Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Χορικά από τους Όρνιθες

Χορικά από τους Όρνιθες

Σπέτσες, 20-27/8/2004, Εργαστήριο, Γιώργος Μπινιάρης, Νίκος Γκόβας, Σμαρώ Γρηγοριάδου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 20/8/2004 9:00 πμ - 27/8/2004 12:30 μμ Export event


3η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2004
Σπέτσες, 20-27 Αυγούστου 2004
«Δρόμοι του κωμικού: Αριστοφανική κωμωδία & Commedia dell' arte»


Εργαστήριο 2 με τους Γιώργο Μπινιάρη, Νίκο Γκόβα, Σμαρώ Γρηγοριάδου, 
«Χορικά από τους Όρνιθες»

Στο βιωματικό αυτό εργαστήριο επιχειρούμε μια θεατρική ανάγνωση και δραματοποίηση χορικών και της παράβασης από τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, μελετώντας τα εξής σημεία: α) Θεατρική σύνθεση: Τι είναι και πώς αξιοποιείται; Θεατρικό παιχνίδι και ασκήσεις βιωματικού μαθητικού θεάτρου, β) Θεατρικές τεχνικές που ενδέχεται να σχετίζονται με την αττική κωμωδία (Comedia dell'arte, θέατρο σκιών, κλόουν κλπ) και πώς αξιοποιούνται στα πλαίσια της θεατρικής σύνθεσης; γ) Σπουδή του λόγου: ασκήσεις εκφοράς αρχαίου και νέου ελληνικού λόγου: η θεατρική προφορικότητα και τα εργαλεία της, η μουσικότητα του θεατρικού λόγου και η συνεισφορά της σε μια σύγχρονη απόδοση του Αριστοφάνη, δ) Αξιοποίηση της μουσικής ως θεμελιώδους δραματουργικού στοιχείου, ε) Η συνεισφορά άλλων τεχνών (σκηνογραφία, εικαστικά, νέες τεχνολογίες) για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεατρικού δρώμενου στο ελληνικό σχολείο. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους ή καλλιτέχνες που ασχολούνται με το μαθητικό θέατρο και προβληματίζονται για τον ρόλο και τις προδιαγραφές του εκπαιδευτικού θεάτρου στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

O Γιώργος Π. Μπινιάρης γεννήθηκε στην Αρχαία Κόρινθο. Θέατρο σπούδασε στη δραματική σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου Λ. Τριβιζά και στη θεατρική σχολή Ε. Χατζίκου. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο, το χοροθέατρο Ροές και το θέατρο Σφενδόνη, ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τα Δημοτικά Θέατρα Λουτρακίου, Καστοριάς και Ναυπλίου και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Χίο. Ως εμψυχωτής και δάσκαλος θεάτρου με καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως η δραματική σχολή Μορφές στο Θέατρο Εμπρός, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και διδάσκει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής κι ερευνητικής ομάδας "Μυθολογία" για το θέατρο, τον μύθο και τον ποιητικό λόγο.

Ο Νίκος Γκόβας σπούδασε μαθηματικά, θέατρο και παιδαγωγικά στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Αυστραλία και έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης και εμψυχωτής νεανικών θεατρικών εργαστηρίων με Δημοτικά Θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, Πανεπιστήμια και ανεξάρτητες ομάδες. Το 1994 ιδρύει στο Λονδίνο με άλλους καλλιτέχνες το Theatre Lab Company (Hellenic Foundation Award 1997) και σκηνοθετεί τις παραστάσεις του μέχρι το 1998 (European Festival of Theatre in Camden London, Διεθνές Φεστιβάλ "Θεατρική Άνοιξη" στη Θεσσαλονίκη, κά). Είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1982, συντονιστής πολιτιστικών προγραμμάτων στη Ανατ. Αττική από το 1998 και έχει συνεργαστεί σε επιμορφωτικά και πιλοτικά προγράμματα για το θέατρο στην εκπαίδευση με ΠΕΚ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Central School of Speech and Drama (UK), το King Alfred's College (UK), το πρόγραμμα Μελίνα, Δημοτικά Θέατρα, επαγγελματικές Ενώσεις κ.ά. Έχει γράψει και επιμεληθεί βιβλία και άρθρα για το θέατρο και την εκπαίδευση, είναι εισηγητής και συντονιστής του προγράμματος "εκπαίδευση & θέατρο" και πρόεδρος στην επιστημονική ένωση "Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Για Το Θέατρο στην Εκπαίδευση". Έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο "Grozdanin Kikot" (2002). To 2003 εξέδωσε το "Για ένα νεανικό δημιουργικό θέατρο: ασκήσεις, παιχνίδια, τεχνικές" εκδ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

H Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου είναι σολίστ κλασσικής κιθάρας, συνθέτης και παιδαγωγός της μουσικής. Σπούδασε μουσική και αρχιτεκτονική στην Αθήνα και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της μουσικές σπουδές στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου με υποτροφία του Κολλεγίου. Ως σολίστ κιθάρας έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ελληνικές και ξένες ορχήστρες ή σύνολα μουσικής δωματίου καθώς και σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ερμηνείας και σύνθεσης (Αθήνα, Μπιλμπάο, Ρώμη, Μπολόνια, Τροία κλπ), αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Σαν συνθέτης έχει εργασθεί στον χώρο της λεγόμενης "λόγιας" μουσικής και του θεάτρου και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε μουσικά και θεατρικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία και Ισπανία. Πραγματοποιεί σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια σχετικά με την έννοια της μουσικής εμπειρίας στο θέατρο και την εκπαίδευση, εστιάζοντας την έρευνά της σε "ερμητικά" γνωστικά πεδία, όπως η αρχαία μετρική, η μουσικότητα του ελληνικού λόγου και η ουσία της μουσικής ερμηνείας, τομείς πάνω στους οποίους έχει εξάλλου δημοσιεύσει σχετικά άρθρα. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της καλλιτεχνικής Εταιρείας "Μυθολογία".