Theatro EDU

Διεθνής Συνδιάσκεψη 2018

Θέατρο και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση

Ουτοπία ή Αναγκαιότητα;

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυσή του (1998-2018), διοργανώνει την 8η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.

Εργαστήρια Συνδιάσκεψης 2018

Πότε: Tα Εργαστήρια γίνονται το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 και είναι διάρκειας 2,5 ή 5 ωρών.

Τα 5ωρα γίνονται όλα το Σάββατο 24/11/2018 και ώρες 9.30-12.00 & 15.00-17.30

Τα 2,5ωρα γίνονται σε τρεις χρονικές ζώνες: Σάββατο 24/11/18 9.30-12.00 ή Σάββατο 24/11/18 15.00-17.30 ή Κυριακή 25/11/18 9.30-12.00

Πού: Τα Εργαστήρια γίνονται "παράλληλα" σε διάφορες αίθουσες που θα είναι αναρτημένες στο χώρο κατά την άφιξη

Δήλωση συμμετοχής: Όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους στη Συνδιάσκεψη (δημιουργία λογαριασμού, οικονομική τακτοποίηση και συμπλήρωση Φόρμας Εγγραφών, βλ "Εγγραφές-Κόστος'Αιτήσεις") μπορούν αν θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή και σε κάποια Εργαστήρια.
Όταν η Γραμματεία επιβεβαιώσει ότι η παραπάνω διαδικασία Εγγραφής ολοκληρώθηκε θα στείλει αυτοματοποιημένο ιμέλ (το πολύ σε 36 ώρες) και θα δίνει την δυνατότητα δήλωσης Εργαστηρίων
 
Η δήλωση γίνεται παρακάτω ηλεκτρονικά με τους κωδικούς εγγραφής στον ιστοχώρο της Συνδιάσκεψης . Τα Εργαστήρια έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: στην ημέρα και ώρα ώστε να μη δηλωθούν Εργαστήρια που συμπίπτουν στην ίδια χρονική ζώνη..Αλλαγή στη δήλωση Εργαστηρίου δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά

 

ΑΙΘΟΥΣΕΣ -  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

 

(ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ) Κινητική Ανάγνωση: το ξύπνημα των λέξεων

(ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ) Κινητική Ανάγνωση: το ξύπνημα των λέξεων

Αθήνα, 24/11/2018, Εργαστήριο, Αντιγόνη Γύρα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/11/2018 9:30 πμ - 12:00 μμ Export event

Για να δηλώσετε συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση πρέπει πρώτα να έχετε λογαριασμό στον ιστοχώρο μας. ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΔΩ ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΔΩ.

Κινητική Ανάγνωση: το ξύπνημα των λέξεων

Αθήνα, 24/11/2018

Αντιγόνη Γύρα, χορογράφος

Εργαστήριο 2,5 ωρών
Συμμετοχή στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Αθήνα 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Γλώσσα: ελληνικά & αγγλικά

Η «Κινητική Ανάγνωση» αποτελεί μια άτυπη έρευνα της Αντιγόνης Γύρα η οποία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν σε μια ημερίδα του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Από τότε η χορογράφος έχει πειραματιστεί με τις ιδέες της κινητικής ανάγνωσης σε εργαστήρια αλλά και πρόβες παραστάσεων και κάθε φορά εξελίσσει αυτή την αποκαλυπτική ερευνητική μη αποδεδειγμένη και καθ’ όλα μαγευτική μεθοδολογία. Υπάρχει κίνηση μέσα σε ένα κείμενο; Πώς μπορεί η ανάγνωση και η γραφή να γίνουν πιο δημιουργικές με τη βοήθεια του σώματος; Πώς ανακαλύπτω τις "κινητικές λέξεις" και  πώς αυτές μπορούν να γίνουν χορός; Πώς ένα κείμενο ζωντανεύει με τόσο απλό, αλλά αποκαλυπτικό τρόπο; Πώς εμπνέουν κίνηση τα ρήματα, τα επίθετα, οι σύνδεσμοι και οι προθέσεις ; Τελικά μήπως και το κείμενο είναι ένα σώμα, όπως το δικό μας; Μέσα από την "κινητική ανάγνωση" μπορούμε να ανακαλύψουμε την κίνηση που κρύβει κάθε είδους κείμενο και να δημιουργήσουμε κινητικό υλικό με αυθορμητισμό το οποίο να είναι ταυτόχρονα δραματουργικά ισχυρό. Η "Κινητική Ανάγνωση" ενισχύει τα δημιουργικά εργαλεία των ανθρώπων που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες, αλλά και των εκπαιδευτικών που ψάχνουν να βρουν νέους τρόπους για να βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν τα εκφραστικά σωματικά τους μέσα. Ρήματα, επιρρήματα, προθέσεις και σύνδεσμοι χορεύουν μαζί μας έναν αποκαλυπτικό χορό. Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου ξυπνάμε τα σώματα μας και εξερευνούμε τις σελίδες με σωματικά εργαλεία. Στο δεύτερο αυτοσχεδιάζουμε και παίζουμε πάνω σε επιλεγμένα κείμενα, για να ανταλλάξουμε στο τέλος τις μικρές μας ανακαλύψεις. Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, χορευτές και δημιουργούς. Χρειάζονται άνετα ρούχα και μαλακά παπούτσια ή κάλτσες.

Image

Η Αντιγόνη Γύρα είναι δημιουργός παρατάσεων χορού και θεάτρου, βίντεο αρτ και μάνα τριών παιδιών. Είναι αριστούχος απόφοιτος του LABANCENTRELONDON απ’ όπου απέσπασε το Βραβείο Χορογραφίας Αποφοίτων το 1993. Το 1996 ίδρυσε την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα με την οποία έχει χορογραφήσει πλειάδα έργων έως σήμερα κι έχει οργανώσει σεμινάρια και εκπαιδευτικές διαλέξεις για θέματα χορού και θεάτρου. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλά θέατρα και Φεστιβάλ. Το Δεκέμβριο του 2008 δημιούργησε το πρώτο residencycenter για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το Κινητήρας studio μαζί με τη Βίκυ Αδάμου και τη Φλώρα Καλομοίρη. Το 2015 επανασύστασε τον Κινητήρα ως Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών (www.kinitiras.com) κι έφτιαξε με πολυπληθή ομάδα επαγγελματιών κι ερασιτεχνών  τις παραστάσεις «Ο Καφές», «Ανύποπτος Χρόνος» ενώ επιμελήθηκε την παράσταση «’Ερωντας». Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και σχήματα κι έχει διδάξει κίνηση και χορογραφία σε επαγγελματικές σχολές. Από το 2017 είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ΓΑΒ (Γύρα, Αδάμου, Βενετσανόπουλος) και διδάσκει στη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δ. Χατούπη. Το όραμα της, η δράση ΕΚ ΠΛΗΞΗ, φέρνει από το 2012 το χορό και το σωματικό θέατρο στην εκπαίδευση και στα παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας ηλικίας (www.ekplixi.com).
 

Print

Number of views (969)/Σχόλια (0)

Theme picker