Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2017


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999 οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΔΩ


Εκδηλώσεις άλλων φορέων:
Ρόδος: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 "Διαφυγές" στο Λύκειο Αφάντου από το Κέντρο Πρόληψης Δίοδος
Θεσσαλονίκη: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:30, στο κινηματοθέατρο «Άστρον», (Κομνηνών με Χρυσοστόμου Σμύρνης, Μενεμένη). To Ελληνικό Playback Θέατρο συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017 με μία παράσταση για τα μέλη του KΔΑΠ ΜΕΑ Αμπελοκήπων–Μενεμένης.
Θεσσαλονίκη: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ., στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. (Εξαδακτύλου 8 με Μακρυγιάννη 20) ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση διοργανώνοντας Ημερίδα με τίτλο "Το θέατρο στο σχολείο: μια αναγκαιότητα για ένα σχολείο ουσίας". Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για γονείς.


 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

Επικοινωνώ-Δημιουργώ-Αναπτύσσομαι

Επικοινωνώ-Δημιουργώ-Αναπτύσσομαι

Θεσσαλονίκη, 2/12/2017, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Αναστασία Στοϊμενίδου, Βασίλειος Πλουμής

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 2/12/2017 2:00 μμ - 5:00 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017»
Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη

Διημερίδα
Βιωματικά Εργαστήρια - Δρώμενα - Εισηγήσεις

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 1 - Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

στο 1ο ΓΕΛ Συκεών (Επταπυργίου 150)

Β΄ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (14.00-17.00)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 12: Στοϊμενίδου Αναστασία, συντονίστρια, ηθοποιός, εκπαιδεύτρια, Πλουμής Βασίλειος, μουσικός, ηθοποιός, εκπαιδευτής Playback θεάτρου 
“Επικοινωνώ-Δημιουργώ-Αναπτύσσομαι”. Το θέατρο Playback, μέσα από μια τελετουργική διαδικασία, δημιουργεί τον «χώρο» όπου κάθε ιστορία μπορεί να ειπωθεί και άμεσα να δραματοποιηθεί, τιμώντας τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου που αφηγείται την ιστορία του.Με άξονες την θεατρική δράση, τη μουσική και την αφήγηση, στοχεύουμε στην άμεση επικοινωνία μέσω του σώματος, την αυθόρμητη δημιουργική έκφραση, την ενθάρρυνση του κοινωνικού διαλόγου, και τη μάθηση μέσω της συνεργασίας και της αλληλοαποδοχής.Θα διδαχθούν τεχνικές αυτοσχεδιαστικού θεάτρου, παιχνίδια δυναμικής ομάδας, που εμπλουτίζουν τις ικανότητες που απαιτεί το έργο των καθηγητών και άλλο χρήσιμο υλικό θεατροπαιδαγωγικών εφαρμογών.Το κοινωνικό αυτό θέατρο μαθαίνει στα παιδιά να ακούν, να σέβονται και να αποδέχονται το «διαφορετικό», την ιδιαιτερότητα του καθενός. Σ΄αυτό το πλαίσιο μπορούν να διαχειριστούν θέματα μεταξύ μαθητών αλλά και καθηγητών, όπως δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ τους, ανταγωνιστικές διαθέσεις, περιπτώσεις εκφοβισμού μαθητών, bulling, παραβατικές συμπεριφορές, κ.ά. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας που σε μαθαίνει να λειτουργείς με πνεύμα ενότητας, ως οικογένεια. Β/θμια& Γ/θμια

Οι Στοιμενίδου Αναστασία, Πλουμής Βασίλης από το 1986 ασχολούνται με εικαστικά, performance, μουσική,  χορό και θέατρο. Γοητεύονται από τις παράλληλες δράσεις τεχνών και πειραματίζονται από το 1997 με συμμετοχή τους στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκης, με τη Performance ¨Μεταμορφώσεις¨. Παρακολουθούν σεμινάρια μουσικοπαιδαγωγικά, θέατρο Boal, PhysicalTheatre. Το  2003 γνωρίζουν το Θέατρο Playback. Στήνεται το πρώτο εργαστήριο στην Ελλάδα με εκπαιδευτές τον J. Paradi και πιστοποιούνται από τους ιδρυτές του Playback θεάτρου, τον Αμερικανό ψυχοδραματιστήJonathanFox και την JoSalas. Το 2004 ιδρύουν με άλλους το σωματείο ¨Ελληνικό Playback θέατρο ¨www.playbacktheater.gr,  www.facebook.com/EllinikoPlaybackTheatro. Η εκπαίδευσή τους συνεχίζεται με την Verοnica Needa και Anna Cheschner  και ολοκληρώνεται το 2015 με την εκπαίδευση της Αναστασίας Στοιμενίδου, προέδρου του σωματείου, ως διεθνούς εκπαιδεύτριας Playback (IPTN) www.iptn.info/?a=group&id=iptn_membership_directory&membership_id=449  από τον J. Fox. Δίνουν ανοιχτές παραστάσεις σε θέατρα, αλλά εξιδεικεύονται σε στοχευμένες παραστάσεις για ειδικό κοινό, όπως σχολεία, ιδρύματα, συνέδρια, φεστιβάλ, κέντρα ψυχικής υγείας, φυλακές, εθελοντικές οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας, επιμορφωτικές δράσεις Δήμων, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ. Από το 2006 διοργανώνουν σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκπαιδεύουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες του θεάτρου, χορού, μουσικής, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας και όσους ενδιαφέρονται για εναλλακτικές μορφές θεραπειών, μάθησης και επικοινωνίας.


 

Print

Number of views (1465)/Σχόλια (0)