Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Η μαγεία της σκιάς: το μάθημα της ιστορίας μέσα από την τέχνη και την τεχνική του θεάτρου σκιών

Η μαγεία της σκιάς: το μάθημα της ιστορίας μέσα από την τέχνη και την τεχνική του θεάτρου σκιών

Αθήνα, 18/3/2006, Εργαστήριο, Θανάσης Κουτσογιάννης

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/3/2006 6:00 μμ - 8:30 μμ Export event


5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

Θανάσης Κουτσογιάννης, φιλόλογος

«Η μαγεία της σκιάς: το μάθημα της ιστορίας μέσα από την τέχνη και την τεχνική του θεάτρου σκιών»

 

Εργαστήριο 2,5 ωρών - Γλώσσα: Ελληνικά

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και φιλολόγους. Μέσα από αυτό επιχειρούμε να ανιχνεύσουμε τρόπους διδακτικής προσέγγισης ιστορικών γεγονότων με τη βοήθεια του θεάτρου σκιών. Η σκιά, ως μια ξεχωριστή θεατρική γλώσσα, στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας προβάλλει τη δική της μαγική και γοητευτική πραγματικότητα και μπορεί να γίνει το όχημα ενός δημιουργικού ταξιδιού για την ιστορική μας μνήμη. Το εργαστήριο θα αναπτυχθεί σε τρεις θεματικούς άξονες: α) πώς αντιμετώπισε διάφορα ιστορικά γεγονότα και μορφές της ιστορίας το ελληνικό παραδοσιακό θέατρο σκιών (αναφορά σε παραστάσεις και θεατρικά κείμενα, σχολιασμός, δυνατότητα αξιοποίησής τους) β) πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε διδακτικά την τεχνική του θεάτρου σκιών κατά τη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας ή στα πλαίσια των σχολικών γιορτών. Στην ενότητα αυτή θα αναφερθούμε διεξοδικά στα διάφορα στάδια της θεατρικής μας δραστηριότητας: στη μετατροπή της ιστορικής αφήγησης του σχολικού βιβλίου ή ενός ιστορικού γεγονότος σε θεατρικό κείμενο με βάση τις ιδιαιτερότητες που απαιτεί η τέχνη του θεάτρου σκιών, στην κατασκευή της φιγούρας, στα υλικά και τα μέσα που απαιτούνται καθώς και στις τεχνικές της κίνησης της φιγούρας και της φωνής. γ)Τέλος, θα δώσουμε ένα παράδειγμα εφαρμογής στη σχολική τάξη. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα πρέπει να έχουν μαζί τους διαφανείς μαρκαδόρους διαφόρων χρωμάτων και ψαλίδι. Τα υλικά αυτά θα χρειαστούν, για να κατασκευάσουμε φιγούρες.

 

Ο Θανάσης Κουτσογιάννης είναι φιλόλογος και διδάσκει σε Λύκειο της Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με το κουκλοθέατρο και το θέατρο σκιών με έμφαση στην αξιοποίηση των θεατρικών αυτών ειδών στην εκπαίδευση. Έχει οργανώσει σχετικά εργαστήρια σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς καθώς και στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επίσης, έχει δώσει πολλές παραστάσεις και έχει πάρει μέρος ως εισηγητής σε επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.