Όλες οι δράσεις στην Θεσσαλία

Αλήθεια vs πραγματικότητα - Συνεκδοχές του ρεαλισμού στις τέχνες του 20ου αιώνα

Αλήθεια vs πραγματικότητα - Συνεκδοχές του ρεαλισμού στις τέχνες του 20ου αιώνα

Πήλιο, 26/8/2019, Προβολή και συζήτηση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/8/2019 9:30 μμ - 11:30 μμ Export event


«ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΠΗΛΙΟ 2019»

 Άγιος Ιωάννης Πηλίου, 25-30 Αυγούστου 2019

Δευτέρα 26/8/2019, 21.30, «Σινεμά κάτω από τα αστέρια»

Αλήθεια vs πραγματικότητα
Συνεκδοχές του ρεαλισμού στις τέχνες του 20ου αιώνα
ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Επιμέλεια/Συντονισμός: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτις, θεατροπαιδαγωγός

 

Ο ρεαλισμός ως κίνημα της τέχνης τον 20ο αιώνα, είχε ως στόχο να διαπραγματευτεί την πραγματικότητα, ως έναν τρόπο που θα μπορούσε το καλλιτεχνικό έργο να συμπορευτεί με την εμπειρία του θεατή.

Η ρέουσα αντίληψη για το τι είναι πραγματικό και τι αλήθεια, έχει πολύ συχνά προβληματίσει την καλλιτεχνική κοινότητα. Η εφεύρεση του κινηματογράφου, κλόνισε δια παντός την ανάγκη της ψευδαισθησιακής αναπαράστασης του θεάτρου, όπως παλιότερα η φωτογραφία αντικατέστησε την απεικόνιση στη ζωγραφική.
Στην παρουσίαση αυτή θα δούμε τον τρόπο που ο ρεαλισμός ως μέσο αποτύπωσης της πραγματικότητας ταυτίζεται ή αποκλίνει από την αλήθεια, στην κινηματογραφική απόδοση της ίδιας σκηνής του ‘Αμλετ, μέσα από την ματιά των Κ. Στανισλάβσκι, Α. Αρτώ, Μ. Μπρεχτ, Γ. Γκροτόβσκι, Π. Μπρουκ.
Επίσης θα δούμε πως ο κινηματογράφος επηρέασε το θέατρο, το θέατρο τα νέα μέσα, και οι εικαστικές τέχνες όλα αυτά μαζί.

Στόχος είναι να βρούμε εκ νέου τους όρους που προσδιορίζουν την αλήθεια, ως φόρμα και περιεχόμενο, τις πολλές συνεκδοχές του πραγματικού και την διεύρυνση των ορίων της πρόσληψης της τέχνης.


Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι σκηνοθέτης και θεατρολόγος. Η 25ετής επαγγελματική της σταδιοδρομία στο χώρο του θεάτρου και της εκπαίδευσης
αντανακλά το εύρος της εμπειρίας και των ειδικών της γνώσεων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο θέατρο από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει, συμμετάσχει και επιμεληθεί εκδόσεις γνωστών εκδοτικών οίκων, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και καλλιτεχνικών οργανισμών, όπως το Εθνικό Θέατρο, με θέμα τη σκηνοθεσία, τη βιωματική και θεατρική εκπαίδευση, τον κινηματογράφο και την κινηματογραφική αισθητική. Aπό το 2009, σκηνοθετεί θεατρικές παραστάσεις για νέους με θέμα την επανεφεύρεση των κλασικών θεατρικών κειμένων της Αρχαίας Ελλάδας και της παγκόσμιας δραματουργίας στη σύγχρονη σκηνή, μεταξύ των
οποίων: Αντιγόνη του Σοφοκλή, Ελένη του Ευριπίδη, Όρνιθες και Νεφέλες του Αριστοφάνη, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ, Φάουστ του Γκαίτε, καθώς και σύγχρονα έργα βασισμένα σε αρχαίες ελληνικές τραγωδίες όπως το Μετά τον Αφρό (βασισμένο στους Πέρσες του Αισχύλου) και το Ρισπέκτ /Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο του Τζακ Θορν (βασισμένο στην Αντιγόνη του Σοφοκλή). Παράλληλα έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πάνω από 30 παραστάσεις θεάτρου και χορού και έχει οργανώσει πλήθος Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα. Έχει σκηνοθετήσει site-specific παραστάσεις εμπνευσμένες από προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης και της λογοτεχνίας (Περικλής, Πυθαγόρας, Λευκάδιος Χερν) καθώς και από το ιστορικό-αφηγηματικό αποτύπωμα πόλεων (Αθήνα, Ηράκλειο, περιοχή του Πηλίου, κ.ά.) ως αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής της έρευνας και της προσπάθειας σύζευξης του παρελθόντος με το παρόν μέσα από τη δημιουργική και εκπαιδευτική δύναμη του θεάτρου. Έχει διδάξει μαθήματα σχετικά
με το θέατρο στην εκπαίδευση σε τμήματα Θεατρικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Ναύπλιο) και Παιδαγωγικής (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο) και έχει παρουσιάσει διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και θεατρικούς οργανισμούς στο εξωτερικό (Μεξικό, Ιράν, Κίνα, Ισλανδία, Σερβία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Βέλγιο, κτλ). Έχει διδάξει θέατρο σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια και δημόσιους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα. Από το 1997 μέχρι το 2004 υπήρξε υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου. Διδάσκει Ιστορία και Δραματουργία Θεάτρου στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη δραματική σχολή Πράξη Επτά. Από τον Απρίλιο του 2016 είναι σύμβουλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και Υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου – Διεθνούς θερινού σχολείου αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο αρχαίο δράμα και την εκπαίδευση νέων καλλιτεχνών και μαθητών σε διεθνή φόρουμ και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Τηλ 2106541600 / www.TheatroEdu.gr/ info@theatroedu.gr

Print

Number of views (2600)/Σχόλια (0)

Θεσσαλία - Ημερολόγιο δράσεων

«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2627282912
"Αφηγήσου… με κίνηση!”

"Αφηγήσου… με κίνηση!”

Τρίκαλα 2/3/2024 εργαστήριο Moltoir για εκπαιδευτικούς, Αρτέμης Αρκουμάνης
3
456
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Διαδικτυακά 6/3/2024 Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονίζει h Ειρήνη Γκότση (Λάρισα, Πιερία)
78910
11
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Διαδικτυακά 11/3/2024 Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονίζει η Σόνια Ντόβα (Τρίκαλα, Καρδίτσα)
121314151617
181920212223
ΠΔΘΕ-ΠΠΑ Θέατρο του Καταπιεσμένου / Θέατρο Φόρουμ

ΠΔΘΕ-ΠΠΑ Θέατρο του Καταπιεσμένου / Θέατρο Φόρουμ

Ραψάνη Λάρισας , 23-24/3/2024, Εργαστήριο Θέατρο του Καταπιεσμένου - Θεάτρου Φόρουμ, Χριστίνα Κρίθαρη
24
ΠΔΘΕ-ΠΠΑ Θέατρο του Καταπιεσμένου / Θέατρο Φόρουμ

ΠΔΘΕ-ΠΠΑ Θέατρο του Καταπιεσμένου / Θέατρο Φόρουμ

Ραψάνη Λάρισας , 23-24/3/2024, Εργαστήριο Θέατρο του Καταπιεσμένου - Θεάτρου Φόρουμ, Χριστίνα Κρίθαρη
25262728293031
1234567

Αναζήτηση