«ΟΔΥΣΣΕΙΑ - για τη δική μας τη ζωή»
για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές/εμψυχώτριες ομάδων, θεατροπαιδαγωγούς
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση από το Φεβρουάριο 2023 υλοποιεί το πρόγραμμα "Οδύσσεια - για τη δική μας τη ζωή"
Σε ποιούς απευθύνεται: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΙΑ - για τη δική μας τη ζωή προτείνεται ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να προσδώσουν βιωματική διάσταση στη διδασκαλία της Οδύσσειας και να τη συνδέσουν με τη σύγχρονη εποχή, με στόχο να ελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών/μαθητριών για το ομηρικό έπος.
Βασικοί στόχοι:
α) Να προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές να προσεγγίσουν, μέσω της θεατρικής τέχνης, με βιωματικό τρόπο την «Οδύσσεια» και να διερευνήσουν θέματα ταυτότητας. Να βιώσουν μέσα από ρόλους περιπέτειες, κινδύνους, προβλήματα σχέσεων, διλήμματα, και να αναστοχαστούν πάνω στις εμπειρίες τους, στα όνειρά τους και στις αξίες τους.
β) Να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να αξιοποιήσουν σχετικές εφαρμογές του σχολικού δικτύου, όπου θα καταθέτουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
γ) Να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να δοκιμάσουν τις δημιουργικές ικανότητές τους, να πειραματιστούν με το θέατρο, να το αγαπήσουν.
δ) Να συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη και στην ενδυνάμωσή των μαθητών.
Τι περιλαμβάνει: Το πρόγραμμα προβλέπει επιμόρφωση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών και κάτω από προυποθέσεις δυνατότητα εποπτείας κατα τη φάση της εφαρμογής.
Η επιμόρφωση θα γίνει διαδικτυακά ή δια ζώσης ανάλογα με τις δυνατότητες.
Σχεδιασμός -Επιμόρφωση: Άβρα Αυδή και Μελίνα Χατζηγεωργίου.
Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας (έγκριση 2022-2023)
Σύντομη περιγραφή: Για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων, έχουν σχεδιαστεί από την Άβρα Αυδή και τη Μελίνα Χατζηγεωργίου θεατρικά εργαστήρια με τη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος (Drama in Education), προκειμένου να επεξεργαστούν οι μαθητές τις ραψωδίες που αναφέρονται σε πέντε περιπέτειες του Οδυσσέα: Γη των Λωτοφάγων και Κύκλωπες (Ραψωδία ι), Νησί του Αιόλου (Ραψωδία ν), Σειρήνες (Ραψωδία μ) και Φαίακες (Ραψωδία ν). Με διάφορες θεατρικές τεχνικές οι μαθητές διερευνούν τα θέματα που υπάρχουν σε κάθε ραψωδία, και τα συνδέουν με θέματα που τους προβληματίζουν σήμερα. Για παράδειγμα προσεγγίζουν το θέμα μνήμη-λήθη-εθισμός (Λωτοφάγοι), το θέμα της εμπιστοσύνης (Αίολος), το θέμα της προστασίας από τις Σειρήνες του σήμερα, της ύβρεως του σύγχρονου πολιτισμού απέναντι στη φύση (Κύκλωπας), της φιλοξενίας (Φαίακες) κ.ά. Τα εργαστήρια έχουν διάρκεια 2-4 διδακτικές ώρες και ο διδάσκων μπορεί να επιλέξει πόσα και ποια θεατρικά εργαστήρια θα εφαρμόσει.
Έναρξη: 2023
Συντονισμός: Άβρα Αυδή και Μελίνα Χατζηγεωργίου
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Πληρ 2106541600 / www.TheatroEdu.gr / info@theatroedu.gr