιαίο πάτωμα για την εγκατάσταση (επιφάνεια ασφάλτου, τσιμέντου, ξύλου...).

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα.

 

Η performance δημιουργήθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018 στα πλαίσια της promenade του Athens Video Dance Project και έκτοτε εξελίσσεται.

Είναι η δεύτερη ατομική performance της καλλιτέχνιδας.

 

Γιώλικα Πουλοπούλου | σκηνοθέτις θεάτρου, περφόρμερ, θεατροπαιδαγωγός. Σπούδασε  παιδαγωγικά στην Θεσσαλονίκη και παιδαγωγική του θεάτρου στο Βερολίνο. Διετέλεσε   υπότροφος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Από το 2015 ασχολείται επαγγελματικά με το θέατρο, την performance και την παιδαγωγική. Στο παρόν συνεργάζεται με το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης (εμψυχώτρια της εφηβικής θεατρικής ομάδας) και με την Πειραματική σκηνή Καλαμάτας (υπεύθυνη για την θεατρική ομάδα εφήβων, την θεατρική ομάδα φοιτητ(ρι)ών, το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων). Παράλληλα, ιδρύει την Α.Μ.Κ.Ε. attactus (04.2023) που στοχεύει στον διάλογο, την επαφή, την σύμπραξη καλλιτεχνών, την συνύπαρξη παιδαγωγικής και τέχνης, και   επιθυμεί   να   αποτελεί   ένα   ανοιχτό   σημείο συνάντησης, υπενθύμισης και διαπραγμάτευσης βασικών συλλογικών αξιών. Την τρέχουσα θεατρική σεζόν σκηνοθετεί τις παραστάσεις “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” (07.2023, θεατρική ομάδα εφήβων Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας), “Ο  φιλάργυρος” (07.2023, θεατρική ομάδα εφήβων Θεατρικού Εργαστηρίου Μεσσήνης). Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: “Το σακάκι.. βελάζει!” (03.2023), “Ρομπέν των Δασών” (01.2023), “Η θέση μου: ιστορίες καθημερινής εφηβείας“ (07.2022), “Οι ποιητές συνομιλούν” (06.2022), “Όνειρο ηλεκτρονικής νύχτας“ (03.2022) και “Οι τελευταίες (;) γάτες“ (07.2021) για την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, “Distomo: unbeglichene Schulden” (συνδημιουργία με τους S.Kuhn και S.Wöss, βραβείο Hans Frankenthal 2017, Αμβούργο) και “People are strange (?)” (Βερολίνο, 07. 2014).  Έχει συμμετάσχει ως περφόρμερ σε projects των: Natural Theater of Oklahoma, S. Man και M. Majce, A. Pirici, T. Krone και έχει πραγματοποιήσει τις solo performances “Roles Roll” και “Approval“ στα πλαίσια του Athens Video Dance Project. Τέλος έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Τέχνες στο Μίξερ, Α. Κανελλοπούλου, Συντεχνία του γέλιου, Ε. Σούλη - Stereo Nero dance co., Γ. Καλαβριανό, M. Schlösser, A. Hingst, Jahrmarkttheater, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, του οποίου είναι μέλος από το 2016.

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Πληρ. info@theatroedu.gr / 2106541600

Print