Όλες οι δράσεις στην Βόρεια Ελλάδα

Το ψυχόδραμα συναντά την εκπαιδευτική κοινότητα

Το ψυχόδραμα συναντά την εκπαιδευτική κοινότητα

Θεσσαλονίκη, 18/3/2023, Ημερίδα - εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/3/2023 9:30 πμ - 5:30 μμ Export event


 

             "Το ψυχόδραμα συναντά την εκπαιδευτική κοινότητα"

ΗΜΕΡΙΔΑ με βιωματικά εργαστήρια

θΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ 18 ΜΑΡΤΊΟΥ 2023, 09:30-17:30

Οργάνωση
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Βορ. Ελλάδας
σε συνεργασία με  το Κέντρο Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος - Σοφία Συμεωνίδου

Το Γραφείο Βόρειας Ελλάδας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος - Σοφία Συμεωνίδου (www.psychodramathes.gr) διοργανώνει στις 18 Μαρτίου ημερίδα με βιωματικά εργαστήρια με θέμα το ψυχόδραμα. Στόχος της ημερίδας είναι οι εκπαιδευτικοί και οι συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες, μέσα από τα εργαστήρια, να κερδίσουν μια πιο φρέσκια και αισιόδοξη ματιά για τον ρόλο τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και διαδικασία. Επιδιώκεται να έρθουν σε επαφή με τη φιλοσοφία και τη μέθοδο του ψυχοδράματος και της κοινωνιομετρίας, καθώς και να παίξουν απολαμβάνοντας την χαρά του παιχνιδιού στην ενήλικη ζωή.

Η ημερίδα και τα βιωματικά εργαστήρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους και καλλιτέχνες.

Η ημερίδα αποτελεί προσφορά του Κέντρου Μελέτης και Εφαρμογής Ψυχοδράματος-Σοφία Συμεωνίδου προς το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τα έσοδα από τα εργαστήρια θα διατεθούν για τις ανάγκες του Δικτύου. Το Κέντρο λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2004 παρέχοντας τις υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα στην πόλη διαχέοντας την γνώση και την εμπειρία της πολύτιμης φιλοσοφίας και μεθοδολογίας που άφησε παρακαταθήκη στην επιστημονική κοινότητα ο J. L. Moreno.

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023, Διάρκεια ημερίδας: 9:30 -17:30
Χώρος: 43ο   Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Προξ. Κορομηλά 25, Θεσσαλονίκη
Κόστος συμμετοχής: 18 ευρώ και 12 ευρώ για τα μέλη του ΠΔΘΕ

Δηλώσεις συμμετοχής: εδώ

Το πρόγραμμα της ημερίδας
9.30 Αφίξεις-Εγγραφές
10.00 -13.00 Εργαστήρι Κοινωνιομετρίας/ Κοινωνιοδράματος με την Σοφία Συμεωνίδου (σε ολομέλεια)
13.00 -14.00 Διάλειμμα
14.00 -16.00 5 Εργαστήρια Ψυχοδράματος (παραλληλα, μέγιστος αριθμός 20) με τις συνεργάτιδες κι εκπαιδευόμενες του Κέντρου
16.00 – 16.30 Διάλειμμα
16.30 – 17.30 Κλείσιμο- Μοίρασμα στον μεγάλο Κύκλο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6989529660 / 2106541600 / www.TheatroEdu.gr

Ψυχόδραμα: Το Ψυχόδραμα, το Κοινωνιόδραμα και η Κοινωνιομετρία, αναπτύχθηκαν από τον ψυχίατρο J.L. Moreno και συνιστούν μια κοσμοθεωρία για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και των σχέσεων του μέσα σε κάθε σύστημα που δημιουργεί και ανήκει. Η δημιουργικότητα, ο αυθορμητισμός  και η θεωρία των ρόλων είναι οι βασικές έννοιες που δίνουν αξία στη στιγμή και ελευθερώνουν το άτομο και τα συστήματα μέσα στα οποία λειτουργεί και σχετίζεται, από τα πολιτισμικά στερεότυπα προάγοντας την υγεία.   Παράλληλα, αποτελούν μια μορφή ατομικής και ομαδικής θεραπείας στο ανάλογα οργανωμένο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο.
Κέντρο Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος | Σοφία Συμεωνίδου /

Πτολεμαίων 36, 546 30 Θεσσαλονίκη / Τ: 2310 262687, 6973 201530 / F: 2310 262687 / www.psychodramathes.gr / info@psychodramathes.gr

Βιογραφικά εμψυχωτριών

Η Σοφία Συμεωνίδου ζει στη Θεσσαλονίκη, έχει Δίπλωμα στο Ψυχόδραμα και την Ομαδική Ψυχοθεραπεία, είναι εκπαιδεύτρια Ψυχοδράματος και Κοινωνιοδράματος και διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος στην Θεσσαλονίκη από το 2004. Το Κέντρο είναι μέλος της  FEPTO (Federation of European Psychodrama Training Organisations). Επιπλέον, κατέχει Δίπλωμα στις Κοινωνικές και Συμπεριφοριστικές Επιστήμες με εξειδίκευση στην Ψυχολογία. Εργάζεται στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περισσότερο από είκοσι χρόνια σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και  στην εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η  Όλγα Καλογερίδου είναι ψυχολόγος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα κλινικής κατάρτισης στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας, καθώς και μία μετεκπαίδευση στην Ομαδική και Ατομική Συμβουλευτική και στην Ατομική Ψυχοθεραπεία (Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας στο Ψυχοδυναμικό Ψυχόδραμα). Στο παρόν είναι εκπαιδευόμενη ψυχοδραματίστρια στο Κέντρο Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος – Σοφία Συμεωνίδου από το 2021. Από το 2019 εργάζεται στον Συμβουλευτικό Σταθμό για Γονείς, Παιδιά και Εφήβους του Δήμου Καλαμαριάς.

Η Χρύσα Καλτσίδου είναι ψυχολόγος και εκπαιδευόμενη ψυχοδραματίστρια στο Κέντρο Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος- Σοφία Συμεωνίδου. Το διάστημα 2016-2021 εργάστηκε ως ψυχολόγος σε Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ Αρσις. Τον τελευταίο χρόνο διατηρεί το ιδιωτικό της γραφείο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και συντονίζει ψυχοδραματικές ομάδες γονέων, εφήβων και εκπαιδευτικών σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς εκπαίδευσης. Είναι εξωτερική συνεργάτιδα της ΜΚΟ ΝΑΟΜΙ όπου συντονίζει ομάδες ενδυνάμωσης μεταναστριών και εργαστήρια καθημερινών δεξιοτήτων (soft skills) για γυναίκες πρόσφυγες.

Η Μαρία Κρεμμύδα είναι φιλόλογος του Α.Π.Θ, διορισμένη στο δημόσιο σχολείο για 30 χρόνια, με επιπλέον σπουδές στην κλινική ψυχολογία, το θέατρο, τα παιδαγωγικά , την εκπαίδευση ενηλίκων και την πολιτιστική πολιτική. Έχει εκπαιδευτεί στη δυναμική των Ομάδων στη Γερμανία, και τη Σερβία, έχει δε πρόσφατα αποφοιτήσει από το Κέντρο μελέτης κι εφαρμογής του Ψυχοδράματος στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί, με βάση και κίνητρο τις σπουδές της, με τα Υπουργεία Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, με  Δήμους, τις Νομαρχίες Πέλλας και Θεσσαλονίκης, με πανεπιστήμια κι άλλες κρατικές και ιδιωτικές δομές, είτε οργανώνοντας είτε συμμετέχοντας ως εκπαιδεύτρια - αλλά πάντα και ως εκπαιδευόμενη- σε ποικίλα επιμορφωτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια. Έχει παίξει και σκηνοθετήσει στο Θέατρο, και την τελευταία δεκαετία συντονίζει σε πιο σταθερή βάση ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης. 

Η Βασιλική Καψάλη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1990 και είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (2008-2012) , ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της στο Κέντρο μελέτης και εφαρμογής του Ψυχοδράματος - Σοφία Συμεωνίδου. Από το 2013 έως και σήμερα έχει εργαστεί ως ψυχολόγος στην ψυχογηριατρικη κλινική "Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ" , ως κοινωνική επιστήμονας στην Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νεων σε προγράμματα υποστήριξης και ένταξης προσφύγων, και ως συντονίστρια της ομάδας κοινωνικών επιστημόνων του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα REACT - ESTIA. Σήμερα εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα , εργάζεται ως ιδιώτης ψυχολόγος υποστηρίζοντας εφήβους και ενήλικες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Ονομάζομαι Βιργινία Πολίτη και είμαι εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Το ψυχόδραμα "φώτισε" τη φιλοσοφία της επάρκειας μου στην εκπαίδευση ενηλίκων με τον πιο αυθόρμητο και δημιουργικό τρόπο. Από το 2017 είμαι εκπαιδευόμενη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κ. Σοφίας Συμεωνίδου. Σήμερα διανύω την περίοδο της πρακτικής μου άσκησης αναλαμβάνοντας τον συντονισμό ψυχοδραματικών ομάδων με κύριο θέμα τον επαγγελματικό μας ρόλο. Οι ομάδες που συντονίζω απαρτίζονται κυρίως από εκπαιδευτικούς και με μεγάλη χαρά θα συμμετέχω στην ημερίδα "Το Ψυχόδραμα συναντά την εκπαιδευτική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη".

Ονομάζομαι Ειρήνη Τέντα και αυτό το διάστημα εργάζομαι ως παιδαγωγός σε ένα νέο, ιδιωτικό δημοτικό σχολείο. Μέσα από τη σύνδεση με ομάδες παιδιών και συνεργατών στην εκπαίδευση απολαμβάνω την εξερεύνηση, τη δημιουργία και το μαζί. Γνώρισα το Ψυχοδραμα τον Νοέμβρη του 2020 και βλέποντας τη δυναμική του εργαλείου στην πράξη αποφάσισα να ξεκινήσω την εκπαίδευσή μου στο κέντρο Έρευνας και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος, της Σοφίας Συμεωνύδου. Το Ψυχοδραμα έχει ενδυναμώσει τη δουλειά που έχει γίνει σε προσωπικό επίπεδο, μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις την ιστορία πίσω από τα πρόσωπα και κυρίως μου έχει προσφέρει γέφυρες για να χτίζω πιο δυνατές και υγιείς συνδέσεις με μικρούς και μεγάλους. 

Βόρεια Ελλάδα - Ημερολόγιο δράσεων

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516
"Τα περάσματα" - Ένα βιωματικό παιχνίδι προσομοίωσης

"Τα περάσματα" - Ένα βιωματικό παιχνίδι προσομοίωσης

Θεσσαλονίκη, 16/1/2025, διαδραστικό παιχνίδι προσομοίωσης
171819
20212223242526
2728293031
Το "Πρόγραμμα TIM2" (Θέατρο και Μαθηματικά): Διδάσκοντας μαθηματικά  με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και βιωματικής μάθησης

Το "Πρόγραμμα TIM2" (Θέατρο και Μαθηματικά): Διδάσκοντας μαθηματικά με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και βιωματικής μάθησης

Θεσσαλονίκη 31/1 & 1-2/2/2025, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Ζουρνά, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
1
Το "Πρόγραμμα TIM2" (Θέατρο και Μαθηματικά): Διδάσκοντας μαθηματικά  με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και βιωματικής μάθησης

Το "Πρόγραμμα TIM2" (Θέατρο και Μαθηματικά): Διδάσκοντας μαθηματικά με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και βιωματικής μάθησης

Θεσσαλονίκη 31/1 & 1-2/2/2025, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Ζουρνά, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
2
Το "Πρόγραμμα TIM2" (Θέατρο και Μαθηματικά): Διδάσκοντας μαθηματικά  με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και βιωματικής μάθησης

Το "Πρόγραμμα TIM2" (Θέατρο και Μαθηματικά): Διδάσκοντας μαθηματικά με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και βιωματικής μάθησης

Θεσσαλονίκη 31/1 & 1-2/2/2025, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Ζουρνά, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
3456789

Αναζήτηση