Όλες οι δράσεις στην Πελοπόννησο

Δρόμοι συμπερίληψης - Πάτρα

Δρόμοι συμπερίληψης - Πάτρα

Πάτρα, 18-19/10/2024 εκδήλωση, δημόσια συζήτηση, εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/10/2024 5:30 μμ - 19/10/2024 2:30 μμ Export event


"Δρόμοι συμπερίληψης"

είμαστε εδώ, για ασφαλή σχολεία, ανοιχτή κοινωνία, δημοκρατία

ΠΑΤΡΑ 18-19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ / ΕΚΔHΛΩΣΕΙΣ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

«Συμπερίληψη και Δημοκρατία στο Σχολείο και την Κοινότητα"

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η Παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο» και το «Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς» διοργανώνουν δράσεις παρέμβασης με τίτλο «Δρόμοι Συμπερίληψης: Συμπερίληψη και δημοκρατία στο σχολείο και την κοινότητα» στην Πάτρα στις 18-19 Οκτωβρίου 2024 με σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σε θέματα συμπερίληψης. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

Σκοπός των δράσεων είναι η ανάδειξη καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση φαινομένων αποκλεισμού και ακραίων συμπεριφορών προς ευάλωτες ομάδες του μαθητικού πληθυσμού. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τις αξίες του αλληλοσεβασμού και της συμπερίληψης, καταθέτοντας την εμπειρία μας αφενός από δράσεις που υλοποιούμε στον χώρο της εκπαίδευσης αφετέρου από δράσεις που στοχεύουν στη σύνδεση των σχολείων με την ευρύτερη κοινότητα.

Θεωρούμε ότι όλη η σχολική κοινότητα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, πρέπει να είναι ενήμεροι και ενεργοί για να διαμορφωθούν ασφαλή σχολεία και ασφαλείς κοινότητες. Η άγνοια, ο φόβος του διαφορετικού και οι αντιδραστικές ιδέες υπονομεύουν το ανοιχτό συμπεριληπτικό σχολείο, στερώντας από τα παιδιά τον πλούτο της ανταλλαγής και της συνύπαρξης, και οδηγούν σε έξαρση της βίας. Απέναντι στις ιδέες αυτές προτάσσουμε τον αλληλοσεβασμό, τη γνώση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τις δημοκρατικές αξίες, την ενεργή στάση απέναντι σε κάθε μορφής διάκριση και ρητορική μίσους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/10/2024,

17.30-19.00: Χώρος: Πλατεία Γεωργίου. 
Θεατρικά και μουσικά δρώμενα από εμψυχωτές του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ελεύθερη Ορχήστρα

19.30-21.30: Χώρος: 6ο Γυμνάσιο Πατρών, Έλληνος Στρατιώτου & Αγίας Σοφίας, Πάτρα
Δημόσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης: «Συμπερίληψη και Δημοκρατία στο Σχολείο και την Κοινότητα"

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Διευθυντής του Σημείου για τη Μελέτη & την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς,

Αργύρης Αρχάκης, Καθηγητής Κοινωνιογλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών Πάτρας

Ευγενία Αρβανίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών στο γνωστικό αντικείμενο Διαπολιτισμικότητα και Ετερότητα στην Εκπαίδευση

Δημήτρης Σακκούλης, εκπαιδευτικός, πρώην Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δυτικής Ελλάδας

Γιώργος Μπεκιάρης,  εκπαιδευτικός, μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και μέλος της Παιδαγωγική ομάδας «Σκασιαρχείο», καθώς και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων. Στο τέλος της συζήτησης θα υπάρξουν ερωτήσεις και από το κοινό.Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και μέλος της Παιδαγωγική ομάδας «Σκασιαρχείο», καθώς και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων. Στο τέλος της συζήτησης θα υπάρξουν ερωτήσεις και από το κοινό.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 Οκτωβρίου 2024 - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (Δωρεάν συμμετοχή. Θέσεις περιορισμένες. Απαραίτητητη αίτηση συμμετοχής) 

Χώρος: 6ο Γυμνάσιο Πατρών, Έλληνος Στρατιώτου & Αγίας Σοφίας, Πάτρα

9:00 - 9:30: Προσέλευση - Εγγραφές

9:30 - 10:00: Παρουσίαση εργασιών από τα μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας «Σκασιαρχείο»

10:00-14:00

Εργαστήριο 1: «Μιλώντας για τις ιδέες του μίσους στην τάξη»
για εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης
Εμψύχωση: Κωστής Παπαϊωάννου & Ασπασία Καλησώρα
Διάρκεια: 4 ώρες
Ανώτατο όριο συμμετοχών: 30 άτομα

Περιγραφή: Πώς μιλάμε για τον ρατσισμό, τα στερεότυπα, τον σεξισμό και ευρύτερα για τον λόγο του μίσους στην σχολική τάξη; Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών σε μια εποχή που τα παιδιά έρχονται σε επαφή σχεδόν καθημερινά με τον τοξικό λόγο και κάθε είδους βία; Πώς μπορούμε να τα ενδυναμώσουμε ώστε να σταθούν κριτικά, να προβληματιστούν και να αμφισβητήσουν  αντιλήψεις, ιδέες  και συμπεριφορές που εμπεριέχουν οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού; Στο εργαστήρι μας αυτό, βιωματικά, και με αφετηρία στιγμές της σχολικής μας καθημερινότητας που σχετίζονται με κάποια μορφή διάκρισης, συζητάμε σε ομάδες και συλλογικά δημιουργούμε ένα πλέγμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της σχολικής κοινότητας, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία παιδαγωγικών εργαλείων.
Ανώτατο όριο συμμετοχών: 30
Αίτηση συμμετοχής ΕΔΩ

Εργαστήριο 2: «349΄ ακόμα…», παράσταση θεάτρου φόρουμ με θέμα την ενδοσχολική βία
για εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης
Τζόκερ: Γιώργος Μπεκιάρης 
Παίζουν: Διονυσία Ασπρογέρακα, Κατερίνα Στεφάνου, Λάμπρος Αραπάκος, Αφροδίτη Κωστοπούλου, Γιάννης Πανίτσας, Δημήτρης Τζικόπουλος 
Διάρκεια: 3 ώρες 
Ανώτατο όριο συμμετοχών: 30 άτομα

Περιγραφή: Η παράσταση θεάτρου φόρουμ σχετίζεται με τη ενδοσχολική βία και έχει ως στόχο, μέσα από τη δυνατότητα της ενεργητικής συμμετοχής των θεατών, που παρέχει το συγκεκριμένο είδος θεάτρου, να προτείνει εναλλακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου. Η επιδίωξη είναι μέσω της συγκεκριμένης παρουσίασης να αναδειχτούν οι διαστάσεις του προβλήματος της σχολικής βίας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και να προταθεί ένας εναλλακτικός τρόπος διαχείρισής του. Οι συμμετέχοντες λειτουργώντας με ‘ενσυναίσθητη κατανόηση’ οικειοποιούνται την κατάσταση του θύματος και προτείνουν έμπρακτα στρατηγικές που θα μπορούσαν να το οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερο χειρισμό της.
Αίτηση συμμετοχής ΕΔΩ

Εργαστήριο 3: «Το δώρο της αποδοχής στη σχέση μας με τα παιδιά στην οικογένεια και το σχολείο»
για γονείς/κηδεμόνες από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Καλλίπολις”
Συντονίστρια: Σταύρου Θωμαΐς – Κοινωνική Λειτουργός MSc, Επιστημονικό Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις
Διάρκεια: 2 ώρες
Ανώτατο όριο συμμετοχών: 30 άτομα

Περιγραφή: Στο εργαστήρι θα δουλέψουμε βιωματικά την έννοια και τα συναισθήματα που συνδέονται με τη διαφορετικότητα και θα εμβαθύνουμε στην αξία της αποδοχής προς τα παιδιά στο πλαίσιο της οικογένειας και του σχολείου.
Αίτηση συμμετοχής ΕΔΩ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι θέσεις στα εργαστήρια είναι περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και λίστα αναμονής σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τις παραπάνω φόρμες στο σύνδεσμο μέχρι Πέμπτη, 17/10/2024. Θα ειδοποιηθούν με e-mail σε κάθε περίπτωση. Τα εργαστήρια διεξάγονται παράλληλα.

Τα εργαστήρια είναι βιωματικά, συμμετοχικά, περιλαμβάνουν ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο..


ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
"Δρόμοι Συμπερίληψης:

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Αχαΐας

Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» - Δίκτυο Παιδαγωγικής Φρενέ Αχαΐας

Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς

Σε συνεργασία με:

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκ/ση, Πολιτιστικά Θέματα

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Αγωγή Υγείας

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάτρας

Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πατρέων με Παράρτημα Ρομά

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων

Περιφερειακή Ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων

Α.Σ.Τ.Ο. - Επικοινωνούμε

Καλλίπολις – Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αχαΐας

Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας

Ελληνική Παιδαγωγική Δράση – ΕΛ.ΠΑΙ.Δ, μη κυβερνητικό σωματείο

Ελεύθερη Ορχήστρα

Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών

ΕΡΑ Πάτρας

UP FM 103.7

Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / 2106541600
 


Βιογραφικά εισηγητών

H Δρ Ευγενία Αρβανίτη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Εργαστήριο Κοινωνιολογία και Εκπαίδευσης, ΤΕΕΑΠΗ) με γνωστικό αντικείμενο διαφορετικότητα και ετερότητα στην εκπαίδευση και Επιστημονική Υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης του Κοινού – Εξ Αποστάσεως Προγράμματος Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση που υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η Δρ Αρβανίτη έζησε και εργάστηκε για μια δεκαετία στην Αυστραλία (1995-2005) αποκτώντας σημαντική εμπειρία σε θέματα πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης, διαπολιτισμικής παιδαγωγικής και γλωσσικής πολιτικής. Από το 2015 συντονίζει το Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης στο ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι Εκδότης των επιστημονικών περιοδικών στο Diversity in Organizations, Communities & Nations Research Network (https://ondiversity.com/journals/editors) και του περιοδικού the Swiss Journal of Intercultural Education, Training and Research. Είναι υπότροφος Fulbright στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόι, Μέντορας στο Public Policy New Voices Europe (Salzburg Global Seminar) και εμπειρογνώμονας στην ομάδα διαβούλευσης SIETAR Switzerland για το κείμενο της ΟΥΝΕΣΚΟ Futures of Education.

O Αργύρης Αρχάκης είναι Καθηγητής Ανάλυσης Λόγου και Κοινωνιογλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διδάσκει από το 1997. Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται κυρίως σε ζητήματα σχέσης λόγου και μετανάστευσης, κριτικού γραμματισμού, αφηγηματικών κατασκευών ταυτοτήτων και πολιτικού λόγου. Άρθρα και βιβλία του έχουν δημοσιευτεί από έγκριτους διεθνείς και εγχώριους οίκους. Πρόσφατα, έχουν κυκλοφορήσει το βιβλίο του Από τον εθνικό στον μετα-εθνικό λόγο: Μεταναστευτικές ταυτότητες και γλωσσική εκπαίδευση (Πατάκης, 2020) και οι συλλογικοί τόμοι (με συνεπιμέλεια) Ιχνηλατώντας τη διείσδυση του Ρατσισμού στον Αντιρατσιστικό λόγο: Μελέτες για τον ρευστό ρατσισμό (Πεδίο, 2023) και Exploring the ambivalence of liquid racism: In between antiracist and racist discourse (John Benjamins, 2024). Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου TRACE «Ανιχνεύοντας τον ρατσισμό στον αντιρατσιστικό λόγο: Μια κριτική προσέγγιση στον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση» (ΕΛΙΔΕΚ 2019-2023).

O Κωστής Παπαϊωάννου διευθύνει το ΣΗΜΕΙΟ για τη μελέτη και αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.  Είναι Πρόεδρος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Μετέχει στο συντονισμό του Παρατηρητηρίου στη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Πρωτοστάτησε στη σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Διδάσκει στην Ελληνογαλλική Σχολή Eugène Delacroix. Κυκλοφορούν τα βιβλία του «Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά, Από τον φασισμό στον μεταφασισμό, η δημοκρατία απέναντι στη νέα ακροδεξιά» εκδ. Πόλις, «Τα καθαρά χέρια της Χρυσής Αυγής: Ασκήσεις ναζιστικής καθαρότητας» εκδ. Μεταίχμιο.

Ο Δημήτρης Σακκούλης είναι εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία εργάζεται για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Είναι Διευθυντής στο 49ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας και έχει διατελέσει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου στο ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας. Έχει σπουδάσει στο Π.Τ.Δ.Ε και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου είναι και διδάκτορας. Είναι, ακόμη, πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας, την εγκατάλειψη των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Είναι συνσυγγραφέας δύο βιβλίων, συγγραφέας σχετικών άρθρων, εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ αρθρογραφεί στον ημερήσιο τύπο.

Ο Γιώργος Μπεκιάρης είναι δάσκαλος και θεατρολόγος. Είναι διευθυντής στο 36ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Εκπαιδευτικού Δράματος. Ασχολείται με το Θέατρο στην Εκπαίδευση ως πράξη τέχνης και ως πράξη διδασκαλίας αξιοποιώντας τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, θεάτρου φόρουμ και βιωματικούς τρόπους μάθησης. Ως εμπειρογνώμονας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το Νέο Σχολείο στο πεδίο του Πολιτισμού έχει πάρει μέρος στη συγγραφή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα Θεατρικό Παιχνίδι & Δραματοποίηση κειμένων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετέχει από το 2015 ως επιμορφωτής στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες, 210-6541600 / info@theatroedu.gr / contact@simeio.org.gr


"Δρόμοι συμπερίληψης"
είμαστε εδώ, για ασφαλή σχολεία, ανοιχτή κοινωνία, δημοκρατία

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η Παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο» και το «Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς» οργανώνουν δράσεις παρέμβασης ανά την Ελλάδα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα τη στήριξη των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη δύναμη της συμπερίληψης και της συνύπαρξης σε ασφαλείς κοινότητες, σε ασφαλή σχολεία. Η άγνοια και ο φόβος του διαφορετικού, οι αντιδραστικές ιδέες υπονομεύουν το ανοιχτό συμπεριληπτικό σχολείο και στερούν όλα τα παιδιά από τον πλούτο της ανταλλαγής και της συνύπαρξης. Απέναντι στις ιδέες αυτές προτάσσουμε τον αλληλοσεβασμό, τη γνώση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ενεργή στάση απέναντι σε κάθε μορφής διάκριση και ρητορική του μίσους.

Οι δράσεις μας (μπορούν να) περιλαμβάνουν:

• επιμορφωτικά και βιωματικά εργαστήρια υποστήριξης εκπαιδευτικών για τη συμπερίληψη και τον αλληλοσεβασμό

• συζητήσεις με γονείς/κηδεμόνες

• βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους

• δημόσιες εκδηλώσεις στην πόλη (σε συνεργασία με Τμήματα του τοπικού Πανεπιστημίου ή/και με τοπικές οργανώσεις)

Πελοπόννησος - Ημερολόγιο δράσεων

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
202122232425
«349’ ακόμα…»

«349’ ακόμα…»

Καλαμάτα, 25/1/2025, παράσταση θεάτρου φόρουμ για γονείς
26
272829303112
3456789

Αναζήτηση