Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2021


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά.. 
Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις. 
Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.
 

 


 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2021

Ημερίδα Καλαμάτας - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2021

Ημερίδα Καλαμάτας - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2021

Καλαμάτα, 5/12/2021, το πρόγραμμα της ημερίδας

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 5/12/2021 9:30 πμ - 3:00 μμ Export event


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2021

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2021:  Πανδημία και Δημοκρατία. Γεφυρώνονται οι αποστάσεις;»

Καλαμάτα, 5 Δεκεμβρίου 2021, 9:45-14:45

Τόπος: Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας (Δομήνικου Θεοτοκόπουλου 32)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Για άλλη μια χρονιά φέτος το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση που έχει οριστεί διεθνώς για τις 27 Νοεμβρίου. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, συνεχόμενων εγκλεισμών και ραγδαίων αλλαγών τόσο στην προσωπική όσο και στην κοινωνική ζωή ολόκληρου του πλανήτη καλούμαστε μέσα από θεατροπαιδαγωγικές και καλλιτεχνικές δράσεις να στοχαστούμε, να επαναδιαπραγματευτούμε και να διαχειριστούμε τις σχέσεις, αντιθέσεις, προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τους αποκλεισμούς αλλά και τις προοπτικές και τις νέες ευκαιρίες για δικτύωση και επικοινωνία που αναδύονται μέσα από την πρωτόγνωρη καθολική εμπειρία της πανδημίας.

Στην Καλαμάτα το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με το τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας διοργανώνει Ημερίδα την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 που περιλαμβάνει συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση και βιωματικό εργαστήριο.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9:45-10.00 Προσέλευση – Έλεγχος πιστοποιητικών για covid
10.00-11:30 Συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση – Βιωματικές τεχνικές του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2021: Πανδημία και Δημοκρατία.
Γεφυρώνονται οι αποστάσεις;»

α) Τζανετάκη Δήμητρα & Τζήλου Γεωργία, Τοπικές Συντονίστριες του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» στην Μεσσηνία

β) Γιώργος Μπεκιάρης, Περιφερειακός Διαχειριστής του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» στη Δυτική Ελλάδα

11.30-11.45 Διάλειμμα (ελαφρύ σνακ)
11.45-14.45 Βιωματικό Εργαστήριο:

Πατάμε γερά!
Εισαγωγή στα δικαιώματα – Η στάση μας απέναντι στον ρατσισμό

Σχεδιασμός/Εμψύχωση: Γιώργος Μόσχος, νομικός – εμψυχωτής

Μέτρα για τον covid: Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση αυξημένων υγειονομικών μέτρων που προβλέπονται.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον COVID θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα προκείμενου να διασφαλιστεί η υγεία όλων των συμμετεχόντων και να είμαστε συνεπείς στις διαδικασίες που απαιτούνται για την είσοδο επισκεπτών στα σχολεία: 
1.     α. Όσοι από τους συμμετέχοντες είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης εκτός από τα πιστοποιητικά τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους (τυπωμένο ή στο κινητό τους) και αρνητικό αποτέλεσμα self test 24 ωρών το οποίο θα έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα  https://self-testing.gov.gr/
     β. Όσοι από τους συμμετέχοντες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει να έχουν μαζί τους (τυπωμένο ή στο κινητό τους) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test το οποίο θα έχουν κάνει μέχρι και 48 ώρες πριν την εκδήλωση. Το έγγραφο του αποτελέσματος θα προέρχεται είτε από φαρμακείο είτε από διαγνωστικό κέντρο. 
2.     Όλοι οι συμμετέχοντες (εμβολιασμένοι και μη) θα πρέπει πριν από την έναρξη του σεμιναρίου να μπουν στην πλατφόρμα:  https://edupass.gov.gr/  . Εκεί θα επιλέξετε τις εξής ενέργειες: 
Πρόσβαση σε χώρους Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/Ειδικής Αγωγής και Δήλωση Επισκεπτών. Στη συνέχεια η πλατφόρμα θα σας ζητήσει να ταυτοποιήσετε τα στοιχεία σας. 
Η διαδικασία αυτή αφορά στην ιχνηλάτηση κρούσματος και τα στοιχεία των επισκεπτών θα τα διατηρεί για ένα μικρό διάστημα η εκάστοτε σχολική μονάδα. 
3.     Όλοι οι συμμετέχοντες θα φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Σημείωση: Το εργαστήριο είναι βιωματικό και περιλαμβάνει παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:
- να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κίνηση στο χώρο
- να έχουν μαζί τους... κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το ΠΔΘΕ. 

Συνεργασία: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

Print

Number of views (1271)/Σχόλια (0)