Theatro EDU

Διεθνής Συνδιάσκεψη 2018

Θέατρο και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση

Ουτοπία ή Αναγκαιότητα;

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυσή του (1998-2018), διοργανώνει την 8η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.

Εργαστήρια Συνδιάσκεψης 2018

Πότε: Tα Εργαστήρια γίνονται το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 και είναι διάρκειας 2,5 ή 5 ωρών.

Τα 5ωρα γίνονται όλα το Σάββατο 24/11/2018 και ώρες 9.30-12.00 & 15.00-17.30

Τα 2,5ωρα γίνονται σε τρεις χρονικές ζώνες: Σάββατο 24/11/18 9.30-12.00 ή Σάββατο 24/11/18 15.00-17.30 ή Κυριακή 25/11/18 9.30-12.00

Πού: Τα Εργαστήρια γίνονται "παράλληλα" σε διάφορες αίθουσες που θα είναι αναρτημένες στο χώρο κατά την άφιξη

Δήλωση συμμετοχής: Όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους στη Συνδιάσκεψη (δημιουργία λογαριασμού, οικονομική τακτοποίηση και συμπλήρωση Φόρμας Εγγραφών, βλ "Εγγραφές-Κόστος'Αιτήσεις") μπορούν αν θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή και σε κάποια Εργαστήρια.
Όταν η Γραμματεία επιβεβαιώσει ότι η παραπάνω διαδικασία Εγγραφής ολοκληρώθηκε θα στείλει αυτοματοποιημένο ιμέλ (το πολύ σε 36 ώρες) και θα δίνει την δυνατότητα δήλωσης Εργαστηρίων
 
Η δήλωση γίνεται παρακάτω ηλεκτρονικά με τους κωδικούς εγγραφής στον ιστοχώρο της Συνδιάσκεψης . Τα Εργαστήρια έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: στην ημέρα και ώρα ώστε να μη δηλωθούν Εργαστήρια που συμπίπτουν στην ίδια χρονική ζώνη..Αλλαγή στη δήλωση Εργαστηρίου δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά

 

ΑΙΘΟΥΣΕΣ -  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

 

H πόλη που κοιμόταν

H πόλη που κοιμόταν

Αθήνα, 25/11/2018, Εργαστήριο, Δήμητρα Νικολοπούλου, Σοφία Κανλή

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 25/11/2018 9:30 πμ - 12:00 μμ Export event

Για να δηλώσετε συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση πρέπει πρώτα να έχετε λογαριασμό στον ιστοχώρο μας. ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΔΩ ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΔΩ.

H πόλη που κοιμόταν

Αθήνα, 25/11/2018

Δήμητρα  Νικολοπούλου, θεατροπαιδαγωγός, ιστορικός τέχνης, σκηνοθέτης
Σοφία Κανλή, παιδιατρική νοσηλεύτρια, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας

Εργαστήριο 2,5 ωρών
Συμμετοχή στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Αθήνα 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Γλώσσα: ελληνικά

Ένα διαδραστικό εργαστήριο με στοιχεία θεατρικού παιχνίδιού, σωματικού θεάτρου, performance, θέατρο πλατφόρμα, personal storytelling, δημιουργία σεναρίου και ερεθίσματα από την ψηφιακή φωτογραφία. «Η πόλη που κοιμόταν» αντλεί υλικό- ερεθίσματα από το παραμύθι «Το δάσος που κοιμόταν» της Ρ. Ντοτρεμέρ και βασίζεται στο μύθο της Ωραίας Κοιμωμένης. Τόπο και σημείο αναφοράς μας θα αποτελέσει η Αθήνα. Αλήθεια, τι έχει αποκοιμίσει την πόλη μας; Κοινωνικοπολιτικά ερεθίσματα και βαθύτεροι προβληματισμοί καλλιεργούν την κριτική μας στάση και την ενσυναίσθηση απέναντι στο σύγχρονο μοντέλο της αστικής κουλτούρας της αποξένωσης και της απομόνωσης. Δύο ήρωες που θυμίζουν πολύ χαρακτήρες του  Beckett περιπλανιούνται σε κοιμισμένες γωνιές της πόλης, σε κοιμισμένες μπουλβάρ, σε κοιμισμένα λούνα παρκ. Μέσα από στοιχεία σωματικού θεάτρου θα δημιουργήσουμε εικόνες- tableaux vivants της πόλης μας, ενώ θα μεταπηδήσουμε σε θεατρικές τεχνικές μεταδραματικού θεάτρου. Κατόπιν, θα διερευνήσουμε όλα όσα μας ζωογονούν και ξυπνούν το άτομο από τον καθημερινό λήθαργο, τη ρουτίνα της καθημερινότητας κ.α. Η ποίηση, η ζωγραφική, η μουσική θ’ αποτελέσουν αφετηρία για αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων, σκηνικές δράσεις. Στο πλαίσιο της δημιουργίας σκηνικού χώρου θα αξιοποιήσουμε πολυμέσα-βιντεοπροβολές, ενώ θα συν-δημιουργήσουμε installations- εικαστικές εγκαταστάσεις για διάδραση. Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε πώς το εφαρμοσμένο θέατρο και η μεταδραματική σκηνική προσέγγιση δύναται να καλλιεργήσει συναισθηματικά, πνευματικά και κριτικά τους συμμετέχοντες, να τους χαρίσει δεσμούς αλληλεγγύης, συγκίνησης, αισιοδοξίας, να δημιουργήσει συνθήκες ενεργητικής ακρόασης, κοινωνικού προβληματισμού, ενσυναίσθησης αλλά και κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού. Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο θα ενεργοποιήσουμε τα εκφραστικά μας μέσα, θα καλλιεργήσουμε τον αυθορμητισμό, την ενσυναίσθηση, την αισιοδοξία, τις κοινωνικές μας δεξιότητες, θα παρατηρήσουμε την πόλη μας, θα γνωρίσουμε τις σκέψεις άλλων ανθρώπων, θα έρθουμε σε επαφή με σύγχρονες εκφάνσεις της θεατρικής τέχνης, όπως τα viewpoints και η performance art. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα αντλήσουν υλικό για αυτοσχέδια σκηνικά εγχειρήματα σε μια devised θεατρική προσέγγιση, μαθαίνοντας πώς να δημιουργούν μια αυτοσχέδια παράσταση με ποίηση, μουσική, εικαστικές τέχνες κ.ά. βασισμένη στα ενδιαφέροντα και στις ιδέες παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. To εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, περφόρμερ, καλλιτέχνες, επαγγελματίες από τον χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, φοιτητές κ.α. 
Οι συμμετέχοντες  καλούνται να έχουν μαζί τους:
- Ψηφιακές εικόνες από την Αθήνα που θυμίζουν μια κοιμισμένη (αλληγορικά/ συμβολικά) πόλη
- ένα στοιχείο που τους αφυπνίζει (λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, μουσικές, αντικείμενα, βίντεο, ήχους)


Image

Η Δήμητρα Νικολοπούλου σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Έχει αποφοιτήσει από το τριετές τμήμα Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού του «Θεάτρου της Ημέρας» και έχει ολοκληρώσει το πανεπιστημιακό πρόγραμμα «Θεατρική Αγωγή» στο Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές Υποκριτικής-Σκηνοθεσίας στο Open University of Cyprus, ενώ παρακολουθεί το πανεπιστημιακό πρόγραμμα της Performance στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου στο Μethod Acting Center-Paris, LaFabrique,  London International School of Performing Arts (London/Berlin), σωματικό θέατρο/physical theatre στο Duende School of Ensemble Physical Theatre, σεμινάρια αρχαίου δράματος, εργαστήρια κιναισθητικής, μουσικοκινητικής, δραματοθεραπείας. Έχει λάβει μαθήματα σκηνογραφίας, δημιουργίας μαριονέτας, κατασκευής κούκλας, δημιουργίας θεατρικής μάσκας. Το 2014 άρχισε να διερευνά το πεδίο της site-specific performance. Στο παρελθόν εργαζόταν σε ομάδες ντοκιμαντέρ (Μέση Ανατολή κ.ά.). Από το 2015 διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο στα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ενώ από το 2010 είναι σταθερή συνεργάτης του Θεάτρου της Ημέρας. 


Image

Η Σοφία Κανλή γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι παιδιατρική νοσηλεύτρια και εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 2006-2007 συμμετείχε στο ετήσιο σεμινάριο θεάτρου του παιδαγωγικού τμήματος του ΕΚΠΑ. Από το 2016 έως σήμερα, συμμετείχε στην ομάδα θεατρικού παιχνιδιού  «Κουτί». Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει επίσης διοργανώσει και συμμετάσχει σε πολλές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις. Είναι μέλος στους παρακάτω φορείς: ibby, wwf, greenpeace και στις Διαδρομές στην Μάρπησσα (εθελοντική ομάδα). Πρόσφατα  βραβεύτηκε με το βραβείο εθελοντή για τη  φιλαναγνωσία (2018).
 

Print

Number of views (840)/Σχόλια (0)

Theme picker