Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2017


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999 οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΔΩ


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017 - Θεσσαλονίκη

ΜΑΣΚΑ-ΑΦΗΓΗΣΗ-ΔΙΑΔΡΑΣΗ μια σπουδή πάνω στην Ελένη του Ευριπίδη

ΜΑΣΚΑ-ΑΦΗΓΗΣΗ-ΔΙΑΔΡΑΣΗ μια σπουδή πάνω στην Ελένη του Ευριπίδη

Θεσσαλονίκη, 2/12/2017, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Τάσος Ράτζος

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 2/12/2017 2:00 μμ - 5:00 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017»
Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη

Διημερίδα
Βιωματικά Εργαστήρια - Δρώμενα - Εισηγήσεις

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 1 - Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

στο 1ο ΓΕΛ Συκεών (Επταπυργίου 150)

Β΄ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (14.00-17.00)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 11: Τάσος Ράτζος, σκηνοθέτης, δάσκαλος θεάτρου 
“ΜΑΣΚΑ-ΑΦΗΓΗΣΗ-ΔΙΑΔΡΑΣΗ μια σπουδή πάνω στην Ελένη του Ευριπίδη”. Με αφορμή το κείμενο του Ευριπίδη ΄Έλένη΄΄ ο σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος, τρεις ηθοποιοί του Μικρού Βορρά και ένας μουσικός θα μοιραστούν έναν βιωματικό τρόπο προσέγγισης του μεγάλου τραγικού ποιητή. Μάσκα, αφήγηση, διάδραση ένα τρίπτυχο με ασκήσεις με βάση τη μεταμόρφωση, την εμψύχωση αλλά και τη χρήση της μάσκας, τεχνικές αφήγησης και προσέγγισης του κειμένου και μια διαδραστική άσκηση με κέντρο την αναγνώριση. Β/θμια

Ο Τάσος Ράτζος έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, στα σημαντικότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Ελλάδας, ενώ συνεργάζεται τακτικά από το 2003 και με το Κ.Θ.Β.Ε. Έχει εξειδικευτεί στο θέατρο για παιδιά και νέους, ανεβάζοντας μια σειρά παραστάσεων σε δημόσια θέατρα, κάνοντας συνήθως και τις διασκευές των έργων. Έχει οργανώσει και εμψυχώσει εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ έχει επανειλημμένα διδάξει σε σεμινάρια θεάτρου για εκπαιδευτικούς. Για τρία χρόνια, υπήρξε εμψυχωτής και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκων του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Τμήμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης του θεατρολογικού (2008-2009). Έχει  διδάξει υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών, τον Ίασμο, και τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, της οποίας διετέλεσε και διευθυντής σπουδών (2005-2009). Από το 2010 έως και σήμερα ανήκει στο βασικό τμήμα δασκάλων υποκριτικής της Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς». Παραστάσεις των έργων του έχουν παιχτεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, Βερολίνο, Σκόπια, Κύπρο, Αλβανία. Το 2012, ίδρυσε, μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες, τη θεατρική ομάδα ''Μικρός Βορράς'' στη Θεσσαλονίκη και ''Μικρός Νότος'' στην Αθήνα.


 

Print

Number of views (135)/Σχόλια (0)

Theme picker