«Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις»

Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 2006


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006) 

Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 2006 - Θεσσαλονίκη

Εγώ, ο εαυτός μου, οι άλλοι και ο κλοιός των αρπακτικών

Εγώ, ο εαυτός μου, οι άλλοι και ο κλοιός των αρπακτικών

Θεσσαλονίκη 13-14/11/2006, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, David Pammenter

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 13/11/2006 5:00 μμ - 14/11/2006 9:00 μμ Export event


ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 

 

«Εγώ, ο Εαυτός μου, οι Άλλοι και ο Κλοιός των Αρπακτικών»

David Pammenter

Principal Lecturer, cdcArts, Πανεπιστήμιο Winchester M. Βρετανία

 

Θεσσαλονίκη 13,14 Νοεμβρίου 2006

ώρες 17.00-21.00

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Φλέμινκ 1

 

Με την ευκαιρία της παρουσίας του David Pammenter στη Θεσσαλονίκη για την Ημερίδα «Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2006», το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργάνωσε διήμερο πρακτικό εργαστήριο το οποίο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, φοιτητές θεατρικών ή παιδαγωγικών σχολών ή εμψυχωτές νεανικών ομάδων.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

«Εγώ, ο Εαυτός μου, οι Άλλοι και ο Κλοιός των Αρπακτικών»

David Pammenter, Principal Lecturer, cdcArts, Πανεπιστήμιο Winchester M. Βρετανία 

 

Σ’ αυτό το εργαστήριο θα διερευνήσουμε την έννοια της «ταυτότητας» και θα θέσουμε υπό αμφισβήτηση τις αντιλήψεις μας για τη δική μας ταυτότητα αλλά και αυτή των άλλων. Θα εστιάσουμε την προσοχή μας στις προσωπικές ιστορίες έτσι όπως τις πλάθουμε και τις αφηγούμαστε. Θα επινοήσουμε ιστορίες, θα αμφισβητήσουμε ιδέες και αλήθειες για τον «εαυτό» και τον «άλλο». Στα πλαίσια της σημερινής κοινωνίας και της κυρίαρχης κουλτούρας, θα εξετάσουμε εκ νέου τι είναι σωστό και τι λανθασμένο.

Με τη δημιουργικότητα και τη δύναμη της φαντασίας μας, θα ονοματίσουμε από την αρχή τον κόσμο και θα εξετάσουμε τις αντιφάσεις ανάμεσα στην αλήθεια και στην αλήθεια και τις αντιλήψεις μας για τις αξίες, την ηθική και τα δικαιώματα όπως έχουν σχηματιστεί, διατυπωθεί κι επιβληθεί σε μας από άλλους.

Μέσω της πολιτισμικής δράσης του θεάτρου και του δράματος ως μορφή εκπαίδευσης, θα  αρχίσουμε να δημιουργούμε μια παιδαγωγική με την οποία θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δικές τους πρωτοβουλίες και να απελευθερωθούν μέσα από τη δημιουργικότητα, την κριτική προσέγγιση των πραγμάτων και το θάρρος της σκέψης και του λόγου.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο David Pammenter είναι Principal Lecturer στο Πανεπιστήμιο Winchester, στη Σχολή Κοινότητας και Παραστατικών Τεχνών. Είναι επίσης επισκέπτης Λέκτορας, σκηνοθέτης, σύμβουλος και εξεταστής σε μια σειρά Πανεπιστημίων, Εταιρειών και οργανισμών στη Μ. Βρετανία και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας Belgrade του Coventry (Belgrade TIE Team Coventry), της πρώτης ομάδας για την Θεατροπαιδαγωγική (Theatre-in-Education), η οποία αποτέλεσε πρότυπο για αυτή την πρακτική σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του Θεάτρου/Δράματος στην Εκπαίδευση (DIE, Drama in Education). Έχει εργαστεί στην Αφρική και την Ασία και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο του Θεάτρου για την Ανάπτυξη (TfD - Theatre for Development). Συνεργάζεται με τους AlexMavrocordatos και Tim Prentki στο Πανεπιστήμιο Winchester στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Theatre and Media for Development» που οδηγεί στην απόκτηση του αντίστοιχου Master’s.

 

 

 ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

 

 

www.TheatroEdu.gr,

e-mailtheatro@TheatroEdu.gr

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006

Print

Number of views (312)/Σχόλια (0)

Theme picker