Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2017


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999 οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΔΩ


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017 - Θεσσαλονίκη

«Η ιστορία του σκύλου… θα δείξει» - ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη απέναντι στα αδέσποτα ζώα

«Η ιστορία του σκύλου… θα δείξει» - ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη απέναντι στα αδέσποτα ζώα

Θεσσαλονίκη, 2/12/2017, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Γιαγκούλη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 2/12/2017 10:00 πμ - 1:00 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017»
Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη

Διημερίδα
Βιωματικά Εργαστήρια - Δρώμενα - Εισηγήσεις

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 1 - Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

στο 1ο ΓΕΛ Συκεών (Επταπυργίου 150)

Α΄ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (10.00-13.00)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Χριστίνα Γιαγκούλη, θεατροπαιδαγωγός
«Η ιστορία του σκύλου… θα δείξει» ανιχνεύοντας  τον ρόλο του πολίτη απέναντι στα αδέσποτα ζώα. Με αφορμή το λογοτεχνικό βιβλίο του Μάνου Κοντολέων «Η ιστορία του Σκύλου… θα δείξει» το εργαστήριο θα διερευνήσει τη  στάση του Έλληνα πολίτη απέναντι στα αδέσποτα ζώα. Συγκεκριμένα, μέσα από θεατρικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμό, παιχνίδι ρόλων και τεχνικές Δράματος, θα ενημερωθούμε για τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων. Ποια είναι τα δικαιώματα τους; Ποιες είναι οι δικές μας υποχρεώσεις απέναντί τους και απέναντι στο κοινωνικό σύνολο; Η πληροφόρηση, η βιωματική γνώση και τελικά η ευαισθητοποίηση των μαθητών θα μπορούσε στο μέλλον να αποτελέσει εργαλείο για την υπεύθυνη και έννομη αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος της ελληνικής κοινωνίας; Α/θμια

Η Χριστίνα Γιαγκούλη είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. στην κατεύθυνση υποκριτικής (Πτυχίο και Μεταπτυχιακό). Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη (Ο.Μ.Μ.Θ, Κ.Θ.Β.Ε., Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», θίασος Κάρμεν Ρουγγέρη, Τελλόγλειο Ίδρυμα). ‘Έχει διδάξει σε δημόσια ΙΕΚ («θεατρικό παιχνίδι»), στο ΚΩΘ («υποκριτική»). Έχει εμψυχώσει σεμινάρια θεατροπαιδαγωγικά και υποκριτικής (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Χαλκιδικής, Kέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Αρναίας).  Διδάσκει θέατρο σε παιδιά από το 2005 μέχρι και σήμερα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο). Το 2016-2017 εμψυχώνει καλλιτεχνικό εργαστήριο για εφήβους στο ΚΘΒΕ.  Είναι μέλος του «Συλλόγου Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου» όπου διετέλεσε πρόεδρος και αντιπρόεδρος. Είναι μητέρα ενός παιδιού.


 

Print

Number of views (116)/Σχόλια (0)

Theme picker