Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2016Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Για το 2016 οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μεσω του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2016 ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ κ.ά.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 2016
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016 - Αθήνα

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Αθήνα, 26/11/2016, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ4), Μαρίνος Παρασκευόπουλος, Μαριλένα Μπεκρή

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/11/2016 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event


«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες»

“εγώ – εσύ – εμείς …μαζί” - Απόπειρες προσέγγισης του «Άλλου»  

 

2008_11_27Afisa-pagkosmia-i

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016»
Θέατρο - Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Αθήνα, 26/11/2016
Διάρκεια:
 4 ώρες.
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών

Εμψυχωτές: Μαρίνος Παρασκευόπουλος, Μαριλένα Μπεκρή

ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: 17

Σύντομη περιγραφή: Μαρίνος Παρασκευόπουλος, παιδαγωγός-εμψυχωτής Θ.Π, Μαριλένα Μπεκρή, ψυχολόγος- εμψυχώτρια Θ.Π
Το εργαστήριο αυτό θεατρικού παιχνιδιού υλοποιείται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού με βασικούς στόχους οι μαθητές να διευρύνουν τους κώδικες επικοινωνίας τους, να παίξουν, να εκφραστούν και να ψυχαγωγηθούν με το θεατρικό παιχνίδι, να προβληματιστούν, να διαδράσουν και να πάρουν θέση σε θέματα «μετανάστευσης», να παρουσιάσουν τις δικές τους «ιστορίες» με τη μορφή σκηνικών δρώμενων που θα προκύψουν από την προσπάθεια να συντονιστούν περισσότερα “εγώ” από κοινού να φέρουν ένα αποτέλεσμα μέσω μιας διαδικασίας σύνθεσης που εξελίσσεται στο “εμείς”. Το εργαστήριο διαπραγματεύεται θέματα ενότητας, επικοινωνίας, αποδοχής όπου το θέμα δίνεται συμβολικά. Έτσι επιλέγουμε το Ουράνιο Τόξο ως ένα φαινόμενο αρμονικής σύνθεσης των χρωμάτων που «αγκαλιάζει» το τοπίο μετά την βροχή. Αρχικά, στήνουμε ένα μύθο για τις «χώρες» των χρωμάτων. Το παιχνίδι ξεκινά με αυτοσχεδιασμό από τους θεατροπαιδαγωγούς. Εμφανίζονται τα τρία βασικά χρώματα και είναι βυθισμένα στο «εγώ» τους αφού το καθένα θεωρεί τον εαυτό του σπουδαιότερο από τους άλλους. Η δράση εξελίσσεται καθώς τυχαία συγκρούονται και από αυτή την «επαφή» τους προκύπτουν κάθε φορά νέα χρώματα (τα συμπληρωματικά τους). Καταλαβαίνουν τότε ότι δεν υπάρχει μόνο το «Εγώ». Το παιχνίδι αρχίζει …Το εργαστήριο σχεδιάστηκε από τη Μαντώ Κουρετζή και το Στέλιο Βγαγκέ.

H  Μαριλένα Μπεκρή είναι ψυχολόγος - εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού. Απόφοιτη του Προγράμματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια που αφορούν στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, αποφάσισε να εκπαιδευτεί στην αξιολόγηση και υποστήριξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Θεατρικό Παιχνίδι και Παιδαγωγική Θεάτρου στο εργαστήρι πολιτιστικής εκπαίδευσης «Σχολείο Παιχνιδιού», με το οποίο συνεργάζεται επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια ως βασική εμψυχώτρια, στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και στα εργαστήρια παιδιών και εφήβων. Από το 2012 συντονίζει ομάδες παιδιών, σε ηλικιακές ομάδες από 3 ετών – 17 ετών, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι. Συνεργάζεται με το δημόσιο ΙΕΚ Γαλατσίου, διδάσκοντας εκεί θεατρικό παιχνίδι στην ειδικότητα «Βρεφονηπιοκόμων» και είναι επόπτρια καθηγήτρια σε παιδικούς σταθμούς της Αθήνας, στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης των φοιτητριών.  

Ο Μαρίνος Παρασκευόπουλος είναι τελειόφοιτος του τμήματος οικονομικών επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος του εργαστηρίου σωματικού θεάτρου και μιμικής «Πλέυσις».  Εργάστηκε για δέκα χρόνια στην εταιρεία παραγωγής πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων PRO4. To 2013 ολοκλήρωσε το τριετές πρόγραμμα σπουδών του Εργαστηρίου Θεατρικού Παιχνιδιού-Παιδαγωγικής Θεάτρου του «Σχολείου Παιχνιδιού». Από τότε είναι ένας από τους μόνιμους και βασικούς συνεργάτες του. Συμμετέχει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες και για εργαστήρια παιδιών. Την διετία 2013-2014 συνεργάστηκε με την Ορνιθολογική Εταιρεία για την υλοποίηση περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης». Συνεργάζεται συστηματικά με παιδικούς σταθμούς και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ως εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού.  

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Print

Number of views (235)/Σχόλια (0)

Theme picker